نشست فرانسوی-آمریکایی-سعودی-قطری درباره پرونده سیاسی لبنان قبل از پایان سال
در حالی که فضای خوشبینانهای برای حل بحران سیاسی لبنان در سطح داخلی و خارجی دیده نمیشود منابع آگاه اعلام کردند که قبل از پایان سال جاری میلادی یک نشست فرانسوی-آمریکایی-سعودی-قطری در پاریس برای بررسی پرونده سیاسی بیروت برگزار خواهد شد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، در شرایطی که هیچ اقدام جدی و ملموسی از جانب نیروهای سیاسی داخلی لبنان برای حل بحران سیاسی و از جمله پرونده ریاستجمهوری این کشور انجام نشده، اقدامات خارجی به این منظور نیز به سال آینده میلادی موکول شده است. اما منابع آگاه دراین زمینه به روزنامه الاخبار گزارش دادند که یک نشست آمریکایی-فرانسوی-سعودی-قطری قبل از پایان سال جاری در پاریس برگزار خواهد شد.
بر اساس این گزارش، حاضران در نشست مذکور قرار است درباره نتایج مذاکرات و تماسهایی که فرانسه و قطر طی ماههای گذشته درباره پرونده سیاسی لبنان انجام دادهاند صحبت کنند و همچنین گزینههای احتمالی برای نامزدی ریاستجمهوری آینده لبنان نیز در این نشست مورد بررسی قرار خواهد گرفت. با به تعویق افتادن انتخاب رئیس جمهور لبنان به سال 2023، نتایج سفر «جبران باسیل» رئیس جریان آزاد ملی و «ژوزف عون» فرمانده ارتش لبنان به دوحه نیز در حال بررسی دقیق است.
در این بین اطلاعاتی وجود دارد که نشان میدهد باسیل صراحتا به قطریها گفته که با نامزدی ژوزف عون و «سلیمان فرنجیه» رئیس جریان المرده برای ریاستجمهوری آینده لبنان مخالف است.
به گفته منابع آگاه، نشست پاریس بر اساس دو رویکرد مورد بررسی قرار میگیرد: اول اینکه نشست مذکور ادامه رایزنیهای دوحه درباره پرونده ریاستجمهوری لبنان و ارائه نتایج و بررسی امکان استفاده از آنها برای رسیدن به یک راهکار موفق است. اما رویکرد دوم این است که نشست طرفهای مذکور در پاریس تاثیری در حل پرونده ریاستجمهوری لبنان نخواهد داشت.
بر این اساس، سرنوشت بحران لبنان به سایر بحرانهای منطقه گره خورده و انتظار هرگونه تحول قاطعی به ویژه از جانب عربستان سعودی در قبال پرونده لبنان هنوز زود است؛ چرا که کشورهای خارجی به پرونده لبنان به عنوان جزئی از یک کل نگاه میکنند و آن رادر اولویت قرار ندادهاند.
تاکنون نیز هنوز موضع روشنی از جانب بازیگران خارجی در عرصه لبنان درباره مسئله انتخاب رئیس جمهور اتخاذ نشده است. به ویژه فرانسه که روی تعیین یک محدوده زمانی خاص جهت دستیابی به یک راهکار سیاسی در لبنان برنامه ریزی کرده؛ راهکاری که شامل انتخاب رئیس جمهور و سپس تشکیل دولت شود.
در چارچوب این رویکرد، منابع آگاه به الاخبار گزارش دادند که پاریس همچنان در صدد جذب ریاض در پرونده سیاسی لبنان است و سعودیها را بیش از پیش برای ورود به جزئیات این پرونده تحت فشار قرار داده؛ اما تاکنون تغییری در موضع عربستان مشاهده نشده است. درواقع عربستان همچنان در پرونده لبنان به برنامهای پایبند است که با سیاست و منافع خودش سازگاری داشته باشد و هیچ قصدی برای پیشبرد توافق با طرفهای مربوطه در این زمینه از خود نشان نداده است.
سعودیها این موضع خود را به همه کسانی که سعی دارند عربستان را در روند حل بحران سیاسی لبنان مشارکت دهند اعلام کرده است. این موضع همچنین در دیدار اخیر «نجیب میقاتی» نخستوزیر مکلف به تشکیل دولت لبنان با «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی در ریاض اعلام شد.
طبق گزارش منابع لبنانی، با این تفاسیر پیشبینی هر اقدامی که شانس اجماع برای انتخاب رئیس جمهور لبنان را افزایش دهد دشوار است؛ چرا که ابتکار فرانسه و قطر تحت تاثیر بی میلی عربستان و آمریکا به پرونده لبنان قرار گرفته؛ جایی که در اجلاس بغداد 2 که در اردن برگزار شد و لبنانیها چشم امید خود را به آن دوخته بودند حتی یک بیانیه در حمایت از لبنان صادر نشد.
در این میان برخی منابع گزارش میدهند که ممکن است نجیب میقاتی مجددا برای تشکیل جلسه شورای وزیران فراخوان دهد که موجب بروز اختلافات جدید میان احزاب سیاسی خواهد شد.
روزنامه الاخبار به نقل از منابع آگاه در این زمینه گزارش داد که رسیدگی به پرونده سیاسی لبنان در سطح انتخاب رئیس جمهور و تشکیل دولت به سال آینده موکول میگردد.
این منابع افزودند، سوال اصلی اینجاست که آیا لبنان بعد از آغاز سال 2023 ظرف سه ماه میتواند رئیس جمهور جدید را انتخاب کند؟ درحال حاضر نمیتوان پاسخی برای این سوال پیدا کرد؛ چرا که در وهله نخست مشخص شده اقدامی در سطح داخلی برای خروج از خلأ ریاستجمهوری انجام نخواهد شد. بنابراین همه چیز بستگی به اقدامات خارجیها دارد و باید ببینیم که آیا بازیگران خارجی در عرصه لبنان طی ماههای آینده پرونده این کشور را در راس اولویتهای خود قرار میدهند یا اینکه این پرونده همچنان معلق خواهد ماند.
درحالی که حدود 2 ماه از پایان دوره ریاستجمهوری «میشل عون» در لبنان گذشته، اما لبنانیها هنوز قادر به توافق برای انتخاب رئیس جمهور جدید نیستند و روز پنجشنبه گذشته نمایندگان این کشور در پارلمان برای دهمین بار در انتخاب رئیس جمهور ناکام ماندند و «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان تاریخ جدیدی برای نشست بعدی تعیین نکرده است.
انتهای پیام/