گزارش| سایه سنگین "مونسون" بر سر فلات مرکزی ایران/ وقوع سیلاب در استانهای جنوبی/ این بحران خطرناک است
در پی صدور هشدار سطح سازمان هواشناسی مبنی بر گستره وسیع مناطق بارشی و تشدید فعالیت بارشهای مونسونی در جنوبشرق و جنوب کشور، مدیران استانهای جنوبی آمادهباش شدند.
به گزارش گروه استانهای خبرگزاری تسنیم، بارشهای سنگین و تند تابستانه در بیشتر مناطق جنوبی کشور باعث طغیان روخانهها و مسدود شدن راههای ارتباطی روستاها شده است که با تداوم این بارشهای سنگین همچنان این وضعیت ادامه دارد. فعالیت بسیار شدید مونسون و صدور هشدار قرمز هواشناسی برای چهار استان سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان، بخشهایی از اصفهان و فارس سبب شده است مسئولان این استانها خود را برای سیلابهای احتمالی و دیگر مشکلات آن آماده کنند.
سازمان هواشناسی در روزهای اخیر اعلام کرد: این بار حتی استانهای یزد، اصفهان و کهگیلویه و بویراحمد نیز تحت تأثیر این سامانه قرار خواهند گرفت و پهنه بارش بسیار فراتر از دفعات گذشته خواهد بود. دستگاههای اجرایی این 5 استان در آمادهباش کامل هستند تا مبادا تجربه تلخ سیل عصر روز جمعه استهبان فارس با 23 کشته بار دیگر تکرار شود.
براساس اعلام مؤسسه تحقیقات آب، هفته جاری وقوع بارشها عمدتاً برای مناطق واقع در نیمه جنوبی کشور تا محدوده رشتهکوههای زاگرس و سواحل دریای خزر پیشبینی میشود بهطوریکه در حوضههای آبریز کویر ابرقو سیرجان، کویر در انجیر، رودخانههای بلوچستان و کل مهران (بهویژه برای استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان و فارس) با ریسک وقوع سیلاب همراه خواهد بود.همچنین با توجه به چشمانداز بارش پیشبینیشده برای هفته آینده، وقوع بارشهای پراکنده برای مناطق واقع در نواحی شمالی کشور، محدوده رشتهکوههای زاگرس و بخشهای از جنوب کشور مورد انتظار است.
آخرین وضعیت بارشها در سیستان و بلوچستان
فعالیت سامانه بارشی "مونسون" در جنوب استان سیستان و بلوچستان به ویژه شهرستان چابهار همچنان تا پایان هفته تداوم دارد و این در حالی است که تاکنون رکورد 40 ساله بیشترین بارش روزانه مردادماه در چابهار شکسته شده است.در جریان فعالیت سامانه موسمی اقیانوس هند در جنوب کشور، مجموع بارش سومین روز مرداد در چابهار به 31.6 میلیمتر رسید و رکورد 40 ساله بیشینه بارش روزانه این ماه در شهر چابهار شکسته شد؛ رکورد جدید حدود 2.5 برابر رکورد قبلی است که در سال 1373 به ثبت رسیده است. چابهار همچنین با ثبت بیش از 31 میلی متر باران، پربارش ترین شهر کشور در روز سوم مرداد امسال نیز شد.
همچنین ادارهکل هواشناسی سیستان و بلوچتان اعلام کرده؛ 30 درصد بارشهای یک سال زاهدان ظرف چند ساعت بارید و رکورد 60 ساله بارشهای تابستان در زاهدان شکسته شد. در حالی روز گذشته 26.5 میلیمتر باران در شهر کویری زاهدان بارید که این مقدار بارش روزانه در فصل تابستان در 60 سال اخیر بی سابقه بوده است.بارشهای روز گذشته زاهدان معادل 30 درصد بارشهای یک سال زراعی این شهر است که ظرف چند ساعت بارید. پیش از این بیشترین بارش روزانه تابستان زاهدان مربوط به مرداد ماه سال 1374 با میزان 23 میلیمتر بوده است.
اکبر کیخا معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان از امدادرسانی به 594 خانوار آسیب دیده ناشی از بارندگی شدید در شهرستان زاهدان طی شبانه روز گذشته خبر داد و اظهار داشت: به دلیل ورود سامانه بارشی مونسون به سیستان و بلوچستان، زاهدان و شهرستانهای جنوبی استان دچار سیل و آبگرفتگی شدند. بلافاصله تیم های ارزیاب جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان جهت ارزیابی خسارات وارد شده به مناطق آسیب دیده شهرستان زاهدان اعزام شدند. 11 تیم عملیاتی به همراه 47 نجاتگر جهت امدادرسانی به مناطق آسیب دیده اعزام شدند.
علیرضا میربهاءالدین مدیرعامل جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه 485 نجاتگر در قالب 106 تیم عملیاتی با بکارگیری 78 خودرو امدادرسانی به آسیبدیدگان سیل را بر عهده دارند، اظهار داشت: تاکنون حدود 300 سیلزده استان در قالب 197 خانوار در چادرهای جمعیت هلال احمر اسکان اضطراری داده شدند.آمادگی لازم برای حضور و خدماترسانی به آسیب دیدگان احتمالی حوادث در بخشهای مختلف این جمعیت با بهرهگیری از تجهیزات و خودروهای سبک و نیمه سنگین امداد و نجات وجود دارد.
علیرضا شهرکی مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان نیز با بیان اینکه فعالیت سامانه مونسون همچنان ادامه دارد، گفت: با توجه به اهمیت خدمات رسانی مطلوب به شهروندان علاوهبر اورژانس هوایی با هماهنگی استاندار، سه فروند بالگرد دیگر از طریق هوا نیروز ارتش در اختیار استان قرار گرفت.متاسفانه تاکنون دو نفر در شهرستان زاهدان جان خودشان را به علت برق گرفتگی از دست دادند، علاوه بر این یک نفر از راهداران نیز در محور ایرانشهر به راسک به علت سانحه ترافیکی جان باخت.
آغاز بارشهای سیلآسا در جنوب استان بوشهر
درپی هشدارهای سازمان هواشناسی در استقرار سامانه بارشی در استانهای جنوبی از بامداد امروز این سامانه در مناطق جنوبی استان بوشهر فعال و بارش باران آغاز شد.معاون توسعه و پیشبینی هواشناسی استان بوشهر در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به اینکه سامانه مونسون تا اواسط هفته آینده در آسمان استان بوشهر مستقر است اظهار داشت: بارش باران از بامداد امروز در نقاط جنوبی استان آغاز و میزان بارشها بین 21.5 تا 48 میلیمتر ثبت شده است.
زهرا راستگو با اشاره به میزان بارش باران تا صبح امروز خاطر نشان کرد: ایستگاههای هواشناسی میزان باران در کنگان 48، بندر دیر 21.5، دوراهک 39، بردستان 35، لمبدان دیر 34 و جبرانی 4.5 میلیمتر ثبت کرده است.
وی با بیان اینکه بارش پر باری در پیشرو قرار دارد گفت: بر اساس بررسیها، سامانه مونسون تا روز دوشنبه هفته آینده در استان بوشهر مستقر است و بارش باران از جنوب استان آغاز شده و سپس باران مناطق شرقی از جمله دشتی، دشتستان و دیگر شهرها و روستاهای استان را در بر میگیرد.
معاون توسعه و پیشبینی هواشناسی استان بوشهر، صاعقه، رعد و برق و تند باد لحظهای را از ویژگی سامانه مونسون دانست و بیان کرد: اکنون آسمان نیمه ابری همراه با غبار محلی، مه صبحگاهی، وزش باد، افزایش ابر و در برخی نقاط به خصوص نیمه جنوبی و شرقی استان وقوع ناپایداری جوی و بارش باران است.
بارشهای سیل آسای مونسون در لرستان
بهروز مرادپور مدیرکل هواشناسی لرستان در گفتو گو با خبرنگارتسنیم در خرمآباد، از ورود سامانه بارشی جدید به استان خبرداد و اظهار داشت: در ادامه فعالیت سامانه بارشی درکشور، براساس نقشههای هواشناسی سامانه بارشی جدیدی از پنجشنبه تا پایان روز یکشنبه استان لرستان را دربرمیگیرد.
وی افزود: با توجه به اینکه ماهیت بارشها در فصل تابستان به صورت رگباری و نقطهای است و همچنین کم بودن قدرت نفوذپذیری خاک در فصل تابستان این بارشها سبب ایجاد روانآب میشود.
مدیر کل هواشناسی لرستان عنوان کرد: ممکن است متوسط بارشها درسطح اکثر شهرستانهای استان 3 تا 4 میلیمتر باشد ولی در مناطق شرقی و جنوب شرقی ممکن است 10 تا 20 میلیمتر بارندگی داشته باشیم.
وی بیان کرد: با توجه به نقشههای هواشناسی برای مناطق شرقی و جنوبشرقی استان همچون ازنا، الیگودرز، شولآباد و سپید دشت هشدار نارنجی به معنای آمادگی کامل دستگاههای اجرایی جهت مقابله با سیل احتمالی و برای سایر مناطق از جمله مرکز استان هشدار زرد صادر شده است.
مرادپورگفت: خطر سیل در استان لرستان خیلی بحرانی نیست و نباید به مردم استرس وارد شود ولی در عینحال ممکن است بارشهای 10 تا 20 میلیمتر درمناطق شرق و جنوب شرقی استان داشته باشیم به همینمنظورباید تمهیدات لازم جهت مقابله به سیل احتمالی اندیشیده شود و کلیه دستگاههای اجرایی و امدادی استان باید در حال آماده باش باشند.
آخرین وضعیت بارشهای مونسون در استان کرمان
بیشتر مناطق جنوبی استان طی عصر دیروز و شب گذشته شاهد بارش بارانهای بسیار شدیدی و سیلآسا بودند که این بارشها قطع 4 راه فرعی، 2 راه اصلی و قطع برق حدود 10 روستا را به همراه داشت؛ سیلابی شدن قریب به اتفاق رودخانههای فصلی، قطع راه ارتباطی 65 روستا، آبگرفتگی تعداد زیادی منازل و گرفتار شدن سه خودرو در سیلابها از دیگر تبعات بارشهای مونسونی در استان کرمان است.
مجید سعیدی مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمان در گفتوگو با تسنیم، با اشاره به آخرین وضعیت جوی استان کرمان اظهار داشت: طی عصر دیروز و شب گذشته بارش بارانهای بسیار شدیدی و سیلآسا را در مناطق جنوبی استان کرمان شاهد بودیم.
وی با بیان اینکه در شهرستانهای فاریاب، منوجان، کهنوج، قلعه گنج، رودبار جنوب، عنبرآباد، جیرفت و تا حدودی ارزوئیه شاهد این بارشها بودیم، گفت: اکثر قریب به اتفاق رودخانههای فصلی در این مناطق جاری و سیلابی شده است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمان با اشاره به اینکه در کنار بارش رحمت الهی، خسارات را هم داشتیم، بیان کرد: قطع برق حدود 10 روستا، قطع 4 راه فرعی و 2 راه اصلی را داشتیم که همچنان این محورها مسدود بوده و با فروکش کردن سیلابها میتوان نسبت به بازگشایی این محورها اقدام کرد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر راه ارتباطی 65 روستا قطع است، افزود: آبگرفتگی تعداد زیادی از منازل نیز گزارش شده و همچنان درخواستی که از هماستانیها داریم جدی گرفتن توصیهها است.
مریم سلاجقه کارشناس هواشناسی استان کرمان نیز با بیان اینکه این روزها شرایط ناپایداری جوی را در سطح استان شاهد هستیم که این ناپایداریها ناشی از بارشهای مونسونی است، اظهار داشت: وقوع بارشهای رگباری، تندبادهای لحظهای، رعد و برق و بارش تگرگ برای کرمان پیشبینی میشود.
وی با اشاره به اینکه در روزهای قبل عمدتاً شاهد این بارشها در مناطق جنوب و جنوب غرب استان بودیم، گفت: در 24 ساعت قبل در شهرستانهای ارزوئیه، جیرفت، سیرجان، کهنوج، فهرج، رابر، ریگان، سیرجان و عنبرآباد گزارش بارش باران را داشتیم.
مجتبی محمودی مدیرکل راهداری و حمل نقل جادهای جنوب استان کرمان در جمع خبرنگاران از انسداد محورهای مواصلاتی در جنوب استان کرمان خبر داد و اظهار داشت: چهار محور در جنوب کرمان مسدود شده است.
وی با بیان اینکه محور رودبار جنوب به ایرانشهر( دلگان) به علت طغیان رودخانههای فصلی و آب گرفتگی آبنماها مسدود شده است، گفت: محور فاریاب _ کهنوج (کلکسورک) نیز مسدود شده است.
مدیرکل راهداری و حمل نقل جادهای جنوب استان کرمان افزود: این محور نیز به علت طغیان رودخانههای فصلی و آب گرفتگی آب نماها مسدود شده است که مسیر جایگزین فاریاب_ کهنوج (گلاشکرد) انتخاب شده است.
محمدمهدی فداکار استاندار کرمان صبح امروز از وضعیت راههای مواصلاتی جنوب استان کرمان، خسارات سیلابها در این منطقه و روند فعالیتهای اداره کل راهدارای و حمل و نقل جادهای جنوب استان کرمان در سیلاب بازدید کرد، در این بازدید استاندار کرمان از نزدیک روند بازگشایی محورها در محل پل رحمتآباد رودبار را مورد رصد قرار داد.
احتمال آبگرفتگی رواناب و سیلابی شدن مسیلها
ایرج مصطفوی مدیرکل هواشناسی استان سمنان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در سمنان، با اشاره به فعالیت یک سامانه بارشی از بعد از ظهر فردا در آسمان این استان اظهار داشت: این سامانه تا اواخر وقت روز دوشنبه دهم مردادماه در استان سمنان فعال است.
وی گفت بارش پراکنده باران و رگبار باران و رعد و برق و همچنین احتمال تگرگ با فعالیت این سامانه وجود دارد و این پدیدههای جوی در روزهای پنجشنبه و جمعه شدت بیشتری خواهند داشت.
مدیرکل هواشناسی استان سمنان با بیان اینکه دمای هوا بین 4 تا 6 درجه نیز کاهش خواهد داشت گفت: این کاهش نسبی از روز پنجشنبه تا اوایل هفته آینده مشاهده میشود. وزش باد نسبتاً شدید تا شدید و گرد و خاک از دیگر مخاطرات این سامانه جوی است که این پدیده در غالب نقاط بهویژه در ساعات بعد از ظهر و شب دیده میشود.
وی خاطرنشان کرد: احتمال آبگرفتگی رواناب و سیلابی شدن مسیلها و بالا آمدن ناگهانی سطح آب رودخانههای فصلی به دلیل رگباری بودن بارشها و شرایط فصلی وجود دارد.
مدیرکل هواشناسی استان سمنان همچنین درباره احتمال خسارت ناشی از تگرگ و صاعقه نیز هشدار داد و گفت: به علت مه آلودگی احتمال کاهش شدید در محورها وجود دارد.
مصطفوی درباره وارد شدن خسارات ناشی از باد نیز هشدار داد و گفت: اجتناب از تردد و اتراق در حاشیه رودخانهها و مسیلها، عدم صعود به ارتفاعات و نواحی کوهستانی، عدم چرای دامها در ارتفاعات و مسیلها توصیه میشود.
آخرین وضعیت بارندگی در استان فارس
بارش شدید باران که از عصر روز گذشته در برخی از شهرهای جنوبی استان فارس شروع شده تا روز جمعه ادامه دارد و براساس پیشبینی هواشناسی به تدریج دیگر نقاط استان را نیز درگیر میکند، این بارشها شب گذشته منجر به آبگرفتگی معابر، روان شدن سیلاب و تخلیه برخی از مناطق شد.
خلیل عبداللهی، مدیرکل مدیریت بحران استانداری فارس در گفتوگو با تسنیم با اشاره به آخرین وضعیت شهرستانهای درگیر بارندگی اظهارداشت: بارندگی سبب آبگرفتگی معابر و طغیان برخی از رودخانههای فصلی شد اما هیچ خسارت جانی تاکنون رخ نداده است.
وی با تاکید بر اینکه هیچ یک از راههای استان مسدود نیست گفت: امروز شدت بارندگی بیشتر خواهد شد و شهرستانهای فیروزآباد، قیروکارزین، گراش، لارستان، لامرد و مهر با این پدیده مواجه خواهند بود.
عبداللهی ضمن تاکید بر آمادهباش همه نیروها برای مقابله با بحران به تخلیه خانهها در برخی از نقاط شهرستان داراب اشاره و عنوان کرد: این امر برای ایمنی بیشتر بوده است.
هنچنین براساس اطلاعات دریافتی از سامانههای هوشمند جادهای وگزارشات اعلام شده از راهداری مستقر در محورها درحال حاضر بارش باران خفیف درمحورهای منتهی به داراب وجود دارد و سایر نقاط استان فارس نیمه ابری تا تمام ابری گزارش شده است.
شب گذشته براساس گزارشهای مطرح شده جاده گراش به روستای محمد آباد به دلیل طغیان رودخانه پئت مسدود شده بود. همچنین قطع حدود 50 درخت در لار نیز به دلیل وزش شدید باد منجر به خسارت به تعدادی خودرو شده بود.
سامانه مونسونی به خلیج فارس رسید
سیدمحمد محمدحسینی فرماندار قشم در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در قشم با اشاره به فعالیت سامانه مونسونی که طی روزهای اخیر استانهای جنوبی و سیستان و بلوچستان را درگیر کرده است، اظهار داشت: به دلیل واقع شدن قشم در میانه آبهای خلیج فارس و گستردگی این جزیره، انتظار بر این است که قشم بیشترین تاثیرات و چالشها را از فعالیت این سامانه تجربه کند.
وی به برگزاری نشست پاسخ به بحران شهرستان اشاره و یادآور شد: در پی ایجاد هماهنگی هر چه بیشتر در بین دستگاههای مربوطه و فعال نگه داشتن و آمادهباش سیستمها و تجهیزات مربوطه به طور همه جانبه هستیم تا در صورت نیاز بتوانیم در کمترین زمان ممکن بیشترین تاثیر و کمکرسانی را داشته باشیم.
فرماندار شهرستان قشم با بیان اینکه آگاهی و اطلاع دادن در باب مدیریت بحران و کاهش خطرات در زمانهای بحران از اهمیت بالایی برخوردار است، گفت: ما در مرکز شهرستان و جزایر تابعه در حوزه فعالیتها و ترددهای دریایی از روزهای گذشته اقدام به اطلاعرسانی گسترده با هدف کاهش خطرات و حفظ ایمنی مردم کردهایم که امیدواریم دریانوردان عزیز که در معرض بیشترین ناآرامیهای دریایی و جوی در این روزها هستند با جدی گرفتن هشدارها و رعایت دستورالعملها از این روزهای پرتلاطم دریایی به سلامت گذر کنند.
وی ضمن تشکر از نیروهای نظامی و انتظامی مستقر در شهرستان قشم افزود: عزیزان ما در سپاه، انتظامی و دریابانی همواره آمادگی خود را برای خدمترسانی و مدیریت چالشهای متاثر از بحرانهای طبیعی اعلام کردند.
محمدحسنیی در ادامه افزود: طی دو سه بارندگی بزرگ سالهای اخیر در قشم به ویژه در محلات قدیمی مرکز شهرستان شاهد بروز چالشهایی از جمله آبگرفتگی معابر و برخی از منازل مردم بودهایم در این راستا نیز تدابیری اندیشیده شده تا حتیالامکان از بروز خسارت به مردم و منازل مسکونی و اصناف کاسته شود.
وی در بخش پایانی سخنان خود یادآور شد: ما با سنجش دقیق امکانات و شرایط خطرپذیری بخشها و مناطق مختلف شهرستان، نسبت به مدیریت و ساماندهی دهیاریها، بخشداریها و شهرداریها و کمکگیری از شوراها اقدامات لازم را صورت دادهایم.
فعالیت سامانه بارشی در چهارمحال و بختیاری
مهران چراغپور مدیرکل هواشناسی استان چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در شهرکرد، با اشاره به فعال شدن یک سامانه بارشی فصلی (مانسونی) برای استان چهارمحال و بختیاری، اظهار داشت: این سامانه از فردا تا اواخر وقت جمعه فعال و تقویت میشود.
وی با اشاره به رگبار باران و رعد و برق برای سطح استان، ادامه داد: همچنین وزش باد شدید لحظهای و رخداد تگرگ در مناطق مستعد استان در این مدت پیشبینی میشود.
مدیرکل هواشناسی استان چهارمحال و بختیاری افزود: فعالیت این سامانه بارشی برای شهرستانهای شهرکرد، اردل، بروجن، بن، خانمیرزا، سامان، کیار، فارسان، کوهرنگ و لردگان انتظار میرود.
چراغپور با اشاره به احتمال جاری شدن رواناب و آبگرفتگی معابر عمومی در پی سامانه بارشی، گفت: سیلابی شدن مسیلها و رودخانههای فصلی و دائمی استان، خسارت در اثر وزش باد شدید و احتمال خیزش گرد خاک موقت نیز دور از انتظار نیست.
وی با با توصیه به عدم توقف و عدم اسکان و پارک خودروها در حاشیه رودخانهها و مسیلها، بیان داشت: از چرای دامها در مناطق مرتفع و حاشیه رودخانهها باید پرهیز شود، همچنین از صعود به ارتفاعات اجتناب شود و فعالیتهای کوهنوردی متوقف شود.
مدیرکل هواشناسی استان چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه سازههای سبک و تابلوهای تبلیغاتی با توجه به وزش باد شدید باید مستحکم شوند، مطرح کرد: در جمعآوری محصولات خرمن شده زراعی و تنظیم آب ورودی استخرهای پرورش ماهی باید در این مدت تسریع کرد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: جهت مقابله با احتمال بحرانهای پیشبینی شده نیاز است دستگاههای اجرایی مانند نیروهای امدادی، راهداری، شهرداری و ... آمادگی کافی داشته باشند.
احتمال سیل و آبگرفتگی در کردستان
رحیم صدیقی مدیرکل هواشناسی کردستان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم درسنندجاز پیشبینی احتمال بارشهای رگباری نقطهای و رعد و برق پراکنده در استان در روز جمعه و پیشرو و شنبه هفته آینده خبر داد و اظهار داشت: این سامانه بیشتر نقاط شرقی؛ قروه، دیواندره، دهگلان، بیجار و حسنآباد یاسوکند و شرق سقز را در بر میگیرد.
وی از پیشبینی احتمال سیل و آبگرفتگی در شرق استان خبر داد و افزود: هشدار سطح زرد برای بارشهای باران در مناطق شرقی استان صادر شده که در صورت تداوم این سامانه هشدار نارنجی نیز صادر خواهد شد.
مدیرکل هواشناسی استان کردستان با تأکید بر اینکه کشاورزان این مناطق تمهیدات و آمادگی لازم برای مقابله با پیامدهای سیل احتمالی و جلوگیری از خسارت را داشته باشند، تصریح کرد: این سامانه پس از عبور از آسمان استان کردستان به شمال کشور رفته و احتمال وقوع سیل در سایر استانها همچون بوشهر، اهواز، خرمآباد و کرمان نیز پیشبینی شده است.
انتهای پیام/