عربستان در آستانه عادی‌سازی روابط با صهیونیست‌ها است؟

عربستان در آستانه عادی‌سازی روابط با صهیونیست‌ها است؟

به دنبال ظهور شاخص‌های جدید از عادی سازی روابط عربستان و رژیم صهیونیستی و همچنین اظهارات اخیر نتانیاهو در این زمینه سوالاتی مطرح می‌شود که آیا عربستان در آستانه عادی‌سازی با صهیونیست‌ها قرار گرفته است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، روابط عربستان و رژیم صهیونیستی همواره موضوع بحث بسیاری از ناظران و سیاستمداران بوده است. بر کسی پوشیده نیست که سال‌هاست برخی  از کشورهای حاشیه خلیج فارس روابط محرمانه با رژیم صهیونیستی برقرار کرده‌اند، اما برخی از آن‌ها از جمله امارات و بحرین  این روابط پنهانی  را  در  سال 2020 علنی  کردند. هر از چندگاهی گزارش‌های زیادی منتشر می‌شود که دیدارهای مسئولان  رژیم صهیونیستی با دولت سعودی  و روابط محرمانه میان دو طرف را  فاش می‌کند.

شاخص‌های جدید عادی‌سازی روابط عربستان و اسرائیل

عربستان سعودی روز به روز گام‌های بیشتری به‌سوی عادی‌سازی روابط با اسرائیل برمی‌دارد و اقداماتی را با هدف آماده‌سازی فضای سیاسی و عمومی برای پذیرش عادی‌سازی روابط با اسرائیل در عربستان و سایر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس انجام می‌دهد. این درحالی است که رسانه‌ها روز گذشته اعلام کردند قرار است رئیس هیئت مدیره بانک اسرائیلی «لئومی» سخنران کنفرانس ابتکار آینده سرمایه گذاری عربستان باشد که روز پنج شنبه پیش رو در ریاض برگزار خواهد شد، امری که می‌تواند نشانه دیگری از تحول در علنی شدن سازش ریاض با رژیم صهیونیستی باشد.

همچنین برای اولین بار یک ورزشکار اسرائیل در مسابقاتی که در عربستان سعودی برگزار می‌شود، شرکت خواهد کرد. «شاحار ساگیف» اولین ورزشکار اسرائیلی است که در سایه نزدیکی قابل توجه «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی  به رهبران رژیم صهیونیستی، در مسابقات سه گانه (دوچرخه سواری، شنا و دو) که در عربستان سعودی برگزار می‌شود، شرکت می‌کند.

اخیرا سایت «گلوبس» به نقل از یک منبع رسمی سعودی اعلام کرد: «نمایندگان شرکت‌ها و تجار اسرائیلی روزانه به عربستان می‌آیند و در پروژه‌های بزرگ از جمله پروژه شهر نئوم شرکت می‌کنند». ماه گذشته رسانه‌های اسرائیلی اعلام کردند: «ده‌ها تاجر اسرائیلی طی ماه‌های اخیر برای اجرای معامله‌هایی در زمینه کشاورزی و سایبری به عربستان سعودی سفر کرده‌اند».

حساب‌ کاربری وزارت خارجه اسرائیل برای ارتباط با مردم عربستان به تلاش خود ادامه می‌دهد، در همین راستا حساب کاربری در توئیتر با نام « عربستان سعودی به زبان عبری» ایجاد کرده است که پروفایل این حساب کاربری تصویری از مکه و تصویر ملک «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان و محمد بن سلمان را نشان می دهد و مرتباً اخبار مربوط به عربستان سعودی را به زبان عبری منتشر می‌کند.

سعودی‌ها در ماه آگوست 2022  اجازه دادند  که هواپیماهای صهیونیست‌ها از حریم هوایی عربستان عبور کند. عربستان سعودی در سال‌های گذشته تلاش کرده تا خود را به عنوان رهبر جهان اسلام معرفی کند، به همین دلیل ناظران معتقدند که عربستان سعودی به دلیل ترس از واکنش‌ها و انتقادات، از جمله در داخل عربستان، نسبت به هرگونه اعلام روابط دیپلماتیک با اسرائیل بسیار حساس است.

آنچه «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر پیشین رژیم صهیونیستی در مورد تمایل روزافزون  آل سعود برای پیوستن به قطار عادی‌سازی  روابط  اعلام کرد، تعجب آور نبود. نتانیاهو که خود را برای رقابت در یک انتخابات آماده می‌کند، می‌داند که سخنان او تأثیرات زیادی بر «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی  دارد که در مهندسی اختلافات خود با دولت «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا غرق شده است.

اخیرا نتانیاهو در مورد روند عادی‌سازی روابط رژیم صهیونیستی با عربستان سعودی نیز بر این مسئله تاکید کرد که ریاض از مدت‌ها قبل روند تدریجی عادی‌سازی با اسرائیل را آغاز کرده است.  این کشور از سال 2018 و حتی پیش از امضای توافق «ابراهیم» میان اسرائیل، امارات و بحرین در سپتامبر 2020، امکان استفاده ما از حریم هوایی خود را فراهم آورد تا صدها هزار اسرائیلی بتوانند از فراز خاک عربستان به کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس و حتی فراتر از آن سفر کنند.

نخست وزیر اسبق رژیم صهیونیستی افزود: اگر موافقت عربستان سعودی نبود امکان نداشت که بتوانیم با  کشورهای عربی حوزه  خلیج فارس توافق «ابراهیم» را امضا کنیم . پس می‌توانیم بگوییم که عربستان  سعودی در مسیر عادی‌سازی گام بر می‌دارد.

وی عادی‌سازی مناسبات میان تل‌آویو و ریاض را یکی از اهداف اصلی دیپلماتیک خود در صورت پیروزی در انتخابات آتی کنست  رژیم صهیونیستی در 10 آبان اعلام کرد.

طبق معمول، رژیم صهیونیستی همواره به دنبال ارائه بهانه‌های  واهی و بی پایه در مورد دلایل عادی‌سازی روابط  با برخی از کشورهای عربی است تا  برای این کشورها که  ملت آن عادی‌سازی روابط با  رژیم اسرائیل  را رد می‌کنند، توجیهی بیابند؛ چرا که درصد زیادی از ملت بحرین و ملت امارات مخالف هرگونه عادی‌سازی روابط با این رژیم هستند. اخیراً بنیامین نتانیاهو  ادعا کرد که توافق  برخی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس  در سایه ترسیم تصویری تهدیدآمیز از ایران میسر شد. وی همچنین مدعی شد که « زمانی که آشکارا مخالفت علیه مسلح شدن ایران به سلاح هسته‌ای را رهبری کردم، این منفعت دوجانبه با کشورهای عربی ایجاد شد و آنها اکنون به اسرائیل به چشم دشمن نگاه نمی‌کنند، بلکه آن را همپیمانی می‌دانند که در مواجهه با ایران نمی‌شود از آن بی نیازی جست».

پس از سخنان  بنیامین نتانیاهو مبنی بر عادی سازی روابط  ریاض با تل‌آویو،هیچ اظهارنظری از سوی طرف سعودی صورت نگرفت. به نظر می‌رسد که اظهارات اسرائیل، عربستان را در موقعیت بسیار شرم آوری قرار داده است، از این نظر که این کشور خود را به عنوان رهبر جهان اسلام  معرفی می‌کند.

در این زمینه بر کسی پوشیده نیست که  اظهارات اخیر رژیم صهیونیستی واکنش شدیدی نسبت به عربستان خواهد داشت، این اظهارات باعث تشدید  نفرت ملت‌های عربی و اسلامی از عربستان سعودی می‌شود. چگونه  چنین کشوری که خود را رهبر جهان اسلام معرفی می‌کند، می‌تواند با رژیم اشغالگر صهیونیستی رابطه برقرار کند.

سه سناریو در خصوص سخنرانی اخیر نتانیاهو  وجود دارد که بن سلمان با نگرانی  آن‌ها را دنبال می کند، زیرا این موارد  تا حد زیادی تصویر آینده وی را تعیین خواهند کرد. بن سلمان  با تصمیم جدید در خصوص کاهش تولید  نفت و ایجاد تنش با آمریکا به دنبال بهتر جلوه دادن وجهه شخصی خود  است که آرزوی حکومت عربستان سعودی را در سر می پروراند. وی  با این اقدام می‌خواهد به حامیان جمهوری خواه جهت پیروزی در انتخابات مجلس آمریکا در نوامبر 2022 کمک و زمینه بازگشت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا به کاخ سفید را فراهم کند.

دومین انتخاباتی که بن سلمان مشتاقانه منتظر آن است، انتخابات کنست رژیم صهیونیستی در اول نوامبر است. بن سلمان همچنین امیدوار است نتانیاهو موفق شود اکثریتی را به دست آورد که بتواند دوباره به  سمت نخست وزیری رژیم صهیونیستی بازگردد.

ممکن است قبل از انتخابات کنست موضوع عادی سازی عربستان و رژیم صهیونیستی اعلام شود تا رای دهندگان داخل اراضی اشغالی 1948 احساس رضایت کنند و به آن‌ها بگویند که می‌توانید مستقیم و بدون توقف در اردن به حج عمره بروید.

 سومین  سناریو بستگی زیادی به  اجرای سناریو اول و دوم دارد  به این  ترتیب که در صورت  آماده شدن شرایط بین المللی و منطقه‌ای، بن سلمان  به اهداف خود یعنی  نشستن بر تاج و تخت پادشاهی  پدرش دست یابد.

پر واضح است که عربستان سعودی در سال‌های گذشته به دنبال برقراری ارتباط  با صهیونیست‌ها بوده است و همواره روابط با اسرائیل در رسانه‌های دولتی مورد حمایت مقامات سعودی مورد بحث قرار گرفته است. بسیاری از شواهد و مدارک نشان‌دهنده روابط پنهانی محمد بن سلمان با رژیم صهیونیستی است و این درحالی است که بسیاری از کشورهای غربی وی را به ایجاد روابط دیپلماتیک با این رژیم ترغیب می‌کنند و او را سازنده واقعی سیاست‌های عربستان می‌دانند.

 

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان