فرصت تحول بزرگ در اشتغال لرستان با "آبزی‌پروری"/ صادرات ماهی قفل اقتصاد زاگرس‌نشینان را باز می‌کند


فرصت تحول بزرگ در اشتغال لرستان با "آبزی‌پروری"/ صادرات ماهی قفل اقتصاد زاگرس‌نشینان را باز می‌کند

شرایط آب‌وهوایی چهارفصل لرستان را به یکی از استان‌های پیشرو در پرورش و تولید آبزیان تبدیل کرده است و رفع مشکلات موجود در این حوزه می‌تواند افزایش اشتغال و تولید چندبرابری را برای این استان به ارمغان آورد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از خرم‌آباد، سوددهی بالای آبزی‌پروری و نقش آن در اشتغال و ایجاد امنیت غذایی در کشور سبب شده است که در سال‌های اخیر توجه زیادی به این صنعت و رونق و توسعه زیرمجموعه‌های آن شود.

ایران براساس آمار سالانه یک‌ میلیون و 270 هزار تن آبزیان تولید می‌کند و شرایط آب‌وهوایی مناسب و توان بالای تولید در این بخش باعث شده است که رتبه اول جهان در تولید ماهی قزل‌آلا به ایران اختصاص یابد.

لرستان با داشتن 2 هزار و 500 کیلومتر رودخانه‌ فصلی و دائمی و 50 آبشار، شرایط آب‌وهوایی چهار فصل، قرار گرفتن در منطقه‌ای کوهستانی و دره‌ای ظرفیت بسیار مساعدی برای توسعه و رونق آبزی‌پروری دارد.

این صنعت در سال‌های اخیر نیز تا حدودی در لرستان مورد توجه قرار گرفته است و توجه به مشکلات این بخش و رفع آنها با توجه به حجم بالای بیکاری که در این استان وجود دارد می‌تواند اشتغال‌زایی و رونق تولید را برای لرستان و جوانان بیکار آن به ارمغان آورد.

اختصاص 30‌ درصد تکثیر ماهیان سردآبی به لرستان

نعمت‌الله ساکی مسئول آموزش و ترویج اداره کل شیلات لرستان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به وضعیت تولید آبزیان در این استان اظهار داشت: 13 درصد تولید و 30 درصد تکثیر ماهیان سردآبی کشور به لرستان اختصاص دارد.

وی با اشاره به وجود 750 مزرعه پرورش ماهیان سردآبی در لرستان، افزود: 38 مزرعه این استان به‌دلیل تخریب‌شدن در سیلاب سال 1398 غیرفعال است.

ساکی با اشاره به رتبه‌های لرستان در زمینه پرورش و تولید آبزیان، گفت: این استان رتبه نخست در تولید و پرورش ماهی و قزل‌آلا در استان‌های غیرساحلی را داراست و رتبه نخست تکثیر ماهی قزل‌آلا نیز به لرستان اختصاص دارد.

وی با اشاره به بررسی وضعیت تولید و اشتغال آبزیان در لرستان، عنوان کرد: ماهی قزل‌آلا(سردآبی)، خاویاری و چهار گونه گرمابی در این استان با توجه به وضعیت آب‌وهوایی چهارفصل تولید می‌شود.

اشتغال 17 هزار نفری در تولید آبزیان لرستان

مسئول آموزش و ترویج اداره کل شیلات لرستان با بیان اینکه این استان سالانه 30 هزارتن ماهی قزل‌آلا تولید و روانه بازارهای فروش می‌کند، تصریح کرد: حدود 17 هزار نفر در حال حاضر به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم در تولید آبزیان اشتغال دارند.

وی درخصوص وضعیت صادرات آبزیان تولیدی لرستان بیان کرد: 60 درصد ماهی تولیدی این استان به استان‌های همجوار صادر می‌شود.

ساکی با اشاره به صادرات سالانه 1000 تن ماهیان گرمابی به عراق، عنوان کرد: بخشی از ماهی قزل‌آلای تولیدی لرستان نیز به کشورهای روسیه، عراق، افغانستان و کشورهای حوزه خلیج فارس صادر می‌شود، اما به‌دلیل بسته‌بندی و عدم بارگیری‌ در این استان سهم ارزآوری آن مشخص نیست.

وی با اشاره به وضعیت تولید و قیمت خوراک آبزیان، تصریح کرد: قیمت خوراک آبزیان طی یک سال گذشته افزایش 60 تا 70 درصدی داشته و بسیاری از مزارع پرورش ماهی را برای تأمین نهاده‌های مورد نیاز خود با مشکل مواجه کرده است.

وجود 5 کارخانه فرآوری و بسته‌بندی ماهیان در لرستان

وی با اشاره به وجود پنج کارخانه فرآوری و بسته‌بندی ماهیان، افزود: لرستان ظرفیت مناسبی در تولید ماهیان زینتی دارد و در این راستا یک مجتمع پرورش ماهیان زینتی در منطقه پل هرو در دست احداث است.

مسئول آموزش و ترویج اداره کل شیلات لرستان با اشاره به مهم‌ترین مشکلات پیشِ روی پرورش‌دهندگان آبزیان این استان تصریح کرد: موانع بانکی در پرداخت تسهیلات ارزان‌قیمت، نوسانات قیمت خوراک آبزیان، خشکسالی‌های مداوم، شکل‌ نگرفتن درست زنجیره تولید، عدم حمایت مناسب بیمه آبزیان، کمبود اتحادیه‌های پای کار برای صادرات و بیماری‌های نوپدید و بازپدید مهم‌ترین مشکلاتی است که پرورش‌دهندگان آبزیان لرستان با آن‌ها مواجه هستند و رفع این مشکلات می‌تواند وضعیت تولید و اشتغال را با رونق چشمگیری مواجه کند.

ساکی با اشاره به مهم‌ترین راهکارهای افزایش تولید آبزیان در لرستان گفت: عبور از مزارع سنتی به صنعتی (مکانیزاسیون)، حفظ کیفیت منابع آب شیرین و رفع مشکلات بازاریابی و صادرات راهکارهای مناسبی برای افزایش تولید در این استان است.

کیارش بیرانوند مدیرکل شیلات لرستان نیز در گفت‌وگو با تسنیم، اظهار داشت: این استان با توجه به حدود 2 هزار و 500 کیلومتر رودخانه و شرایط جوی مناسب، یکی از استان‌های مستعد آبزی‌پروری کشور محسوب می‌شود.

بومی‌بودن علم آبزی‌پروری در لرستان

وی با اشاره به رتبه نخست لرستان در تولید ماهیان سردآبی در بین استان‌های غیرساحلی کشور، افزود: علم آبزی‌پروری در این استان بومی است.

بیرانوند با بیان اینکه برای تولید پنج تن ماهی سردآبی یک شغل به‌صورت مستقیم و 2 شغل به صورت غیرمستقیم ایجاد می‌شود، گفت: بیش از 17 هزار نفر به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم در این بخش فعالیت دارند و سالانه 30 هزار تن ماهی در این استان تولید و روانه بازارهای فروش می‌شود.

مدیرکل شیلات لرستان با بیان اینکه ماهیان زینتی یکی از زیرمجموعه‌های آبزی‌پروری است، افزود: تقاضای ماهیان زینتی در این استان کم است درحالی که لرستان می‌تواند به رقم بالایی از تولید این ماهیان زینتی برسد.

وی بیان کرد: چندین کارگاه ماهیان زینتی در شهرستان‌های بروجرد، نورآباد و خرم‌آباد راه‌اندازی شده و یک مجتمع پرورش ماهیان زینتی نیز در منطقه پل هرو در دست احداث است.

بیرانوند با اشاره به خسارت‌های واردشده به بخش آبزی‌پروری لرستان در سیل 1398 عنوان کرد: در این سیلاب یک‌هزار و 620 تن ماهی تلف و به زیرساخت‌های 300 مزرعه خسارت وارد شد.

فراهم‌بودن ظرفیت تولید 100‌ هزارتنی ماهیان در لرستان

وی گفت: دولت به هر تن ماهی 20 میلیون تومان کمک بلاعوض پرداخت کرد که براساس برآورد و مصوبات سیل لرستان پرونده 70 میلیارد تومان تسهیلات برای راه‌اندازی دوباره مزارع پرورش ماهی به بانک‌ها معرفی شد.

مدیرکل شیلات لرستان ادامه داد: 600 قطعه بچه ماهی بلاعوض به ازای هر تن ماهی تلف‌شده نیز در اختیار آبزی‌پروران خسارت‌دیده قرار گرفت تا مزارع پرورش ماهی دوباره به چرخه تولید برگردد.

وی با بیان اینکه حدود 30 هزار تن ماهی اکنون در لرستان تولید می‌شود، گفت: ظرفیت 100 هزار تن تولید در این استان وجود دارد و لازمه رسیدن به این مهم عبورکردن از مزارع سنتی به صنعتی(مکانیزاسیون) و رفع مشکلات بازاریابی و صادرات این محصول است.

بیرانوند تأمین اعتبار و حمایت مسئولان ملی را نیاز توسعه شیلات لرستان برشمرد و تصریح کرد: در صورت حمایت از آبزیان لرستان و تزریق 36‌ هزار میلیارد تومان اعتبار می‌توان ظرفیت تولید آبزیان این استان را از 30‌ هزار به 100 هزار تن افزایش و اشتغال در این بخش را نیز از 17 هزار به بیش از 60‌ هزار نفر به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم رساند.

پتانسیل بالای لرستان در بخش آبزی‌پروری و کم‌هزینه‌تر بودن تولید شغل در این بخش نسبت به سایر بخش‌های صنعت و کشاورزی و همچنین توجه ویژه به صنعت آبزی‌پروری و رفع مشکلات موجود در این حوزه می‌تواند به تأمین امنیت برای سرمایه‌گذاران بخش آبزیان، اشتغال پایدار  و افزایش چندبرابری تولید در این استان منجر شود.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon