رشد ۷۴ درصدی آثار در جایزه ادبی جلال / آمار امیدوارکننده کتاب‌های داستانی

رشد 74 درصدی آثار در جایزه ادبی جلال / آمار امیدوارکننده کتاب‌های داستانی

درحالی بررسی آثار در پانزدهمین دوره جایزه ادبی جلال رسماً آغاز شده که آمارها نشان می‌دهد میزان آثار رسیده به دبیرخانه در این دوره شاهد رشد ۷۴ درصدی بوده است.

به‌گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، در مراسمی رونمایی از پوستر پانزدهمین دوره جایزه ادبی جلال که برگزار شد، علیرمضانی؛ مدیرعامل خانه کتاب وادبیات ایران با اشاره به آمار و ارقام درباره آثار رسیده به این جشنواره، صحبت‌های امیدبخشی کرد و از رشد کتاب‌های رسیده به دبیرخانه خبر داد.

رمضانی با اشاره به اینکه حوزه ادبیات همچنان عمومی‌ترین و پرطرفدارترین حوزه نشر کشور است، از اختصاص داشتن رده نخست آمار یک میلیون و 700 هزار عنوان کتاب منتشر شده برای در ادبیات خبر داد.

مدیرعامل خانه کتاب وادبیات ایران، در ادامه آماری هم از وضعیت آثار رسیده به دبیرخانه پانزدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد داد و با اشاره به اینکه دبیرخانه این دوره ازجایزه از اول خرداد گذشته آغازبه‌کارکرده، گفت: فراخوان جایزه، اول شهریور ماه منتشر شد و ارسال آثار تاپایان مهر ماه ادامه داشت.

براساس آماری که وی در نشست یاد شده ارائه داد، بعد از پایان مهلت ارسال کتابها، درمجموع 2676 اثربه دبیرخانه رسیده است که در گروه رمان و داستان بلند 1508 عنوان، در گروه مجموعه داستان کوتاه 401 عنوان، در گروه مستندنگاری 690 عنوان و در گروه نقد ادبی 77 عنوان، به دبیرخانه رسیده است.

رشد 91 درصدی مستندنگاری

علی رمضانی همچنین اظهارکرد: درمجموع آثار رسیده به دبیرخانه این دوره از جایزه ادبی جلال، 56 درصد رمان و داستان بلند، 15 درصد مجموعه داستان کوتاه، 26 درصد مستندنگاری و 3 درصد نیز نقد ادبی بودند. همچنین میزان آثار رسیده به دبیرخانه نسبت به دوره قبل 74 درصد رشد داشته که بیشترین میزان افزایش مربوط به گروه مستندنگاری با 91 درصد است.

به‌هرحال اگرچه رشد آمار کتاب‌های ارسال شده به دبیرخانه جایزه جلال، خبر خوب و خوشحال کننده‌ای است اما برای این که تصویر روشن‌تری از وضعیت نشر کتاب در حوزه داستان و ناداستان داشته باشیم، لازم است دوره‌های گذشته جایزه را هم مرور کنیم. ممکن است این شائبه به ذهن برسد که این افزایش 74 درصدی نسبت به سال گذشته و دوره پیشین جایزه اتفاق افتاده است و به همین دلیل نشان دهنده واقعیت فضای نشر در کشور نیست.

دوره گذشته جایزه جلال آل احمد یعنی دوره چهاردهم، دوره‌ای بود که صنعت نشر در اوج بحران کرونا قرار داشت و آمار انتشار کتاب در همه حوزه‌ها، به شدت نزولی شده بود. سال گذشته 1579 اثر به دبیرخانه جشنواره رسید که شامل 909 عنوان اثر دربخش داستان بلند و رمان، 260 عنوان در بخش داستان کوتاه، 361 اثر در بخش مستندنگاری و 49 اثر دربخش نقد ادبی در این دوره ازجایزه بودند.

البته اگر یک دوره بازهم به گذشته این رویداد مهم ادبی یعنی دوره سیزدهم برگردیم تصویری دقیق‌تر از وضعیت نشر ایران خواهیم داشت چون براساس آمارهای رسمی منتشر شده مرتبط با دوره مورد نظر  در آن دوره که در سال 1399 و با تاخیری یک ماهه برگزار شد،  820 اثر در حوزه رمان و داستان بلند، 242 اثر در حوزه داستان کوتاه، 76  اثردرحوزه نقد ادبی و 474 اثردرحوزه مستندنگاری به این جایزه ادبی رسیده بود.

سایه سنگین ترجمه در صنعت نشر

بنابراین بررسی این آمارها نشان می‌دهد که کتاب‌های منتشر شده در حوزه‌های رمان، داستان بلند و مستندنگاری در سال 1400 نسبت به سال 1398 ( که کتاب‌های منتشر شده در این سال‌ها در دوره‌های پانزدهم و سیزدهم داوری شده و می‌شوند) شاهد رشد ملموسی بوده و تنها در حوزه نقد ادبی شاهد این رشد نیستیم که با توجه به ماهیت کتاب‌های این حوزه که کتاب‌های پژوهشی را شامل می‌شوند، رشد اندک آمار در این بخش، تاحدودی طبیعی است.

 به عبارت دیگر می‌توان گفت انتشار کتاب داستان و ناداستان در سال 1400 اندک اندک از زیر بار سنگین کرونا خارج شده و به وضعیت طبیعی خود نزدیک می‌شود؛ اگرچه هنوز هم تحت تاثیر عوامل تهدیدکننده‌ای از جمله افزایش آمار کتاب‌های ترجمه‌ای در بازار نشر ایران قرار دارد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
triboon
گوشتیران