شرکت شاعران از ۲۶ کشور در جشنواره جهانی شعر آیینی
رئیس جشنواره جهانی شعر آیینی از ارسال اثر از ۲۶ کشور به دبیرخانه این دوره جشنواره و تجلیل از سه پیشکسوت شعر آیینی در اختتامیه این رویداد خبر داد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نشست خبری تشریح برنامههای جشنواره جهانی شعر آیینی امروز، دوازدهم مردادماه، با حضور سیدعبدالله حسینی رئیس این جشنواره، فروزانفر معاون هنری حوزه هنری، قاسم صرافان شاعر آیینی در حوزه هنری برگزار شد.
حسینی در ابتدای این جلسه با اشاره به اهمیت شعر در نگاه ائمه اطهار(ع)، این هنر را میراثی ماندگار و مانا توصیف کرد و گفت: تنها هنر ملموس و دسترس که در آن زمان در اختیار همه بود، شعر بوده است. در دوران جاهلیت مسابقات ادبی سالیانه برگزار و هفت شعر برگزیده و بر دیوار کعبه آویزان میشد که از این اشعار با عنوان معلقات سبع یاد میشود.
وی با بیان اینکه سلبریتیهای آن زمان شاعران بودند، افزود: ائمه اطهار بیحساب به کسانی که از اهل بیت(ع) دفاع و از این رسانه در این راه استفاده میکردند، اهدا میکردند که فرزدق از جمله این شاعران بود که هزینه 40 سال زندگیاش از این راه تامین شد.
حسینی اضافه کرد: این نگرش را با توجه بسیار کم امروز ما به شعر که به فرموده رهبر انقلاب بومیترین رسانه است، مقایسه کنید.
رئیس جشنواره جهانی شعر آیینی در ادامه به ضعفهای موجود در حوزه شعر آیینی در زبان فارسی و انگلیسی اشاره و اضافه کرد: در تهران هیئت انگلیسیزبانها داشتیم اما هرچه شعر جستوجو کردیم، متوجه شدیم شاید دو تا سه شعر در مجموع درباره امام حسین(ع) در جهان بیشتر وجود نداشت. میتوان هیئتی را بدون سخنران برگزار کرد، اما بدون شعر نمیتوان. این فقر شدید ادبی و شعری در هیئتهای انگلیسیزبان به ویژه در خارج از کشور احساس میشد؛ به همین دلیل تصمیم گرفتیم مسابقه بینالمللی ادبی به زبان انگلیسی برگزار کنیم.
وی ادامه داد: مشکل زبان انگلیسی این بود که ما اصلاً شعر نداریم اما به زبان فارسی شعر بسیار داریم اما شعر متناسب با آن حماسه عاشورا وجود ندارد. در شعرهای عاشورایی به زبان فارسی گاه حماسهای وجود ندارد و زیباییهای عاشورا در آن دیده نشده و تنها بر مصیبت تکیه کرده است؛ به همین دلیل به فکر برگزاری یک جشنواره افتادیم. این جشنواره سه سال پیش در آفریقای جنوبی پایهگذاری شد اما به دلیل کرونا، برگزاری اختتامیه آن به تعویق افتاد.
اولین زائر سیدالشهدا یک شاعر بود، یادآور شد: اختتامیه این جشنواره در روز نهم شهریور ماه برگزار خواهد شد. از 26 کشور آثار خود را به دبیرخانه ارسال و در این رویداد شرکت کردند.
حسینی با بیان اینکه جایزهای که اهدا میشود، بزرگترین جایزه ادبی در کشور است، یادآور شد: در اختتامیه این جشنواره از علی معلم، سیدعلی موسوی گرمارودی و علیرضا قزوه به عنوان سه شاعر پیشکسوت تجلیل خواهد شد. آیندگان تاریخ شعر آیینی را به قبل و بعد از این جشنواره تقسیم خواهند کرد. شعر برگزیده در لوح سنگی ثبت و در یک پارک نصب خواهد شد. همچنین لوح سنگی دیگری نیز بناست در یکی از صحنهای حرم امام حسین(ع) نصب شود و آثار برگزیده نیز با خط خوش در موزه حرم اباعبدالله الحسین(ع) به نمایش گذاشته خواهد شد.
به گفته رئیس جشنواره جهانی شعر آیینی بیش از 600 اثر به زبان انگلیسی به دبیرخانه ارسال شد که توسط هشت داور بررسی شده است. جوایز این بخش نیز به همان ترتیب بخش فارسی اهدا خواهد شد.
قاسم صرافان، شاعر آیینی و دبیر علمی این دوره جشنواره، نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه مهمترین هدف از برگزاری این جشنواره، انگیزهسازی برای شاعران بود تا با شور و شوق بیشتری در وادی اهل بیت(ع) قلم و قدم بزنند، گفت: ما برای دیگر هنرها از جمله سینما فستیوالهای متعددی داریم اما در حوزه شعر سالهاست که با چنین رویدادی مواجه نیستیم.
وی ادامه داد: در این دوره استقبال به گونهای بود که ما برای پیدا کردن داور به مشکل برخورده بودیم؛ چرا که بسیاری از پیشکسوتان نیز در این جشنواره شرکت کردند. داوریها در چند مرحله انجام شد، در مرحله اول 460 غربال شد و به مرحله بعد رسید و پس از بررسی داوران، 77 قطعه شعر به مرحله نیمهنهایی رسیدند. بعد از آن داوریها پارامتریک انجام شد و سرانجام نظر 15 داور، 16 اثر به مرحله نهایی رسیدند. در مراسم اختتامیه، از سه اثر برگزیده جشنواره تجلیل خواهد شد.
به گفته وی؛ در مجموع 40 اثر انتخاب شده و در مجموعهای با عنوان "بر آستان" منتشر خواهد شد. این سرودهها در واقع ترجمان بهروزی از نگاه اباعبدالله(ع) در دوران معاصر ما را بیان میکنند. چه از نظر کیفیت و چه از نظر کمیت ما در این دوره جشنواره با آثار عاشورایی فاخر مواجه بودیم.
فروزانفر، مدیر هنری حوزه هنری و دبیر اجرایی این دوره جشنواره، نیز در ادامه نشست با بیان اینکه مراسم اختتامیه در روز نهم شهریور ماه ساعت 17 در سالن سوره حوزه هنری برگزار میشود، ادامه داد: مرحله اهدای جوایز در دو بخش انگلیسی و فارسی انجام خواهد شد. جوایزی که برای هر کدام از این بخشها در نظر گرفته شده، بالغ بر 11هزار و 500 یورو است که به نفر اول پنج هزار یورو، نفر دوم دو هزار و 500 یورو و نفر سوم نیز هزار و 250 یورو اهدا خواهد شد. همچنین تندیسی با عنوان "آستان" نیز برای جشنواره طراحی شده که برگزیدگان اهدا خواهد شد.
وی ادامه داد: در مراسم اختتامیه از مجموعهای از آثار شاعران برگزیده رونمایی خواهد شد. کتاب بخش انگلیسی نیز بعد از چاپ در برنامه دیگری رونمایی خواهد شد.
انتهای پیام/