حصار کشی روزافزون اتحادیه اروپا علیه پناهندگان

حصار کشی روزافزون اتحادیه اروپا علیه پناهندگان

با وجود انتقادهای سازمان های حقوق بشری اما بسیاری کشورهای اروپایی با حمایت بروکسل حصار کشی و اقدامات بازدارندگی را اولویت اول خود برای مقابله با بحران پناهندگان دانسته و برای حل این مسئله به این راهکار روی می آورند.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، "ان تی وی" آلمان در گزارشی با عنوان اروپا خود را محصور می کند نوشت: با وجود حصارهای جدید و همکاری های بحث برانگیز برای دفع مهاجران، عبور غیرقانونی مرزها به اتحادیه اروپا در سال 2022 به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. در یازده ماه اول سال جاری، آژانس حفاظت از مرزهای اتحادیه اروپا (فرانتکس) حدود 308000 تلاش برای ورود بدون مجوز به اتحادیه اروپا را ثبت کرده است. فرانتکس هفته گذشته اعلام کرد که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته 68 درصد افزایش یافته است. این نهاد مستقر در ورشو از بالاترین ارزش در یازده ماه اول از سال 2016 صحبت کرد.

اروپا به این روند واکنش نشان می دهد و سعی می‌کند خود را محصور کند. در این شرایط فعالان حقوق بشر، اتحادیه اروپا را به استانداردهای دوگانه متهم کرده و این طور ارزیابی می کنند که در حالی که پناهجویان جنگی از اوکراین به میل خود به آنجا می روند، دیگرانی که به کمک نیاز دارند در مرزهای خارجی گاهی اوقات با اقدامات وحشیانه دور زده می شوند.

آژانس پناهندگان سازمان ملل (UNHCR) در درخواستی از اتحادیه اروپا اعلام کرد : به طرز غم‌انگیزی، تعداد زیادی مهاجر هنوز در دریا در تلاش برای یافتن سرپناه می‌میرند.

در ادامه این گزارش آمده است: علاوه بر درگیری های مسلحانه، فقر، گرسنگی یا آزار و شکنجه، دلایل دیگری نیز باعث شد که بسیاری از مردم در سال 2022 خانه های خود را در آفریقا، خاورمیانه یا آسیای جنوب شرقی ترک کنند و به دنبال زندگی بهتری باشند که امیدوارند در اروپا پیدا کنند. آنتونیو ویتورینو، مدیر سازمان بین المللی مهاجرت (IOM) به روزنامه ایتالیایی La Repubblica گفت: ابتدا همه‌گیری، سپس جنگ در اوکراین و پیامدهای منفی تغییرات آب و هوایی تأثیر زیادی بر شرایط زندگی در بسیاری از کشورها دارد. وی گفت: مهاجرت نه با بستن مرزها بلکه با بازکردن کانال های منظم باید ساماندهی شود.

اما برخی از سران کشورهای اروپایی وضعیت را متفاوت می‌بینند و می خواهند مرزهای خارجی اتحادیه اروپا را محکم تر ببندند. جورجیا ملونی، نخست وزیر راست افراطی ایتالیا در اوایل سال جاری پیشنهاد محاصره دریایی در دریای مدیترانه و اردوگاه‌هایی در شمال آفریقا را داد که مهاجران برای بررسی شانس پناهندگی خود در اروپا به آنجا برده شوند.

کارل نهمر، صدراعظم اتریش از اتحادیه اروپا خواست برای جلوگیری از مهاجرت غیرقانونی، حصارهای مرزی در رومانی، بلغارستان و مجارستان را تامین مالی کند. وی در نشست سران اتحادیه اروپا در بروکسل گفت: ما بالاخره باید تابوی حصارکشی را بشکنیم.

طبق آمار فرانتکس، حدود 140000 مهاجر تا ماه نوامبر به طور غیرقانونی از طریق بالکان و کشورهای یوگسلاوی سابق به اروپای مرکزی رسیده اند که این دو و نیم برابر بیشتر از سال 2021 و بالاترین میزان از زمان بحران پناهجویان در سال 2015 بود.

مسیر بالکان غربی فعال ترین مسیر برای پناهندگان و مهاجران به اتحادیه اروپا است. نهامر، نخست وزیر اتریش ادعا کرد که 75000 نفر بدون ثبت نام به اتریش آمده اند . وی زمان دقیقی را برای این اطلاعات ذکر نکرد.

یونان هم برای مرزهای خود گزارش می دهد که تعداد پناهجویان و مهاجرانی که وارد شده اند به شدت افزایش یافته است. بر این اساس از اواسط ماه دسامبر، حدود 17000 مهاجر وارد این کشور شدند، که بیشتر از سال 2021 بود، زمانی که 9100 مهاجر وجود داشت. این آمار توسط کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل ثبت شده است. در عین حال، آتن با قدرت خود را برای دفع مهاجران مسلح می کند و در نتیجه این اقدامات انتقادات شدیدی را نیز به دنبال دارد.

مرزبانان یونانی و کارکنان فرانتکس در سواحل جزایر یونانی که در نزدیکی ساحل غربی ترکیه قرار دارند، گشت می زنند. سازمان‌های حقوق بشر بارها آتن را به بازگرداندن و رد غیرقانونی مهاجران متهم کرده اند.

یونان می‌گوید فقط از مرزهای ملی و اتحادیه اروپا محافظت می‌کند. در رودخانه مرزی شمالی اوروس، تنها در ماه آگوست زمانی که سطح آب پایین بود، از 36000 عبور غیرقانونی پناهندگان جلوگیری شد. در مجموع، حدود 5000 مهاجر امسال از رودخانه عبور کردند. یونانی‌ها حصار مرزی 35 کیلومتری را 80 کیلومتر گسترش می دهند و تا پایان پروژه، مرز با ترکیه تقریباً به طور کامل بسته خواهد شد.

در قبرس تقسیم شده هم تعداد گذرگاه های مرزی به طور قابل توجهی افزایش یافته است. تا پایان ماه اکتبر حدود 17000 مهاجر توسط وزارت کشورقبرس ثبت شده است که اکثر آنها از بخش شمالی جزیره ترکیه آمده اند. به گزارش "سیپروس میل"، حدود 7000 نفر به کشورهای مبدأ خود بازگردانده شدند.

بیشترین تعداد مهاجران با قایق به جنوب ایتالیا رسیدند. تا اواسط دسامبر، وزارت کشور ایتالیا بیش از 98000 نفر را شمارش کرد که از طریق مسیر مدیترانه مرکزی به سواحل ایتالیا رسیدند - در مدت مشابه در سال 2021 این تعداد کمی بیش از 63000 نفر بود.

مهاجران و پناهجویان خاری در چشم دولت دست راستی تازه منتخب هستند و از این رو رم علیه امدادگران دریایی غیرنظامی وارد عمل شده و اخیراً اقدامات دفاعی را در برابر آن ها نشان داده است. در اوایل نوامبر، زمانی که دو کشتی غیردولتی تنها پس از تأخیر مجاز به آوردن افراد نجات یافته به ساحل در بنادر ایتالیا بودند، رسوایی به راه افتاد.

جورج ملونی، نخست وزیر ایتالیا مایل است از خروج قایق‌های چوبی و لاستیکی که بسیاری از مهاجران در آن به سمت جنوب ایتالیا حرکت می کنند، جلوگیری کند.

دیده بان حقوق بشر (HRW) هم اتحادیه اروپا را متهم می کند که در سوء رفتار با پناهندگان مقصر است. بر اساس گزارش این نهاد حقوق بشری از آنجا که فرانتکس اطلاعات GPS قایق های پناهجویان را به گارد ساحلی لیبی می دهد و آنها می توانند از این طریق مهاجران را رهگیری کنند، به گفته دیده بان حقوق بشر اروپا این اتحادیه در سوء رفتار با مهاجران شریک جرم است.

مسیر مدیترانه مرکزی نیز خطرناک‌ترین مسیر برای مهاجران است: بر اساس گزارش سازمان بین المللی مهاجرت، تقریباً 2000 نفر در طول گذرگاه‌ها تا اواسط دسامبر جان خود را از دست داده یا مفقود شده‌اند، 1360 نفر فقط بین شمال آفریقا و ایتالیا چنین سرنوشتی پیدا کرده‌اند. تعداد موارد گزارش نشده احتمالا بیشتر خواهد بود.

حدود 30 هزار مهاجر هم تا دسامبر سال جاری به اسپانیا رسیدند. مانند یونان و ایتالیا، اکثر مردم از طریق دریا می آیند - حدود نیمی از مردم از غرب آفریقا به جزایر قناری می روند.

در ادامه این گزارش آمده است: دو حصار قدرتمند برای محافظت از مناطق اسپانیایی سئوتا و ملیلا در مراکش در برابر مهاجران ایجاد شده است. اوضاع آنجا مدام بدتر می شود. هنگامی که صدها نفر، عمدتاً اهل سودان، در 24 ژوئن سعی کردند از این حصار بالا بروند، پلیس مراکش به طرز وحشیانه ای وارد عمل شد. در این حادثه حداقل 23 نفر جان باختند و ده ها نفر ناپدید شدند. استبان بلتران، مدیر اسپانیایی عفو بین‌الملل، از جنایت علیه بشریت سخن گفت.اگنس کالامار، دبیر کل عفو بین‌الملل از قتل‌های گسترده، ناپدید شدن اجباری، شکنجه، عقب‌نشینی و نژادپرستی در قبال پناهجویان سخن گفت . بر اساس گزارش کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل، بیش از 2900 نفر در سال 2022 به سئوتا و ملیلا راه یافتند.

با وجود اینکه نهادهای حقوق بشری، اسپانیا را مسئول مرگ چندی پیش حداقل 23 مهاجر در حصار مرزی در منطقه ملیلای اسپانیا اعلام کردند، اما دادستانی این کشور تحقیقات دراین‌باره را با بیان اینکه اسپانیا مقصر آن نبوده است، متوقف کرده است.

لهستان نیز به دیوارها، فولاد و سیم خاردار برای مقابله با هجوم مهاجران متکی است و در ژوئن ساخت حصار مرزی 187 کیلومتری با بلاروس را به پایان رساند. این حصار با ارتفاع 5.5 متر مجهز به دوربین های دید در شب و آشکارسازهای حرکتی است و البته تأثیراتی در کاهش هجوم مهاجران داشته است. از ژانویه تا نوامبر، 14900 مهاجر به طور غیرقانونی از مرز عبور کردند و در سال 2021، برای مقایسه، هنوز تقریباً 40،000 نفر در آنجا بودند.

در 22 ژوئن، کشورهای اتحادیه اروپا بر ‌روی یک مکانیسم همبستگی برای حمایت از یونان، قبرس، ایتالیا، مالت و اسپانیا در برخورد با پناهجویان به توافق رسیدند. این کشورها می‌توانند کسانی را که به‌دنبال حمایت از کشورهای مدیترانه‌ای هستند بپذیرند یا با پول یا مزایا به آنها کمک کنند. در این مکانیسم پذیرش افرادی که به‌دنبال محافظت هستند، گزینه ارجح در نظر گرفته می‌شود. شرکت در این برنامه داوطلبانه است و برای کشورهای غیر اتحادیه اروپا مانند نروژ و سوئیس نیز آزاد است. این مکانیسم در ابتدا قرار است برای یک سال اجرا شود.

با این حال، اجرای این مکانیسم به‌کندی پیش می‌رود، بنابراین ایتالیا اخیراً چندین بار شکایت کرده بود که به این کشور کمک کافی نمی‌شود. با این همه ایتالیا همچنان کشوری است که حداقل تاکنون از این سازوکار سود برده است. در قالب این مکانیسم تاکنون 207 پناهنده از ایتالیا پذیرفته شده‌اند، 5 نفر توسط لوکزامبورگ، 38 نفر توسط فرانسه و 164 نفر توسط آلمان. آلمان اخیراً 48 نفر دیگر را که به دنبال حمایت از قبرس بودند، پذیرفت.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان