طرح هوشمندسازی نان در استان کرمان تا چه اندازه موفق بوده است؟
طرح هوشمندسازی نان در استان کرمان در حال اجرا است، اما برخی از نانواییها ساعات کاری خود را کم کردند تا آرد یارانهای خود را با قیمت آزاد در بازار بفروشند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان، دولت سیزدهم با اجرای طرح هوشمندسازی یارانه نان و با نصب کارتخوانهای ویژه خرید هوشمند تلاش کرد تا مشکلات و معضلات این حوزه از جمله قاچاق آرد و فروش آزاد آن را برطرف کند، اما باید دید اجرای این طرح در استان کرمان تا چه اندازه موفق بوده است.
این روزها برخی از نانواییهای کرمان از خلأهای طرح هوشمندسازی فروش نان سوءاستفاده کرده و بهدلیل اختلاف قیمت فاحش بین آرد یارانهای و آرد آزاد، ساعات کاری خود را کم کردهاند تا آردهای یارانهای خود را با قیمت آزاد در بازار بفروشند، از سوی دیگر میری، مدیرکل تعزیرات حکومتی استان کرمان گفته است که "مشاهدات و ردیابیها نشان میدهد، برخی نانواییها بالاتر از سهمیه آرد روزانه، پخت نان و تراکنش انجام دادهاند و این احتمال میرود که برخی افراد، در این زمینه مرتکب تخلفاتی شده باشند."
رحمان جلالی، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار کرمان، عملکرد فرمانداران شهرستانهای استان را در زمینه پایش و رصد نانواییها ناکافی دانست و اظهار داشت: هزینههای هنگفتی صرف این طرح شده و نباید رصد و پایش در این مرحله رها شود.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار کرمان با بیان اینکه ثمرات نصب کارتخوانها اکنون قابل لمس است، البته به شرط همکاری مطلوب فرمانداران و اتحادیهها، گفت: از نانواییهای استان کرمان بازرسیهای میدانی انجام شده و تحت نظارت دائم قرار گیرند.
داریوش ماهری، مدیرکل غله استان کرمان در گفتوگو با تسنیم با بیان اینکه قیمت نان در استان کرمان به تبع سایر استانهای کشور از 98 تا 1400 تغییر قیمت نداشت، اظهار داشت: خردادماه سال 1400 یک ابلاغ تعیین قیمت داشتیم و امسال هم طبق روال سال قبل نان دولتی در نانواییهای کرمان عرضه میشود.
وی با بیان اینکه چیزی که اتفاق افتاده تغییر قیمت آرد نانواییها است که منجر به تعطیلی بیش از اندازه بعضی از نانواییها شده است، گفت: در حال حاضر ساعات کار نانواییها با سامانه هوشمندسازی نان کاملاً رصد میشود.
مدیرکل غله استان کرمان با اشاره به اینکه این سامانه بر روی دستگاههای پز جدید نانوایان نصب شده است، افزود: در این سامانه یک داشبرد وجود دارد که هر روز میتوان در کارگروه استانداری، تعطیلی نانواییها را رصد کرده و بلافاصله به نانوا پیامک زده میشود.
وی بیان کرد: در صورتی که سه مرتبه به نانوا پیامک شود و تعطیلی آن نانوایی تکرر داشته باشد، قطعاً بر روی سهمیه آرد دولتی آنها تاثیر گذاشته و کمتر میشود.
ماهری افزود: مردم هم اگر شاهد تعطیلی خارج از نوبت و زیاد نانواییها بودند میتوانند موارد را با شمارههای ارگانهای نظارتی، 124 اصناف و 135 تعزیرات در میان بگذارند، گفت: همشهریان همچنین میتوانند با کد QR را که روی بنرهای نانواییهای دولتی وجود دارد وارد سایت بازرسی غله شده و شکایت خود را اعلام کنند که به صورت مکتوب درخواست آنها پیگیری میشود.
وی با اشاره به کیفیت آردی که در اختیار نانوایان استان قرار داده میشود، بیان کرد: یک سوم گندم مورد نیاز از داخل استان تامین شده و دو سوم آن از دیگر استانها و یا خارج از کشور تامین میشود.
مدیرکل غله استان کرمان با بیان اینکه این مسئله بر روی کیفیت نان استان تاثیری ندارد، اما بر روی رنگ نان موثر است، افزود: آردی که در اختیار نانوایان استان قرار میگیرد، استانداردهای لازم را داشته و مشکل خاصی ندارد.
وی با اشاره به اینکه در ماههای ابتدایی سال 100 درصد از گندم داخل استان میشود، اما در ماههای بعد ممکن است از دیگر استانها گندم ما تهیه شود، گفت: به این دلیل آرد استان کرمان متفاوت است، اما سعی میشود تمامی استانداردهای آرد از جمله میزان سبوسگیری رعایت شود.
حسین مهرابی، سرپرست معاونت امور اقتصادی استانداری کرمان نیز با اشاره به موارد تخلف در نانواییها و خارج شدن درصد زیادی آرد از چرخه پخت در نانواییهای استان کرمان، اظهار داشت: ساعات پخت در نانواییها باید نصب شود و در تمام نانواییها قابل رویت باشد.
وی با بیان اینکه در بررسیهای انجام شده شش نانوایی در استان به دلیل نصب نکردن سیستم جدید کارتخوان سهمیه آردشان قطع شده است، گفت: این نانواییها تا زمان نصب دستگاه هیچ سهمیه آردی دریافت نخواهند کرد.
سرپرست معاونت اموراقتصادی استانداری کرمان با اشاره به عملکرد برخی فرمانداریها نسبت به دستورالعملهای ابلاغی ستاد تنظیم بازار و به ویژه بازرسیها رضایت بخش نبوده که در جهت رفع مشکل به این شهرستانها تذکر داده شده است، افزود: با عملکرد مطلوب و نظارت آمار سوءاستفاده از سهمیه آرد به صفر برسد.
رضا سنجری، مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمان نیز با اشاره به نظارت دائم بر نانواییهای استان کرمان، اظهار داشت: با اتمام کار نصب کارتخوانهای نانواییهای سراسر استان، بازرسیهای میدانی و گزارشگیری از کارتخوانها نیز از 27 مردادماه تشدید شده است.
وی با گلایه از اتحادیه نانواییها در سراسر استان بهواسطه نظارت نامطلوب در این زمینه، گفت: با ارسال گزارشهای روزانه، رصد و پایش عملکرد نانواییها بهطور منظم انجام میشود و میطلبد اتحادیه نانواییها نیز در این زمینه همکاری بهتری داشته باشد.
البته ارسلان میری، مدیرکل تعزیرات حکومتی استان کرمان، گفت: مشاهدات و ردیابیها نشان میدهد، برخی نانواییها بالاتر از سهمیه آرد روزانه پخت نان و تراکنش انجام دادهاند و این احتمال میرود که برخی افراد، در این زمینه مرتکب تخلفاتی شدهاند.
انتهای پیام/511/ح