برنامه ویژه محیط زیست برای آموزش جوامع محلی/ ساخت ۱۴۰۱ خانه محیط زیست تا پایان سال جاری


برنامه ویژه محیط زیست برای آموزش جوامع محلی/ ساخت 1401 خانه محیط زیست تا پایان سال جاری

معاون مشارکت های مردمی سازمان محیط زیست ضمن تأکید بر آموزش جوامع محلی از ساخت ۱۴۰۱ خانه محیط زیست تا پایان سال جاری خبر داد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ ظهر امروز نشست معاونت آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان محیط زیست برگزار شد.

نورالله مرادی، معاون مشارکت های مردمی سازمان محیط زیست که از سخنرانان این نشست بود، اظهار کرد: نگاه دولت مردمی به محیط زیست نگاهی استراتژیک است و دولت سیزدهم یکی از محیط زیستی‌ترین دولت‌های 3 دهه اخیر کشور است. انتخاب دکتر سلاجقه به عنوان فردی متخصص دانشگاهی و تحولگرا، نشان داد که دولت به دنبال انقلاب و ایجاد تحول در محیط زیست است.

وی ادامه داد: بحث نشست با فعالان و سمن‌های محیط زیست در ابتدای کار دولت با رئیس جمهور نیز بیانگر اهمیت دولت به محیط زیست است. سخنرانی رئیس جمهور در روز درختکاری نیز منشور حرکتی ما برای حفظ محیط زیست بود. حضور کنشگرانه برای حل معضل گرد و غبار نیز تأکیدی بر محیط زیستی بودن دولت است.

معاون آموزش و مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه منظومه ذهنی دولت منظومه محیط زیستی است و رئیس جمهور بارها تأکید کرده که هر توسعه‌ای فرع بر محیط زیست است، گفت: ما در گام اول خود در معاونت آموزش با تأکید بر اسناد بالادستی، سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری و اصل 50 قانون اساسی سند تحول محیط زیست را تنظیم کردیم.

مرادی بیان کرد: متأسفانه بحث آموزش محیط زیست در کشور ما کمتر مورد توجه گرفته که ما تلاش کردیم این ضعف را برطرف کنیم. آموزش در کشور ما کاملاً فرعی تلقی شده و این در حالی‌است که آموزش مهمترین مبحث در حوزه محیط زیست است.

وی با اشاره به تنوع قومیت‌ها در کشور تصریح کرد: یکی از ویژگی‌های بارز کشور ما رنگارنگی قومیتی است که زیبایی خاصی در کشور ما ایجاد کرده و هر کدام از اقوام ایرانی نسبت به محیط زیست در اشعار، فیلم‌ها، موسیقی و مستندات خود ویژگی‌های به‌خصوصی دارند. توجه به فرهنگ اقوام ایرانی در حفظ محیط زیست یکی از اقداماتی است که باید انجام شود و جمعیت یک میلیون و 500 هزار نفری عشایر یکی از جوامع هدف برای آموزش در جهت حفظ محیط زیست هستند.

معاون آموزش و مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست بیان کرد: دیگر فعالیتی که در زمینه مردمی‌سازی محیط زیست انجام داده‌ایم، شناخت کنشگران محیط زیستی است؛ اگر هر فردی کوچکترین قدمی در زمینه حفظ محیط زیست بردارد، از او تقدیر به عمل آوریم تا به عنوان الگو شناخته شود. به عنوان مثال چوپانی که در تبریز فعالیت محیط زیستی باارزشی انجام داده بود، وظیفه دانستم تا به‌شخصه حضوری جهت فرهنگسازی از او تقدیر کنم.

مرادی با تأکید بر تدوین اطلس آمایش و آموزش محیط زیستی کشور گفت: خاورمیانه معضلات محیط زیستی فراوانی دارد و بحث تدوین اطلس آمایش و آموزش محیط زیستی کشور از دیگر اقدامات مهمی است که در دستور کار قرار دارد. نکته قابل توجه این است که سمن‌ها بازوی دولت هستند و چه به‌صورت جمعی و چه به‌صورت فردی تأکید من بر حمایت همه جانبه از سمن‌ها است و توقع دارم که همه آنان بر اساس تخصص خود وارد عرصه شوند و در حل مشکلات محیط زیستی کشور کمک کنند.

وی تأکید کرد: بنده به شدت با فعالیت‌های نمایشی مخالفم و اعتقاد بر عملگرایی دارم. برنامه ما برای سمن‌ها این است که در توانمندسازی جوامع محلی ورود کنند تا اتفاقات مثبتی که در حوزه محیط زیست در حال وقوع است، سرعت گیرد.

معاون آموزش و مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست به ضعف کشور در زمینه مناسبات محیط زیستی اشاره کرد و گفت: در تقویم رسمی کشور مناسبت محیط زیستی غنی نداریم و تنها دو رویداد محیط زیستی در تقویم وجود دارد که یکی از آن‌ها مربوط به روز زمین پاک و دیگری روز جهانی محیط زیست است که طبق بررسی‌ها متوجه شدیم که روز زمین پاک خلاقیت یک کودک 12 ساله بود که از زمین نقاشی کشید و گفت که ما تنها همین یک زمین را داریم و به شورای فرهنگ عمومی ارسال کرد بنابراین این روز محصول تفکر کودک 12 ساله است.

مرادی افزود: دو مناسبت محیط زیستی با عناوین روز محیط بان و روز هوای پاک وجود دارد که در تقویم رسمی نیستند و امیدواریم که بتوانیم آن را در تقویم بگنجانیم. در حوزه مردمی‌سازی اقدامات مهمی در حال انجام است که مهمترین آن‌ها حمایت از تمام فعالان محیط زیست است و در مهر ماه تقدیری از چهره‌های مردمی محیط زیست خواهیم کرد.

وی از تلاش برای ایجاد سازمان نظام مهندسی محیط زیست خبر داد و گفت: اقدامات اولیه در این زمینه انجام شده و امیدوارم جدیتی که همه اهالی محیط زیست و همکاران ما در حوزه محیط زیست دارند، این مهم تحقق یابد و اتفاق خوبی برای کشور رقم خورد.

معاون آموزش و مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست با تأکید بر اهمیت ورزش در اشاعه فرهنگ محیط زیست بیان کرد: در راستای هویت‌بخشی به محیط‌بانان در سال 1402 المپیک ورزشی محیط‌بانان منطقه را خواهیم داشت و تلاش می‌کنیم طی بازه زمانی 4 ساله آن را در سطح جهانی برگزار کنیم.

مرادی کمبود محتوای محیط زیستی یا نظام‌مند نبودن تولید محتوای محیط زیست چالشی در آموزش محیط زیست دانست و ادامه داد: برای اینکه بتوان در تولید محتوای محیط زیستی پیشرفت داشته باشیم. نهضت تولید محتوا در حوزه محیط زیست را راه‌اندازی کردیم تا در گام نخست دو فیلم سینمایی مخصوص کودکان و بزرگسالان تولید شود. همچنین 50 جلد کتاب برای همه مخاطبان شناسایی شده است که امیدواریم در نسخه‌های چاپی و الکترونیک در اختیار مخاطبان قرار گیرد.

وی افزود: ساخت انیمیشن برای کودکان از دیگر برنامه‌هایی است که پایلوت‌ آن در استان‌های اصفهان و فارس خواهد بود که اتفاقات خوبی را رقم می‌زند همچنین 200 پادکست درباره معضلات محیط زیستی نیز تولید خواهد شد.

مرادی تأکید کرد: متأسفانه از نظر اعتبارات، آموزش یک امر فردی در کشور ما تلقی شده و در حوزه محیط زیست نیز همین نگاه وجود داشته است ولی برای اینکه اتلاف این بودجه‌های اندک هم اتفاق نیفتد، بودجه‌ای را برای استان‌ها تعریف کردیم تا هر کدام از آن‌ها با موضوعاتی که برایشان انتخاب کردیم پرچمداران گسترش امور حفاظت از محیط زیست باشند.

معاون آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص شعار سال جدید و اهمیت دانش بنیان اظهار کرد: به منظور تحقق این شعار نخستین همایش دانش بنیان در سازمان حفاظت محیط زیست با حضور 230 شرکت دانش بنیان برگزار شد که در حال حاضر دبیرخانه آن نیز تأسیس شده و سازمان حفاظت محیط زیست بستر خوبی را فراهم کرده است تا شرکت‌های دانش بنیان برای همکاری وارد عمل شوند.

مرادی در رابطه با نقش آموزش محیط زیست در کاهش صنایع آلاینده محیط زیست گفت: صنعت نساجی یکی از آلاینده‌ترین صنایع است بر این اساس نشست های تخصصی زیادی را با هنرمندان و به ویژه طراحان لباس داشتیم و قرار است در آبان ماه امسال نخستین همایش مد و لباس پایدار مبتنی بر معیارهای محیط زیستی برگزار شود. امیدواریم این همایش بستری را فراهم کند که قوانین جدیدی در این حوزه وضع شود تا به حفظ محیط زیست کمک کند.

وی بیان کرد: بحث ارزش‌گذاری محیط زیست هم مقوله مهمی است بر این اساس 8 طرح ارزش گذاری محیط زیست در حال انجام است و آبان ماه همایش ایجاد جایگاه ارزش‌گذاری اقتصادی منابع محیط زیست در نظام و برنامه‌ریزی کشور را خواهیم داشت.

معاون آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به سوال تسنیم در رابطه با آموزش جوامع محلی در مقوله حفاظت از محیط زیست گفت: در این زمینه نیز شناسایی مخاطبان و مخاطرات انجام شده و اقدامات عملی در این زمینه را شروع کرده‌ایم که آموزش شترداران صالحیه البرز از جمله این اقدامات است. همچنین امضای تفاهم‌نامه با سمن‌های محیط زیستی برای آموزش جوامع محلی نیز از جمله اقدامات ما در این زمینه است.

مرادی با بیان اینکه سمن‌ها باید پای کار بیایند و ما را در این زمینه یاری کنند، افزود: طرح مدیریت اجتماعی پسماند نیز در 2 روستا استان مازندران انجام شد و در حال حاضر در حال اجرای این طرح در بسیاری از روستاهای کشور هستیم. برای آموزش چوپانان نیز اقدام کرده‌ایم. در کشور ما نزدیک به 37 هزار دهیار وجود دارد که می‌توانیم از ظرفیت آن‌ها برای آموزش محیط زیست در جوامع محلی استفاده کنیم.

وی افزود: به همین منظور در همدان جلسه‌ای را با حضور 70 دهیار برگزار کردیم و این جلسات ادامه‌دار خواهد بود. در کنار این طرح‌ها برای آموزش صیادان، زنبورداران و آموزش زنان خانه‌دار در رابطه با کاهش مصرف انرژی در خانه نیز برنامه داریم.

معاون آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه در سال‌های اخیر نگاه مطالبه‌گرانه به محیط زیست بیشتر شده، گفت: به منظور آگاهی‌رسانی هرچه بیشتر در حوزه آموزش محیط زیست از ظرفیت کانون مربیان فوتبال استفاده کردیم که این کانون با بیش از 37 هزار عضو می‌تواند نقش مهمی در موضوع حفاظت از محیط زیست داشته باشد.

مرادی از ساخت اولین خانه محیط زیست خبر داد و گفت: تا پایان سال 1401، 1401 خانه محیط زیست در کشور ساخته خواهد شد. فعالیت انجمن‌های خیریه نیز اهمیت بسیار زیادی دارد که اولین انجمن ماه گذشته در استان اردبیل شروع به کار کرد و به زودی این انجمن‌های خیریه در سایر استان‌های کشور نیز گسترش پیدا خواهند کرد.

وی آفرودسواری را یکی از تهدیدات اصلی محیط زیست دانست و بیان کرد: در این خصوص نیز جلسات متعددی با انجمن‌های آن‌ها داشته‌ایم و به دنبال ایجاد فرهنگ سازی در این زمینه هستیم. همچنین در 5 ماه ابتدای امسال 98 هزار نفر ساعت آموزش محیط زیست را در کارگاه‌های آموزشی برگزار کردیم. اشتراک نشریات ISI نیز دیگر تلاش ما در یک دوره 9 ماهه برای اشاعه فرهنگ محیط زیست بود.

معاون آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به ایجاد رشته محیط‌بانی و الزامی شدن تدریس درس 2 واحدی شناخت محیط زیست که به صورت پایلوت در 10 دانشگاه اجرایی شده است، تصریح کرد: آموزشکده محیط زیست را که برای مدت طولانی تعطیل شده بود مجدداً راه‌اندازی کردیم که موضوع آموزش را به طور جدی در این مکان دنبال کنیم.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon