آیا چک برگشتی زندان دارد؟


آیا چک برگشتی زندان دارد؟

اگر به دنبال جواب سوال آبا چک برگشتی زندان دارد ؟ هستید، حتما این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.

در ادامه در به جواب سوال های چک برگشتی حقوقی و چک برگشتی کیفری چه تفاوتی دارند؟ آیا چک برگشتی حقوقی زندان دارد؟ آیا دعاوی چک مربوط به کار وکیل چک حقوقی است یا وکیل کیفری؟ خواهیم پرداخت.

پیشنهاد ویژه: برای دریافت مشاوره رایگان در خصوص عواقب چک برگشتی، حتما با بهترین وکیل چک در تهران  تماس بگیرید. 02188939832 - 09127654109

چک چیست

چک یکی از ابزار انجام معاملات است که بعضا افراد با صدور آن پرداخت های خود را انجام می دهند. همه ما همیشه در مورد دردسرهای ناشی از صدور چک شنیده ایم، اما این دردسرها چرا به وجود می آیند؟ دلیل اصلی آن شاید عدم گاهی نسبت به شرایط و مقررات و قواعد حاکم بر چک، وصول و صدور آن است.

چک حقوقی چیست

چک به دو دسته حقوقی و کیفری تقسیم می شود، یعنی چک حقوقی را باید در دادگاه عمومی حقوقی و چک کیفری را در دادگاه کیفری پیگیری کرد.

برای تشخیص این موضوع قانون گذار شرایطی که منجر به حقوقی شدن چک می شود را تعیین کرده است. این موارد که در ماده 13 قانون صدور چک مقرر شده است از قرار زیر است

  • در صورتی که ثابت شود چک سفید امضا داده شده باشد.
  • هرگاه در متن چک وصول وجه آن منوط به تحقق شرطی شده باشد.
  • چنانچه در متن چک قید شده باشد که چک بابت تضمین انجام معامله و یا تعهدی است.
  • هرگاه بدون قید در متن چک ثابت شود که وصول وجه آن منوط به تحقق شرطی بوده یا چک بابت تضمین انجام معامله یا تعهدی است.
  • در صورتی که ثابت شود چک بدون تاریخ صادر شده و یا تاریخ واقعی صدور چک مقدم بر تاریخ مندرج در متن چک باشد.
  • در صورتی که در مهلت 6 ماهه دریافت گواهی عدم پرداخت، این گواهی دریافت نشود دیگر امکان پیگیری کیفری چک وجود ندارد و از این رو چک حقوقی خواهد بود.

علت برگشت خوردن چک

چنانچه مبلغ چک به هر یک از دلایل زیر وصول نشد، دارنده آن می تواند چک را برگشت بزند. عمده ‌ترین این دلایل عبارتند از:

  • عدم کفایت موجودی حساب صادر کننده چک
  •  درخواست عدم پرداخت و نقد شدن چک توسط صاحب حساب از بانک
  • صادر نمودن چک از حساب مسدود شده
  • وجود اشتباه و اختلاف در صدور چک مانند عدم مطابقت امضا یا مبلغ و..

پیشنهاد ویژه: برای دریافت مشاوره حقوقی تلفنی  همین حالا با ما تماس بگیرید. 02188939832 – 09127654109

مراحل شکایت چک برگشتی حقوقی

حال اگر چک شما یکی از شرایط بالا را دارد و برگشت خورده است اولین موضوعی که باید به آن دقت کنید این است که دعوای چک برگشتی حقوقی خود را می خواهید علیه چه کسی اقامه کنید؟ صادر کننده چک، ضامن و یا ظهر نویس؟ دانستن این موضوع از این جهت مهم است که مهلت اقامه دعوای چک برگشتی درباره این افراد متفاوت است.

اقامه دعوی چک برگشتی حقوقی علیه صادر کننده و ضامن صادر کننده: این دعوای مقید به مهلت خاصی نیست و شما هر زمانی می توانید این دعوی را در دادگاه مطرح کنید.

اقامه دعوی چک برگشتی حقوقی علیه ظهرنویس: برای اقامه دعوی علیه ظهرنویس مهلت اعتبار چک برگشتی به این ترتیب معین می شود که شما باید ظرف 15 روز از تاریخ سررسید چک اقدام به دریافت گواهی عدم پرداخت کنید و بعد از آن ،از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت 1 سال مهلت دارید دعوای خود را اقامه کنید. در غیر این صورت دیپگر دعوای شما علیه ظهرنویس در دادگاه پذیرفته نخواهد شد.

بعد از اینکه خوانده دعوی خود را مشخص کردید و مدارک خود را آماده کردید، می توانید دادخواست خود را در سامانه قضایی ثبت کنید و دعوای مطالبه چک برگشتی حقوقی خود را مطرح کنید.

قوانین چک برگشتی و حکم جلب

بعد از صدور حکم قطعی از دادگاه شما باید به دادگاه صالح درخواست صدور اجراییه کنید تا وارد عملیات اجرایی حکم دادگاه شوید. بعد از صدور اجراییه از تاریخ ابلاغ آن به محکوم علیه، 10 روز به او مهلت قانونی داده می شود تا حکم دادگاه را اجرا کند و طلب شما را بپزدازد.

مهلت طرح شکایت کیفری در خصوص چک

همانطور که گفته شد، چکی که به هر دلیلی برگشت خورده است می بایست دارای شرایطی باشد که بتوان نسبت به آن دعوای کیفری مطرح نمود.

مطابق قانون صدور چک در صورتی که دارنده چک تا شش ماه از تاریخ صدور چک برای وصول آن به بانک مراجعه نکند یا ظرف شش ماه از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت، شکایت ننماید دیگر حق شکایت کیفری نخواهد داشت.

بنابراین طرح دعوای کیفری در خصوص چک مهلت قانونی دارد و خارج از این دو دوره شش ماهه دیگر به چک برگشتی رسیدگی کیفری نخواهد شد. در واقع دارنده یا ذینفع چک می بایست تا شش ماه پس از تاریخ سررسید چک اقدام به وصول آن کند و اگر چک نقد نشد تا شش ماه پس از صدور گواهی عدم پرداخت چک شکایت مطرح کند.

منظور از شکایت کیفری در خصوص چک برگشتی، طرح صدور چک بلامحل است که مجازات حبس برای صادر کننده چک به همراه دارد.

نکته قابل توجه این است که شکایت کیفری در خصوص چک فقط در اختیار شخصی است که اولین بار چک را به بانک ارائه نموده و گواهی عدم پرداخت چک به نام او صادر شده است در نتیجه چنانچه پس از برگشت خوردن، چک به فرد دیگری منتقل شود (ظهرنویسی) امکان شکایت کیفری توسط ذینفع بعدی وجود ندارد.

آیا چک برگشتی زندان دارد؟

سوالی که اغلب در این شرایط ایجاد می شود این است که اگر حکم را اجرا نکرد وضعیت چه خواهد بود؟ آیا عدم پرداخت چک برگشتی حقوقی زندان دارد؟

در پاسخ باید گفت در صورتی که محکوم علیه در مهلت مقرر بدهی خود را پرداخت نکرد شما می توانید به طرق قانونی اموال و دارایی او را توقیف کرده و از اموال توقیف شده به میزان وجه چک به شما پرداخت خواهد شد. اما در صورتی که اموالی از محکوم به دست نیاوردید می توانید از دایره اجرای احکام تقاضای حکم جلب محکوم را بنمایید.

مجازات حبس برای صادرکننده چک برگشتی

طبق قانون صدور چک چنانچه هرکس اقدام به صدور چک بلامحل (چک برگشتی) کند و علیه او شکایت کیفری مطرح شود، به شرح زیر محکوم خواهد شد:

  • چنانچه مبلغ مندرج در متن چک کمتر از 10 میلیون ریال باشد به حبس تا حداکثر 6 ماه محکوم خواهد شد.
  • چنانچه مبلغ مندرج در متن چک از 10 میلیون ریال تا 50 میلیون ریال باشد از 6 ماه تا 1 سال حبس محکوم خواهد شد.
  • چنانچه مبلغ چک بیش از 50 میلیون ریال باشد به حبس از 1 سال تا  2 سال و ممنوعیت از داشتن دسته چک به مدت 2 سال محکوم خواهد شد.

در صورتی که صادر کننده چک اقدام به صدور چک بلامحل متعدد نموده باشد مجموع مبالغ چک ها ملاک میزان حبس خواهد بود.

"این مطلب تبلیغاتی است"

پربیننده‌ترین اخبار بازار
اخبار روز بازار
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon