طنین چغچغهزنی در یازدهم محرم در کوچههای انجدان/ عزاداری تاریخی در سرزمین آفتاب + تصاویر
درحالی عزاداری محرم سیدالشهدا(ع) در سرزمین آفتاب برگزار میشود که چغچغهزنی از آداب کهن و ثبت شده ملی در یازدهم محرم در انجدان برگزار میشود.
بهگزارش خبرگزاری تسنیم از اراک، هر ساله نهم محرم و همچنین یک روز پس از عاشورای حسینی آیین سنتی چغچغهزنی در روستای تاریخی انجدان برگزار میشود که این مراسم معنوی یکی از رسوم مذهبی و برگرفته از فرهنگ بومی مردم این روستا است که در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
این مراسم برگرفته از واقعه کربلا است به طوری که شیعیانی که خبر شهادت امام حسین(ع) را شنیدند با غم و اندوه و چشمانی گریان خاک برسر خود میریختند و با عزاداری سنگ بر سنگ زدند که با گذشت زمان به جای سنگ از دو قطعه چوب استفاده کردند و نام آن به چغچغهزنی تغییر کرد.
چغچغه ابزاری چوبی و خراطی شده است که از به هم خوردن آن ها، آهنگی موزون ایجاد می کند. تاریخچه ی این رسم به زمانی باز می گردد که خبر شهادت امام حسین و یاران ایشان به اهالی روستا می رسد.
قدمت این مراسم فرهنگی و مذهبی به دوره صفویان و تیموریان برمیگردد که تاکنون حفظ شده و پیر و جوان در کنار هم این آیین را اجرا میکنند و با زمزمه نواهای حزنانگیز در غم امام حسین(ع) و اصحاب کربلا با ابزار چوبی به نام چغچغه عزاداری میکنند.
مردم مومن و انقلابی روستای انجدان در غم سرور و سالار شهیدان علاوهبر ادای نذر و قربانی و سیاهپوش کردن روستا و به تن کردن جامه سیاه از نهم تا یازدهم ماه محرم و شام غریبان در این مراسم عزاداری خاص به نام چغچغهزنی شرکت میکنند.
این مراسم عزاداری از حسینیه محله بالا روستا شروع میشود و در مسیر از همه کوچهها میگذرند و گروه عزاداری چغچغهزن روستای انجدان رهبری دارد که نوحههای ویژه و اصیل میخواند و مردم در پاسخ به نوحهها با غم و اندوه چغچغه میزنند.
بهگزارش تسنیم، مراسم چغچغهزنی علاوهبر روستای انجدان در یکی از روستاهای استان کرمان هم برگزار میشود اما قدمت این سبک عزاداری در روستای انجدان بیشتر است.
انتهای پیام/713/ی