سنگاندازی دوباره آمریکا در روند حل بحران سوخت لبنان
منابع لبنانی گزارش دادند آمریکا درحالی که به هیچ یک از وعدههای خود درباره انتقال انرژی از مصر و اردن به لبنان عمل نکرده همچنان تلاش دارد مانع بهرهمندی مردم این کشور از سوخت ایران شود.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، رسانههای لبنانی گزارش دادند که روز گذشته «باربرا لیو» معاون وزیر خارجه آمریکا در امور خاورمیانه درباره ادامه محاصره آمریکا علیه لبنان و اینکه لبنانیها باید رنج بیشتری تحمل کنند به اطلاع «نجیب میقاتی» نخستوزیر دولت موقت این کشور رسانده که واشنگتن با ورود سوخت ایران به لبنان مخالف است.
منابع آگاه در این زمینه به روزنامه الاخبار اعلام کردند، بعد از اینکه در ماه جولای گذشته سید «حسن نصرالله» دبیرکل حزبالله از آمادگی برای واردات سوخت جمهوری اسلامی ایران به لبنان در صورت موافقت دولت این کشور خبر داد، مسئولان مربوطه لبنان با مقامات آمریکایی تماس گرفته و متوجه شدند که تحریمهای آمریکا در این زمینه شامل ورود سوخت ایران به لبنان نمیشود. اما بعدا مشخص شد آمریکاییها عمدا مواضعی فریبکارانه اتخاذ کرده بودند تا ابتدا سرنوشت پرونده تعیین مرزهای دریایی لبنان و فلسطین اشغالی روشن شود.
بر اساس این گزارش در آن زمان، هنگامی که مسئولان لبنانی درباره موضع ایالات متحده در خصوص واردات سوخت ایران به لبنان از «آموس هوکشتاین» فرستاده آمریکایی در پرونده مرزبندی سوال کرده بودند او پاسخی نداده و به همراه «دوروتی شیا» سفیر آمریکا در بیروت اعلام کرده بودند که باید این پرونده به دولت لبنان سپرده شود.
منابع مذکور تصریح کردند به نظر میرسد که نجیب میقاتی از حقیقت موضع آمریکاییها آگاه بوده اما بعد از اینکه متوجه شد سوخت ایران با مشخصات کارخانههای لبنانی انطباق دارد و همچنین بعد از فشارهای شدید مردمی ناشی از بحران خفقانآور برق مجبور شد هیئتی را به این منظور تشکیل داده و به تهران بفرستد.
به گزارش الاخبار، در اواسط ماه سپتامبر یک هیئت بزرگ لبنانی شامل مدیر کل شرکت نفت و همچنین مدیر اداره برق لبنان برای مذاکره درباره شرایط و ماهیت ورود سوخت ایران به لبنان عازم تهران شده و سپس به مقامات بیروت اعلام کردند که در حال تنظیم قراردادی با طرف ایرانی در این زمینه هستند. روابط در این زمینه همچنان ادامه یافت و اواخر ماه گذشته ایران پیشنویس قرارداد را برای لبنان فرستاده و شرایطی را تعیین کرد که به لبنان در برابر فشارهای آمریکا کمک کند.
به این ترتیب اوایل ماه جاری «ولید فیاض» وزیر انرژی در دولت پیشبرد امور لبنان پیشنویس قرارداد مذکور و جزئیات فنی آن را برای تصویب به دفتر نخستوزیری فرستاد تا موافقت دولت را بگیرد؛ چرا که این امر نیاز به تصویب شورای وزیران دارد نه شخص نخستوزیر. بعد از آن مشخص شد نجیب میقاتی با مقامات آمریکایی تماسهایی داشته و یک دفتر حقوقی در ایالات متحده به او اعلام کرده که ورود سوخت ایران به لبنان به هرشکلی شامل تحریمهای آمریکا میشود. مقامات آمریکایی به میقاتی گفتند که باید نامهای به وزارت خزانهداری آمریکا نوشته و از آن بخواهد که برای دریافت سوخت ایران، به لبنان مجوز بدهد. اما منابع آگاه گزارش دادند که آمریکا با این درخواست لبنان موافقت نکرده و همچنان تاکید دارد که لبنان نباید منفعتی از جانب ایران یا روسیه دریافت کند.
این منابع افزودند، آمریکاییها مجددا به میقاتی وعده دادهاند تا بانک جهانی را برای تامین بودجه مالی واردات انرژی از مصر و اردن به لبنان متقاعد کند.
درحالی که آمریکا سال گذشته به لبنانیها وعده داده بود که شرایط انتقال گاز مصر و برق اردن از طریق خاک سوریه به لبنان را با هدف حل بحران سوخت این کشور فراهم میسازد اما نه تنها هیچگونه اقدام عملی در این زمینه انجام نداده بلکه با اصلاحیه جدیدی که قصد دارد در «قانون سزار» (تحریمهای ایالات متحده علیه سوریه) اعمال کند عملا راه هرگونه انتقال انرژی از طریق خاک سوریه به لبنان را بسته است.
در همین راستا تعدادی از اعضای کنگره ایالات متحده اصلاحیهای را در قانون سزار علیه سوریه برای سال 2023 ارائه کردهاند که بر اساس پیشنویس این اصلاحیه هرگونه معامله تجاری مرتبط با گاز طبیعی، برق یا سایر منابع انرژی که به هر نوعی منافع مالی برای دولت سوریه داشته باشد شامل تحریمها میشود.
اصلاحیه جدید در قانون سزار همچنین مسیر انتقال انرژی از مصر و اردن از طریق خاک سوریه به لبنان را نیز قطع میکند؛ درحالی که آمریکا از زبان سفیر خود در بیروت سال گذشته وعده داده بود که با انتقال انرژی از مصر و اردن مردم لبنان را نجات خواهد داد. بنابراین اصلاحیه تازه قانون سزار دروغ بودن وعدههای آمریکا برای کمک به لبنانیها را بعد از گذشت بیش از یک سال ثابت میکند.
این درحالی است که منابع مسئول لبنانی ضمن اشاره به استقبال شهروندان این کشور از سوخت ایران، درباره سنگاندازیهای آمریکا در روند انتقال سوخت ایران به لبنان هشدار میدهند و تاکید میکنند که دولت لبنان برای نجات مردم این کشور از بحران سوخت موظف به دریافت سوخت ایرانی است و مناقشات سیاسی برخی طرفها نباید پرونده واردات سوخت از ایران را تحت تاثیر قرار دهد.
انتهای پیام/