آیا رفقای قدیمی به اردوغان خیانت کردند؟

آیا رفقای قدیمی به اردوغان خیانت کردند؟

رئیس‌جمهور ترکیه و رهبر حزب عدالت و توسعه به‌تازگی سیاستمداران مشهوری همچون داود اوغلو و باباجان را به خیانت متهم کرده است، داود اوغلو نیز گفته است که به‌زودی علیه اردوغان اقامه دعوی می‌کند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، این روزها، رئیس جمهور ترکیه به‌شدت عصبانی است و به همه می‌تازد. او با ادبیاتی بسیار تند در مورد مخالفین خود اظهار نظر می‌کند و رفقای سابق خود را نیز از اتهام و صفات منفی، بی‌بهره نمی‌گذارد.

چرا؟ شاید به این دلیل که بحران اقتصادی و مشکلات بزرگ بر ترکیه مستولی شده است و نظرسنجی‌های میدانی، نشان‌دهنده کاهش شدید محبوبیت اردوغان و حزب عدالت توسعه است، علاوه بر این، حالا  بسیاری از چهره‌های برجسته اسبق آکپارتی یا حزب عدالت و توسعه، کنار مخالفین در حال تلاش هستند در انتخابات سال 2023 میلادی اردوغان و شریک او دولت باغچلی را از صحنه قدرت کنار بزنند، به همین خاطر، تنش و اختلاف سیاسی بین سران احزاب ترکیه بیشتر و بیشتر شده است.

اردوغان: آنها خیانت کردند، آنها لیاقت نداشتند

رجب طیب اردوغان، در مقام رئیس‌جمهوری ترکیه و رهبری حزب عدالت و توسعه با ادبیاتی تند به سران احزاب مخالف خود حمله می‌کند و به هر کدام از آنها برچسبی جداگانه می‌زند. او به‌تازگی، سیاستمداران مشهوری همچون داود اوغلو و باباجان را به خیانت متهم کرده است.

رجب طیب اردوغان , کشور ترکیه ,

اردوغان همچنین در مصاحبه تلویزیونی خود اعلام کرده است که افرادی همچون علی باباجان، احمد داود اوغلو و چندین سیاستمدار دیگر که حالا از حزب عدالت و توسعه جدا شده‌اند، هیچ لیاقت و توانایی خاصی نداشته‌اند و صرفاً به‌خاطر حمایت‌های خود اردوغان به قدرت رسیده‌اند.

دلایل جدایی

سخنان اردوغان علیه مقامات سابق حزب او، بازتابی گسترده در رسانه‌های ترکیه پیدا کرد. احمد داود اوغلو که روزگاری مشاور عالی نخست وزیر بود، بعدها به‌عنوان وزیر امور خارجه و معمار سیاست خارجی ترکیه منصوب شد، سپس نخست وزیر و رهبر حزب عدالت و توسعه شد.

علی باباجان نیز از مؤسسین حزب عدالت و توسعه بود که مدت‌ها سکان وزارت امور خارجه و سپس سکان وزارت امور مالی و دارایی ترکیه را در دست داشت، اما این دو سیاستمدار کنار افرادی همچون عبدالله گل، تانر یلدز و دیگران، تنها نمونه‌های معدودی از افرادی هستند که از حزب عدالت و توسعه جدا شده‌اند و شمار نخبه‌ها و مقامات رده‌بالا و مؤثر که از صف یاران اردوغان جدا شده‌اند، به ده‌ها نفر می‌رسد.

این افراد، برای جدایی از حزب عدالت و توسعه، چنین دلایلی ذکر کرده‌اند:

1. تمامیت‌خواهی اردوغان و بی‌اعتنایی به مشورت کارشناسی و حزبی.

2. اعتقاد سفت‌وسخت اردوغان به خویشاوندسالاری و دادن پست و مقام و رانت‌های مالی عظیم به افراد فاقد تخصص.

3. استفاده از رسانه‌ها و امکانات حزب و دولت برای تضعیف منتقدین داخلی و به‌راه انداختن توطئه علیه هر مقامی که با اردوغان مخالفت کند.

رجب طیب اردوغان , کشور ترکیه ,

داود اوغلو: اردوغان به عدالت خیانت کرد، او بدون ما هیچ است

احمد داود اوغلو رهبر حزب آینده در واکنش به اظهارات اردوغان دیروز در یک مصاحبه تلویزیونی اینترنتی گفت: «نمی‌توان به این سادگی کسی را که نخست وزیر ترکیه بوده است، به خیانت متهم کرد، برخی مفاهیم را نباید مستعمل و فرسوده کرد، باید به‌درستی از آنها استفاده کرد. اگر به‌درستی از آن استفاده نکنید، آن مفهوم روزی به شما ضربه خواهند زد. خیانت، یک اتهام بسیار جدی است. بزرگترین نقاط ضعف جناب رئیس جمهور اردوغان، تکبر، دشمنی با قابلیت و توانمندی افراد و شیفتگی رسیدن به قدرت مطلق است. مهمترین ویژگی یک مسلمان، شخصیت اوست. من برای خودم اصولی دارم. اوج وفاداری و پایبندی من، فقط در برابر خداوند، مردم و ملت است. اگر کسی اصول را زیر پا بگذارد، اردوغان که جای خود دارد، پدرم هم باشد، او را رها می‌کنم.»

داود اوغلو با اعلام این‌که به‌زودی علیه اردوغان اقامه دعوی می‌کند، افزود: طیب اردوغان باید آماده پاسخگویی باشد. او فعلاً به سپر و زره رئیس‌جمهوری پناه برده است، کوچکترین انتقادی را تحمل نمی‌کند و به‌راحتی به دیگری توهین می‌کند. من به‌عنوان کسی که در مقام نخست وزیر جمهوری ترکیه خدمت کرده‌ام، در فکر تشکیل پرونده قضایی و اقامه دعوی علیه اردوغان هستم، اگر مدرکی دارد، اجازه دهید من را در دادگاه جنگ محاکمه کنند. من از او می‌پرسم؛ آیا حاضر خواهی بود در برابر یک قاضی مستقل حساب پس بدهی؟ آقای اردوغان، شما به عدالت خیانت کردید. اگر من هیچ بودم، چرا کشور را به دست من سپردید؟ اگر وزیر بدی بودم، چرا گذاشتید نخست‌وزیر شوم. چطور توانستید مملکت را به یک فرد نالایق بسپارید؟ تمام رشد و پیشرفت شخصی من، حاصل تلاش من است. من نه فرزند خان و بیگ‌زادگان هستم، نه سرمایه‌ای پشت‌سرم است و نه با افراد مشهور بزرگ شدم. طیب اردوغان چیزی به من یاد نداد. آقای باباجان هم با کار و تلاش فردی بالا آمدند و رشد کردند، بگذارید بدون تعارف بگویم؛ بدون ما، طیب اردوغان هیچ بود.»

سؤال از پیش تعیین‌شده و پاسخ تهاجمی

الیف چاکر از تحلیلگران ترکیه نوشته است: در مصاحبه تلویزیونی تی.آر.تی. مجری چنین سؤالی از اردوغان پرسید؛ "برخی از یاران سابق شما که مسئولیت‌های بالایی هم داشتند، از حزب شما جدا شدند و حالا خودشان حزب تأسیس کرده‌اند، در مورد آنها چه دیدگاهی دارید؟"، واقعاً به همکارانم تبریک می‌گویم! چه سؤالی! کاملاً مشخص است که خود رئیس جمهور، از آنها خواسته است که به این شکل سؤال کنند، اردوغان هم در جواب گفت؛ "باید از خود آنها بپرسید که چرا در این موقعیت خائنانه افتادند و خیانت کردند، آنها که با تخصص و لیاقت خود بالا نیامدند، ما بودیم که آنها را بالا کشیدیم و به آنها پست وزارت و نخست‌وزیری دادیم، حالا هم حزب تأسیس کرده‌اند و دور میز می‌چرخند، اما ملت ما باهوش است و گول آنها را نمی‌خورد".

رجب طیب اردوغان , کشور ترکیه ,

الیف چاکر در ادامه نوشته است: اگر اردوغان به‌خوبی کشور را اداره می‌کرد و کشور را به لبه پرتگاه نمی‌آورد، احمد داود اوغلو و علی باباجان از او جدا نمی‌شدند و حزب جدید تشکیل نمی‌دادند. اگر اردوغان درست عمل می‌کرد، این افراد از آکپارتی جدا نمی‌شدند؛ عبدالله گل، بشیر آتالای، جمیل چیچک، بلنت آرینچ، عمر دینچر، حسین چلیک، عبداللطیف شنر، سعدالله ارگین، نیهات ارگون و بسیاری از نام‌های ارزشمند دیگر.

یزد دور است، گز نزدیک

می‌گویند روزگاری یک جولای یزدی به اصفهان رفته و نزد یک جولای اصفهانی که روزانه تنها پنج گز پارچه می‌بافت، چندین بار اظهار فضل و خودنمایی کرده و گفته است؛ "من در یزد، روزی 10 گز پارچه می‌بافتم". جولای اصفهانی هم به خشم آمده و گفته است؛ "یزد دور است و گز نزدیک، بفرما همین جا بباف!".

یکی دیگر از معادل‌های این ضرب‌المثل در زبان فارسی این است؛ "هِمِدان دوره اما کَرتِش نِزیکهاین نیز پاسخ به لاف فردی است که ادعا می‌کرد در همدان، 10 کرت پرش می‌کرد، در پاسخ گفته‌اند "اگر همدان دور است، می‌توانی همین جا بپری و کرت پرش تو را محاسبه کنیم."، اما در زبان ترکی استانبولی، چنین ضرب‌المثلی داریم؛ "حلبی اوردایسا آرشین بوردا."، یعنی "اگر حلبی آنجاست، آرشین نیز اینجاست."، به این معنی که اگر واحد اندازه گیری شما حلبی(معادل 50 تا 70 سانتیمتر) است، اینجا واحد اندازه گیری آرشین(واحد اندازه گیری روسی معادل 71 سانتیمتر) است".

علی باباجان سیاستمدار باهوش ترکیه، دیروز در جواب اردوغان، از همین ضرب‌المثل استفاده کرد، چرا که اردوغان در مورد موفقیت‌های اقتصادی ترکیه در دوران باباجان گفته بود؛ "او چیزی از اقتصاد نمی‌فهمید، اگر امضاهای طلایی ما نبود، کاری از دست او ساخته نبود".

باباجان نیز در پاسخ گفت؛ "آقای اردوغان، نه من و نه شما از آسمان به آن مقامات نازل نشدیم، اراده ملت و عقل سلیم، حزب ما را به وظیفه رساند، در ثانی، به‌قول قدیمی‌ها، حلب اورادایسا آرشن بوردا! کسی قلم و کاغذ را از شما نگرفته است، اگر حکمت و راز کار در امضاهای طلایی و جادویی شماست، بفرمایید امضا کنید. حکمت کار، در تخصص است، کار را باید به کاردان سپرد".

کل‌کل و تنش لفظی بین اردوغان و یاران دیروز و رقبای امروز او ادامه دارد و تنها 10 ماه به برگزاری انتخابات سراسری ترکیه باقی مانده است. اردوغان اعلام کرده است که از این به بعد، هر هفته به دو شهر ترکیه سفر می‌کند و در سخنرانی‌های خود، مخالفین و خائنین را رسوا می‌کند.

 

انتهای پیام/+

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon