آمریکا از تجدیدنظر در روابط با عربستان خبر داد
وزارت خارجه آمریکا از تجدید نظر در روابط این کشور با عربستان سعودی در پی تصمیم اوپکپلاس برای کاهش تولید نفت، خبر داد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از تجدید نظر در روابط این کشور با عربستان سعودی در پی تصمیم اوپکپلاس برای کاهش تولید نفت، خبر داد.
پرایس در جمع خبرنگاران اظهار کرد: واشنگتن پس از انجام گفتگوهای داخلی و مشورت با دوستان و متحدان خارجی خود، تصمیم خود درباره چگونگی ادامه روابط دیپلماتیک با عربستان سعودی را اعلام خواهد کرد.
وی افزود: رئیس جمهور بایدن پیشتر نیز درباره نیاز به تجدید نظر در رابطه با عربستان برای خدمترسانی بهتر به واشنگتن سخن گفته بود. اصول راهنمای ما این است که رابطه با یک کشور منافع ملی ما را تأمین کند و همیشه رابطه دوجانبه نیست که منافع ما را تأمین میکند.
هفته گذشته و در تاریخ 5 اکتبر در سی و سومین اجلاس وزارتی کشورهای عضو اوپک و غیر اوپک موسوم به اوپکپلاس که در دبیرخانه اوپک در وین برگزار شد، وزرای نفت و انرژی برای کاهش 2 میلیون بشکه در روز به توافق رسیدند. مطابق این توافق مقرر شد روزانه 2 میلیون بشکه نفت کمتر روانه بازار شود. سیاستی که در وهله نخست قیمت نفت را در بازارهای جهانی افزایش خواهد داد و بهزعم آمریکا در این اوضاع بحرانی جهان به نفع روسیه در جنگ اوکراین تمام خواهد شد.
این تصمیم اوپکپلاس برای کاهش تولید 2 درصدی تولید نفت، به تنش در روابط ریاض و واشنگتن به عنوان متحدان نزدیک منجر شده و دولت «جو بایدن» گفت گزینههای خود درباره عربستان را بررسی میکند.
ند پرایس همچنین اوپک را به حمایت از جنگ در اوکراین برخلاف منافع مردم آمریکا متهم کرد.
در همین حال، برخی حامیان عربستان سعودی نیز معتقدند که روابط امنیتی بین واشنگتن و ریاض باید متقابلاً سودمند باشد و تنها نباید به نفع واشنگتن باشد.
همچنین «جان کربی» سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در جمع خبرنگاران اظهار کرده بود که بایدن تمایل دارد تا رابطه با عربستان را دوباره ارزیابی کند. رئیس جمهور قصد دارد تا با مشورت با اعضای کنگره درباره چگونگی این رابطه تصمیمگیری کند.
«فیصل بن فرهان آل سعود» وزیر خارجه عربستان در گفتگو با العربیه گفت: تصمیم اوپکپلاس برای کاهش تولید نفت، تصمیمی «کاملاً اقتصادی» بود که با توافق همهجانبه اعضای این گروه اتخاذ شد.
وی همچنین روابط کشورش با واشنگتن را استراتژیک خواند و تصریح کرد: همکاریهای نظامی بین دو کشور، منافع دو طرف را تأمین کرده و باعث ثبات در منطقه میشود.
در همین حال، تصمیم «اوپکپلاس» برای کاهش 2 درصدی تولید نفت، خشم مقامهای آمریکایی را به همراه داشته و آنها این تصمیم را «کوتهبینانه» دانسته و آن را به نفع روسیه در جنگ اوکراین قلمداد کردهاند.
"ژان پییر"، سخنگوی کاخ سفید در نشست خبری در پاسخ به سؤال یک خبرنگار در خصوص این تصمیم گفت: "تصمیم اوپک برای کاهش میزان تولید نفت، آن هم در شرایطی که دنیا با اثرات منفی حمله روسیه به اوکراین روبرو است، تصمیمی کوتهبینانه است."
سخنگوی کاخ سفید همچنین تصریح کرد: با تصمیم جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، 10 میلیون بشکه دیگر از ذخایر نفت راهبردی آمریکا ماه آینده وارد بازار خواهد شد.
همچنین در پی تصمیم هفته گذشته اوپکپلاس برای کاهش تولید نفت، سناتور «باب مِنِندِز» رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا خواستار توقف همکاریهای واشنگتن با عربستان سعودی شد.
سناتور منندز در بیانیهای اعلام کرد واشنگتن باید فوراً تمام جنبههای همکاری خود با عربستان از جمله هرگونه قرارداد فروش سلاح و همکاریهای امنیتی را موقف کرده و هر کاری را که برای دفاع از مردم و منافع آمریکا لازم است، انجام دهد.
"جانت یلن"، وزیر خزانهداری آمریکا نیز تصمیم گروه اوپکپلاس برای کاهش تولید نفت را برای اقتصاد جهانی، بهویژه بازارهای نوظهور، مضر و غیرعاقلانه دانست. مخصوصاً در شرایطی که اقتصادهای نوظهور با بالا رفتن قیمت انرژی دستوپنجه نرم میکنند.
یلن گفت: «به نظر من تصمیم اوپک غیرعاقلانه بوده و سودی ندارد. تأثیر این تصمیم بر اقتصاد دنیا مشخص نیست، اما مطمئناً در شرایط فعلی تصمیم درستی نبوده است. ما نگران کشورهای در حال توسعه و مشکلات آنها هستیم».
اوپکپلاس به مجموعه 13 کشور عضو اوپک و 11 تولیدکننده نفت دیگر دنیا و در رأس آن روسیه گفته میشود که از اواخر سال 2016 با هم همکاری میکنند و گفته میشود که عربستان به عنوان بزرگترین تولیدکننده اوپک و رهبر «دوفاکتوری» این سازمان، نقش مهمی در به ثمر نشستن این تصمیم اوپکپلاس داشته است.
این در حالی است که «دیمیتری پِسکوف»، سخنگوی مطبوعاتی «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه، طی اظهاراتی تأکید کرد که تصمیم اخیر اوپک و متحدان آن برای کاهش تولید نفت یک پیروزی برای عقل سلیم است.
پسکوف خاطرنشان کرد که واشنگتن به دنبال اعمال تصمیمات خود در مورد بازار نفت و دستکاری قیمتها است، حتی اگر به قیمت بیثبات کردن بازار جهانی انرژی باشد.
پسکوف در ادامه اظهار داشت: این (تصمیم اوپکپلاس) حداقل تا حدودی آشوبی را که آمریکاییها ایجاد میکنند آرام میکند.
انتهای پیام/؛