افغانستان| ساخت‌وسازها در اطراف «بودا» متوقف شد

افغانستان| ساخت‌وسازها در اطراف «بودا» متوقف شد

کار بازسازی و احیای «بازار کهنه» شهر بامیان که در نزدیکی مجسمه‌های بودا قرار دارد، پس از واکنش صریح سازمان یونسکو، تعطیل شد.

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، دو روز پس از آنکه مقامات محلی دولت موقت طالبان در شهر بامیان در یک اقدام غیرمنتظره، شروع به بازسازی و احیای «بازار کهنه» این شهر را صادر کرده بودند و کار اجرایی آن نیز آغاز شده بود، پس از واکنش صریح سازمان یونسکو کار ساخت‌وساز در اطراف پیکره بودا متوقف شده است.

محمدرضا محمدی، مسئول پیشین یونسکو در شهر بامیان، به روزنامه 8 صبح گفته است: «بازار کهنه بامیان ساحه تاریخی است و نظر به کاوش‌های تحقیقی که در سال‌های گذشته صورت گرفته، در بخش‌هایی از این ساحه آثاری از قبیل خانه و شهر متعلق به دوران کوشانیان دیده شده است».

محمدی می‌افزاید مقامات محلی بدون مشورت با یونسکو و متخصصان باستان‌شناسی دست به بازسازی این بازار زده‌اند.

مسئول پیشین سازمان یونسکو در بامیان هشدار می‌دهد که آغاز کار ساخت‌وسازها در اطراف پیکره بودا مغایر قانون حفاظت از میراث‌های فرهنگی کشور و مقررات کمیته میراث‌های جهانی(WHR) است که سبب حذف بامیان از فهرست میراث‌های جهانی یونسکو خواهد شد.

رئیس پیشین اطلاعات و فرهنگ بامیان نیز می‌گوید بازار کهنه بامیان در برابر پیکره‌های بودا، مغاره‌ها، معابد و استوپه‌های دوره بودایی را در خود جا داده و در محدوده پارک باستانی این ولایت واقع شده است. او می‌افزاید که براساس تعهد افغانستان به یونسکو، هر نوع ساخت‌وساز در این ساحه ممنوع است.

باستان‌شناسان نیز می‌گویند که ساخت‌وسازهای این چنینی در اماکن تاریخی بامیان روی چشم‌انداز تاریخی‌ـ‌فرهنگی این ولایت تأثیر منفی می‌گذارد.

برخی از باستان‌شناسان ابراز نگرانی کرده‌اند که بازسازی بازار کهنه بامیان زمینه ساخت‌و‌سازهای غیرقانونی را در دیگر اماکن تاریخی این ولایت فراهم ‌کند.

پیش از این، مقام‌های محلی دولت موقت طالبان روز دوشنبه(10 مرداد) در مراسمی دستور آغاز کار بازسازی بازار کهنه شهر بامیان را صادر کرده بودند.

عبدالله سرحدی، والی دولت موقت طالبان در بامیان، با صدور این دستور گفت: «این بازار مطابق با معیارها و طرزالعمل 22 ماده‌ای وزارت اطلاعات و فرهنگ و در هماهنگی با وزارت‌های ذیربط و سازمان یونسکو بازسازی خواهد شد و تمام مالکان و کسبه‌کاران مکلف‌اند از قوانین نافذه و طرزالعمل ارائه شده در ساخت مغازه‌ها و املاک‌شان پیروی کنند».

این اقدام مقامات محلی دولت موقت طالبان اما با مخالفت مسئولان یونسکو روبه‌رو شده است. روزنامه بریتانیایی گاردین، به نقل از مسئولان سازمان یونسکو گزارش داده که هیچ‌گونه مشورتی با این سازمان، در زمینه بازسازی بازار کهنه بامیان صورت نگرفته است.

مسئولان سازمان یونسکو به این روزنامه بریتانیایی گفته‌اند که آنان مخالف هرگونه ساخت‌و‌ساز در ساحات تاریخی بامیان، به ویژه در ساحه بازار کهنه این ولایت و اطراف پیکره‌های بودا هستند.

با این حال، منابع محلی در بامیان تأیید می‌کنند که کار ساخت‌وساز در بازار کهنه بامیان به دلیل مخالفت صریح سازمان یونسکو متوقف شده است.

مناطق «بودای صلصال»، «شهمامه»، «دره ککرک»، شهرهای تاریخی «غلغله» و «ضحاک»، «قلعه کافری»، «دره غمی» و «قل ‌اکرم»، جزو هشت ساحه باستانی است که در سال 1382 خورشیدی از سوی سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی ملل متحد(یونسکو) به ‌عنوان ساحات در معروض خطر به ثبت رسیده است.

انتهای پیام/.

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
خانه خودرو شمال
میهن
گوشتیران
رایتل
triboon
طبیعت