عراق| از سازوکار السودانی برای انتخاب افراد تا حضور زنان در عرصه سیاست
«محمد شیاع السودانی» نخست وزیر عراق برای انتخاب افراد برای مناصب دولتی سازوکار مشخصی را دنبال میکند.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، «کاظم الحیدری» از رهبران ائتلاف چارچوب هماهنگی عراق به تشریح سازوکاری پرداخت که محمد شیاع السودانی در انتخاب افراد برای مناصب دولتی به آن روی میآورد.
وی افزود: چارچوب هماهنگی و همه گروههای سیاسی دخالتی در تعیین نامزدهای پست های خاص در دولت نمیکنند و همه تصمیمات دست نخست وزیر است. هنگامی که نخست وزیر تصمیم به تغییر در پستهای دولتی میگیرد، اقدام به مشورت با پارلمان و گروههای سیاسی برای یافتن فرد مناسب میکند و آنگاه او چند گزینه دارد که از میان آنها بهترین و شایسته ترین را بر میگزیند.
سازمانهای مستقل در عراق و رقابت برای تصاحب ریاست
از سوی دیگر العربی الجدید در گزارشی آورده است: پس از گذشت چند هفته از توافق بر سر وزارتخانههای دولت «محمد شیاع السودانی»، فراکسیونها و گروههای سیاسی عراقی وارد رقابتی جدید برای تصاحب ریاست سازمانهای مستقل دولتی شدهاند.
شمار سازمانهای مستقل در عراق 25 سازمان است که مهمترین آن عبارتاند از: بانک مرکزی، سازمان سرمایهگذاری، سازمان پاکدستی، سازمان حج و عمره، بنیاد شهید، بنیاد زندانیان سیاسی، دیوان نظارت مالی، بیت الحکمه (نهادی فرهنگی)، سازمان اقلیمها، سازمان بازرسی و عدالت، سازمان رسانهها، سازمان درآمدهای فدرال، سازمان اوراق بهادار، کمیساریای عالی و مستقل انتخابات، سازمان ارتباطات، کمیساریای عالی حقوق بشر، سازمان حشد شعبی.
فراکسیونها و احزاب عراقی بدون استثنا وارد مرحله مذاکره بر سر پرونده ریاست سازمانهای مستقل شدهاند به خصوص که شمار زیادی از این سازمانها از سالهای گذشته توسط سرپرست اداره می شود.
گروههای سیاسی متعددی در تلاش برای تقسیم این سازمانها به شکل توزیع وزارتخانهها بر اساس کرسیهای به دست آمده در پارلمان هستند اما السودانی با این امر مخالف است.
برخی گروههای دیگر خواهان تقسیم برابر سازمانهای مستقل میان گروههای اهل سنت، شیعی و کُرد هستند.
السودانی عملا تقسیم سازمانهای مستقل میان چارچوب هماهنگی گروههای شیعی را آغاز کرده است و اخیرا ریاست سازمان پاکدستی را به قاضی «حیدر حنون زایر» از اعضای سازمان بدر به ریاست «هادی العامری» واگذار کرده و ریاست سازمان عالی هماهنگی میان استانها را به «احمد الفتلاوی» از اعضای جریان ملی حکمت به ریاست «عمار حکیم» سپرده است.
السودانی در حال بررسی برکناری رئیس بانک مرکزی است و در این بین، فراکسیون صادقون «شاخه سیاسی عصائب اهل حق) در تلاش برای به دست گرفتن این منصب مهم است همچنین سازمان سرمایهگذاری هم نصیب ائتلاف دولت قانون به ریاست «نوری المالکی»، خواهد شد و دیگر سازمانهای مستقل هم به تدریج میان گروههای سیاسی باقی مانده تقسیم خواهد شد.
«محمد شیاع السودانی» به دلیل منازعه گروههای سیاسی برای به دست گرفتن ریاست سازمانهای مستقل تحت فشار قرار دارد، وی در تلاش برای توزیع این سازمانها میان همه احزاب بدون به حاشیه راندن و یا حذف احزاب حامی دولت است.
در همین ارتباط، «باسم خشان،» عضو پارلمان عراق گفت: رقابت احزاب بر سر سازمانهای مستقل موضوع جدیدی نیست و در همه دولتهای جدید روی میدهد و این احزاب پس از تقسیم وزارتخانهها رو به تقسیم سازمانهای مستقل می آورند.
دو وزارتخانه محیط زیست و عمران در دولت السودانی به دلیل اختلافات میان دو حزب اصلی اقلیم کردستان عراق (حزب دموکرات و اتحادیه میهنی) هنوز وزیر جدید ندارند.
نگاهی به مشارکت زنان در سیاست پس از سال 2003 در عراق
شفق نیوز عراق در گزارشی با اشاره به مشارکت زنان در سیاست پس از سقوط رژیم بعث در عراق آورده است: با وجود گذشت بیش از 19 سال از سقوط رژیم بعث عراق، اما مشارکت زنان در دولتهای تشکیل شده پس از 2003 میلادی در سطح مورد نظر و مطلوب نبوده است.
«نسرین برواری» نخستین زنی بود که پس از 2003 میلادی در دولت انتقالی «ایاد علاوی» سکان وزارت کاریابی را برعهده گرفت، در دولت علاوی 6 وزیر زن وجود داشت که تا به امروز هیچکدام از دولتهای بعدی به این رکورد دست نیافتهاند.
در دولت «ابراهیم الجعفری» نیز 5 وزیر زن حضور داشتند و این روند در دولت «نوری المالکی» رو به کاهش نهاد و در دولت نخست وی 3 وزیر زن و در دولت دوم وی 2 وزیر زن وجود داشتند.
در دولت «حیدر العبادی» نیز یک وزیر مشاور زن حضور داشت که بعد از مدتی این سمت لغو شد اما در سال 2016 میلادی یک وزارتخانه به یک زن سپرده شد.
در دولت «عادل عبدالمهدی» هم در ابتدا هیچ وزیر زنی حضور نداشت اما در روزهای پایانی دولت عبدالمهدی، یک وزیر زن سکان وزارت آموزش و پرورش را برعهده گرفت.
در دولت «مصطفی الکاظمی» هم وزارت مهاجرت به یک زن رسید و در دولت کنونی به ریاست «محمد شیاع السودانی» نیز وزارت دارایی، وزارت ارتباطات و مهاجرت به وزرای زن رسیده است.
سه وزیر زن در دولت السودانی
در دولت کنونی به ریاست السودانی 3 وزیر زن حضور دارد به طوری که «ایفان یعکوب جابرو» که در دولت الکاظمی وزارت مهاجرت را در اختیار داشت، در این دولت هم به عنوان کم سن و سالترین وزیر دولت السودانی، دوباره به وزارت مهاجرت انتخاب شده است.
ایفان یعکوب جابرو
ایفان در سال 1981 میلادی در بصره به دنیا آمده است و دارای لیسانس میکروبیولوژی از دانشگاه بصره است، وی پیش از تسلط داعش بر استان نینوا در موصل اقامت داشت.
ایفان تاکنون مسئولیتهایی چون وزارت مهاجرت، عضو کمیسیون عمران و خدمات هیئت دولت، هضو شورای هماهنگی عراق، اردن و مصر، عضو کمیته توانمندسازی اقتصادی زنان در هیات دولت، ریاست کمیته عالی امدادرسانی به آوارگان و رئیس کمیته عالی پیگیری اوضاع شهروندان عراقی خارج از کشور را برعهده داشته است.
طیف سامی
طیف سامی که در دولت السودانی سمت وزیر دارایی را داراست، در سال 1963 میلادی در بغداد به دنیا آمده و دارای مدرک لیسانس اقتصاد از دانشگاه بغداد است، وی تاکنون مسئولیتهایی نظیر سرپرست و وزیر دارایی در سال 2019 میلادی، مدیرکل دایره بودجه در وزارت دارایی در سال 2010 میلادی و عضویت در کمیتههای دولتی در داخل و خارج از عراق را عهده دار بوده است.
هیام عبود
وزارت ارتباطات در دولت السودانی به هیام عبود رسیده است، وی دارای مدرک دکتری در مهندسی ارتباطات از دانشگاه فناوری کرتین استرالیا و دکترای مهندسی ارتباطات از دانشگاه تلکنولوژی بغداد است و در کارنامه کاری وی، مدیریت اداره مالی بنیاد شهید، مشاور وزیر ارتباطات از سال 2007 تا 2021 میلادی و مناصب دیگر مرتبط با تخصصش در دانشگاه بغداد به چشم می خورد.
انتهای پیام/