بازسازی بندر بیروت؛ شاید وقتی دیگر/ گزارش اختصاصی
به مناسبت دومین سالگرد انفجار بندر بیروت، خبرنگار میدانی تسنیم با مقامات دولتی و شهروندان عادی به گفتگو پرداخته است. آنها بر بازسازی سریع این بندر تأکید دارند و آن را برای معیشت روزمره خود ضروری میدانند؛ اما درعمل همچنان این بندر ویران مانده است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، دو سال پس از انفجار مهیب بندر بیروت، همچنان وضعیت بازسازی این بندر در هاله ای از ابهام قرار داد و عملا تبدیل به شهر ارواح شده است.
بندر بیروت پس از 4 آگوست 2020، دیگر مثل سابق نیست. نشانههای بندر باشکوه سابق، یکی پساز دیگری از بین میروند. فعالیتهای افتصادی عملا متوقف شده است و انبار کالاها و سیلوهای گندم تقریبا از بین رفته است.
بندر بیروت خاموش و شبیه به شهرهای متروکه شده است؛ صدای ارواحی در آن میپیچد که سرگردان در آرزوی دوباره ساخته شدن بندر و خروج پایتخت از رکود فعلی هستند.
هیثم الصیاد، مشاور استاندار بیروت می گوید که هیچ طرح یا پیشنهاد رسمی برای بازسازی بندر بیروت از سوی هیچ کشوری ارائه نشده و فقط خود دولت لبنان، برای این کار برنامهریزی کرده است.
وی در گفت وگو با خبرگزاری «تسنیم» افزود: ما با شرکتهای جهانی توسعه بنادر که در بنادری مانند مالت و مارسی فعالیت میکنند، در حال رایزنی و مشورت هستیم تا طرح جامعی را برای بازسازی بندر بیروت طراحی و تدوین کنیم.
انفجار بندر بیروت، پایتخت لبنان را به شهری تاریک و غمگین تبدیل کرد. انفجاری که 218 کشته، بیش از 7000 زخمی و 300 هزار آواره بر جای گذاشت و به 50 هزار واحد مسکونی آسیب زد. ارزش همه این خسارتها به 10 میلیارد دلار میرسد.
این انفجار، ضربه بزرگی به صنعت گردشگری لبنان وارد کرد و باعث بیکاری نزدیک به 100 هزار کارگر و کارمند شاغل در این صنعت شد؛ صنعتی که حدود 150 هزار نفر در آن مشغول به کار بودند.
توقف فعالیت بندر بیروت، اقتصاد لبنان را فلج کرد. لبنان وارد تونل تاریکی شده که هر لحظه با بحران جدیدی رو به رو میشود. در چنین وضعیتی مردم لبنان انتظار دارند این بندر هر چه سریعتر بازسازی شود.
«اسعد حداد» مدیر بخش ذخایر و سیلوهای بندر بیروت اذعان کرد که امنیت غذایی در لبنان پس از انفجار بندر بیروت به خطر افتاده است.
وی در گفت و گو با «تسنیم» می گوید: ما هیچ پشتوانهای نداریم و از هر بحرانی که در داخل و خارج از آن اتفاق می افتد، تاثیر میپذیریم. همانطور که جنگ اوکراین بر این کشور تاثیر گذاشت.
حداد خبر داد که بانک جهانی، طرحی را برای بازسازی بندر بیروت ارائه داده و برای اجرای آن شروطی را تعیین کرده است.
در این میان مردم لبنان بر این باورند که بندر بیروت باید هر چه سریعتر بازسازی شود چرا که این بندر نقش ویژه ای در اقتصاد لبنان دارد.
یک شهروند ساکن بیروت در گفت وگو با تسنیم گفت: زندگی همه مردم وابسته به این بندر بود. مثلا یک رستوران را در نظر بگیر، کالاهایش را از این بندر وارد میکرد. حتی دندانپزشک هم مواد مورد نیازش را از این جا وارد میکرد. الان مجبور است از راههای دیگر و گرانتر و محدودتر وارد کند.
یکی دیگر از ساکنان بیروت هم به خبرنگار تسنیم گفت: مهمترین نیاز لبنان، اقتصاد بیروت است و اقتصاد بیروت نیز وابسته به این اسکله و بندر است. یعنی معیشت همه لبنانیها وابسته به این بندر است. یعنی محدود به یک شخص خاص یا یک جریان سیاسی نیست؛ زندگی و معیشت کل ملت به این بندر گره خورده است.
این شهروند لبنانی افزود: خیلی ضروری است که بندر فورا بازسازی شود. از نان گرفته تا بنزین و گازوئیل و... همه چیز وابسته به این بندر است و باید زودتر بازسازی شود.
از 4 آگوست 2020 در بندر بیروت گرد مرگ پاشیده شده است؛ گروهی همان دم جان سپردند و بعد از آن چرخ اقتصاد لبنان پنچر شد.
این بندر، در گذشته نبض اقتصاد و شریان حیات معیشت ملت لبنان بود و حالا به مقبرهای برای دفن رویاهای لبنانیها بدل شده است.
انتهای پیام/