همه کارهای نکرده اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران
اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در آستانه انتخابات تازه خود گزارش عملکردی از دوره چهارساله اخیر منتشر کرده است؛ گزارشی که در آن نتایج مشخصی برای مشکلات موجود صنعت نشر در ایران وجود ندارد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم کمتر از یک ماه به اتمام مهلت قانونی فعالیت هیئت مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران به عنوان جامعترین تشکل صنفی نشر در کشور باقی مانده است. در این مدت و با انجام مقدمات برگزاری انتخابات برای انتخاب هیئت مدیره جدید این تشکل، به تازگی گزارشی از فعالیت چهار ساله اتحادیه توسط این نهاد صنفی منتشر شده است.
این گزارش در 74 صفحه منتشر شده و 47 صفحه از آن به انتشار تصاویری از فعالیتهای جاری اتحادیه اعم از برگزاری نشستهای آموزشی، بازدید از کتابفروشیها و دیگر فعالیتهای صنفی اختصاص یافته است.
آنچه در میان سطور مختلف این گزارش بیش از پیش خودنمایی میکند، معرفی فعالیتهای اتحادیه طی چهار سال اخیر است، بسیاری از این فعالیتها حالا پس از چهار سال از دوران کاری این هیئت مدیره، تاثیر چندانی در سرنوشت و یا حل معضلات جاری در بدنه نشر کشور نداشته است.
عبارتهایی چون «اقدام کردن»، «دیدار کردن»،«نامه نگاری کردن» در این گزارش که به دفعات از آن استفاده شده است، خود گواه این موضوع است چرا که فرجامی برای آن گزارش نشده است. اینکه تهیهکنندگان گزارش فعالیت این نهاد صنفی ابتداییترین امور کاری جاری را به حساب فعالیت صنفی شمارش میکنند، یکسوی ماجراست و سوی دیگر مشخص نبودن فرجام این فعالیتها برای جامعه صنفی نشر در کشور است.
برای مثال در چند مورد حضور نماینده صنف در نمایشگاههای بینالمللی کتاب در فرانکفورت و لندن و بولونیا ذکر شده است، اما گزارشی از فرجام این حضور و ماحصل آن برای صنف بازگو نشده است. در کنار این مساله مشخص نیست مثلال حضور مداوم در مراسمی مانند کتابگردی یا یا اعلام برنامههای هفته کتاب برای اعضای صنف، یا تهیه تراکت در این زمینه بر اساس چه منطقی و بر مبنای چه نیاز صنفی انجام شده و قرار بوده چه مشکلی را برطرف کند؟ که به عنوان گزارش عملکرد ذکر شده است.
در بخش گزارش درباره فعالیت کارگروهها نیز یک گزارش آماری درباره جلسات تشکیل شده در هر بخش عنوان شده و درباره فرجام آن مطلبی منتشر نشده است.
شاید قابل توجهترین بخش این گزارش اعلام مشکلات صنف کتابفروش از نظر اتحادیه است. در فهرست مربوط در این زمینه مسائلی از جمله بیمه تامین اجتماعی، عوارض تابلوهای فروشگاهی، مواجهه با اداره مالیات، مساله بساطگستران کتاب، کتابسازی، عدم ثبات قیمت کتاب، رواج سایتهای تخفیف کتاب، گرانی کاغذ و مشکلات تامین کتاب فروشگاههای کوچک از مراکز پخش مورد توجه قرار گرفته است.
با وجود اینکه در این گزارش اشاره شده که برخی از این موضوعات در همان جلسات نخست سال اول حضور این هیئت مدیره در اتحادیه مورد بررسی قرار گرفته است، اماگزارش عملکرد چهارساله اتحادیه هیچ واکنشی درباره رفع این موارد جز اعلام نامهنگاری و مذاکره را نشان نمیدهد.
بسیاری از این مشکلات همچنان پابرجاست، انتظار میرفت، حداقل دست اتحادیه حداقل در یکی از این موارد پر باشد، چنانچه دردورههای پیش از آن برخی اقدامات صنفی تاثیرگذار همچون رفع مشکلات معافیت مالیاتی ناشران به همت اتحادیه انجام شده بود.
مدت مدیدی است که عابران در خیابان انقلاب تهران و بسیاری از مراکز پرتردد شاهد بساطگستری کتاب و این روزها قرارگرفتن میزهای فلزی و حتی سیمکشی برق برای این بساط گستران هستند. در کنار این موضوع با مطرح شدن موضوع قانونی شدن فعالیت بساط کنندگان از سوی برخی مراکز رسمی، رفته رفته زنگ مرگ فعالیت کتابفروشیهای خیابان انقلاب به صدا درآمده است.
نکته دیگر انتشار و فروش کتابهای تکثیر شده قاچاق و غیرقانونی توسط این بساطیها در سطح شهر است که بسیار آزاد و رها و ساده تولید و به فروش میرسند.
علاوه بر آن، رشد قارچگونه این دست از بساطیها در فروشگاهها و مراکز خرید بزرگ شهر تهران را نیز باید مد نظر قرار داد که متاسفانه دست اتحادیه برای جلوگیری از آن ناتوان بوده است.تنها در مواردی اقدامات اتحادیه منجر به کشف و پلمب چاپخانههای فعال در این زمینه و جمعآوری چند روزه بساطیهای خیابان انقلاب شد.
در موضوع مواجهه با کتابسازی و انتشار کتابهای غیرقانونی نیز مدتهای زیادی است که خبری از فعالیتهای مبارزه با انتشار این کتابها و کشف مراکز انتشار آن نیست. ظهور قارچگونه سایتهای فروش کتاب نیز با توجه به نیاز آنها برای داشتن سامانه فروش بانکی و نیاز به داشتن کد رهگیری مالیاتی برای این مهم به راحتی قابل پیگیری و انجام است و با وجود اینکه شخص رئیس اتحادیه بارها در گفتوگوهای رسانهای خود از پیگیری و رایزنی با نهادهای مربوطه برای حل این مشکلات سخن گفته است، گزارشی از نتایج آن وجود ندارد. و شاهد نیز نشان میدهد که نتیجهای حاصل نشده است.
در کنار همه این موارد جزئی که میتوان موارد بیشتری از آنها را نیز برشمرد، باید اذعان داشت قدرت اجرایی صنف اتحادیه ناشران و میزان تاثیرگذاری آن در تصمیمات جاری بر جریان صنعت نشر در کشور طی سالهای اخیر با ضغفی قابل رویت و مثال زدنی همراه بوده است. اینکه مسیر اصلاح آن در حال حاضر تغییر در هیئت مدیره این تشکل یا تغییر در سازوکارهای آن باشد موضوعی است که باید در آینده نزدیک و در بررسیهای کارشناسی بیشتر مورد توجه قرار بگیرد.
گزارش عملکرد اتحادیه ناشران و کتابفروشان را اینجا میتوانید مشاهده کنید.
انتهای پیام/