ساخت تونل انرژی مگاپروژه «چشمه نور» به اتمام رسید
رئیس طرح چشمه نور ایران گفت: ساخت تونل انرژی مگاپروژه چشمه نور (شتابگر ملی) به اتمام رسیده و زیرساختهای انرژی آن هم مهیا شده است، اما برای ایجاد شتابگر خطی منتظر بودجه از معاونت علمی ریاست جمهوری هستیم.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از قزوین، مجتبی محمدی نجفآبادی شامگاه امروز در همایش علمی و آموزشی «دسترسی به آزمایشگاه سنکروترون، از ایده تا انجام آزمایش» که در سالن بوستان دانشگاه بینالمللی امامخمینی(ره) برگزار شد، اظهار داشت: 35 چشمه نور با کیفیت در دنیا وجود دارد و سالانه 30 هزار محقق و پژوهشگر در این چشمهها مشغول فعالیت تحقیقاتی هستند.
وی با بیان اینکه از 40 هزار محقق چشمههای نور دنیا فقط 15 نفر ایرانی هستند، گفت: با توجه به اینکه پراستفادهترین کاربران چشمه نور صنایع خودروسازی هستند، صنایع کشور ما هم باید تصمیم بگیرند تا با استفاده از چشمه نور کیفیت محصولات خود را بهبود دهند، نه اینکه فقط اقدام به کپی محصولات دیگران کنند.
محمدی نجفآبادی اضافه کرد: شرکتهای مدرن داروسازی دنیا با چشمه نور شریک علمی هستند و از این چشمهها برای پیشرفت خود استفاده میکنند، اما در ایران تنها استفادهکنندگان چشمه نور اساتید دانشگاهی هستند. صنایع کشور ما باید علاقهمند تحقیق و توسعه باشند و به این موضوع احساس نیاز کنند.
وی با تأکید بر اینکه با تزریق اعتبار، حضور محقق و احداث چشمه نور مسئله حل نمیشود، ادامه داد: باید مردم را آگاه کنیم که ابزاری به نام چشمه نور وجود دارد تا مردم متقاضی این فناوری شوند. رسانهها با ساخت برنامههای علمی و تبلیغ میتوانند چنین الماسی را به مردم معرفی کنند تا موتور پیشرفت کشور به حرکت افتد.
رئیس طرح چشمه نور ایران با ذکر اینکه دولتها به چشمه نور ایران توجه نکردند، چون این پروژه بلندمدت است، گفت: هر دولتی به فکر افتتاح پروژههای کوتاهمدت بوده است، اگر صنایع خصوصی مطلع شوند، به این پروژه کمک خواهند کرد؛ چون موجب پیشرفت آنان خواهد شد. اگر بخواهیم این پروژه را بسازیم، صنایع باید ابزار خود را دقیق کنند. بنابراین ساخت چشمه نور منجر به بهروزرسانی صنایع کشور خواهد شد.
محمدی نجفآبادی با بیان اینکه تصویربرداری پزشکی و تصویربرداری از قطعات الکترونیکی از مزایای چشمه نور است، افزود: تونل انرژی این پروژه به اتمام رسیده و زیرساختهای انرژی آن هم مهیا شده است، اما برای ایجاد شتابگر خطی منتظر بودجه از معاونت علمی ریاست جمهوری هستیم. بعد از انتقال زیرساخت، شتابگر خطی را منتقل خواهیمکرد.
وی ادامه داد: طراحی پایه چشمه نور به اتمام رسیده است و اگر پس از بررسی مشکل نداشت، وارد فازهای بعدی خواهیم شد.
12 گروه پژوهشگر ایرانی به چشمههای نور دنیا اعزام شدند
معاون همکاریهای بینالمللی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز در این همایش گفت: 12 گروه پژوهشگر از دانشگاههای مختلف ایران را برای بازدید از طرحهای چشمه نور در کشورهای مختلف دنیا اعزام کردیم.
ابراهیم شفیعپور اظهار داشت: معاونت علمی یکی از اصلیترین متولیان اقتصاد دانش بنیان در کشور است و در راستای ماموریتهای خود برای توسعه علمی تسهیلگری میکند.
وی بیان کرد: در حوزه بینالملل 3 رویکرد توسعه همکاریها، فناوریها و کسبوکارهای بینالمللی را از سال 92 شروع کردیم. در حوزه ارتباطات بینالملل در مسائل اولیه دچار مشکلات هستیم تا الان چندین صندوق علمی مشترک علمی را با کشورهای مختلف دنیا راهاندازی کنیم، اولین و مهمترین آن با آکادمی چین بوده که بزرگترین اکادمی دنیاست، هفت دوره است که از محققان ایرانی و چینی حمایت میکنیم و دستاوردهای خوبی داشته است.
معاون دفتر همکاریهای بینالمللی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اضافه کرد: در سال 96 پژوهشگاه علوم بنیادین با معاونت علمی ریاست جمهوری از کاربران آزمایشگاه سنکروترون حمایت کردند و معاون علمی ریاست جمهوری وقت هم نگاه ویژهای به این حوزه داشت.
شفیعپور ادامه داد: برای اعزام محققین ایرانی به آزمایشگاه سنکروترون اسپانیا با پژوهشگاه علوم بنیادین همکاری کردیم و 12 گروه پژوهشگر از دانشگاههای مختلف را برای بازدید از طرحهای چشمه نور در کشورهای مختلف اعزام کردیم. پژوهشگاه علوم بنیادین در سال 99 بحث همکاری کاربران را با آزمایشگاههای سنکروترون دنیا مطرح کرد که بخاطر کرونا به تعویق افتاد و امسال نهایی شد.
وی خاطرنشان کرد: چند گروه تحقیقاتی به آزمایشگاه چشمه نور ایتالیا نیز اعزام شدند و علی رغم همه محدودیتها این برنامهها ادامه دارد. امیدواریم این قبیل برنامهها توسعه یابد، برای این منظور میتوانیم این اعزامها را منوط به ارائه گزارش به کمیتهها و صنایع کنیم.
انتهای پیام/ن