ایران نیازمند نظام پرداخت ارزی جدید است/ واردات خودرو و تلفن همراه لوکس تکرار اشتباهات گذشته است

ایران نیازمند نظام پرداخت ارزی جدید است/ واردات خودرو و تلفن همراه لوکس تکرار اشتباهات گذشته است

کارشناسان اقتصادی مهم‌ترین راهکار کنترل نرخ ارز را اصلاح سیاست‌گذاری ارزی کشور عنوان کردند و معتقدند در شرایط تحریمی کنونی، دولت به‌جای اختصاص ارز به کالاهای غیرضروری نظیر خودرو و تلفن‌همراه لوکس، بایستی به دنبال اولویت‌بندی اقلام وارداتی باشد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، مجید شاکری، کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی، در برنامه گفت‌وگومحور «شیوه»، ساختار اقتصادی کشور را در تضاد با افزایش نرخ ارز متناسب با نرخ تورم دانست و اظهار داشت: به دلیل اینکه ساختار پرداخت ارزی کشور با مشکلاتی مواجه است، حکمرانی ارزی کشور محقق نخواهد شد، در نتیجه تناسب نرخ ارز با تورم، دلیل منطقی ندارد.

وی ادامه داد: در کشورهایی نظیر ایران که در هرم ارزی جایگاه ضعیفی دارند، آزاد گذاشتن بازار و رهایی آن توسط بانک مرکزی غیراصولی بوده و دولت باید در بازار ارز مداخله کند؛ اما این مداخله نباید به معنی سرکوب بازار تعریف شود، به بیانی دیگر دولت و بانک مرکزی باید در مرز رهایی و سرکوب حرکت کنند.

نظام اقتصادی روسیه با ایران قابل قیاس نیست

شاکری در بخش دیگری از اظهارات خود به ‌نظام ارزی روسیه اشاره کرد و گفت: با اینکه برخی از افراد تصور می‌کنند روسیه پس از جنگ، با افزایش نرخ بهره و آزادسازی ارز، بازار را کنترل کرده است، اما این کشور با تزریق 130 میلیارد دلار، مکانیزم مداخله را در پیش گرفت؛ ولی مداخله روسیه با ارز پاشی ایران و دادن ارز با کارت ملی تفاوت فاحشی دارد.

وی تصریح کرد: در ایران به دلیل تورم بالا و همچنین درحال‌توسعه بودن کشور، نیازمند سیاست پولی مستقلی هستیم و نمی‌توان هم‌زمان سه اصل، کنترل نرخ ارز، نظام سرمایه باز و سیاست پولی مستقل را اجرایی کرد.

به گفته این کارشناس اقتصادی، برخورداری از یک نظام پولی سالم از طریق کنترل کسری بودجه و نقدینگی، میسر خواهد بود اما در وهله نخست سیاست ارزی کشور باید اصلاح شود.

شاکری با انتقاد از برنامه‌های اقتصادی کشور حول محور صادرات گفت: از دهه گذشته به دنبال افزایش صادرات هستیم درحالی‌که این افزایش صادرات منجر به تضعیف ما شده است، در واقع چون ارز حاصل از صادرات را به‌صورت درهم دریافت می‌کنیم، با هر تحریم یا مشکلی، شاهد تنش در بازار هستیم، همچنین باید هزینه تبدیل دلار به درهم نیز پرداخته شود.

وی افزود: درگذشته به دلیل اینکه نظام پرداخت ارزی ما با مشکل روبرو نبود، تحریم‌ها تأثیر چندانی روی نرخ ارز نداشت، اما با تغییر رویه در مسیر نفت و ایجاد عربستان جدید در کنار حذف وابستگی آمریکا از تنگه هرمز، نظام پرداخت ارزی ایران با مشکل مواجه شد به بیانی ما از ساختار پرداخت دلار اخراج شدیم. 

مذاکرات در جهت ساختار پرداختی باشد نه صرف رفع تحریم

تحلیل‌گر مسائل اقتصادی در ادامه به موضوع مذاکرات احیای برجام اشاره کرد و بیان کرد: تا به امروز مذاکرات ما بی‌هدف و فقط برای رفع تحریم‌ها صورت گرفته است، درحالی‌که سمت معاملات تغییر کرده و ما باید در این مذاکرات بیش از هر چیز دیگر به دنبال ایجاد ساختار پرداخت ارزی برای کشور خود باشیم.

وی ادامه داد: به بیانی ما باید در دنیای جدید مشخص کنیم که در کجا قرار داریم، امری که روسیه سال‌های گذشته صورت داد و توافق انرژی ویژه با چین به امضا رساند.

شاکری با بیان اینکه هنوز نتوانسته‌ایم با روسیه به یک توافق متوازن دست یابیم، گفت: هنگامی که نقش خود را در آینده اعلام کنیم و جنس صادرات، واردات و برنامه توسعه صنعتی خود را مشخص کنیم، می‌توانیم مسیر پرداخت ارزی برای خود ترسیم کنیم.

آرژانتین نمونه شکست‌خورده، افزایش بهره

تحلیل‌گر مسائل اقتصادی در بخش دیگری از اظهارات خود با انتقاد به پیشنهاد افزایش بهره گفت: کشور آرژانتین مطابق با برنامه ترسیم شده خود به‌منظور کنترل تورم، نرخ بهره خود را به بیش از 70 درصد افزایش داد، اما در عمل پس از 9 ماه تورم این کشور تنها چند درصد کاهش‌یافته و به 65 درصد رسید، به بیانی افزایش نرخ بهره به چنین صورتی به معنی نابودی اقتصاد است.

شاکری در انتها گفت: هر کشوری که  دچار تنش ارزی می‌شود، مدتی زمان جهت افزایش صادرات و کاهش واردات نیاز به زمان داشته و از آنجایی ‌که اقتصاد ایران از اصول اقتصادی نظیر شرط مارشال لرنر پیروی نمی‌کند، بار دیگر دچار شوک ارزی می‌شود، در نتیجه مهم‌ترین امر به جهت تثبیت نرخ ارز، اصلاح سیاست‌گذاری خواهد بود.

افزایش نرخ ارز متناسب با تورم، نیاز به ‌پیش‌شرط دارد

حسن حسن‌خانی، کارشناس و پژوهشگر اقتصادی در ادامه برنامه شیوه، افزایش نرخ ارز مطابق با رشد تورم را برای اقتصاد ایران مضر دانست و گفت: نظریاتی مختلف به‌ منظور افزایش نرخ ارز در اقتصاد وجود دارد که یکی از این نظریات، افزایش نرخ مطابق با نرخ تورم است، اما این نظریات دارای پیش‌شرط‌هایی نظیر اشتغال است، همچنین در این نظریات به تحریم‌ها اشاره نشده است، در نتیجه برای اقتصاد ایران کارایی ندارد.

وی ادامه داد: شرایط تحریمی به سمت هوشمند شدن رفته و با یک مذاکره ساده نمی‌توان آن را رفع یا به جهت خنثی‌سازی آن اقداماتی صورت کرد، همچنین در کتب اقتصادی، شرایط تحریمی در نظر گرفته نشده است و با این تفاسیر شرایط ایران بسیار ویژه است.

افزایش صادرات در شرایط فعلی تأثیرگذار نیست

به گفته این کارشناس اقتصادی، افزایش صادرات تا زمان اصلاح ساختار ارزی برای کشور مثمرثمر نخواهد بود، وی ادامه داد: تا زمانی که با یک ارز واحد صادرات و واردات نداشته باشیم و درعین‌حال ارز باکیفیت و در یک‌زمان مشخص به اقتصاد کشور تزریق نکنیم، هرگونه افزایش صادرات، موجب اخلال خواهد شد.

حسنخانی، ضمن بیان اینکه بزرگ‌ترین عرضه‌کننده و تقاضاکننده ارز، دولت است، گفت: 85 درصد از واردات ایران به کالاهای اساسی و نهادهای تولید مربوط است در نتیجه هرگونه افزایش نرخ ارز، مستقیم با مصرف‌کننده نهایی در ارتباط خواهد بود. همه این عوامل باعث می‌شود که شرایط اقتصاد ایران بسیار ویژه و خاص باشد

وی ادامه داد: تجربه گذشته نشان می‌دهد که شوک‌های ارزی ایران، پس از سه ماه تأثیر خود را نشان داده و با پیک تورمی همراه هستیم که این به علت ساختار واردات کم‌کشش ایران است.

واردات خودرو و تلفن همراه لوکس متوقف شود

حسن‌خانی با انتقاد از رویه واردات خودرو و تلفن همراه لوکس گفت: در شرایط فعلی که با مشکلات ارزی مواجه هستیم، اختصاص بیش از 1 میلیارد دلار به جهت واردات یک مدل خاص از تلفن همراه گران‌قیمتی که تنها 5 درصد جامعه از آن بهره می‌برند، اشتباه محض است، همچنین واردات 50 هزار خودرو بر روی بازار خودرویی کشور که نیاز به چند میلیون خودرو دارد، اثرگذار نبوده و این‌گونه حرکات فقط تکرار اشتباهات گذشته است.

این پژوهشگر اقتصادی با انتقاد از اظهارات برخی کارشناسان اقتصادی مبنی بر لزوم تک‌نرخی کردن نرخ ارز در شرایط فعلی، عنوان کرد: کشوری که با تحریم مواجه است و در نظام پرداخت ارزی حضور ندارد، امکان تک‌نرخی کردن ارز را ندارد، در واقع هرگونه برابری نرخ نیمایی با بازار آزاد به سبب محدودیت در تخصیص ارز، سبب افزایش نرخ در بازار آزاد خواهد شد.

وی در انتها گفت: مسبب عمده تلاطمات ارزی کشور، وزارت صمت بوده و این وزارت‌خانه به‌جای اختصاص ارز به کالاهای غیرضروری بایستی به دنبال اولویت‌بندی اقلام وارداتی باشد.

انتهای پیام/

 

دهۀ «رکود، عبرت، تجربه»
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
خودرو سازی ایلیا
بانک ایران زمین
گوشتیران
triboon