تحلیلگر مطالعات تمدنی: افول تمدن غرب در حوزه معنوی و غیرمادی است

تحلیلگر مطالعات تمدنی: افول تمدن غرب در حوزه معنوی و غیرمادی است

یک استاد دانشگاه و تحلیلگر مطالعات تمدنی اعتقاد دارد که افول تمدن غرب مربوط به حوزه معنوی و غیرمادی این تمدن است اما تمدن اسلامی بر اساس توحید محوری حرکت دارد و تمدن غرب با رویکرد غیرمعنوی با عقلانیت خود در حال جستجوی انسان، طبیعت و خداوند است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم ، عظیم امیدی - به نقل از پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفت‌وگو، تمدن غربی به دلیل نقصان در مبانی اندیشه ای و کارکردی وارد دوره افول و نزول گردیده است. با پیروزی انقلاب و بازتاب های اندیشه ای آن در جهان نشانه های ظهور یک تمدن نوین در حال گسترش قابل مشاهد گردیده است که برای تایید این مطلب دلایل زیادی وجود دارد.

غرب دچار فروپاشی های فکری و فلسفی شده و دیگر غرب دارای اعتماد به نفس و یکپارچه وجود ندارد؛ غربی ها که زمانی برای دنیا برنامه‌ریزی می‌کردند اکنون بیشتر به فکر حفظ باقی مانده نفوذ خود بوده و از حالت تهاجمی به دفاعی تغییر کردند.

از سوی دیگر کارکردهای تمدن غربی نقطه مثبتی برای آن بافی نگذاشته و این امر راه را برای پیشرفت چالش‌گران قدرتمند باز کرده است.

با پیروزی انقلاب اسلامی یک اندیشه چالش‌گر سازگار با فطرت پاک انسانی یعنی آرمان های اسلامی پا به جهان گذارده و در سال های پس از پیروی انقلاب اسلامی توانسته حق‌جویان زیادی را با خود همراه سازد. آرمان های انقلاب به عنوان چالش گر بیرونی در برابر تمدن غربی در حال جهانی شدن و فراهم کردن شرایط برای افول نهایی آرمان های غربی است.

به همین منظور برنامه «خداحافظ آمریکا» با حضور خانم مهسا غیاثوند (تهیه کننده و آیتم ساز)، سید حامد حسینی(کارشناس مجری)، خانم آزاده فراهانی(گوینده آیتم) و دکتر حبیب زمانی محجوب، تحلیلگر مطالعات تمدنی و عضو هیئت علمی دانشگاه به موضوع راهبرد عبور از تمدن رو به افول غرب و آمریکا می‌پردازد.

افول تمدن غرب در حوزه‌های معنوی و غیرمادی است

حبیب زمانی محجوب، تحلیلگر مطالعات تمدنی و عضو هیئت علمی دانشگاه درباره راهبرد عبور از تمدن رو به افول غرب و آمریکا گفت: یکی از آرمان‌های اساسی انقلاب اسلامی ایران و یکی از دیدگاه‌های جدی در انقلاب اسلامی بحث تمدن نوین اسلامی است و این تمدن نوین اسلامی اگر بخواهد نوین باشد باید با تمدن‌های گذشته تفاوت داشته باشد و اصولا با تمدن غربی متفاوت است.

وی افزود: در تمدن های گذشته اسلامی معمولا حاکمان و خلفایی که بر سرزمین های اسلامی حکومت می کردند رفتارهای غیراسلامی و ضد دینی داشتند و تمدنی که سیطره بر جهان معاصر انداخته همین گفتمان تمدن غربی است.

این تحلیلگر مطالعات تمدنی ضمن اشاره به تفاوت جهان‌بینی اسلام و غرب اظهار کرد: تمدن‌ها با هم ارتباط دارند ولی از هم متمایز هستند و تمایز اصلی بین تمدن غرب امروز و تمدن اسلامی در زمینه جهان بینی است.

 

وی با بیان اینکه پیشرفت و تمدن در حوزه های مادی و معنوی قابل بررسی است، افزود: تمدن غرب صرفا در حوزه‌های مادی پیشرفت داشته است و اومانیسم و انسان‌گرایی، ماتریالیسم، لیبرالیسم و سکولاریسم در حوزه‌های مادی قابل تعریف است؛ اما تمدن نوین اسلامی گفته علاوه بر پیشرفت‌های مادی باید در حوزه های غیرمادی نیز پیشرفت داشته باشیم که البته غربی ها هم به این موضوع جلوگیری از مادی گرایی صرف رسیده اند.

عضو هیئت علمی دانشگاه ادامه داد: تمدن در معنای تاریخی همان آثار و نمادهای تمدنی است اما امروزه تمدن به معنای پیشرفت و ترقی در حوزه مادی و معنوی تعریف می شود.

وی افزود: افول تمدن غرب مربوط به حوزه معنوی و غیرمادی این تمدن است چراکه از درون دچار تهی شدن می شوند اما تمدن اسلامی بر اساس توحید محوری حرکت دارد و تمدن غرب با رویکرد غیرمعنوی با عقلانیت خود در حال جستجوی انسان، طبیعت و خداوند است.

زمانی تصریح کرد: اسلام در تمام قاره‌ها نفوذ پیدا کرده است و غربی‌ها جنگ سرد تمدنی ضداسلام راه‌اندازی کردند و برای مثال به ترور شخصیت پیامبر اکرم(ص) و آموزه‌های اسلامی پرداختند لذا نزاع ایران و آمریکا بر خلاف سایر ملت‌ها، صرفاً اقتصادی و سیاسی نبوده بلکه ایدئولوژیک و تمدنی است.

وی افزود: تفکر مقاومت انقلاب اسلامی تمام دنیا و غرب آسیا را فرا گرفته است و دشمن نمی‌تواند با ترور جسم شهید سلیمانی در برابر این تفکر مقاومت ایستادگی کنند و وقتی سخن از افول تمدن آمریکا می‌آید در پی ارائه و تولد ایده جدیدی مانند تمدن نوین اسلامی به عنوان جایگزین باید باشیم.

این تحلیلگر مطالعات تمدنی با اشاره به اینکه در رویارویی تمدنی سه رفتار وجود دارد خاطرنشان کرد: در حالیکه غرب دیگر امروز قبله آمال افراد نیست، نفی کامل تمدن غرب با توجه به پیچیدگی های جامعه امروزی پذیرفته نیست.

وی با تأکید بر اینکه نمادها تمدن غرب در زندگی روزمره جامعه وجود دارد و جزئی از هویت ایرانی شده است افزود: حتی جنبه های مختلف افول و صعود غرب را از زبان غربی ها می شنویم و اگر بخواهیم گفتمان جدیدی را معرفی کنیم باید دانش غرب شناسی داشته باشیم.

عضو هیئت علمی دانشگاه ضمن اشاره به ضرورت گفتمان‌سازی افول تمدن غرب به صورت فراگیر گفت: غرب‌شناسی علمی باید در جامعه علمی و رسانه ای نهادینه شود و به صورت پشتوانه نظریه ای بحث صورت بگیرد تا پذیرفته شود.

وی افزود: از دهه‌های گذشته افول تمدن غرب توسط اندیشمندان اروپایی در حال بررسی است و استدلال می‌کنند که در آینده ای نزدیک شاهد فروپاشی فرهنگ تمدن غرب هستیم.

زمانی با بیان اینکه تمدن وجوه مختلف دارد و ارتقا در حوزه های معنوی و تربیتی موجب پیشرفت در حوزه های تمدن نوین اسلامی می شود اظهار کرد: آمریکا با استفاده از بمب اتم لکه ننگین و ضربه سنگین ابدی بر انسانیت و تمدن غرب زده است که باید اینچنین واقعیت ها برای مردم تبیین شود.

وی ضمن تأکید بر این مطلب که باید نسخه جایگزین تمدن غربی به خوبی ارائه شود و صرف بشارت به افول غرب عقب ماندگی‌ها را برطرف نمی‌کند افزود: ایده تمدن نوین اسلامی حدود نیم قرن در جهان اسلام اجرا شده و انقلاب اسلامی ایده‌ای نو را در قالب تمدن نوین اسلامی و بطلان تمدن غربی احیا کرده است.

این تحلیلگر مطالعات تمدنی با اعلام اینکه بر اساس نظر اندیشمندان غربی، مهم‌ترین دستاورد انقلاب اسلامی بیرون آمدن ایران از دایره نفوذ غرب بود خاطرنشان کرد: پس از ظهور اسلام و رنسانس، انقلاب اسلامی به عنوان پیچ تاریخی است که سردمداری غرب را کنار زد و باید از لحاظ نظری پشتیبانی شود و باید امیدوارانه حرکت کنیم.

 

انتهای پیام/

 

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان