آیا میوه "جشنواره ملی زرشک" خراسان جنوبی بهبار مینشیند؟
باغداران زرشک خراسان جنوبی این روزها چشمها به امید حمایتهای مسئولان برای رونق بازار این محصول و راهبردهایی است که قرار است در جشنواره ملی زرشک اندیشیده شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند ، اکنون که فصل برداشت محصول جهانی خراسان جنوبی یعنی زرشک فرا رسیده به هر نقطهای از نقاط زرشک خیز استان که سر بزنی آنچه در قاب چشمانت قرار میگیرد تابلوهای بی نظیری از باغهای یک دست سرخ رنگ این یاقوتهای زیبا است.
کسب درآمد 50 هزار خانوار بهره بردار خراسان جنوبی از راه تولید این محصول تامین میشود و همه چشمها به امید حمایتهای مسئولان برای رونق بازار این محصول است.
در این راستا قرار است 20 مهرماه خراسان جنوبی میزبان مهمانانی در سطوح مختلف برای برگزاری جشنواره ملی زرشک در قطب تولید آن در ایران و جهان باشد که برگزاری رخدادی چون این جشنواره به طور حتم رهاوردهایی برای زرشک کاران و صنعت زرشک کاری و از همه مهمتر صدور این تک محصولی جهانی استان در پی خواهد داشت.
زرشک کاران خراسان جنوبی حاضرند تیغهای تیز این درختان را به جان بخرند اما بدانند که در پایان سال دسترنجی دارند تا هزینه یک ساله زندگی را جبران کنند. آنها معتقدند به این دلیل به توسعه و گسترش این محصول جهانی روی آوردهاند که نیاز کمی به آب دارد و با شرایط خشکسالی و آب و هوای استان سازگار است اما گلایه اغلب آن این است که مکانی برای خشک کردن محصول ندارند و مجبورند محصولی که یک سال درمیان به ثمر مینشیند را به بهای اندک به دلالان و واسطهها بفروشند.
نبود جایگاه برای خشک کردن محصول و نبود ثبات در قیمت از مشکلات بهرهبرداران زرشک
تعدادی از زرشکاران خراسان جنوبی در گفتوگو با خبرنگار ما گفتند: نبود جایگاه برای خشک کردن محصول یک طرف و نبود ثبات در قیمت این محصول و بالا و پایین شدن آن نیز از سوی دیگر مشکلاتی برای فروش محصول به وجود آورده که مجبورند در نهایت زرشک را برای اینکه دچار آفت نشود به دلالان با قیمت کم و به صورت مدت دار بفروشند.
به گفته اغلب آنها همیشه برد با واسطهها در خرید این محصول بوده و زیان و ضرر اصلی متوجه زرشک کار شده چرا که گاهی وقتها قیمت این محصول به حدی پایین است که حتی هزینههای آن را پاسخ نمیدهد.
خواسته اغلب زرشککاران از متولیان امر به ویژه در آستانه برگزاری جشنواره ملی زرشک خراسان جنوبی این است که این محصول جهانی دارای ثبات قیمت باشد و زنجیرههای فراوری آن در استان آن هم با حمایت از سرمایه گذاران این عرصه فراهم شود تا حداقل ارزش افزوده تولید زرشک نصیب آنانی شود که زحمت اصلی را متقبل میشوند.
کشاورزان، برگزاری رخ دادهایی چون جشنواره ملی زرشک را برای شناساندن این محصول به ایرانیان و جهانیان بسیار لازم و ضروری میدانند و بر این باورند تا ابتدا شناخت ایجاد نشود نمیشود ادامه راه که همان فراوری و صدور به دیگر نقاط جهان و بهره وری از آن برای دیگر مصارف باشد را پیمود.
شرایط حضور علاقمندان به سرمایه گذاری در محصول زرشک فراهم شود
برخی از زرشکاران خواستار برگزاری تورهای گردشگری مزرعه هستند تا هموطنان، گردشگران و تجار خارجی با این محصولی جهانی بیش از پیش آشنا شوند و زمینه حضور علاقمندان به سرمایه گذاری در این محصول و دیگر محصولات مزیت دار خراسان جنوبی چون زعفران و عناب بیشتر فراهم شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی به عنوان متولی برگزاری جشنواره ملی زرشک در مورد توانمندهای استان در این زمینه گفت: با توجه به تولید 98 درصد زرشک کشور در خراسان جنوبی و اهمیت این محصول، بر آن شدیم تا جشنواره ملی زرشک را برگزار کنیم.
مهدی جعفری با بیان اینکه زمان برگزاری این جشنواره 21 تا 27 مهر در پنج شهرستان بیرجند، درمیان، زیرکوه و قاین و سربیشه است افزود: برگزاری جشنواره ملی زرشک که در ابعاد گسترده در نظر گرفته شده به طوری که این جشنواره در قالب 9 کمیته استانی و پنج کمیته شهرستانی ذیل شورای سیاستگذاری جشنواره با ریاست استاندار و دبیری سازمان جهاد کشاورزی آغاز به کار کرد.
برگزاری جشنواره زرشک در بزرگترین باغ خاورمیانه زرشک
به گفته وی افتتاحیه این جشنواره 21 مهرماه در بزرگترین باغ خاورمیانه زرشک با 20 کیلومتر طول و عرض 700 متردر زهان زیرکوه و اختتامیه این جشنواره در بیرجند با حضور مقامات عالی اجرایی و علمی کشور، سفرا، خبرنگاران خارجی و داخلی و حضور ظرفیتهای گردشگری، فرهنگی و هنری کشور با هدف شناساندن زرشک به مردم ایران و دنیا برگزار میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی تصریح کرد: خراسان جنوبی دارای رتبه یک سطح زیرکشت دائمی زرشک در جهان بوده و زرشک خراسان جنوبی قدمتی 250 ساله دارد و 38 هزار خانوار در استان بهصورت مستقیم تولیدکننده زرشک هستند و 50 هزار خانوار مستقیم و غیرمستقیم از این محل امرار معاش میکنند.
جعفری بیان کرد: شهرستانهای قاینات، زیرکوه، درمیان و بیرجند بیشترین تولید زرشک خراسان جنوبی را به خود اختصاص دادهاند و ارزش ریالی محصول زرشک خراسان جنوبی 4 هزار میلیارد تومان برآورد شده است.
800 واحد بارگاه بهداشتی زرشک دارای مجوز در استان فعال است
وی با اشاره به فعالیت 25 واحد بسته بندی زرشک با ظرفیت 9 هزار و690 تن در سال گفت: هشت واحد فرآوری زرشک با ظرفیت 4 هزار و460 تن در سال و 800 واحد بارگاه بهداشتی زرشک دارای مجوز در استان فعال هستند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: از جمله اهداف این جشنواره معرفی زرشک، افزایش تقاضا و قیمت این محصول و کمک به معیشت کشاورزان، ایجاد دغدغه بین مسئولان به منظور حمایت از این محصول ارزشمند است. معرفی زرشک به ایرانیان و سراسر دنیا، کمک به معیشت و فروش محصولات زرشک به صورت تره بار، کمک به افزایش قیمت فروش با افزایش تقاضا، ایجاد شور و نشاط و امید بین زرشک کاران استان، ایجاد دغدغه در بین مسئولان استان برای حمایت از زرشککاران و تاکید بر نفش هویتی زرشک در معرفی خراسان جنوبی از دیگر اهدافی است که در جشنواره ملی زرشک به دنبال آن هستیم.
وی افزود: در حاشیه برگزاری این جشنواره برنامههای مختلفی از جمله جشن فرهنگ سرا، همایش علمی، استارتاپ زرشک، نمایشگاههای مرتبط و دانش بنیان، تورهای گردشگری، رویداد شعر زرشک و کلنگ زنی شهرک تخصصی زرشک با حضور مسئولان کشوری و سفرا اجرا میشود. یکی دیگر از برنامههای پیش بینی شده، ارائه محصول زرشک استان در حاشیه جام جهانی قطر و در قالب یک نمایشگاه است.
جعفری تصریح کرد: یکی از خواسته ها و پیشنهادهای مهم نیز، ثبت 15 مهرماه به عنوان روز ملی زرشک در تقویم رسمی کشور است. همچنین استفاده از ظرفیت و زیرساختهای همه نهادها، نقش آفرینی بخش خصوصی، ایجاد دبیرخانه دائمی جشنواره ملی زرشک، هموار کردن ساختارهای ملی و توجه به ارکان اقتصاد، فرهنگ، رسانه و علمی و نوآوری در برنامههای جشنواره ملی زرشک از جمله مهمترین راهبردهاست.
محصول زرشک به درستی معرفی نشده است
پژوهشگر گیاهان دارویی در خراسان جنوبی نیز گفت: با اینکه محصولاتی چون زرشک خاص خراسان جنوبی است اما متاسفانه نه ایرانیان آن را به درستی میشناسند و نه خارجیها چندان با این محصول جهانی آشنایی دارند.
محسن پویان تصیح کرد: باید تعاونی بزرگی تشکیل شود و محصول تولیدی زرشک کاران را از آنها خریداری کند تا زرشک کار دغدغه فروش محصولش را نداشته باشد. نبود یک تعاونی قدرتمند برای خرید زرشک سبب شده تا اغلب زرشک کاران محصولشان را به واسطه ها بفروشند تا سود اصلی نصیب دلالان شود.
وی افزود: برای شناخت و بازاریابی بین المللی محصولاتی خاص چون زرشک لازم است از شبکههای ماهوارهای بهره گرفته شود که این اقدام هم کار دولت است. برگزاری جشنوارهها، همایشها و... برای شناساندن این محصول به متولیان امر در ردههای مختلف بسیار تاثیرگذار است اما به شرط این که این نقیصهها رفع شود و نه فقط برگزاری این گونه رویدادها برای ارائه بیلان کاری باشد.
تولید 16 فرآورده از محصول زرشک در استان
پژوهشگر گیاهان دارویی در خراسان جنوبی اظهار داشت: پژوهشگران و محققان دانشگاهی تاکنون 16 فراورده از این محصولات خاص تولید کرده و نیاز است که این محصولات تولیدی وارد گردونه تولید شده تا به بازار عرضه شود.
استاندار خراسان جنوبی نیز در دیداری که با دست اندرکاران جشنواره زرشک استان تاکید کرد: نباید صرف یک جشنواره برگزار شود ما از برگزاری این جلسات اهدافی را دنبال میکنیم که شامل اهداف تخصصی در حوزه کشاورزی و اقتصادی است؛ در مجموع به دنبال این هستیم که زرشک را به خارج استان معرفی کنیم.
قناعت با اشاره به اینکه یکی از اقدامات دعوت سفرا و مسئولان کشوری برای معرفی و شناخت استان و محصول زرشک است، ادامه داد: باید از این فرصت بیشترین استفاده را ببریم و امری که مهم است تبیین فلسفه برگزاری جشنواره و پیگیری تخصصی و عمومی آن است.
انتهای پیام/252/ن