آخرین وضعیت مناطق زلزلهزده دنا بعد از گذشت ۲ سال/ از ۸۷۰ واحد مسکونی نیمهتمام تا زندگی در کانکس + تصاویر
۸۷۰ مورد از منازل تخریبی زلزله ۵.۶ریشتری دنا بعداز گذشت بیش از ۲۱ ماه نیمهتمام مانده است و ۱۰ خانواده در شهر سیسخت با دمای زیر صفر در کانکس زندگی میکنند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از یاسوج، کشور ایران از جمله کشورهای زلزلهخیز جهان بوده و روی یکی از دو کمربند بزرگ لرزهخیزی کره خاکی موسوم به آلپ و هیمالیا قرار گرفته است و گاهی اوقات زمینلرزههای بزرگی در آن به وقوع میپیوندد.
شهر سیسخت مرکز شهرستان دنا از توابع استان کهگیلویه و بویراحمد و در فاصله 35کیلومتری شمال غرب شهر یاسوج واقع شده است، شهرستان دنا با مرکزیت شهر سیسخت در مدار گسل زاگرس یکی از مهمترین گسلها و مناطق زلزلهخیز کشور واقع شده است.
سابقه لرزهزایی این منطقه نشان میدهد تعداد یکهزار و 152 زلزله با بزرگی دو و نیم ریشتر و بالاتر در گستره اطراف آن از سال 1384 تا زمان وقوع زلزله 29 بهمن ماه سال 1399 شهر سیسخت استان کهگیلویه و بویراحمد ثبت شده که از این تعداد شش زمینلرزه با بزرگی 5 ریشتر و بالاتر و 36 زلزله با بزرگی 4 تا 5 ریشتر و مابقی زمینلرزهها کوچکتر از چهار ریشتر ثبت شده است.
29 بهمن سال 1399 زلزلهای بهبزرگی 5.6 ریشتر شهر سیسخت از توابع استان کهگیلویه و بویراحمد را لرزاند این رخداد لرزهای در عمق 10کیلومتری و بهفاصله 11کیلومتری سیسخت رخ داد که از این بابت مرکز شهرستان دنا و تعداد 141 روستا با بیش از 16 هزار نفر جمعیت تحت تأثیر زلزله قرار گرفتند.
شهرستان دنا نیمهروستایی و زلزلهخیز است، این دو ویژگی کنار مقاوم نبودن خانههای روستایی موجب بروز فاجعههایی نظیر خسارت مالی و مادی ناشی از آن شده است و اغلب روستاییان در واحدهای مسکونی قدیمی ساکن هستند که از استقامت لازم برخوردار نیستند و علیرغم اقدامات صورتگرفته بهمنظور مقاومسازی مسکن شهری و روستایی هنوز مناطق روستایی بهجهت شرایط اقتصادی، فرهنگی، محیطی و نبود سیاست مناسب و عدم کنترل ساختوساز از سوی ارگانهای دولتی، ضوابط و معیارهای فنی در ساختمانسازی رعایت نشده است.
اکثر ساختمانهای مناطق روستایی در برابر زلزله بسیار آسیب دیدهاند، سیاستگذاری ملی در زمینه مدیریت بلایای طبیعی (مدیریت بحران) از اهمیت و جایگاه خاصی برای مقابله با تهدیدهای ناشی از بحرانهای گوناگون از جمله زلزله برخوردار است چرا که کشور و سیاستگذاران ذیصلاح در زمان وقوع حوادث طبیعی قادر به انجام اقدامات و عملیات لازم و ضروری خواهند بود.
در زلزله سیسخت 604 میلیارد و 756 میلیون و 500 هزار تومان از اموال منقول و غیرمنقول بخشهای دولتی، نهادهای عمومی غیردولتی و غیردولتی خسارت دید که از این میزان 103 میلیارد و 679 میلیون و 700 هزار تومان اموال منقول و مابقی غیرمنقول بوده است.
بیشترین خسارت وارده مربوط به بخش غیردولتی بود بهنحوی که 78 درصد خسارت اموال غیرمنقول و همچنین 99.8 درصد خسارت اموال منقول، مربوط به بخش غیردولتی بوده است.
زلزله سیسخت سبب تخریب و خسارت زیادی به راههای مواصلاتی شهرستان از جمله جادههای اصلی، فرعی و روستایی، ابنیه فنی، آسفالت معابر و خیابانهای شهر سیسخت، شبکه آبرسانی، تأسیسات آب، برق و گاز این شهرستان شد و طبق برآوردهای انجامشده میزان خسارت وارده به این پروژهها 83 میلیارد و 188 میلیون و 800 هزار تومان برآورد شد و جز یک پروژه، مابقی فاقد پوشش بیمهای بودند.
زلزله سیسخت به چهارهزار و 95 واحد مسکونی شهری و روستایی آسیب زد که از این تعداد یکهزار و 601 واحد غیر قابل بازسازی و دوهزار و 494 واحد قابل تعمیر و بازسازی بود.
در ماههای اول بعد از وقوع زلزله، کارشناسان ادارهکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کهگیلویه و بویراحمد بهعنوان متولی حمایت و پشتیبانی ساختوساز منازل آسیب دیده میزان ریالی تخریب را 492 میلیارد و 890 میلیون تومان و منابع اعتباری مورد نیاز برای تکمیل و بهرهبرداری را 500 میلیارد تومان ریال برآورد کردند.
از مبلغ 492 میلیارد و 890 میلیون تومان خسارت برآوردی اموال منقول و غیرمنقول بهترتیب 389 میلیارد و 390 میلیون تومان و 103 میلیارد و 500 میلیون تومان مربوط به اموال غیرمنقول و منقول بخش غیردولتی و خصوصی بود که بر همین اساس ادارهکل بنیاد مسکن 335 میلیارد و 390 میلیون تومان اعتبار در قالب پرداخت تسهیلات به موضوع اختصاص داد.
بنیاد مسکن انقلاب اسلامی از محل منابع اعتباری تخصیصیافته 232 میلیارد و 450 میلیون تومان به تعداد 5 هزار و 357 نفر در قالب تسهیلات مراجعه، مبلغ 62 میلیارد و 690 میلیون تومان به تعداد 4 هزار و 278 در قالب کمک به اشخاص خسارتدیده از زلزله پس از تشکیل پرونده و تأیید کارشناسان پرداخت کرده است.
مدیر بنیاد مسکن انقلاب اسلامی شهرستان دنا گفت: یکهزار منزل شهری در زلزله 5.6 ریشتر 29 بهمن سال 1399 شهر سیسخت تخریبی بودند که از این تعداد تنها 571 واحد به بهرهبرداری رسیده و 429 واحد نیمهتمام است و 10 متقاضی در کانکس زندگی میکنند.
یزدان جهانبین با تأکید بر اینکه "دغدغه تکمیل واحدهای زلزلهزده را داریم"، افزود: همچنین در این زلزله 578 واحد روستایی تخریبی بودند که 360 واحد بهرهبرداری شده و 218 واحد دیگر نیز نیمهتمام بوده است.
وی ادامه داد: دلیل اصلی ناتمام بودن منازل آسیبدیده از زلزله دنا، بالا گرفتن زیربنا توسط متقاضیان بوده در حالی که تسهیلات برای هر واحد تا 85 مترمربع پیشبینی شده بود ولی برخی متقاضیان زیربنای بیش از 150 مترمربع احداث کردهاند.
انتهای پیام/+