پرونده ریاستجمهوری لبنان در بنبست منافع خارجی و اختلافات داخلی
در شرایطی که بازیگران خارجی همچون آمریکا و فرانسه و عربستان منافع خاص خود را در پرونده ریاستجمهوری لبنان دنبال میکنند و احزاب داخلی نیز ابتکاری ندارند، نمیتوان به حل این پرونده در بازه زمانی کوتاه امیدوار بود.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، اتفاقاتی که طی دو هفته گذشته در رابطه با پرونده سیاسی لبنان رخ داده نشان میدهد که با آغاز سال جدید نیز باید منتظر سیگنالهای منفی بیشتر در این پرونده و عدم وجود هیچ چشماندازی برای خروج از خلأ ریاستجمهوری باشیم. در این میان تصمیم «نجیب میقاتی» نخستوزیر مکلف به تشکیل دولت لبنان برای دعوت به جلسه جدید شورای وزیران میتواند اوضاع را پیچیدهتر کند.
منابع آگاه از فضای سیاسی لبنان گزارش دادند که تصمیم برای دعوت به جلسه شورای وزیران اتخاذ شده و البته جزئیات آن هنوز مشخص نیست؛ زیرا به دلیل سفر شمار زیادی از وزرا به خارج از کشور در هفته اول سال جدید، به نظر نمیرسد که این نشست در هفته ابتدایی 2023 برگزار گردد.
درمورد دستور کار این نشست منابع وابسته به دولت اعلام کردند، پروندههایی که قرار است در جلسه مذکور شورای وزیران مورد بررسی قرار بگیرد هنوز تکمیل نشده اما اولویت با پرونده برق است.
بر اساس این گزارش سایر موارد مربوط به زندگی شهروندان نیز در دستور کار جلسه جدید دولت موقت خواهد بود. در این میان جریان آزاد ملی همانند دور قبلی موضع خود را در رد هرگونه نشستی که دولت موقت برگزار میکند اعلام و آن را تحریم کرده است. از آن گذشته در جلسهای که مربوط به پرونده برق است باید «ولید فیاض» وزیر انرژی در دولت پیشبرد امور که وابسته به جریان آزاد ملی است حضور داشته باشد که همین مسئله چالشهای جدیدی به وجود میآورد.
منابع مذکور تصریح کردند، پیشبینی میشود، پیامدهای برگزاری جلسه جدید شورای وزیران نسبت به جلسه قبلی خطرناکتر باشد و شاهد رفتارهای تحریکآمیز جدی از جانب احزاب مسیحی باشیم. در این بین حزبالله هنوز موضع خود را برای شرکت یا عدم مشارکت در این جلسه اعلام نکرده است اما پیشتر گفته بود که از فراخوانهای بعدی میقاتی برای تشکیل جلسات دولت استقبال نمیکند.
اما در سطح پرونده ریاستجمهوری لبنان و تحرکاتی که بازیگران خارجی در این عرصه انجام میدهند اطلاعاتی منتشر شده که به شکل زیر است:
-ایالات متحده به حمایت مستقیم از فرانسه و قطر در تلاش جهت کسب آرا برای «ژوزف عون» فرمانده ارتش لبنان در رسیدن به منصب ریاستجمهوری ادامه میدهد. البته فرانسه همچنان اصرار دارد که نام «سلیمان فرنجیه» رئیس جریان المرده را نیز برای پست ریاستجمهوری لبنان نسوزاند و باب توافق درباره او نیز همچنان باز باشد.
- عربستان سعودی به طرفهای فرانسوی و قطری اعلام کرده که تصمیم گرفته است به سیاستی که از سال 2016 مقابل لبنان اتخاذ کرده بود ادامه دهد و نمیخواهد مسئولیت هیچ اقدامی را در پرونده سیاسی لبنان بر عهده بگیرد. به ویژه اینکه «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی همچنان تاکید دارد که رسیدن به توافق برای انتخاب رئیس جمهوری در لبنان که بتواند کشورهای عربی و غربی را راضی کند و تابع حزبالله نباشد، دشوار است.
بنابراین ریاض نمیخواهد علاوه بر پرونده سیاسی، در هیچ طرح یا برنامه حمایت اقتصادی خاصی از لبنان مشارکت کند.
-اختلافات میان مولفه مسیحی در لبنان مانع بزرگی بر سر راه توافق برای انتخاب یک گزینه واحد است و همچنین جریان آزاد ملی که با دو گزینه اصلی ریاستجمهوری یعنی سلیمان فرنجیه و ژوزف عون مخالف است، هیچ گزینه جدی برای تصدی پست ریاستجمهوری معرفی نکرده است.
-به نظر میرسد که همه در داخل و خارج لبنان منتظر انجام اقدامی از جانب حزبالله در پرونده ریاستجمهوری هستند. حزبالله نیز همچنان به استراتژی خود در عدم هیچگونه موضعگیری خاص پایبند بوده و راههای ارتباطی با همه طرفها و انتخاب هرگزینهای را باز گذاشته است.
منابع پارلمانی به وبسایت النشره گزارش دادند که مشکل اصلی در امتناع احزاب مسیحی به ویژه حزب نیروهای لبنانی و جریان آزاد ملی از گفتگو است و هیچ یک از میانجیگریها برای نرم کردن مواضع آنها نتیجه نداشته است. هرگونه گفتگوی داخلی میتواند در را به روی احزاب داخلی باز کند تا ابتکار عمل پرونده ریاستجمهوری را به دست بگیرند.
این منابع افزودند، اما شواهد نشان میدهد که لبنانیها تصمیم دارند این پرونده را همچنان به خارجیها واگذار کنند. بنابراین نمیتوانیم درباره توافق میان احزاب و نیروهای لبنانی امیدوار باشیم. اگر شرایط مناسب برای انجام گفتگوی جدید وجود داشته باشد هنوز فرصت برای احیای ابتکار عملهای داخلی وجود دارد اما خود لبنانیها نمیخواهند.
نبیه بری: دیگر برای گفتگو فراخوان نمی دهم
این درحالی است که نبیه بری در گفتگو با روزنامه الجمهوریه اعلام کرد، همه باید مسئولیتهای خود را در قبال لبنان پیش بگیرند و یک حرکت جدی در آغاز سال جدید برای حل سریع پرونده ریاستجمهوری ضروری است. خلاء ریاستجمهوری چند هفته طول میکشد نه چند ماه که اگر اینگونه باشد کشور به مرز فروپاشی میرود.
وی افزود، من دیگر برای انجام گفتگو فراخوان نمیدهم، زیرا قبلا این کار را کردهام و نتیجه نداشته است پس دعوت دوباره چه فایدهای دارد؟ من از ابتدا گفتهام و هنوز هم میگویم که بدون اجماع و توافق راهی برای انتخاب رئیس جمهور وجود ندارد و باید واقع بین باشیم. هیچ اکثریت و اقلیتی در پارلمان وجود ندارد.
وی تاکید کرد، همه باید با نیت خالص و مسئولیتپذیری برای انتخاب رئیس جمهور همکاری کنند و بعد از توافق به پارلمان میرویم تا رئیس جمهور را انتخاب کنیم.
منابع پارلمانی لبنان در سطح تحرکات خارجی در پرونده ریاستجمهوری این کشور اعلام کردند، طبق سیگنالهای موجود دست کم روی تحولات ماههای آینده برای حل بحران سیاسی لبنان نمیتوان حساب کرد. برخلاف تبلیغاتی که طی چند هفته گذشته وجود داشت اما طرفهای خارجی پرونده لبنان را در اولویت دستور کار سال جدید قرار ندادهاند و حتی فرانسه نیز شرایط لازم را برای رسیدگی به بحران لبنان ندارد.
این منابع افزودند، مشکل هنوز در همان نقطه اول است؛ زیرا هر طرف خارجی منافع خاص خود را دارد که به دنبال تامین آنها در لبنان است. به عنوان مثال آمریکا در تلاش برای محافظت از امنیت و منافع اسرائیل در مرزهای لبنان است و فرانسویها نیز منافعی دارند که برای تامین آن روی نجیب میقاتی حساب باز کردهاند و این امر در سخنان اخیر «امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه که به لبنانیها برای حل اختلافات داخلی خود اولتیماتوم داده بود مشهود است.
منابع پارلمانی لبنان در رابطه با اخباری که اخیرا درباره گفتگوهای غیرمستقیم میان ایران و عربستان درباره پرونده سیاسی لبنان منتشر شده بود گفتند، در رابطه با اقدامات خارجی به نظر میرسد تنها دروازه رسیدن به راه حل بحران لبنان، گفتگوی تهران و ریاض باشد اما در هر صورت این مسیر بسیار طولانی بوده و نمیتوان درباره توافق قریبالوقوع دو طرف در این زمینه نظر داد.
این منابع در پایان اعلام کردند، رسیدن به توافق در پرونده ریاستجمهوری لبنان مستلزم تغییر شرایط موجود در سطح داخلی و خارجی است و باید این واقعیت را بپذیریم که بازیگران خارجی نمیتوانند راهکار سریع و واقعی برای لبنان ارائه دهند و این خود لبنانیها هستند که قبل از همه باید جهت نجات مردم اقدام کنند.
انتهای پیام/