جزئیاتی از حضور رئیس صدا و سیما در مجلس/ جایگاه قانونی ساترا، هم‌افزایی با ارشاد و حمایت از پلتفرم‌ها

جزئیاتی از حضور رئیس صدا و سیما در مجلس/ جایگاه قانونی ساترا، هم‌افزایی با ارشاد و حمایت از پلتفرم‌ها

سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به جزئیاتی از جلسه روز گذشته با حضور رئیس صدا و سیما در موضوعِ ساترا و نظارت بر نمایش‌خانگی تأکید کرد که قرار است یک هم‌افزایی میانِ رسانه‌ ملّی و وزارت ارشاد اتفاق بیفتد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم‌، روز گذشته پیمان جبلی رئیس صدا و سیما به همراه سعید مقیسه رئیس سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر (ساترا) به کمیسیون فرهنگی مجلس رفتند. این جلسه برای بررسی عملکرد و وظایف رسانه ملّی در حوزه تنظیم‌گری و نظارت بر پخش و انتشار محتوای فراگیر صوت و تصویر در بستر فضای‌مجازی برگزار شد.

تنها نکته‌ای که از این جلسه بیرون آمد صحبت‌های پیمان جبلی رئیس صداوسیما درباره حمایت از تولیدکنندگان محتوا در فضای‌مجازی و تقویت تعامل‌ها و ارتباطات در این حوزه بود. او گفت: "تلاش می‌کنیم تا حمایت مان از تولیدکنندگان محتوا در فضای مجازی در بخش خصوصی را تقویت کنیم و همچنین فعالیت‌ها در بخش خصوصی را به یک مکمل مدیریت فرهنگی جامعه تبدیل کنیم. سازمان صدا و سیما خود را پشتیبان و حامی پلتفرم‌ها و البته ناظر بر تولید و پخش محتوای صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی می‌داند."

به سراغِ احمد راستینه سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس رفتیم و او جزئیاتی را درباره این جلسه شرح داد. او گفت: در این جلسه اعضای کمیسیون خواستار افزایش توان سازمان صدا و سیما برای اعمال نظارت خود بر تولید و پخش صوت و تصویر فراگیر شدند. رئیس رسانه ملی در این جلسه متعهد شد که از طریق افزایش توان صدا و سیما در حوزه ساترا نظارت این سازمان بر تولید و پخش صوت و تصویر فراگیر را اعمال کند.

ساترا , صدا و سیما , شبکه نمایش خانگی , وزارت فرهنگ و ارشاد ,

او به این نکته اشاره کرد که صوت و تصویر فراگیر بر اساس قانون، در انحصار و اختیار سازمان صداوسیما است و مدیریت واحد برای صوت و تصویر فراگیر از الزامات مهم مدیریت فضای رسانه‌ای کشور است. 

* در روزهای گذشته شاهدِ تنش‌ها و اختلافاتی میانِ ساترا و ارشاد بودیم که در فضای‌ِ مجازی و رسانه‌ای اتفاق افتاد؛ روزی مدیری در ارشاد گفت‌وگو می‌کرد که جایگاه حقوقی برای نظارت بر نمایش‌خانگی دارند و روزی مدیری در ساترا به جایگاه حقوقی نظارتی صدا و سیما بر نمایش‌خانگی اشاره می‌کرد. درباره این مقوله در جلسه بحث شد؛ راستینه به این موضوع واکنش نشان داد و به خبرنگار تسنیم  گفت:

"این قانون موجود است؛ در نظر داشته باشیم فضای رسانه‌ای کشور با یک پدیده نوظهور در عرصه جهانی روبرو است که انبوهی از مخاطبان را در بر می‌گیرد هر اتفاقی به سرعت در فضای مجازی منتشر و بازتاب دارد. روزی فراگیر شدنِ پخشِ یک فیلم سینمایی و یا یک برنامه و سریال به زمان زیادی نیاز داشت و امروز با توجه به حضور گسترده پلتفرم‌ها و توسعه فضای‌مجازی این اتفاق در کمترین زمان می‌افتد. هر محتوایی که سرعتِ انتشارش با توجه به شرایط خاصی که در فضای ارتباطی و رسانه‌ای دنیا شکل گرفته فراگیر باشد براساس تأکیدی که در قانون اساسی شده، صوت و تصویر فراگیر است و در انحصار صدا و سیما قرار می‌گیرد و امروز نیازمند اصلاح برخی از موادِ تصویری و تمسک به مدیریت واحد در تولید و انتشار صوت و تصویر فراگیریم."

او همچنین تأکید کرد: اگر امروز این پدیده‌های نوظهور را نشناسیم حاکمیت رسانه‌ای که وظیفه آن تولید گفتمان واحد فرهنگی و رسانه‌ای گسترده است دچار مشکل می‌شود. لذا آن چیزی که وظیفه هست، ساترا براساس قانون به عنوان مدیریت واحد به رسمیت شناخته شود اما بحثی که وجود دارد و در جلسه هم درباره‌اش صحبت شد و بحث کردیم آیا ساترا چنین ظرفیتی دارد؟ ساترا باید ظرفیت‌های خودش را ارتقاء دهد و پاسخگوی نیاز گسترده در بحث تولید و انتشار باشد. 

سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس در پاسخ به سؤال دیگری درباره شنیده‌هایی از حضور نماینده‌ای از وزارت ارشاد در کارگروه‌های ساترا برای بررسی تولید و ساخت و همچنین انتشار محصولی در صوت و تصویر فراگیر و فضای شبکه نمایش‌‌خانگی، خاطرنشان کرد: این موضوع هم‌افزایی صداوسیما با وزارت فرهنگ و ارشاد هم مورد بحث و بررسی قرار گرفت. مقرر شد که ان‌شاءالله با حضور مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد سازوکارهای هم‌افزایی و ارتقاء توان در این حوزه بررسی شود. این مباحثی که در تفسیر این قانون به وجود آمده، رفع شود و ما به هم‌افزایی در اقدام برسیم. یک تفسیری از این قانون، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارد که اتفاقاً با حضور رئیس سازمان برنامه و بودجه هم روی آن تأکید شد؛ قانون تصریح دارد با توجه به اینکه نیازمند مدیریت واحد و متمرکز برای انتشار و پخش هستیم اینجا باید به یک کارگروهی بین دستگاهی برسیم و مدیریت واحد را بپذیرند؛ همچنین کارگروهی از دستگاه‌های متعدد برای ارائه دیدگاه و نقطه نظرات هم اتفاق بیفتد. 

راستینه در ادامه درباره اینکه آیا درباره توقف‌ برخی از آثار در شبکه‌ نمایش‌خانگی و حقوق مخاطبین رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر در این جلسه بحث شد، گفت: آن‌چیزی که اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس روی آن اصرار دارند واگذاری‌ها و سیاست‌های اصل 44 قانون اساسی تأکید نظام است و ما از پلتفرم‌ها حتماً حمایت خواهیم کرد. سازمان صداوسیما برنامه‌اش حمایت از پلتفرم‌ها است و به کمترین آسیب در حقوق پلتفرم‌ها در نشرِ محتواها برسیم. باید سیاست‌های روشن و دستورالعمل‌های مشخص در بحث تولید و مجوز انتشار دست پیدا کنیم؛ از طرفی، پلتفرم‌ها تکلیف‌شان را بدانند و دچار آسیب نشوند. مثلاً وزارت فرهنگ مجوز تولید می‌دهد و صاحبان اثر می‌روند سازمان صداوسیما مجوز پخش و انتشار نمی‌دهد؛ چون پدیده‌های نوظهور اقتضا می‌کند دستگاه‌ ها کنار هم باشند تا به یک فهمِ مشترکی دست پیدا کنند. همچنین در تعریف صوت و تصویر فراگیر به قانون تمکین کنند. 

وی تأکید کرد: اساساً وظیفه سازمان صداوسیما تلاش برای بهره‌گیری از ظرفیت پلتفرم‌های خصوصی و شرکت‌های دانش‌بنیان است اما همه باید بر قانون تمکین کنند. باید بتوانیم به یک فهم مشترک نسبت به پدیده‌های نوظهور صوت و تصویر فراگیر دست پیدا کنیم؛ اختلافات از بین برود و تلاش می‌کنیم با حضور وزارت فرهنگ و ارشاد و صداوسیما به یک نقطه و فهم مشترکی دست یابیم. 

سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس همچنین در پاسخ به این سؤال که آیا جلسه روز گذشته با حضور رئیس رسانه ملّی تنها به ساترا ختم شد و یا مباحثِ دیگری هم مطرح شد، گفت: روز گذشته تنها به مقوله ساترا و موضوعات مربوط به پلتفرم‌ها و صوت و تصویر فراگیر پرداختیم. جلساتی در آینده درباره مباحث مربوط به صداوسیما هم خواهیم داشت.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
طبیعت
triboon
گوشتیران