انتقاد سازمان ملل از تشدید اعدامها در عربستان سعودی
سازمان ملل متحد با انتقاد از وضعیت بغرنج حقوق بشری در عربستان، تشدید اعدامهای غیرقانونی در این کشور را محکوم کرد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد با انتشار گزارشی رکورد اعدامهای غیرقانونی عربستان سعودی را محکوم و اعلام کرد که عربستان سعودی به همراه 3 کشور دیگر مسئول 88 درصد اعدامهای جهان است.
دبیر کل سازمان ملل متحد در ادامه تاکید کرد که عربستان با وجود انتقادها در خصوص نقض گسترده قوانین بینالملل ،اعدامها را از سرگرفته است.
این گزارش سازمان ملل که در حاشیه پنجاه و یکمین نشست شورای حقوق بشر منتشر شد، دوره زمانی ژوئیه 2020 تا ژوئن 2022 را شامل میشود.
دبیرکل سازمان ملل در ابتدای گزارش خود اعلام کرد که کشورهایی از جمله عربستان سعودی که هنوز به طور کامل مجازات اعدام را لغو نکردهاند ، باید عملا و قانونا قوانین اعدام را لغو کنند .170 کشور مجازات اعدام را لغو یا تعلیق کردهاند، اما برخی از کشورها مانند عربستان استفاده از آن را تشدید کردهاند.
این سازمان همچنین نگرانیهای خود را در مورد استفاده از «قوانین ضد تروریسم» در کشورهایی از جمله عربستان سعودی علیه اتباع خارجی و افرادی اقلیتهای مختلف ابراز کرد.
کمیساریای عالی حقوق بشر نیز به نوبه خود اعدامهای دسته جمعی در عربستان سعودی را به اتهامات مرتبط با تروریسم، از جمله علیه منتقدان و مخالفان آل سعود را محکوم کرد.
گزارش شده است که بسیاری از افراد محکوم به اعدام قادر به ارتباط با وکیل نبودهاند و برخی از وکلای مدافع نیز گزارش دادند که قادر به انجام کار تحقیقاتی خود نیستند.
سازمان ملل از عربستان سعودی خواست بلافاصله افراد زیر سن قانونی را که بازداشت کرده و پس از یک محاکمه ناعادلانه و اعتراف کردن تحت شکنجههای شدید به اعدام محکوم شدهاند را آزاد کند.
گروه کاری و گزارشگر ویژه اعدامهای غیرقانونی نیز از عربستان سعودی خواستند بدون تأخیر اقدامات قانونی لازم را برای لغو اعمال مجازات اعدام برای افراد زیر سن قانونی اتخاذ کنند.
اسناد حقوق بشر استفاده مستمر و بی وقفه عربستان سعودی از مجازات اعدام را نشان میدهد که تنها 120 اعدام در 6 ماه سال جاری به ثبت رسیده است. سازمان اروپایی سعودی حقوق بشر در گزارشی اعلام کرد که در نیمه اول سال 2022، میزان اعدام در عربستان سعودی به دوران قبل از شیوع ویروس کرونا رسیده و در مسیر فراتر رفتن از رکورد 186 اعدام در سال 2019 است.
با وجود تعهدات «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی برای پایان دادن به مجازات اعدام برای جرایم تنبیهی، از اعدام های سال 2022، 72 نفر به دلیل جرایم تنبیهی محاکمه و اعدام شدند. همچنین 41 نفر به اتهامات شرکت در تظاهرات اعدام شدند. هفت مورد از اعدامها مربوط به اتهامات تروریستی بود و این در حالی است که قوانین ضد تروریسم عربستان سعودی بارها توسط سازمان ملل و سازمانهای حقوق بشری مورد انتقاد قرار گرفته است.
عربستان سعودی در 12 مارس 2022، 81 نفر را اعدام کرد و بزرگترین اعدام دسته جمعی در تاریخ خود را رقم زد. 41 نفر از این اعدام شدگان از معترضان شیعه عربستانی و از اهالی مناطق الاحساء و قطیف در شرق عربستان بودند. اعدام این تعداد شیعه در یک روز در عربستان سعودی تاکنون سابقه نداشته است.
اخیرا سازمان عفو بینالملل «امنستی» در گزارش سالانه خود در خصوص اعدامها در سراسر جهان اعلام کرد که مصر و عربستان سعودی در صدر فهرست کشورهای عربی هستند که بیشترین اعدامها را در سال 2021 انجام دادهاند.
عربستان هنوز مجازات اعدام را برای نوجوانان اعمال میکند بهویژه اینکه آنها تحت شکنجه زیاد اعتراف میکنند و مقامات سعودی با ساختن اتهاماتی علیه آنها بهصورت آشکار حقوق آنها و معاهدات بینالمللی را نقض میکنند.
دستگاه قضایی عربستان احکام اعدام ظالمانهای را در حق زندانیان صادر میکند که هیچ شفافیت و عدالتی در آنها نیست و تنها با توجه به اعترافاتی که به زور گرفته شده، صادر شدهاند.
انتهای پیام/