معاون سازمان انرژی اتمی: به دنبال ایجاد تنوع در سبد انرژی کشور هستیم

معاون سازمان انرژی اتمی: به دنبال ایجاد تنوع در سبد انرژی کشور هستیم

معاون سازمان انرژی اتمی گفت: ما با ظرفیت بومی و ارتباطات بین‌المللی به سمتی می‌رویم که هم راکتورهای بومی داشته باشیم و هم راکتورهای بین‌المللی، ما به دنبال ایجاد تنوع در سبد انرژی کشور هستیم.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم؛ ظهر امروز نشست خبری سید پژمان شیرمردی، معاون سازمان انرژی اتمی در مرکز فناوری این سازمان برگزار شد.

شیرمردی در ابتدا درباره دستاورهای صنعت هسته‌ای کشور به ویژه در بخش کاربرد پرتوها گفت: در دولت جدید با توجه به سیاست های نوین و تدابیر رئیس سازمان انرژی اتمی در حوزه کشاورزی سندی تهیه شد که کشور را به دوازده منطقه ظرفیت دار تقسیم بندی کرد. پارامترهایی که در تقسیم بندی و تولید این دوازده منطقه به عنوان مناطق راهبردی در نظر گرفته شد، میزان تولید محصولات کشاورزی در آن منطقه، میزان ورود و خروج کالاها، تولید محصولات استراتژیک در آن منطقه، تولید محصولات کشاورزی استان های همجوار و پارامترهای ریز دیگری بود که منجر به تقسیم بندی این مناطق دوازده گانه گردید.

وی ادامه داد: در راستای این تقسیم بندی که در جهت کاربرد پرتوها در حوزه کشاورزی بود، رویکرد استفاده از بومی سازی محصولات و همچنین واردات برخی از تجهیزات یعنی تعاملات بین‌المللی در نظر گرفته شد. هم بعد بین‌المللی را ما در نظر گرفتیم و هم تکیه بر بومی سازی و ساخت تجهیزات در داخل کشور داشتیم.

وی با تاکید بر کشاورزی خیز بودن کشور اظهار کرد: به طور میانگین بیش از 120 تن محصول کشاورزی در سال تولید می‌کنیم. علاوه بر آن محصولاتی را هم به عنوان کالای اساسی سالانه از بنادر مهم راهبردی کشور وارد می شوند. نگهداشت این محصولات کشاورزی و افزایش انباردانی آن‌ها یکی از پارامترهای مهم و اولویت دار در تضمین امنیت غذایی است که یکی از ابزارها و تجهیزاتی که می‌تواند به تضمین امنیت غذایی و نگه داشت مواد غذایی کمک کند، سامانه های پرتودهی مبتنی بر پرتوهای یون ساز گاما و الکترون است.

معاون سازمان انرژی اتمی ایران ادامه داد: ما تجهیزی را در این هفته در کشور رونمایی خواهیم کرد که این تجهیز در راستای همان سند راهبردی سازمان و در راستای همان منطقه بندی که در کشور انجام شد و با رویکرد بومی سازی محصولات بود. این سامانه مبتنی بر چشمه ی کبالت 60 است؛ یک ماده رادیواکتیو تولید کننده پرتو گاما برای پرتودهی محصولاتی مانند حبوبات و غلات است.

وی در خصوص این تجهیز گفت: این تجهیز یکی از راهبردی ترین تجهیزات در حوزه کاربرد پرتوها است که به طور مستقیم می تواند هم در سلامت مردم و هم در اقتصاد مردم اثرگذار باشد. امروز بخش قابل توجهی از گیاهان غده ای ما مانند سیب زمینی در دست کشاورز تلف می‌شود. با استفاده از این تجهیز ارزشمند می‌توان میزان ماندگاری و انبارمانی این محصول را افزایش داد.

شیرمردی افزود: در راستای پرتودهی مواد غذایی یکی از رویکرد های ما بومی سازی تجهیزات است. رویکرد دوم ما استفاده از تعاملات بین المللی و ظرفیت های کشورهای دوست برای همکاری مشترک و واردات تجهیزات با تکنولوژی بالا است که مبتنی بر استفاده از شتاب دهنده خطی الکترون است. ما با توکل بر خداوند متعال و استفاده از ظرفیت های انسانی سازمان انرژی اتمی، به سمتی حرکت خواهیم کرد که بتوانیم از این دو تجهیز که مبتنی بر تابش گاما و مبتنی بر پرتوهای الکترون است، استفاده بکنیم.

معاون سازمان انرژی اتمی در خصوص بخش نیروگاهی گفت: در این بخش سازمان انرژی اتمی در دوره جدید در سند راهبردی 10 هزار مگاوات برق هسته‌ای را پیش بینی کرده است. امروز یکی از پایدار ترین و تمیز ترین برق های موجود در دنیا برق هسته ای است. برقی که با استفاده از قدرت تولید می شود. ما با ظرفیت بومی و ارتباطات بین‌المللی به سمتی حرکت خواهیم کرد که بتوانیم هم راکتور هسته ای بومی داشته باشیم و هم با مشارکت بین‌المللی راکتورهای قدرت جدید برای تامین این 10 هزار مگاوات داشته باشیم.

او ادامه داد: ظرفیت کشور در تولید برق ظرفیت بسیار مناسبی است اما ما به دنبال ایجاد تنوع در سبد انرژی کشور هستیم. این سوال مطرح است که کشوری که دارای منابع نفتی و گازی است چرا به سمت استفاده از انرژی هسته ای و برق هسته ای می‌رود؟ امروز یکی از پارامترهای مهم در توسعه یافتگی بحث تنوع در سبد انرژی است. پایدار بودن برق هسته ای یکی از فاکتورهای مهم برای استفاده از این نوع برق است. دوم صیانت از منابع فسیلی برای آیندگان است. ما وقتی می توانیم از منابع نفتی و گازی ارزش افزوده ای به دست بیاوریم، قطعا باید به سمت روش جایگزین برویم که بتوانیم از این منابع ارزشمند نگه داری کنیم.

شیرمردی در خصوص فعالیت های سازمان انرژی اتمی در بخش غیر نیروگاهی نیز توضیح داد: ما در این بخش در حوزه کاربردهای پزشکی، امروز یکی از بزرگترین اتفاقات در کشور رخ داد. ما توانستیم کیت های غربالگری نوزادان که یکی از نیازهای اساسی حوزه بهداشت کشور است را تولید کنیم. متاسفانه خیلی از بیماری هایی که در بزرگسالی برای افراد اتفاق می افتد، این کیت ها قابلیت تشخیص و کنترل بیماری را در زمان نوزادی دارند. ما با استفاده از ظرفیت خوب آب سنگین ثابت کردیم که این کاربرد کاملا بهداشتی در کاملا در حوزه سلامت است. این کیت در کشور این ظرفیت را ایجاد کرده که نیاز کشور برطرف شود.

وی درباره حوزه ترکیبات دارویی گفت: ترکیباتی که می توان ازهمین آب سنگین تولید کرد، داروهای جدیدی است که قابلیت تحویل به ارگان های حساس بدن در یک بازه های زمانی منظم خواهد داشت. چون پیوند شیمیایی قوی تری دارند، میزان دوز مصرفی اینها کمتر خواهد شد. پس اینها در بخش درمان می‌توانند مفید باشند. با استفاده از این تاسیسات ما ترکیباتی را می توانیم تولید کنیم که قادرند در تولید مواد رادیواکتیو برای تشخیص بیماری های سرطان استفاده شوند. اکسیژن هجده یکی از این تولیداتی است که کشر در سازمان در انرژی اتمی توانست به دست بیاورد. بیش از 90 درصد کاربرد فناوری هسته‌ای در حوزه غیر اورانیومی است.

معاون سازمان انرژی اتمی افزود: اگر رویکرد ما افزایش ظرفیت مولفه های قدرت کشور است، حوزه هسته‌ای می تواند آن مولفه اقتدار را ارتقا دهد. در برنامه ی مهم دولت سیزدهم رویکرد ما توسعه متوازن و ارتقای بخش های مغفول مانده صنعت هسته ای است که تاکنون به مردم معرفی نشده است. یکی از کارهای اجرایی در این زمینه، دعوت از شرکت های دانش بنیان به سازمان انرژی اتمی است. ما فراخوان هم دادیم که خیلی از این محصولات را واگذار کرده و تولید انبوهش را هم در کشور با استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان ادامه بدهیم.

وی درباره مشکلات کم آبی و برنامه سازمان انرژی اتمی گفت: ما در راستای مدیریت منابع آبی، برنامه تولید آب شرب با استفاده از راکتور بوشهر را داریم. برنامه‌های دیگری برای مدیریت آب داریم مثل تولید پلیمرهای جذب کننده آب که با پرتوهای الکترون ساختار آنها شکل می‌گیرد. همچنین با استفاده از هیدرومالچ ها به مدیریت مصرف آب کمک می‌کنیم. علاوه بر این استفاده از پرتوها برای کاهش آلودگی شیمیایی پساب‌ها در دستور کار است.

معاون سازمان انرژی اتمی در خصوص  استفاده از پرتوها در درمان بیماری‌ها گفت: فرایندهای حوزه سلامت به دو بخش تقسیم شده است. استفاده از پرتوها برای استریل سازی تجهیزات پزشکی است. امروز در دنیا بازار 45 درصدی استریل مربوط به پرتوها است. ما باید سهم خود را در بازار بین‌المللی افزایش دهیم. بخش دوم استفاده از رادیو ایزوتوپ‌ها برای تشخیص و درمان بیماری‌های مختلف مانند قلبی و عروقی و سرطان است. ما قادر هستیم که یک میلیون نفر از بیماران کشور را پوشش دهیم. همچنین 30 میلیون دلار برای کشور صرفه جویی خواهیم داشت.

وی درباره سابقه سامانه‌های پرتوها گفت: حوزه کاربرد پرتوها در کشور سابقه بیش از 36 سال دارد. اولین سامانه پرتودهی در سال 64 در تهران راه اندازی شد. ما همچنین سایت یزد و بناب را داریم. در دولت جدید رویکرد ما توسعه با شتاب برای ایجاد سامانه‌های پرتوها است. ما ظرفیت خوبی داریم و در این دولت دوازده منطقه را مورد پوشش خود قرار خواهیم داد.

شیرمردی در آخر تاکید کرد: موضوع هسته‌ای یک موضوع فنی است و معتقدیم که بُعد اقتصادی صنعت هسته‌ای باید مورد توجه قرار گیرد. این سامانه‌های پرتوها در زندگی مردم نقش مثبتی خواهد داشت. ما هنوز معتقدیم که مسئله هسته‌ای فنی است و در این مسائل فنی هیچ مرزی را برای مردممان نخواهیم شناخت.

 

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon