معاون وزیر جهاد کشاورزی: ۳۵ درصد اراضی کشور به سامانه‌های نوین آبیاری مجهز شدند

معاون وزیر جهاد کشاورزی: 35 درصد اراضی کشور به سامانه‌های نوین آبیاری مجهز شدند

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت: از ۸.۵ میلیون هکتار اراضی آبی موجود در کشور حدود ۲.۶ میلیون هکتار معادل ۳۵ درصد زمین‌ها مجهز به سامانه‌های نوین آبیاری شده‌‍اند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، فریبرز عباسی ظهر امروز در نشست شورای مدیران و هفدهمین جلسه ستاد سامانه‌های نوین آبیاری استان خراسان جنوبی اظهار داشت: در یک کشور خشک و نیمه خشک قرار داریم و 8.5 میلیون هکتار سطح کل اراضی آبی کشور است.

وی بیان کرد: بر خلاف خیلی از کشورها که اکثر آب مورد نیاز تولیدات آنها از محل آب باران و سد تامین می‌شود در کشور 90 درصد تولیدات به آبیاری وابسته است.

معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی گفت: میانگین تبخیر ما سه برابر میانگین کشوری است و میانگین بارندگی کشور هم یک سوم میانگین جهان است که این موضوع شرایط خاصی را در بخش کشاورزی برای ما رقم زده است.

عباسی با اشاره به اینکه در اغلب مناطق کشور محدودیت منابع آبی را داریم، اضافه کرد: از مجمع 8.5 میلیون هکتار اراضی آبی کشور، تاکنون 2.6 میلیون هکتار به انواع سامانه‌های نوین آبیاری مجهز شده که35 درصد اراضی کشاورزی کشور را محسوب می‌شود.

وی افزود: 1.7 میلیون هکتار از اراضی به انواع روش‌های مدرن سطحی تجهیز شده است، در مجموع 4.3 میلیون هکتار از کل اراضی آبی عملیات تجهیز و یا سامانه‌های نوین انجام شده که حدود 50 درصد اراضی آبی کشور را شامل می‌شود.

بیشتر بخوانید

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی یادآور شد: کمتر از 50 درصد اراضی آبی کشور هنوز نیاز به کار دارد که باید عملیات تجهیز و نوسازی یا سامانه‌های نوین آبیاری در آن اجرا شود.

وی عنوان کرد: در حال حاضر در سطح 40 هزار هکتار معادل30 درصد اراضی آبی خراسان جنوبی، سامانه‌های نوین آبیاری اجرا شده است و خراسان جنوبی در سال‌های اخیر جزو استان‌های نخست کشور در این زمینه بوده است.

معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: در زمینه سامانه‌های نوین آبیاری، رویکرد ما سامانه‌های با راندمان بالا و در بحث حوزه‌ای نیز تا حد امکان، اولویت با سامانه‌های زیرسطحی است.

عباسی متذکر شد: اگر امکان توسعه سامانه‌های با راندمان بالا به دلیل شوری آب یا سایر محدودیت‌ها، وجود نداشته باشد باید به سمت سامانه‌های نوین آبیاری از جمله کم فشار و کلاسیک که هزینه بهره‌برداری و نگهداری از آنها زیاد است برویم.

وی با اشاره به اینکه در زمینه تجهیزات سامانه‌های نوین آبیاری به مرز خودکفایی رسیده‌ایم، تصریح کرد: در حال حاضر 95 درصد لوازم و تجهیزات در داخل تولید می‌شود، در سال‌های گذشته تنها چند قلم تجهیزات وارد می‌شد که با همکاری تولیدکنندگان داخلی در حال رسیدن به خودکفایی هستیم.

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی به همکاری 350 تولیدکننده در زمینه تجهیزات سامانه‌های نوین آبیاری در کشور اشاره کرد و گفت: همچنین 400 مشاور در این زمینه داریم و تا اواخر امسال یا اوایل سال آینده، تولیدات داخلی افزایش خواهد یافت.

وی ادامه داد: در مجموع حدود دو هزار نفر شامل پیمانکار، مشاور، مجری و سایر در زمینه سامانه‌های نوین آبیاری مشغول به کار هستند.

معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی یکی از ویژگی‌های خوب استان خراسان جنوبی اجرای طرح آبخیز تا جالیز دانست و گفت: امسال با افتخار اعلام می‌کنیم بر اساس این طرح پایلوت، طرح به صورت ملی در کشور اجرا و دنبال خواهد شد.

عباسی افزایش آب قنات و پایداری دبی قنوات را از جمله مزایای اجرای این طرح ذکر و اضافه کرد: دو هزار و 200 سازه آبخیزداری در خراسان جنوبی وجود دارد که در پایین دست هر کدام، یک یا چند قنات در قالب طرح آبخیز و جالیز احیا و دبی آب آن افزایش یافته است.

وی عنوان کرد: در بحث قنوات قول می‌دهیم اعتبارات استان را سه برابر نسبت به سال قبل افزایش دهیم و در زمینه سامانه‌های آبیاری نوین نیز معادل اعتبار پارسال البته با تخصیص بیشتر در نظر گرفته‌ایم.

عباسی اظهار داشت: الگوی کشت کشور با تاکید رئیس جمهور و وزیر جهاد کشاورزی در حال نهایی شدن و ابلاغ است همچنین مشوق‌هایی در زمینه آب‌بهای کشاورزی با 100 درصد تخفیف در حال برنامه‌ریزی است.

وی تصریح کرد: در زمینه خرید آب چاه‌های کم بازده پیشنهاد می‌دهیم در کارگروه ماده 11 استانداری موضوع مطرح و در استان تصمیم‌گیری و برنامه ریزی شود.

معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی گفت: در زمینه نیروی انسانی که دغدغه ما نیز در ستاد است، در سال‌های اخیر بیش از 30 درصد از نیروها بازنشست شده‌اند که وزارتخانه امسال هزار نفر را جذب خواهد کرد.

عباسی بیان کرد: یکی از خلاها در حوزه خاک، ضوابط و دستورالعمل‌ها است که در این زمینه 15 دستورالعمل طراحی کرده‌ایم و برای تصویب به هیات دولت ارسال خواهد شد.

اضافه برداشت سالانه بیش از 120 میلیون مترمکعب آب از منابع زیرزمینی خراسان جنوبی

علیرضا عباس‌زاده معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان نیز در این نشست شورای مدیران و هفدهمین جلسه ستاد سامانه‌های نوین آبیاری استان که با حضور معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد، اظهار داشت: آنچه در حوزه جهاد کشاورزی استان اتفاق می‌افتد، واقعاً کار سختی است و تولید محصول در این شرایط اقلیمی و جوی و نیز شرایط خشکسالی و کم آبی بسیار دشوار و بغرنج می باشد.

وی تصریح کرد: کشاورزان خراسان جنوبی در همین شرایط اقلیمی، بسیار امیدوارانه و بانشاط کار های بخش کشاورزی را دنبال می‌کنند که جای تقدیر دارد.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری  خراسان جنوبی با اشاره به اینکه براساس وظیفه الهی و آیات سوره هود قرآن کریم زمانی که خلق شدیم مأمور به آبادانی زمین شده ایم، اضافه کرد: این آباد کردن سختی‌ها و زحمات خودش را دارد.

عباس‌زاده عنوان کرد: وقتی وضعیت یک کشاورز در خراسان جنوبی با استان‌های شمالی کشور مقایسه می‌شود متوجه می‌شویم که چقدر کار کشاورزی در این منطقه به دلیل خشکسالی و کم آبی نسبت به سایر مناطق سخت تر و سنگین‌تر است و واقعاً حفظ کار کشاورزی و تولید در این منطقه کار خیلی سختی می باشد.

وی با بیان اینکه اجرای سند سازگاری با کم آبی در خراسان جنوبی، با توجه به شرایط خشکسالی حاکم بر منطقه، با چالش‌های زیادی همراه است، بیان کرد: مدیریت مسئله کم آبی با توجه به اینکه 90 درصد آب استان در بخش کشاورزی استفاده می‌شود، کار سختی است.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان جنوبی اظهار داشت: در اجرای سند سازگاری با کم آبی در خراسان جنوبی باید در طول چهار سال، 163 میلیون متر مکعب آب صرفه جویی داشته باشیم که با توجه به شرایط بی سابقه خشکسالی نمی‌توانیم در این زمینه برنامه‌ریزی و مدیریت کنیم.

عباس زاده ادامه داد: وارد سال دوم اجرای سند سازگاری با کم آبی شده‌ایم و همچنان داریم از ذخایر آب زیرزمینی بیشتر استفاده می‌کنیم و سالانه شاهد افت سطح منابع آب زیرزمینی استان هستیم.

وی از اضافه برداشت سالانه بیش از 120 میلیون مترمکعب آب از منابع آب زیرزمینی استان خبرداد و گفت: در زمینه اجرای سامانه‌های نوین آبیاری در یک سال فعالیت دولت سیزدهم کارهای فوق العاده ای در استان شده و با رشد چند برابری اجرای این سامانه‌ها مواجهیم.

معاون هماهنگی امورعمرانی استانداری خراسان جنوبی با اشاره به اینکه باید در خصوص خرید چاه‌های کم بازده استان، به طور اساسی چاره اندیشی شود، بیان کرد: خراسان جنوبی جزو استان‌های سخت درگیر با پدیده خشکسالی و کم آبی است، لذا انتظار ما این است که وزارت جهاد کشاورزی بیشتر از گذشته به این استان کمک کند.

وی تصریح کرد: درخواست ما تزریق اعتبارات ملی به خراسان جنوبی برای فعالیت بیشتر در حوزه آب و خاک و توسعه بخش کشاورزی است تا بتوانیم با اقدامات مؤثر در این بخش جمعیت را هم در استان حفظ کنیم.

عباس‌زاده با تأکید بر این که حفظ جمعیت در مناطق شرقی کشور از اهمیت بالایی برخوردار است، متذکر شد: تنها راه برای نگهداشت جمعیت در روستاها و مرز خراسان جنوبی، این است که در بخش کشاورزی بهره‌برداری و مزیت ایجاد کنیم.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان جنوبی  بیان کرد: در اکثر روستاهای خراسان جنوبی، پایه درآمدی مردم کشاورزی است که باید حداقل‌ها برای پایداری درآمدی آنان فراهم شود.

انتهای پیام/ 252/

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon