جزئیات اجرای طرح "دارورسان" در تهران/ ارسال رایگان دارو به درب منزل بیماران مبتلا به "اماس"
یکی از معضلاتی که بیماران خاص و صعبالعلاج با آن مواجهاند؛ عدم دسترسی آسان و بدون دردسر به داروهای موردنیازشان است؛ در روزهای گذشته طرحی به نام "دارورسان" در تهران کلید خورده که امید میرود بتواند گرهگشای مشکلات این بیماران در تهیه دارو باشد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ دسترسی آسان بیماران به داروها و درمانهای موردنیازشان، همواره یکی از مطالبات بیماران و دغدغه مقامات بهداشتی کشور بوده است. یکی از معضلاتی که بیماران خاص و صعبالعلاج همواره با آن مواجه بودهاند؛ بحث عدم دسترسی آسان و بدون دردسر به داروهای موردنیازشان است؛ داروهایی که پیدا کردن آنها ممکن است سختیهایی برای بیمار داشته باشد و یا به دلیل مشکلات جسمانی، این بیماران توان مراجعه مداوم به داروخانه برای تهیه داروهایشان را نداشته باشند.
در روزهای گذشته وزارت بهداشت طرحی را به صورت آزمایشی در دانشگاه علوم پزشکی تهران اجرا کرده که امید میرود اجرای سراسری آن، بتواند گرهگشای مشکلات بیماران خاص و صعبالعلاج در تهیه داروهایشان باشد.
آن طور که ناصحی، مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران اعلام کرده، قراراست به صورت آزمایشی، برای 13 هزار و 500 نفر از بیماران صعبالعلاج و خاص طرحی به نام "دارورسان" اجرا شود که دارو را به درب منزل این بیماران میرساند؛ اجرای این طرح با توزیع داروی اماس در دانشگاه علوم پزشکی تهران آغاز شده است و قابل تسری به کل کشور است.
جزئیات اجرای طرح دارورسان در تهران
اول آبانماه سال جاری، رئیس وقت سازمان غذا و دارو در نامهای به معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی تهران، موافقت خود را با اجرای آزمایشی طرح دارورسانی به درب منزل بیماران مبتلا به اماس، به مدت یکسال اعلام کرد. طرحی که پس از اجرای آزمایشی آن در تهران و یافتن نقاط ضعف و قوتش، قابلیت اجرا در سراسر کشور را خواهد داشت.
دارو برای کدام بیماران ارسال میشود؟
در طرح آزمایشی دارورسان در تهران، جامعه هدف شامل بیماران مبتلا به اماس تحت پوشش بیمه سلامت تهران است که داروهای خود را از داروخانههای زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی تهران دریافت میکنند.
نحوه دارورسانی به بیماران تهرانی در طرح دارورسان
در این طرح صرفاً داروهایی که توسط بیمار مبتلا به اماس در منزل مصرف میشوند مجوز ارائه دارند و داروهایی که نیاز به تزریق در مراکز درمانی دارند؛ مشمول این طرح نیستند.
وظایف داروخانهها در طرح دارورسان چیست؟
همانطور که گفته شد؛ در وهله اول این طرح برای دارورسانی به درب منزل بیماران مبتلا به اماس اجرا میشود و برخی وظایف برعهده داروخانهها قرار گرفته است. این الزامات شامل موارد زیر است:
معاونت غذا و داروی مربوطه، موظف به نظارت بر ارائه خدمات مشاوره دارویی به بیماران از طریق دکتر داروساز مستقر در کلینیک مجازی است.
داروخانه موظف به صدور فاکتور کامل قیمت اقلام دارویی برای نسخه بیماران است.
پس از نسخهپیچی و ارائه خدمات مشاوره دارویی، داروهای بیماران باید بر اساس برخی استانداردها بستهبندی شود که این استانداردها شامل موارد زیر است:
بستهبندی تمامی داروها باید به صورت پلمب باشد و آرم سازمان غذا و دارو بر روی آن حک شود.
بستهبندی داروهای یخچالی از غیریخچالی به صورت مجزا باشد.
داروهای یخچالی پس از بسته بندی، بلافاصله تحویل دارورسان گردد. داروهای غیر یخچالی نیز حداکثر ظرف مدت نیم ساعت پس از بسته بندی، تحویل دارورسان شود.
در مورد اشکال دارویی همچون آمپول، ویال، شربت، قلمهای خودکار و موارد مشابه حتما عبارت «حمل با احتیاط و شکننده بودن» بر روی بستهبندی آن درج گردد.
مشخصات کامل بیمار اعم از نام و نامخانوادگی، سرپرست بیمار، شماره تلفن ثابت و همراه بیمار یا سرپرست و آدرس پستی حتما بر روی بستهبندی قید شود.
شناسه رهگیری کلیه داروهای ارسالی به بیمار (فارغ از این که مشمول طرح استعلام شناسه رهگیری باشد یا نباشد) باید در سامانه مربوطه ثبت و بلافاصله از سامانه رهگیری، ردیابی و کنترل اصالت (TTAC) استعلام شود.
وظایف دارورسان چیست؟
پس از بستهبندی دارو بر اساس استانداردهای مذکور، باید تحویل دارورسان شده تا بر اساس استانداردهای ذیل به دست بیمار برسد:
دارورسان باید متعلق به داروخانه بوده و باید اطلاعات دارورسان و وسیله نقلیه به صورت کامل توسط معاونت غذا و داروی مربوطه ثبت شود.
دارورسان پس از دریافت بستهبندی دارو، باید بلافاصله آن را بر اساس آدرس پستی مذکور به دست بیماران برساند.
محیط حمل دارو باید عایق گرما، سرما و رطوبت باشد. علاوه بر این، برای داروهای یخچالی وجود جعبه خنککننده الزامی است.
دارورسان فقط در صورت حمل بستههای دارویی به محل سکونت بیماران مختلف، حق توقف در طول مسیر را دارد در صورت حمل داروی یخچالی، دارورسان در طول مسیر حق توقف ندارد و اولویت با رساندن داروهای یخچالی است.
در صورت رخداد حادثه برای دارورسان و آسیبدیدن داروها، بلافاصله دارو به داروخانه باز گردانده شده و داروهای جدید در بستهبندی مجزا، مجدداً به درب منزل بیمار ارسال شود.
داروخانه، باید با بیمار زمان تحویل دارو توسط دارورسان را هماهنگ کند. با این وجود، در صورت عدم دسترسی به بیمار جهت تحویل دارو، در صورت وجود داروی یخچالی، دارورسان باید بسته دارو را در سریعترین زمان به داروخانه بازگرداند. در مورد داروهای غیریخچالی نیز در زمان مناسب به داروخانه عودت داده شود.
پس از تحویل دارو به بیمار، دارورسان رسید تحویل دارو را به صورت دستی یا الکترونیکی از بیمار دریافت میکند.
دارورسانی برای بیماران اماس هزینه اضافی دارد؟
طبق اعلام سازمان غذا و دارو، تمام هزینههای مربوط به ارائه خدمات دارورسانی، به بیمه سلامت مربوط است و از بیمار هیچ هزینهای بابت اجرای طرح دریافت نمیشود.
انتهای پیام/