نابودی گندم کشاورزان زنجانی توسط کمباین‌های فرسوده / لزوم نوسازی ادوات کشاورزی


نابودی گندم کشاورزان زنجانی توسط کمباین‌های فرسوده / لزوم نوسازی ادوات کشاورزی

فرسوده بودن کمباین‌ها سبب شده تا حجمی از محصول تولیدی گندم در زمان برداشت دچار ریزش شده و از دسترس کشاورزان خارج شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، گندم از جمله محصولات استراتژیک است که در استان زنجان توسط کشاورزان بیشتر مورد توجه قرار دارد و قسمت عمده اراضی کشاورزی نیز سالانه زیر کشت این محصول می‌رود به طوری که در سال جاری نیز قریب به 330 هزار هکتار از اراضی زیر کشت گندم دیم و آبی رفته است، همین عامل سبب شده تا این استان جز 10 استان برتر تولیدکننده گندم در کشور باشد.

با این وجود این محصول به دلیل نقش موثری که در سفره غذایی دارد کمیت و ‌کیفیت تولید آن همواره مورد تاکید قرار دارد چرا که گاهاً گندم تولیدی در مراحل مختلف کاشت، داشت و برداشت با مشکلاتی رو‌به‌رو می‌رود که در نهایت روی محصول تولیدی اثرگذار است.

با این حال در سال جاری گندم‌کاران استان زنجان با مشکلاتی مواجه شدند چرا که  این روز‌ها در سطح این استان کشاورزان گندمکار در برداشت محصول خود با مسائلی از جمله کمباین‌هایی با درصد ریزش بالا که عموماً مهاجر نیز هستند مواجه شده‌اند که این امر  نیز می‌تواند در کاهش هرچه بیشتر حجم تولید اثر گذار باشد.

در این راستا یوسف بوئینی یکی از کشاورزان گندم‌کار زنجان در گفت‌و‌گو با تسنیم اظهار داشت: در زمان برداشت گندم در این استان سالانه کمباین‌های مهاجر از استان‌های دیگر همانند قزوین، گلستان و اردبیل وارد استان شده و برداشت گندم را انجام می‌دهند اما متاسفانه این کمباین‌ها استاندارد‌های لازم را ندارند و سبب ریزش حجم بالایی از گندم برداشتی می‌شوند.

وی گفت: با بکارگیری کمباین‌های مدل روز ریزش گندم حتی به صفر می‌رسد که در نهایت ضرر و زیانی متوجه تولید کننده نمی‌شود.

بوئینی با بیان اینکه عمده کشاورزانی که سالانه سطح بالایی از گندم را کشت می‌کنند خود اقدام به خرید کمباین کرده‌اند، تصریح کرد: متاسفانه حمایتی در راستای تهیه کمباین با ارائه تسهیلات انجام نمی‌شود و متقاضیان باید با پرداخت کامل هزینه اقدام به اخذ این ماشین نمایند که البته به دلیل قیمت بالای کمباین تامین هزینه لازم از عهده بسیاری از کشاورزان نیز خارج است.

اما سوال این است که سازمان جهاد کشاورزی برای به حداقل رساندن مشکل ریزش گندم توسط کمباین‌ها و استاندارد‌سازی آن‌ها چه راهکاری اندیشیده است؟

در این خصوص روح الله حسنی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در گفت‌و‌گو با تسنیم با اشاره اظهار داشت: از 800 دستگاه کمباین بومی که در استان وجود دارد بیش از 60 درصد نوسازی شده به طوری که 500 دستگاه حتی زیر پنج سال عمر کرده‌اند بنابراین نمی‌توان مشکل ریزش گندم را به فرسوده بودن کمباین‌ها نسبت داد چرا که نوسازی در حجم وسیعی از این ماشین‌ها انجام گرفته است.

وی افزود: بیش از 45 اکیپ برداشت گندم در شهرستان‌های مختلف حضور داشته و رصد کاملی بر برداشت محصول و عملکرد کمباین‌ها دارند با این حال سه راننده ماهر کمباین از نظر فنی نیز در سطح استان در حال فعالیت هستند و در زمان ایجاد مشکل خدمات لازم را به کمباین‌داران ارائه می‌دهند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان گفت: کاهش میزان بارندگی‌ها عملکرد گندم دیم را به شدت تحت تاثیر قرار داده است؛ از سوی دیگر معتقد هستیم باید کمباین‌داران تنظیمات خرمن‌کوب را به نحوی انجام دهند که کمترین میزان ریزش و ضایعات در این محصول ایجاد شود.

وی با بیان اینکه دولت عزم جدی برای نوسازی‌ماشین‌آلات کشاورزی دارد، گفت: امیدواریم در دولت سیزدهم گشایش‌هایی برای نوسازی ماشین‌آلات رخ دهد.

مصطفی طاهری نماینده مردم و زنجان در مجلس (رئیس کمیسیون صنایع و معادن در گفت‌وگو با تسنیم اظهار داشت: متاسفانه اکثر کمباین‌ها استاندارد لازم را ندارند و در هشت سال گذشته دولت (یازدهم و دوازدهم) اقدامات چشمگیری در زمینه نوسازی کمباین‌ها انجام نداد.

وی گفت: اگر چه تسهیلاتی در این زمینه صورت گرفت ولی واقعیت این است که کمباین‌ها در سطح کشور به معنای واقعی نوسازی نشده و هنوزم که هنوز است کمباین‌های فرسوده در سطح کشور استفاده می‌شود.

حسنی ادامه داد: محصول گندم در کشور بسیار حائز اهمیت است و باید تلاش کنیم در موقع برداشت این محصول حتی 10 درصد محصول هم ریزش نداشته باشد؛ از سوی دیگر امسال به خاطر خشکسالی به اندازه کافی با کمبود گندم مواجه هستیم و اگر کمباین‌ها در سال‌های گذشته به خوبی نوسازی می‌شدند خسارت‌ها در سال جاری به حداقل می‌رسید.

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس گفت: قطعاً مجلس در آینده به موضوع نوسازی کمباین‌ها و ادوات کشاورزی ورود خواهد کرد؛ باید ادوات کشاورزی به قدری نوسازی شود که از هدررفت محصولات در زمان برداشت جلوگیری شود. 

با این تفاسیر آنچه مشهود است حجم بالای ضایعات خوشه‌های گندم توسط کمباین‌های فرسوده بوده و در شرایطی که خشکسالی تقریباً بخش‌های عمده‌ای از کشور را درگیر کرده استفاده از تک تک دانه‌های گندم و بطورکلی محصولات کشاورزی می‌تواند فرصتی برای کاهش وابستگی غذایی ایران به سایر کشورها باشد. خصوصاً این روزها که امنیت غذایی در دنیا با چالش مواجه شده و دولت عزم جدی برای قاچاق‌گندم به خارج از کشور دارد.

انتهای پیام/ن

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon