بنبست سیاسی در انتخاب رئیس جمهور لبنان و چرایی آن
شماری از تحلیلگران و کارشناسان سیاسی لبنان با بررسی فضای سیاسی این کشور به عوامل داخلی و خارجی که مانع از انتخاب رئیس جمهور میشود اشاره کرده و عمده دلیل آن را مربوط به ناتوانی لبنانیها در رسیدن به توافق و اجماع دانستند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، بعد از ناکامیهای مکرر پارلمان لبنان در انتخاب رئیس جمهور، تحلیگران و کارشناسان سیاسی این کشور به بررسی عوامل و پشت پرده طولانی شدن خلأ ریاستجمهوری لبنان پرداختند.
ناتوانی در اجماع سیاسی
«منیر الربیعی» روزنامهنگار و تحلیلگر سیاسی لبنان دراین زمینه معتقد است که تداوم خلأ ریاستجمهوری لبنان به دلیل ناتوانی نیروهای سیاسی و فراکسیونهای پارلمانی در رسیدن به توافق برای انتخاب رئیس جمهور است. عوامل داخلیِ ناشی از اختلاف دیدگاه میان احزاب مختلف موجب شده تا لبنانیها همچنان منتظر تحولات خارجی، منطقهای و بینالمللی برای فعال کردن پرونده ریاستجمهوری باشند.
وی در گفتگو با عربی21 درباره اوضاع داخلی پارلمان لبنان گفت که اختلافاتی بر سر نامزدهای ریاستجمهوری وجود دارد و به همین دلیل نامهای متعددی به میان میآید که برخی از آنها شاید در قالب پیشنهادات جدی باشد اما دیگر اسامی صرفا برای سوزاندن نامها مطرح میشود. متاسفانه تفسیر اشتباه و نادرست از قانون اساسی مانع دستیابی به توافق برای انتخاب رئیس جمهور میشود.
این کارشناس لبنانی در خصوص راهکارهای پایان یافتن خلأ ریاستجمهوری در لبنان اعلام کرد، برای پایان دادن به این وضعیت باید شرایطی برای حل و فصل داخلی فراهم گردد یا اینکه احزاب پارلمانی درباره «ژوزف عون» فرمانده ارتش یا یک شخصیت اقتصادی با دانش سیاسی که روابط خوبی با کشورهای خارجی داشته باشد به توافق برسند. رئیس جمهور آینده باید اعتماد داخلی و خارجی را بازگرداند.
ساختار فرقهای لبنان و سهمخواهی احزاب
«حنا صالح» نویسنده و تحلیلگر سیاسی لبنان نیز به نوبه خود تاکید کرد که علت بحران سیاسی فعلی لبنان، ساختار فرقهای و سهمیهبندیهاست و از نظر من خالی ماندن پست ریاست جمهوری به دلیل آن است که از سال 1992 تاکنون لبنان با نظام فرقهای و سهمیهای اداره میشود.
وی درباره مداخلات خارجی و نقش آن در پرونده ریاستجمهوری لبنان گفت، طبق ساختار سیاسی که لبنان دارد امور این کشور همواره تحت تاثیر دخالتهای خارجی قرار دارد و طبقه سیاسی لبنان هرگز نمیتواند جدا از وابستگیهای خارجی عمل کند و میهنپرستی آنها کاهش یافته است. احزاب داخلی نیز از رویکرد فرقهای و سهمیهای خود کوتاه نمیآیند.
حنا صالح افزود، هر حزبی در پارلمان به دنبال انتخاب رئیس جمهور مورد نظر و وابسته به فرقه و طایفه خودش بوده و طی چند نشست پارلمانی گذشته ندیدهایم که هیچ صحبتی درباره برنامههای سیاسی و اقتصادی به میان بیاید. در حال حاضر احزاب پارلمانی به قانون اساسی برای انتخاب رئیس جمهور توجه دارند نه توافق طائف. اما هریک از طرفها روی خلأ ریاستجمهوری برای دیکته کردن شرایط خود به دیگران شرطبندی میکنند.
این تحلیلگر لبنانی تاکید کرد، تا زمانی که نیروهای سیاسی در موازنه ملی توافق و اجماع نداشته باشند حتی اگر رئیس جمهور نیز انتخاب گردد کشور نمیتواند از بحران خارج شود و لبنان نیاز به یک اقدام سیاسی جدی دارد که مرزهای فرقهگرایی را در کشور رد کند.
تلاش حزبالله برای انتخاب رئیس جمهور توافقی
«طلال عتریسی» استاد علوم سیاسی در دانشگاه بیروت نیز به نوبه خود به اظهار نظر درباره پرونده ریاستجمهوری لبنان پرداخته و اظهار داشت، اینکه برخی سعی دارند حزبالله را متهم به تلاش برای تحمیل نامزد مورد نظر خود برای ریاستجمهوری آینده لبنان کنند درست نیست. حزبالله هرگز به دنبال تحمیل هیچ گزینهای نبوده است.
وی افزود، در این میان برخی از احزاب دیگر از جمله حزب نیروهای لبنانی به ریاست سمیر جعجع به دنبال روی کار آوردن یک رئیس جمهور چالشی و خارج از توافق و اجماع با سایر نیروهای سیاسی هستند. این درحالی است که حزبالله همچنان بر انتخاب یک رئیس جمهور مورد توافق همه طرفها تاکید دارد.
طلال عتریسی درباره مداخلات خارجی در پرونده ریاستجمهوری لبنان گفت، در گذشته و زمانی که سوریه در لبنان حضور داشت این کشور چیزی به اسم خلأ ریاستجمهوری نمیشناخت. بعد از آن طرفهای خارجی ذینفوذی در لبنان وجود داشتند که روی روند سیاسی این کشور تاثیر میگذاشتند و بنابراین انتخاب رئیس جمهور لبنان مشروط به اجماع منطقهای و بینالمللی بود.
این کارشناس لبنانی ادامه داد، اما امروز هیچ نیروی واحد خارجی تاثیرگذاری در لبنان وجود ندارد که بتواند این کشور را از خلأ سیاسی خارج کند و بنابراین رسیدن به تفاهم و اجماع داخلی مهمترین و اولین راه برای خروج از خلأ ریاستجمهوری است؛ چیزی که تاکنون شاهد آن نبودهایم و نمیدانیم پست ریاستجمهوری تا کی خالی خواهد ماند.
وی تصریح کرد، مداخلات خارجی بخش جداییناپذیر پرونده ریاستجمهوری لبنان است. درست است که جلسات انتخاب رئیس جمهور در داخل پارلمان لبنان برگزار میگردد اما همواره یک تاثیر خارجی و غیرعلنی در این پرونده وجود دارد. امروز میبینیم که فرانسویها با آمریکا و عربستان سعودی درباره رئیس جمهور آینده لبنان مذاکره میکنند و در صورتی که نیروهای سیاسی در داخل کشور نتوانند به توافق برسند، سطح مداخلات خارجی در انتخاب رئیس جمهور افزایش خواهد یافت.
طلال عتریسی گفت، آنچه که در جلسات پارلمان تاکنون اتفاق افتاده نشان میدهد که جدیتی برای انتخاب رئیس جمهور وجود ندارد و شکاف بزرگی میان نیروهای سیاسی وجود دارد، به ویژه اینکه برخی احزاب تلاش دارند صرفا رئیس جمهوری را روی کار بیاوردند که از اردوگاه مخالف حزبالله باشد. اما روشن است که هیچ یک از احزاب به تنهایی قادر به انتخاب رئیس جمهور نیستند.
وی درباره اختلافات داخل پارلمان توضیح داد که یکی از نامزدها «میشل معوض» است که نامزد واقعی حزب نیروهای لبنانی نیست اما سمیر جعجع از او حمایت میکند. در طرف مقابل، حزبالله هنوز به نام خاصی به عنوان نامزد مورد نظر خود برای ریاستجمهوری اشاره نکرده و نمایندگان آن تاکنون به رای سفید اکتفا کردهاند. اسامی دیگری نیز مطرح میشود که اهمیتی ندارد و صرفا برای سوزاندن نام هاست.
این تحلیلگر لبنانی درباره شانس «سلیمان فرنجیه» رئیس جریان المرده برای تصدی پست ریاستجمهوری گفت، نیروهای جریان 8 مارس تمایل به حمایت از سلیمان فرنجیه دارند اما در وهله نخست نامزدی فرنجیه نیاز به حمایت و تایید «جبران باسیل» رئیس جریان آزاد ملی دارد و بدون رای او سلیمان فرنجیه قادر به رسیدن به منصب ریاستجمهوری نخواهد بود. به طور کلی اکنون مشکل لبنان مربوط به قانون اساسی نیست بلکه مشکل اینجاست که هیچگاه «دموکراسی توافقی» در لبنان به اجرا در نیامده است.
انتهای پیام/