افزایش ۵۰ درصدی تولیدات کشاورزی چهارمحال و بختیاری

افزایش 50 درصدی تولیدات کشاورزی چهارمحال و بختیاری

رئیس جهاد کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری با اشاره به ضرورت اصلاح الگوی کشت و ارتقاء تولید، گفت: در سال زراعی گذشته ۵۰ درصد تولید کشاورزی استان نسبت به سال ۸۹ افزایش یافت، این در حالی بود که مقدار آب در اختیار ۳۰ درصد کمتر شده است.

حسین برزگر در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در شهرکرد، اظهار داشت: در 50 سال گذشته رشد جمعیت دنیا به شکل تصاعدی افزایش یافته و نیاز برای غذا در حوزه رشد جمعیت و مصرف کالری روزانه بالا رفته است.

وی ادامه داد: این در حالیست که با کم آبی و تغییرات آب و هوایی رو به رو هستیم‌. در همین راستا یک سری اقداماتی در دنیا شکل گرفت که بتوانند تولید غذا را متناسب با نیازها افزایش دهند که یکی از این موضوعات اساسی بحث "اصلاح الگوی کشت" است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری مطرح کرد: اصلاح الگوی کشت در 1401 تصویب و وزارت جهاد کشاورزی مشخصا موظف به ابلاغ الگوی کشت تا پایان شهریورماه شد، در نتیجه سند الگوی کشت در مهرماه سال جاری در وزارت جهادکشاورزی برای محصولات زراعی رونمایی شد.

برزگر ادامه داد: شایان ذکر است نزدیک به 80 درصد مصرف آب کشور در حوزه کشاورزی مربوط به محصولات زراعی است و به همین منظور این محصولات در اولویت هستند.

وی با اشاره به ضرورت سند اصلاح الگوی کشت، بیان داشت: در سازمان جهاد کشاورزی برنامه ابلاغیه استان 4 هزار هکتار بود اما آنچیزی که کشاورزان امسال کشت کردند بیش از 5 هزار و 800 هکتار بود این مقدار فراتر از ابلاغ و برش استانی و شهرستانی است.

تدوین الگوی کشت برای 131 محصول زراعی

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری گفت: معمولا کشاورزان به تبع منفعت اقتصادی محصول خود را انتخاب می‌کنند، در واقع یکی از کارکردهای این سند این بوده که مسائل اقتصادی به نحوی تنظیم شوند که کشاورز بر اساس برنامه پیش رود.

وی تصریح کرد: الگوی کشت برای 131 محصول زراعی تدوین شده است که 15 محصول که راهبردی هستند بیش از 89 درصد تولید را شامل می‌شوند اما عواملی همچون تناسب اراضی بر اساس نیاز آبی گیاهان، ظرفیت اقتصادی محصولات، میزان مصرف نهاده‌ها، شاخص‌های امنیت غذایی و سرانه مصرف و نیاز کشور بر تنظیم سند الگوی کشت موثر بودند.

برزگر با اشاره به رویکردهای اصلی سند الگوی کشت، گفت: به ازای هر مترمکعب آبی که در استان مصرف می‌شود 1.6 کیلوگرم ماده خشک تولید می‌شود، یکی از مسائل در الگوی کشت این است که تا پایان سال 1405 عدد بهره‌وری فیزیکی آب به 2.7 کیلوگرم برسد.

وی بیان داشت: ارتقاء تولید نیز از هدف‌های دیگر است تا بتوان ضمن صرفه جویی در مصرف آب، تولید را افزایش داد. بر اساس برنامه‌ای که دولت تدوین کرده است سالانه 2.2 میلیارد دلار صرفه جویی ارزی با اجرای برنامه الگوی کشت در کشور رخ می‌دهد و توسعه کشت گیاهان علوفه‌ای کم آب‌بر، کشت دانه‌های روغنی، توسعه کشت در دیمزارها و اراضی کم‌بازده نیز مورد توجه قرار گرفته است.

ارتقاء 50 درصدی تولید در بخش کشاورزی استان با وجود کاهش 30 درصدی آب

برزگر اظهار کرد: سال 1389، بیش از یک میلیارد و 50 میلیون متر مکعب آب قابل استحصال در اختیار بخش کشاورزی استان بوده است، اما این مقدار در سال زراعی که به اتمام رسید، کمتر از 750 میلیون متر مکعب آب در اختیار بخش کشاورزی بوده است، یعنی 30 درصد کاهش یافته است.

وی بیان داشت: در سال 1389 با بیش از یک میلیارد متر مکعب آب در اختیار، کمتر از 950 هزار تن تولید در استان رخ داد که این مقدار در سال زراعی که پشت سر گذاشته شد، یک میلیون و 550 هزار تن تولید محصولات کشاورزی در استان بوده است. یعنی بیش از 50 درصد تولیدات کشاورزی افزایش داشته است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه در کشور 30 درصد محصولات تولیدی ضایعات است، افزود: بیش از 13 میلیارد مکعب آب مصرفی برای 30 درصد محصولات تولیدی ضایعات کشور است که این عدد بسیار بزرگی بوده و در برنامه کشور مورد توجه قرار گرفته است.

برزگر اظهار کرد: 3 میلیارد متر مکعب کاهش مصرف آب ضمن افزایش تولید غذا به شکل سالیانه رخ می‌دهد. مهمترین نتایج مورد انتظار در برنامه تغییر الگوی کشت از ابتدای مهرماه امسال تا پایان شهریور 1405 در کشور، 21 درصد افزایش تولید مواد غذایی، 17 درصد کاهش مصرف آب، ارتقاء 30 درصد تامین انرژی و کالری و 47 درصد ارتقاء ضریب بهره‌وری آب کشاورزی صورت خواهد گرفت.

وجود 77 هزار تولیدکننده بخش کشاورزی در استان

وی مطرح کرد: اجرای برنامه الگوی کشت نیاز به پیش نیازها و ضرورت‌ها دارد و دولت باید با وضع عوارض برای محصولات صادراتی آب‌بر و تشویق محصولات استراتژیک، کشاورز را به این سمت سوق دهد تا این سند اجرایی شود، همه قوا و وزارت خانه‌ها و ساختارهای غیردولتی مثل بنیاد گندم کاران، اتحادیه‌ها، اتاق اصناف، رسانه‌ها و ... باید پای کار آیند تا شاهد اتفاقات خوبی در این زمینه باشیم.

برزگر خاطرنشان کرد: یک چهارم اقتصاد استان وابسته به بخش کشاورزی است که انتظار می‌رود دولت و مردم از کشاورز و تولید حمایت کنند، 77 هزار نفر تولید کننده در استان وجود دارد که نزدیک به 8 درصد جمعیت استان هستند و نیاز به توجه دارند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری بیان داشت: سند اصلاح الگوی کشت فراقوه‌ای است و نیاز به حمایت همه در بخش‌های مختلف و حمایت کشاورزان دارد. امید است با همکاری کشاورزان و دستگاه‌های مربوطه اتفاقات خوبی رقم بخورد.

انتهای پیام/7540

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon