اقدامات جدید آمریکا علیه ترکیه در خاک سوریه

اقدامات جدید آمریکا علیه ترکیه در خاک سوریه

تاسیس یک پایگاه نظامی جدید در استان حسکه توسط آمریکا، اتخاذ تدبیر در برابر احتمال حملات جدید ترکیه را نشان می‌دهد.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، در حالی که هنوز تکلیف نهایی سیاست های ترکیه در سوریه روشن نشده، آمریکا گام اشغالگرانه جدیدی برداشته که نشان دهنده عمق اختلافات بین واشنگتن و آنکارا در مورد سوریه است.

منابع رسانه ای وابسته به شبه نظامیان اقماری پ.ک.ک در شمال سوریه، از سفر یک مقام بلندپایه آمریکایی به این منطقه خبر داده و اعلام کرده اند که دولت جو بایدن، تمایلی برای خروج از سوریه ندارد. پس از این سفر، خبر یک اقدام نظامی جدید آمریکا منتشر و مشخص شده که تاسیس یک پایگاه نظامی جدید در استان حسکه توسط آمریکا، اتخاذ تدبیر در برابر احتمال حملات جدید ترکیه است.

بی اعتنایی آمریکا به اعتراضات ترکیه

اعتراضات ترکیه به حمایت آمریکا از نهادهای اقماری پ.ک.ک در شمال سوریه، سابقه ای دور و دراز دارد. از همان زمان زمامداری باراک اوباما مدت کوتاهی پس از آغاز بحران سوریه، همدست پ.ک.ک و آمریکا، ترکیه را نگران کرد.

نکته شگرف ماجرا اینجا بود که پ.ک.ک یا حزب کارگران کردستان ترکیه، بر مبنای اندیشه های کمونیستی و استالینی تاسیس شده و همواره خود را ضد آمریکا قلمداد کرده است! اما وقتی پای منافع جدید به میان آمد، این گروه مثلاً سوسیالیست، با آمریکا طرح دوستی ریخت و دولت سوریه نیز که با سیل مهاجمین افراطی از چندین کشور جهان روبرو شده بود، یارای مقابله نداشت.

کشور ترکیه , آخرین تحولات سوریه ,

ترکیه بارها اعلام کرد که حمایت آمریکا از نیروهای موسوم به «یگان های مدافع خلق» (YPG) و بعدها حمایت از «نیروهای سوریه دموکراتیک»(SDF) را اقدام علیه امنیت ملی خود و حمایت از تروریسم می داند. اما آمریکایی ها، آشکارا اعلام کردند که در این زمینه با ترکیه هم رای نیستند و در نتیجه حمایت تمام قد از نهادهای اقماری پ.ک.ک در شمال سوریه، حتی در دوران دونالد ترامپ هم ادامه پیدا کرد.

با آن که دولت جو بایدن اعلام کرده بود که خروج از افغانستان، عراق و سوریه را همچون یک تغییر رویکرد سیاسی و امنیتی می نگرد، اما حالا مشخص شده که دست کم در مورد سوریه چنین دیدگاهی ندارد و به جای آن که از ترکیه خارج شود، به تعداد پایگاه ها و استحکامات خود افزوده است.

تاسیس پایگاه جدید آمریکا در سوریه

نیکلاس گرنجر نماینده ارشد ایالات متحده در شمال و شرق سوریه، دو روز پیش و در سفر به استان حسکه و شهر قامیشلو، با سران طیف گسترده ای از احزاب کُرد نزدیک به هر دو قطب بارزانی و اوجالان دیدار کرده است.

در جریان بازدید نیکلاس گرنجر از شمال سوریه، فرماندهان YPG از نماینده ویژه وزارت امور خارجه آمریکا در امور سوریه در خواست کردند مواضع واشنگتن درباره عملیات احتمالی ترکیه را صراحتاً بیان کند.

او اعلام کرده که واشنگتن مخالف اقدام نظامی ترکیه است و تاسیس پایگاه جدید آمریکا در حسکه، نشانه ای از بیان اهداف سیاسی این کشور در مورد سوریه است.

کشور ترکیه , آخرین تحولات سوریه ,

حالا آمریکا سومین پایگاه نظامی خود را در قامیشلو مرکز حسکه در شمال شرقی سوریه ایجاد کرده است. پایگاه سوم در روستای نقاره در 3 کیلومتری جنوب غربی قامیشلو واقع شده و دو پایگاه دیگر در حیمو در چهار کیلومتری شمال غربی قامیشلو و در روستای تل فارس نزدیک باند فرودگاه قرار دارد. با ایجاد این پایگاه جدید، تعداد پایگاه های آمریکا در منطقه به 25 مورد و  تعداد سربازان نیز به 6 هزار نفر رسیده است.

پیامدهای بلاتکلیفی ترکیه در سوریه

چندی پیش رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه اعلام کرد که به دنبال عادی سازی روابط با سوریه است. او بر این مساله تاکید کرد که باید همه ابزارهای دیپلماتیک برای عادی سازی روابط به کار گرفته شوند. در همین حال، مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه کابینه اردوغان نیز اعلام کرده بود که آنکارا تلاش می کند سران معارضین سوری را با دولت بشار اسد آشتی دهد!

سخنان چاووش اوغلو درباره ضرورت توافق معارضین سوری با دولت اسد، حواشی فراوانی به دنبال آورد و برخی از مخالفین سوری در چند شهر شمال سوریه، پرچم ترکیه را به آتش کشیدند. با این حال آنکارا یک بار دیگر بر این مساله تاکید کرد که برای عادی سازی رابطه با سوریه قصد جدی دارد. اما وقتی که سخن از ضرورت عدم حمایت از معارضین مسلح سوری به میان آمد، آنکارا سکوت کرد و در حال حاضر، نوعی از بلاتکلیفی و ابهام در مورد سیاست خارجی ترکیه در سوریه وجود دارد.

یکی دیگر از موضوعات مهم درباره موانع عادی سازی روابط بین آنکارا و دمشق ابهام در تصمیم نهایی اردوغان در مورد حمایت از معارضین مسلح است. معارضین مسلح دشمن دولت اسد، حتی پرچم سوریه را نیز قبول ندارند و پرچم غیرقانونی دیگری طراحی کرده اند که از سوی ترکیه به رسمیت شناخته شده است.

کشور ترکیه , آخرین تحولات سوریه ,

هاکان فیدان رئیس سرویس اطلاعاتی میت ترکیه در دیدار با علی مملوک مقام ارشد سرویس امنیتی سوریه درباره عزم آنکارا برای پایان دادن به مشکلات صحبت کرده است.

اما یکی از سیاستمداران نزدیک به رئیس جمهور سوریه اعلام کرده که بدیهی ترین و ساده ترین شرط دمشق برای آغاز مذاکره رسمی و سیاسی با ترکیه خروج نیروهای نظامی این کشور از خاک سوریه است.

وی اعلام کرده که از دید دولت دمشق نیروهای نظامی ترکیه در سوریه، حضور اشغالگرانه دارند و اگر آنکارا به دنبال عادی سازی رابطه است، لازم است پیش از هر اقدامی، حسن نیت خود را نشان دهد و نیروها را خارج کند.

اما تعلل و وقت کشی ترکیه درباره این موضوع گویای این واقعیت است که ظاهراً سخن گفتن از عادی سازی روابط با سوریه، بیشتر به برنامه ریزی سیاست های تبلیغاتی و انتخاباتی داخلی ربط دارد و نه به تغییر مشی سیاست خارجی و بازگشت از تصمیمات و خطاهای گذشته.

شواهد نشان می دهد که ترکیه از سویی می خواهد بر طبل عادی سازی روابط بکوبد و خود را به عنوان کشوری نشان دهد که به دنبال استفاده از ظرفیت های دیپلماتیک است. اما در همان حال، در بخشی از خاک کشور همسایه اش حضوری اشغالگرانه داشته باشد و معارضین مسلح دشمن بشار اسد را با عناوین مضحکی همچون «ارتش ملی سوریه» و «دولت موقت مخالفین سوری» در آنکارا، استانبول، گازی عنتاب و چندین استان دیگر، زیر چتر حمایتی خود حفظ کند!

واضح است که میزان تناقض در این رویکرد ترکیه در سطح بالایی است و با تداوم چنین سیاست هایی نمی توان اشتباهات پیشین را جبران کرد. در نتیجه، آمریکا نیز با سوءاستفاده از این شرایط، به حمایت از نهادهای اقماری پ.ک.ک ادامه می دهد و در این میان، طرفی که دچار بیشترین میزان خسران و لطمه می شود، ملت و دولت سوریه خواهد بود.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon