تکاپوی عربستان برای احیای نفوذ از دست رفته خود در لبنان
بعد از کمرنگ شدن نفوذ عربستان در میان سنیهای لبنان به دنبال کنارهگیری سعد حریری از دنیای سیاست، سعودیها در تلاش برای احیای این نفوذ خود و یافتن فردی هستند که دست کم موقتا نقشههای آنها را در لبنان اجرا کند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، طی دو هفته گذشته عربستان سعودی تحرکات مشکوک و مداخلهجویانه خود در پرونده سیاسی لبنان را به طرز قابل توجهی تشدید کرده که اغلب این تلاشها در چارچوب متحد کردن نمایندگان اهل سنت لبنان و نیز اعضای جریان 14 مارس برای تاثیرگذاری بر پرونده انتخاب رئیس جمهور جدید است. بعد از انزجار سنیهای لبنان از «سمیر جعجع» رئیس حزب نیروهای لبنانی به دنبال کنارهگیری «سعد حریری» نخستوزیر اسبق لبنان از دنیای سیاست، به نظر میرسد که در حال حاضر عربستان به دنبال استفاده از مهره دیگری برای جلب نظر مولفه اهل سنت لبنان میباشد.
در همین راستا «ولیدالبخاری» سفیر عربستان در بیروت طی روزهای گذشته تحرکاتی برای انجام یک دیدار میان نمایندگان اهل سنت به رهبری شیخ «عبداللطیف دریان» مفتی اهل سنت لبنان انجام داد که این دیدار روز گذشته میان 24 تن از نمایندگان سنی در دارالفتوی لبنان برگزار شد. این نمایندگان اهل سنت همچنین نشستی در محل اقامت سفیر عربستان برگزار کردند. این جلسات نتیجه خاصی نداشت و هدف از برگزاری آنها معرفی نمایندگان اهل سنت به عنوان کارت فشار عربستان علیه غرب و به طور مشخص فرانسه در پرونده سیاسی لبنان بود.
محافل سیاسی لبنان در تحلیل نشستهای انجام شده در دارالفتوی و محل اقامت سفیر سعودی اعلام کردند که اگر سعد حریری در مرحله فعلی در عرصه سیاسی لبنان حاضر بود، عبداللطیف دریان یا افرادی مانند فواد مخزومی و اشرف ریفی مجالی برای مانور در میان مولفه اهل سنت پیدا نمیکردند. به عبارت دیگر برگزاری این نشست به معنای مهر تاییدی بر پایان زندگی سیاسی سعد حریری و عدم نفوذ و تاثیر او در رویدادهای سیاسی لبنان است.
بر اساس این گزارش، عربستان سعودی که با دستان خودش به زندگی سیاسی سعد حریری که زمانی همپیمان مهم این کشور در لبنان بود پایان داد اکنون در تلاش برای یافتن یک جایگزین برای وی در میان سنیهاست. تلاشهای ریاض برای تقویت جایگاه «فواد سنیوره» نخستوزیر اسبق لبنان در میان سنیهای این کشور در جریان انتخابات پارلمانی نتیجه نداد و سعودیها متوجه شدند اهل تسنن لبنان فردی مانند فواد سنیوره را به عنوان جانشین سعد حریری نمیپذیرند. از طرف دیگر عربستان میداند که یک رهبر مسیحی مانند سمیر جعجع که مورد نفرت حامیان حریری نیز هست صلاحیت کافی برای جانشینی وی و اجرای کامل نقشههای عربستان در لبنان را ندارد.
بنابراین به نظر میرسد عربستان در تلاش است تا شیخ عبداللطیف دریان را به عنوان یک مرجع سیاسی اصلی در میان اهل تسنن بعد از سعد حریری معرفی کند. البته لازم به ذکر است که ناظران معتقدند شخصیت شیخ عبداللطیف دریان به گونهای نیست که ویژگیهای لازم برای اجرای نقش مورد نظر عربستان در لبنان را داشته باشد و همچنین با وجود سابقه طولانی که در دارالفتوی دارد از نفوذ کافی میان سنیهای لبنان برخوردار نیست.
اما در حال حاضر عربستان، دریان را یک شخصیت مطیع میبیند که میتواند دست کم دستورات صادر شده از جانب ریاض را در مرحله فعلی اجرا کند؛ همانند نشستی که میان نمایندگان اهل سنت برگزار کرد. هدف عربستان از برگزاری این نشست آن بود که همه نمایندگان اهل سنت را برای توافق روی نامی که عربستان برای ریاستجمهوری آینده لبنان تعیین کرده متقاعد کند.
درواقع عربستان به دنبال حل و فصل پرونده سیاسی لبنان نیست بلکه میخواهد دیدارهای انجام شده میان شخصیتهای اهل تسنن را در چارچوب دیدارهای سعودیها با آمریکاییها و فرانسویها درباره پرونده لبنان قرار دهد و این شخصیتها را با مواضع عربستان در این پرونده همسو کند. به عبارت دیگر ریاض معتقد است که اتحاد نمایندگان اهل سنت لبنان و رابطه آنها با سمیر جعجع توسط سفیر عربستان در بیروت، میتواند آنها را به شریک میدانی سعودیها در انتخاب رئیس جمهور جدید لبنان تبدیل کند یا دست کم موجب ایجاد اخلال در روند تشکیل دولت و انتخاب رئیس جمهور این کشور گردد تا این پروندهها در مهلت تعیین شده توسط قانون اساسی به نتیجه نرسند.
بنابراین میتوان گفت نشست برگزار شده میان نمایندگان اهل سنت در دارالفتوی صرفا یک اقدام ظاهری بود تا وانمود کند عربستان بار دیگر قادر به تاثیرگذاری در میان سنیهای لبنان است. به ویژه اینکه در این دیدار و نیز نشستی که در اقامتگاه ولید البخاری انجام شد حرف مهمی به میان نیامد، حتی با وجود اینکه سفیر سعودی پیشتر در دیدار با مقامات فرانسوی تاکید کرده بود که رئیس جمهور حامی حزبالله نباید در لبنان روی کار بیاید، در نشست روز گذشته با شخصیتهای سنی حرفی از حزبالله نزد. عمده صحبتهای البخاری در این دیدار معطوف به توضیح چشمانداز 2030 محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی و برنامههای داخلی این کشور بود.
بعد از کناره گیری جریان المستقبل و رهبر آن سعد حریری از عرصه سیاسی لبنان، نفوذ ریاض در این کشور بیش از پیش کاهش یافت و طرفداران سعد حریری که عربستان را عامل اصلی انزوای سیاسی وی میدانستند از حمایت ریاض دست کشیدند. در این شرایط عربستان در تلاش برای متحد کردن سایر نمایندگان اهل سنت و همچنین دیگر چهرههای وابسته به خود در لبنان است تا بتواند بر پرونده انتخاب رئیس جمهور آینده این کشور تاثیرگذار باشد؛ به ویژه بعد از اینکه ثابت شد دولت مورد نظر ریاض هرگز نمیتواند در لبنان تشکیل شود.
انتهای پیام/