توافق بیسروصدای امارات با دولت مستعفی یمن؛ اقدام پیشدستانه ابوظبی برای فروپاشی ائتلاف سعودی
هفته گذشته، توافق امنیتی و نظامی بین وزیر دفاع دولت مستعفی یمن و امارات امضا شد که به باور تحلیل گران و ناظران، امارات زیرکانهتر به دنبال قانونی کردن مداخله خود در یمن بوده و این توافق اقدامی پیشدستانه برای فروپاشی ائتلاف عربستان سعودی است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، «محسن الداعری»، وزیر دفاع یمن پنجشنبه گذشته توافقنامه نظامی و امنیتی با «عبدالله النعیمی»، وزیر دادگستری امارات عربی متحده به منظور تقویت هماهنگی نظامی و امنیتی بین دو کشور امضا کرد؛ توافقی که گفته میشود به امارات اجازه میدهد که در تمامی زمینههای زمینی، دریایی و هوایی یمن مداخله کند.
خبرگزاری سبأ یمن (وابسته به دولت مستعفی) با تمجید از این توافق نوشت که این توافقنامه در ابوظبی، مقر وزارت دفاع امارات جهت خدمت به منافع دو کشور و همکاری متقابل جهت حفظ امنیت، صلح و ثبات در یمن و همکاریهای بینالمللی در زمینه مبارزه با تروریسم امضا شده است. امضای این توافقنامه در حالی انجام شده است که پرسشهای زیادی درباره وجاهت قانونی آن و خطرات زیادی که بر وضعیت یمن و مردم یمن خواهد داشت، مطرح شده است.
وب سایت خبری «عربی21» امروز شنبه در گزارشی به این توافق پرداخت و نوشت که «علی الذهب»، کارشناس استراتژیک نظامی و امنیتی یمن، درباره توافق نظامی امنیتی دولت مستعفی یمن با امارات گفته است: «این توافق به امارات اجازه میدهد که قیمومیت و دیکتههای خود را بر تصمیمات یمن اعمال و در مسائل امنیتی و نظامی یمن مداخله کند».
علی الذهب در این باره افزود: «این توافقنامه مدخلی حساس برای این است که این قیمومیت از سوی ابوظبی چه در سطح امنیت ملی یمن یا امنیت منطقهای و امنیت کشورهای مجاور به ویژه سلطنت عمان و عربستان سعودی اعمال شود».
کارشناس راهبردی یمن ادامه داد: «این توافق به امارات اجازه میدهد که به روش قانونی آن هم به وسیله توافقی با دولتی که از سوی سازمان ملل در یمن به رسمیت شناخته شده، هرگونه عملیات نظامی انجام دهد، حتی اگر دولت [مستعفی] یمن آن را نپذیرد؛ زیرا یمن در حالت ضعف خواهد بود و این باعث میشود امارات میتواند در تمامی زمینههای زمینی، دریایی و هوایی یمن مداخله کند».
الذهب توضیح داد که ابوظبی با این توافق زیرکانهتر از عربستان سعودی در امور یمن اعمال نفوذ خواهد کرد؛ زیرا که روش اماراتیها در چارچوب همکاری نظامی و مبارزه با تروریسم محصور شده است، در حالی که ریاض به چنین توافقی هنوز دست نیافته است».
«مصطفی ناجی»، نویسنده و پژوهشگر در امور دیپلماتیک یمن نیز در واکنش به امضای توافقنامه در حساب توییتری خود، این توافق را مقدمه حرکت به سمت انحلال ائتلاف عربی ضد یمن دانست و نوشت: «در راستای اقدام پیش دستانه برای فروپاشی ائتلاف عربی به عنوان کانالی برای مداخله کشورها در یمن، توافق دوجانبه یمنی اماراتی در زمینه امنیتی و نظامی پیرامون مبارزه با تروریسم امضا شد.»
این پژوهشگر یمنی در امور دیپلماتیک افزود: «طبق توافق فوق امارات می تواند بدون حضور عربستان سعودی به همکاری و فعالیت خود در زمینههای امنیتی و نظامی در یمن ادامه دهد».
عربستان سعودی از ششم فروردین سال 94 در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات متحده عربی و با کمک و چراغ سبز آمریکا، حملات گستردهای را علیه یمن فقیرترین کشور عربی آغاز کرد تا به بهانه اینکه «عبدربه منصور هادی» رئیس جمهور مستعفی و فراری این کشور را به قدرت بازگرداند، و به اهداف و زیادی خواهیهای سیاسی خود جامه عمل بپوشاند. براثر تجاوز ائتلاف سعودی تاکنون بیش از 47000 یمنی شهید شدهاند.
ادعای ریاض در ارتباط با بازگرداندن دولت فراری به صنعاء نه تنها به ثمر نرسید بلکه طی هشت سال گذشته، این دولت زندانی ریاض بود و به رغم تشکیل دولت ائتلافی (با مشارکت دولت مستعفی و شورای انتقالی بعد از توافق ریاض) رؤسای این دولت در هتلهای ریاض محبوس بودند و هم اکنون نیز رشاد العلیمی، رئیس شورای حاکمیتی خارج نشین است.
انتهای پیام/+