فیلم‌نوشت| حمایت ایران از آزادی و امنیت لبنان؛ از صدر تا سلیمانی

فیلم‌نوشت| حمایت ایران از آزادی و امنیت لبنان؛ از صدر تا سلیمانی

حمایت از آزادی، صلح، حاکمیت و امنیت ملی؛ چکیده نگاه و رویکرد ملت و دولت ایران نسبت به ملت و دولت لبنان طی بیش از نیم قرن اخیر بوده است؛ رویکردی که از امام موسی صدر تا قاسم سلیمانی تداوم داشته است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، امام موسی صدر را می توان نخستین طلایه دار پیوند دو ملت ایران و لبنان در دوره معاصر دانست.

 

شهید سپهبد قاسم سلیمانی , لبنان ,

 

«سید موسی صدر» ملقب به امام موسی صدر متولد قم، از عالمان و اندیشمندان شیعه در عرصه فرهنگی و سیاسی است که  در سال 1338 با هدف رسیدگی به وضعیت شیعیان لبنان و انسجام آنها به این کشور مهاجرت کرد و در سال 1345 «مجلس اعلای شیعیان لبنان» را تاسیس کرد.

رسیدگی به امور فردی و اجتماعی شیعیان از جمله مبارزه با فقر و بی سوادی از جمله اقدامات امام موسی صدر بود. امام موسی صدر انسجام شیعیان را در کنار وحدت و گفت و گو با دیگر طوایف لبنان از جمله مسیحیان پیگیری می کرد. وی با طرح شعار «گفتگو، تفاهم و همزیستی»، پایه‌های روابط و همکاری دوستانه را با دیگر رهبران دینی مسیحی و اهل سنت لبنان بنا نهاد.

امام موسی صدر در اوایل دهه 1350 «جنبش امل» را برای دفاع از شیعیان لبنان و مقابله نظامی با تجاوزات نظامی رژیم صهیونیستی تاسیس کرد که بعدها «مصطفی چمران» هدایت آن را برعهده گرفت.

امام موسی صدر در 9 شهریور 1357، طی سفری رسمی به لیبی به دعوت «معمر قذافی»، ناپدید شد وتاکنون سرنوشت او روشن نشده است.

حضور دو دهه ای امام موسی صدر اثرات شگرفی را در لبنان در پی داشت. او را می توان از یک سو معمار مقاومت اسلامی علیه رژیم صهیونیستی و از سوی دیگر منادی گفت و گوی ادیان وهمزیستی مسالمت آمیز طوایف در لبنان دانست. مکتبی که امام موسی صدر پایه گذار او بود بعد از ربوده شدنش هم ادامه داشت.

همزمان با اشغال لبنان توسط اسرائیل در سال 1361، جنبش مقاومت اسلامی لبنان «حزب الله» اعلام موجودیت کرد. جمهوری اسلامی ایران اصلی ترین حامی مقاومت لبنان در برابر اشغالگری اسرائیل بوده است. در نهایت هم مجاهدت مقاومت به ثمر نشست و در سال 1379 اسرائیل مجبور به عقب نشینی از لبنان شد.

شش سال بعد جنگی سی و سه روزه بین لبنان و اسرائیل درگرفت که نتیجه آن شکل گیری نوعی «موازنه وحشت» بین دو طرف بود که باعث شده تاکنون دیگر جنگی تمام عیار بین آنها درنگیرد. بسیاری از ناظران این موازنه را در نتیجه افزایش توان بازدارندگی مقاومت لبنان می دانند که ایران حامی اصلی آن بوده است.

قاسم سلیمانی نقش بزرگی در حمایت از مقاومت لبنان در جریان جنگ سی و سه روزه داشت و دوشادوش «عماد مغنیه» فرمانده نظامی حزب الله در این جنگ حضور داشت. حمایت های ایران با محوریت قاسم سلیمانی با هدف افزایش توان تسلیحاتی و رزمی حزب الله در طول سال های پس از جنگ سی و سه روزه نیز ادامه داشت و امروز اسرائیل، حزب الله را نزدیک ترین تهدید علیه خود می داند.

رزمندگان حزب الله لبنان با حضور در جنگ سوریه نقش مهمی در نبرد علیه گروه های تروریستی داشتند و توانستند مانع از اشغال لبنان توسط این گروه ها شوند و اندک حضور این گروه ها در شرق لبنان نیز توسط حزب الله در کنار ارتش لبنان پایان یافت

جمهوری اسلامی ایران بدون دخالت در امور داخلی لبنان حمایت و پشتیبانی خود از مقاومت را در راستای تحکیم حاکمیت ملی و مردمسالاری و همزیستی مسالمت آمیز طوایف در لبنان و ضرورت مهار اسرائیل به عنوان عامل بی ثباتی در منطقه می داند.

 

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon