چطور پروژه ساخت اتاق بازرگانی اردبیل خسارت حداقل ۷۰ میلیاردی به بیتالمال زد؟
پروژه ساخت اتاق بازرگانی اردبیل که قرار بود با بودجه ۱۰ میلیاردی انجام شود، با گذشت ۳ سال تنها ۸.۵ درصد پیشرفت دارد و اگر سال جاری تکمیل پروژه انجام گیرد، حداقل ۷۰ میلیارد تومان بودجه اضافه از بیت المال باید صرف شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، پس از بالا گرفتن اعتراضها به تخلفات رخ داده در اتاق بازرگانی، نمایندگان مجلس طرحی برای تحقیق و تفحص از عملکرد اتاق بازرگانی را تقدیم هیئت رئیسه کردند تا عملکرد اتاق ایران در طول سالهای اخیر شفاف شود.
به تازگی هم اطلاعاتی از تخلفات مالی اتاق ایران و اتاقهای استانی در قالب ساختمانسازی منتشر شده است. بر این اساس برخی از اتاقهای استانی در قالب ساخت ساختمان برای اتاق بازرگانی، اقدام به دریافت مبالغی سنگین از اتاق بازرگانی ایران کرده اند اما در بعضی موارد علی رغم پرداخت میلیاردها تومان هنوز حتی تجهیز کارگاه اولیه پس از 3 سال صورت نگرفته است.
با شروع تحقیق و تفحص مجلس از اتاق و سوالاتی که سازمان حسابرسی و دیوان محاسبات مطرح کرد عملا تخلفات گسترده اتاقهای استانی مشخص شد که گزارش این موضوع در جدول پیوست آمده است. برای توضیح این جدول در اینجا به بررسی وضعیت عملکرد اتاق اردبیل به عنوان یکی از اتاقهای متخلف مطرح شده میپردازیم.
اتاق بازرگانی اردبیل در مرداد 1398 پس از عقد تفاهم نامه با اتاق ایران شروع به ساخت ساختمان جدید اتاق اردبیل نمود. در تفاهم نامه با اتاق ایران متراژ ساختمان اتاق اردبیل بین 2500 تا 3500 مترمربع تعیین شد و بر اساس این تفاهم نامه اتاق اردبیل موظف بود ظرف مدت 2 سال این پروژه را به اتمام برساند.
اولین مساله در اتاق اردبیل این بود که علی رغم تعیین حداکثر 3500 مترمربع برای اتاق عملا پروژه برای ساخت 5235 مترمربع کلید خورد. به زبان ساده اتاق اردبیل 1735 متر بیش از میزان مصوب اتاق ایران اقدام به ساخت نمود.
در این خصوص دو مسئله وجود دارد. اول محاسبات و بودجه در نظر گرفته شده برای پروژه با این اضافه برداشت دچار مشکل میشد و از همان ابتدا مشخص بود که این پروژه با مبلغ ذکر شده به پایان نمی رسد.
نکته دوم و مهمتر این بود که برای آغاز پروژه مجوز ساخت مورد نیاز است و مشخص نیست از سوی شهرداری چه متراژی اجازه ساخت داده شده است. اگر متراژ 5235 مترمربع توسط شهرداری مجوز داده شده باشد یعنی اتاق ایران بدون توجه به مجوزها تفاهم نامه با اتاق ایران را امضا کرده است و اگر متراژ ذکرشده در اتاق ایران درست باشد یعنی اتاق اردبیل پروژه را بر خلاف نقشههای ارائه شده به شهرداری و مجوز ساخت آغاز کرده است.
در تفاهم اولیه مبلغ 103 میلیارد ریال برای پروژه در نظر گرفته شد که 80 درصد آن باید توسط اتاق ایران پرداخت میشد. اما موضوع این بود که با هر سال تأخیر در ساخت پروژه به دلیل تورم هزینه ساخت دچار تغییر میشد. بر اساس محاسبات اتاق ایران در بهمن 1397 یک ساختمان اداری با هزینه 2.5 میلیون تومان بابت هر متر مربع ساخته میشد. اما در بهمن 1399 این مبلغ به 4.5 میلیون تومان رسید. در سال 1400 ساخت هر متر مربع ساختمان اداری به طور متوسط 7 میلیون تومان هزینه داشت و در ابتدای سال 1401 ساخت هر متر مربع ساختمان اداری به 17 میلیون تومان رسید.
به زبان ساده با توجه به فراهم بودن بودجه اگر اتاق اردبیل در سال 1398 کار ساخت را انجام میداد این پروژه با هزینه ای بسیار کمتر قابل انجام بود اما تأخیر در ساخت عملا منجر به خسارتهای میلیاردی به بودجه اتاق بازرگانی شده است.
همانطور که گفته شد برآورد اولیه بر اساس تفاهم نامه هزینه 103 میلیارد ریال بود که 82 میلیارد ریال آن بر عهده اتاق ایران بود. اما علی رغم تأمین بودجه، اتاق اردبیل در سال 98 پروژه را آغاز نکرد. این موضوع باعث شد که برای زیربنای مجاز(3500 متر مربع) مبلغ تحمیلی به اتاق ایران به 486 میلیارد ریال برسد. اما مسئله این بود که پروژه با متراژی اضافی آغاز شده بود و این موضوع مبلغ تحمیلی به اتاق ایران از محل تأخیر با احتساب تعدیل نهایی را به 702 میلیارد ریال رسانده است. به زبان ساده اگر افزایش قیمت دیگری رخ ندهد و پروژه اردبیل امروز به پایان برسد اتاق ایران 702 میلیارد ریال دیگر باید پرداخت کند. اما سوال این است که واقعا پروژه در چه مرحله ای است؟
اتاق اردبیل تاکنون 161 میلیارد ریال پول از اتاق ایران بابت ساخت ساختمان دریافت کرده است و تنها 8.5 درصد پیشرفت فیزیکی در این پروژه را شاهد هستیم. کسانی که با پیشرفت فیزیکی پروژههای ساختمانی آشنا هستند میدانند که این میزان پیشرفت نه فقط به اندازه گود برداری اولیه نیست بلکه حتی اگر تجهیز کارگاه صورت گرفته بود منجر به افزایش بیشتر پیشرفت فیزیکی میشد.
انتهای پیام/