غفلت از عرضه صنایعدستی چهارمحال و بختیاری در نمایشگاههای خارج کشور
استان چهارمحال و بختیاری با دارا بودن ۸۰ رشته صنایعدستی، ظرفیت بزرگی در تولید انواع صنایع دستی دارد که در سطح ملی عرضه و به فروش میرسد اما ضرورت دارد محصولات صنایع دستی استان در نمایشگاههای خارج کشور نیز عرضه شوند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد، استان چهارمحال و بختیاری یکی از استانهایی است که تنوع صنایعدستی در آن بالاست و حدود 80 رشته از 295 رشته صنایعدستی که در کشور وجود دارد در این استان کار میشود.شیوه زندگی و معیشت مردم چهارمحال و بختیاری سبب بهوجود آمدن صنایع دستی مبتنی بر نیازهای دامداری و کشاورزی شده است، هنرهای سنتی استان عمدتا از نوع دستبافت است و نقش، رنگ و نوع بافت آن براساس تفاوتهای فرهنگی متفاوت است.
اما علاوه بربافتهای داری و غیرداری مانند گلیم و جاجیم، صنایع دستی دیگر مانند نمد، منبتکاری، خاتمکاری، سرمهدوزی، قفلسازی، فلزکاری و... در استان وجود دارد که منبتکاری، خاتمکاری، سرمهدوزی و... از جمله صنایع دستی مزیتدار استان به شمار میرود.
سابقه زیاد استان در حوزه تولید نمد
برخی از صنایع دستی استان بسیار معروف است و جنبه صادراتی دارد که میتوان به نمد اشاره کرد، نمد استان چهارمحال و بختیاری بسیار معروف است و در سالهای اخیر شهرکرد به عنوان شهر ملی نمد به ثبت رسید.
نمد چهارمحال و بختیاری جنبه صادراتی دارد و میتوان گفت عمدهترین محصول صنایع دستی استان که از طریق گمرکات صادر میشود نمد است.نمد بهعنوان زیرانداز، کفپوش، نمدکول، جلیقه و عرقگیر از ضروریات زندگی عشایری و رمهداری است.
تولید نمد در این استان سابقه طولانی دارد و سرمای منطقه و شغل دامپروری باعث شده است که این صنعت دست بهعنوان زیرانداز و تنپوش بهوفور استفاده شود.
اگرچه در گذشته تولید نمد منحصر در چند محصول خاص بوده است اما در سالهای گذشته این صنعت دست با توجه به نیازها، سلایق و نوآوری در محصولات متعددی از جمله پاپوش، کیف ، زیورآلات نمدی و ...نمایان شده است. انواع نمد در کارگاههای نمدمالی شهرکرد، بروجن و فارسان تولید میشود.
وجود 12 هزار هنرمند صنایع دستی در استان
اسماعیل رمضانی، معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با خبرنگار تسنیم، اظهارداشت: در کل کشور 295 رشته صنایع دستی داریم که بیش از 80 رشته آن در استان چهارمحال و بختیاری وجود دارد.
وی افزود: در حدود 12 هزار هنرمند و صنعتگر صنایع دستی در 3 شاخه فعال، نیمه فعال و آشنا به کار صنایع دستی در استان داریم که یعنی12 هزار اشتغال ایجاد شده است اما دلیل اینکه این سه دستهبندی ایجاد شده، این است که در طول سنوات گذشته و شیوع ویروس کرونا و مشکلات پیش آمده برخی از کارگاههای فعال به صورت نیمه فعال درآمد.
رمضانی گفت: بافتهای داری و غیر داری مانند نمد و گلیم بافی بیشترین فراوانی صنایع دستی در استان ما را دارد اما در گذشته رشتههایی مانند لچکبافی، کچهبافی و آهنگری سنتی در استان ما وجود داشته که در طول سنوات گذشته منسوخ شده یا در شرف منسوخ شدن است و نیاز به توجه بیشتری دارند.
رمضانی ادامه داد: ما باید هنرمندان و صنعتگران اندکی که در رشتههای در حال منسوخ شدن هستند را پیدا کنیم و با توجهاتی مانند پرداخت تسهیلات و بلاعوضها و برگزاری دورههای آموزشی در این رشتهها از منسوخ شدن آنها جلوگیری کنیم.
معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان با اشاره به اینکه صنایع دستی استان به کشورهای دیگر صادر میشود، تشریح کرد: به دلیل اینکه بخشی از صنایع دستی استان به صورت چمدانی صادر میشود آمار دقیقی از میزان صادرات صنایع دستی استان وجود ندارد.
ضرورت عرضه صنایع دستی استان در نمایشگاههای خارج کشور
رمضانی مطرح کرد: امابیشترین صادرات صنایع دستی استان مربوط به نمد است که بیشتر از طریق گمرکات صادر میشود که در 6 ماهه دوم سال 1400 حدود 13 هزار دلار صادرات نمد از استان داشتیم که با احتساب مباحث چمدانی صادرات صنایع دستی استان تقریبا حدود 70 تا 75 هزار دلار بود.
وی افزود: گلیمبافی، منبتکاری، قلمزنی و سازهای سنتی جزو رشتههای مزیتدار استان است که به صورت چمدانی به کشورهای دیگر صادر میشود.
رمضانی با اشاره به اینکه صنایع دستی استان ما در نمایشگاههای داخلی و خارجی عرضه میشوند گفت: در ماههای گذشته در 10 شهرستان استان نمایشگاههای صنایعدستی برگزارشد، همچنین در نمایشگاههای سراسری کشور نیز که در همه استانها برگزار میشود ما شرکت میکنیم.
معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان، ادامه داد: اما حضور در نمایشگاههای خارج کشور ضعیف است، از طریق وزارتخانه کارهایی در حال انجام است تا افراد متقاضی در نمایشگاههای خارجی شرکت کنند.
وی بیان کرد: سفارتخانهها میتوانند هماهنگ کننده باشد و با وزارتخانه ارتباط بگیرند و هماهنگ کننده در بسیاری از مباحث ازجمله بحث ترویجی و نمایشگاهی باشند و کمک ارزشمندی در این زمینه داشته باشند، سفارتخانهها به نوعی متولی اشاعه فرهنگی کشور هم هستند.
انتهای پیام/7540/.