گفتگوی مقام ارشد حزبالله با میقاتی درباره تشکیل دولت لبنان
در ادامه تلاشهای حزبالله برای تسهیل روند تشکیل دولت در لبنان، یکی از مقامات ارشد این حزب با نجیب میقاتی دیدار و درباره ساز و کار کابینه جدید و ترکیب وزرا با هدف میانجیگری بین وی با عون و باسیل صحبت کرد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان درباره آخرین وضعیت پرونده انتخاب رئیس جمهور در این کشور اعلام کرد، چشماندازهای مربوط به انتخاب رئیس جمهور جدید مسدود شده و در صورتی که نشست امروز پارلمان شکست بخورد، جلسات بعدی غیرعلنی برگزار خواهد شد.
بری در گفتگو با روزنامه الشرق الاوسط تصریح کرد که در حال حاضر تلاشها برای رسیدن به توافق جهت انتخاب رئیس جمهور متوقف شده است.
وی درباره مشخصات رئیس جمهور آینده اظهار داشت، این ویژگیها کاملا روشن و ساده اما در عین حال ضروری هستند؛ زیرا ما رئیس جمهوری را میخواهیم که همه را با یکدیگر متحد کرده و تفرقه نیندازد. رئیس جمهور باید تعصب اسلامی و مسیحی را باهم داشته باشد و از همه مهمتر از توافق طائف محافظت کند.
رئیس پارلمان لبنان درباره فراخوان برای انتخاب رئیس جمهور گفت که من به وظیفه خودم عمل کردم و نمایندگان را برای انتخاب رئیس جمهور فراخواندم اما اگر جلسه امروز شکست بخورد جلسات غیرعلنی برگزار خواهد شد.
از طرف دیگر منابع آگاه از فضای سیاسی لبنان گزارش دادند که رایزنیهای روز گذشته برای تشکیل دولت میان طرفهای مربوطه موفق نبوده است. «جبران باسیل» رئیس جریان آزاد ملی که دو روز قبل در دیدار با نبیه بری درباره انتخاب رئیس جمهور جدید ابراز امیداواری کرده بود دیروز در گفتگو با شبکه قطری الجزیره اعلام کرد، پایان دوره ریاست جمهوری آقای میشل عون مصادف با دو خلاء اصلی در کشور تحت عنوان «هرج و مرج اجتماعی و قانون اساسی» است.
از این رو طی دو روز گذشته تماسها با هدف نزدیک کردن دیدگاههای میشل عون و نجیب میقاتی، نخستوزیر مکلف به تشکیل دولت، توسط رهبری حزبالله و عباس ابراهیم، مدیر کل اداره امنیت عمومی لبنان ادامه داشت و آنها تا عصر دیروز همچنان در حال صحبت با میقاتی و جبران باسیل بودند.
منابع آگاه از فضای تشکیل دولت لبنان نیز اعلام کردند، ما ساعات حساسی را پیش رو داریم که طی آن سرنوشت کل کشور مشخص میشود. از طرف دیگر دور جدید مذاکرات میان حاج حسین خلیل، معاون سیاسی دبیر کل حزبالله با نجیب میقاتی آغاز شده است. در این دیدار میقاتی اعلام کرد که قصد تغییر 3 وزیر را دارد: یوسف خلیل وزیر دارایی، عصام شرفالدین وزیر مهاجرت و امور پناهندگان و امین سلام وزیر اقتصاد.
در مورد وزرای مسیحی نیز میقاتی گفته که ولید فیاض وزیر انرژی باید برکنار و شخص دیگری جایگزین وی گردد که باسیل با این مسئله موافق نیست؛ به ویژه اینکه ولید فیاض مدیریت پروندههای مهم مربوط به سوخت و برق را بر عهده دارد. جبران باسیل همچنین اعلام کرده که با تغییر وزیر خارجه و برکناری عبدالله بوحبیب از این منصب موافق است.
منابع سیاسی لبنان درباره مشکل دیگری نیز صحبت میکنند مبنی بر اینکه جبران باسیل گفته حتی در صورت برآورده شدن خواستههای وی درباره تغییر وزرا، او باز هم اعتمادی به دولت جدید نخواهد داشت.
باسیل دیروز در مصاحبه با الجزیره گفته بود، در نشست پارلمان لبنان که قرار است فردا (پنجشنبه) برای انتخاب رئیس جمهور برگزار شود شرکت میکنیم و رای سفید خواهیم داد. ما اصلاح قانون اساسی را با هدف انتخاب فرمانده ارتش لبنان به عنوان رئیس جمهور، رد میکنیم. اگر دولت جدید تشکیل نشود اوضاع به فراتر از هرج و مرج قانون اساسی و اجتماعی میرود.
در این بین منابع آگاه از فضای پرونده سیاسی لبنان به روزنامه الاخبار گزارش دادند که سایه سنگین مداخلات خارجی بر سر پرونده تشکیل دولت و انتخاب رئیس جمهور جدید همچنان وجود دارد.
منابع مذکور تاکید کردند، به نظر میرسد عربستان، آمریکا و فرانسه که به شکل جدید اقدام به مداخله در پرونده سیاسی لبنان کردهاند منافع خود را در پرونده ریاستجمهوری لبنان میبینند و پرونده تشکیل دولت روی میز مذاکرات آنها قرار ندارد. البته سیگنالهایی وجود دارد که نشان میدهد این کشورها تلاش دارند دولت لبنان در بازه فعلی تشکیل نشود و پیش از آن تکلیف پرونده انتخاب رئیس جمهور روشن گردد. کشورهای مذکور گزینههای مورد نظر خود را برای ریاستجمهوری آینده لبنان دارند که بارزترین آنها «ژوزف عون» فرمانده ارتش لبنان است.
یک منبع دیپلماتیک غربی درباره خلاء ریاستجمهوری در لبنان اظهار داشت که انتخاب رئیس جمهور جدید در لبنان یک مسئله بینالمللی است. طرفهایی چون آمریکا و عربستان و فرانسه در این پرونده مداخله میکنند و اختلافات زیادی میان آنها وجود دارد.
انتهای پیام/