ناکارآمدی و ضعف سازمان امنیت و همکاری اروپا در جریان جنگ اوکراین

ناکارآمدی و ضعف سازمان امنیت و همکاری اروپا در جریان جنگ اوکراین

یک رسانه آلمانی در آستانه نشست شورای وزیران خارجه سازمان امنیت و همکاری اروپا به ضعف و ناکارآمدی این نهاد که با جنگ اوکراین به وضوح خود را نشان داد پرداخت.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه "تاگس شاو" آلمان در مطلبی نوشت: سازمان امنیت و همکاری اروپا OSZE برای ایجاد تنش زدایی در اروپا تأسیس شد. اما در بحران فعلی، ضعیف بودن آن ثابت شده است. اختلاف بر سر نشست امروز وزرای خارجه این تشکل بار دیگر نشان می دهد که سازمان امنیت و همکاری اروپا چقدر فلج شده است.

در ادامه این مطلب آمده است: 57 کشور از کانادا گرفته تا ایالات متحده آمریکا و اروپا و روسیه تا مغولستان با این هدف در سازمان امنیت و همکاری اروپا سازماندهی شده‌اند که امنیت و ثبات در اروپا را تقویت کنند. این تنها سازمان امنیتی است که همه این کشورها را گرد هم می آورد. اما در بزرگترین بحران امنیتی این قاره از زمان جنگ جهانی دوم (جنگ اوکراین) سازمان امنیت و همکاری اروپا نقش تعیین کننده‌ای ایفا نمی کند.

چندی پیش و قبل از نشست وزرای خارجه سازمان امنیت و همکاری اروپا در سال جاری در لودز لهستان رسوایی به پا شد. لهستان با حضور سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه به دلیل قرار گرفتن وی در فهرست تحریم های اتحادیه اروپا مخالفت کرد. روسیه هم تمام اصول قانون نهایی هلسینکی، سند پایه، را زیر پا گذاشته است.

وزارت امور خارجه روسیه در واکنش به این اقدام اعلام کرد که لهستان خسارات جبران ناپذیری به سازمان امنیت و همکاری اروپا وارد کرده است. اکنون به جای لاوروف، سفیر روسیه در سازمان امنیت و همکاری اروپا رهبری برای مشارکت در این نشست را بر عهده دارد.

در ادامه این مطلب آمده است: این تنش ها به آغاز هزاره جدید، زمانی که ولادیمیر پوتین در روسیه قدرت را در دست گرفت، بازمی گردد. از آن زمان، روسیه سازمان امنیت و همکاری اروپا را به تمرکز بیش از حد بر نظارت بر انتخابات، حقوق بشر و توسعه دموکراسی به جای تمرکز بر سیاست امنیتی متهم کرده است.

در سال 2007، پوتین ادعا کرد که سازمان امنیت و همکاری اروپا در حال تبدیل شدن به یک ابزار مبتذل است که برای تامین منافع سیاست خارجی یک یا چند کشور طراحی شده است.

با الحاق کریمه به روسیه در سال 2014، کار در سازمان امنیت و همکاری اروپا دشوارتر شد. در سال 2016، لامبرتو زانیر، دبیرکل وقت این نهاد در مصاحبه ای اظهار داشت: جوی شبیه دوران جنگ سرد ایجاد شده است.

البته در سال 2014 امکان ایجاد یک ماموریت ناظر برای اوکراین در چارچوب سازمان امنیت و همکاری اروپا و مذاکرات در مورد توافقات مینسک ایجاد شد. اما اینها زمانی که روسیه در فوریه امسال، سه روز قبل از حمله بزرگ به اوکراین، استان‌های لوهانسک و دونتسک را ضمیمه کرد، منسوخ شد. در پایان ماه مارس، این ماموریت نظارتی تحت فشار روسیه متوقف شد.

در ادامه این گزارش آمده است: در موارد دیگر نیز، سازمان امنیت و همکاری اروپا نتوانست از شیوع مجدد خشونت جلوگیری کند. این از جمله مربوط به درگیری بین ارمنستان و آذربایجان بر سر قره باغ کوهستانی است. در سال 2020 جنگ بین دو کشور در گرفت که آذربایجان پیروز شد.

در بخش دیگری از این مطلب آمده است: سازمان امنیت و همکاری اروپا به طور فزاینده‌ای در یک بحران موجودیتی قرار دارد. مسئله این است که کشورهایی که همدیگر را تهدید می دانند چگونه می توانند با یکدیگر همکاری کنند. تقریباً 50 سال پیش، زمانی که "کنفرانس امنیت و همکاری در اروپا (KSZE) به پایان مسالمت آمیز جنگ سرد کمک کرد، شرایط به گونه‌ای دیگر بود. این تشکل در آن زمان ابزار مفیدی برای اجرای اهداف هم برای شرق و هم برای غرب بود.

در حال حاضر بحثی در مورد اینکه کدام کشور باید ریاست سازمان امنیت و همکاری اروپا را در سال 2024 به عهده بگیرد، وجود دارد. روسیه با نامزدی استونی برای این مقام مخالف است. برای دستیابی به مصالحه، استونی باید نامزدی خود را پس بگیرد.

راه برون رفت از مذاکرات بودجه‌ای به بن بست رسیده در این تشکل هم از مسائل فوری است. علاوه بر روسیه، کشورهایی مانند ارمنستان و آذربایجان نیز از پیش نویس طرح بودجه‌ای فعلی جلوگیری می کنند. هیچ پروژه و فعالیت جدیدی بدون توافق در این باره آغاز نمی شود. اگر تا پایان سال راه حلی وجود نداشته باشد، خطر ناکارآمدی برای این تشکل وجود دارد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت