سهم ناچیز ایران از صادرات "فرش دستباف" علیرغم جایگاه برتر تولید آن در جهان
فعال حوزه صنایع دستی و فرش دستباف با اشاره به اینکه در چند دهه اخیر ۸۰ درصد از حجم صادرات فرش جهانی به ایران تعلق داشت، گفت: با نهایت تأسف باید بگوییم هماکنون مجموع ارزش ریالی صادرات فرش ایرانی کمتر از ۱۰۰ میلیون دلار است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، علیاکبر بادام برجاه در یک برنامه رادیویی با بیان اینکه در حالی که کشورمان از نظر صادرات فرش دستباف بهعنوان یکی از مهمترین آثار حوزه صنایع دستی دارای جایگاهی بینظیر در سطح جهان است، موضوع بیمه هنرمندان صنایع دستی را همچنان دارای مشکل دانست و خواستار توجه جدی و بیشتر به حوزه صنایع دستی با هدف رفع مشکلات و توسعه این حوزه به جهت دستیابی و نیل به قلههای بالاتر شد.
این فعال حوزه صنایع دستی و فرش دستباف با بیان اینکه ایران همواره یکی از مهمترین و بزرگترین صادرکنندگان صنایع دستی بهویژه فرش دستباف در سطح جهان بود، گفت: بر همین اساس کشورمان رتبه اول و نخست صادرکنندگان فرش دستباف را در جهان منحصراً در اختیار داشت.
وی با اشاره به این مطلب که بر اساس آمارهای رسمی و مستند ارزش صادرات صنایع دستی ایران در دهه هفتاد بالغ بر 2.2 میلیارد دلار بود است، بیان کرد: با توجه به این عدد در حقیقت ایران حائز رتبه اول در این زمینه در سطح جهان بوده است و 80 درصد از حجم صادرات فرش جهانی به ایران تعلق داشته، اما بانهایت تأسف باید بگوییم هماکنون مجموع ارزش ریالی صادرات فرش ایرانی کمتر از 100 میلیون دلار است.
بادام برجاه ادامه داد: البته ذکر این نکته و توجه به آن نیز ضرورت دارد که حوزه صنایع دستی روند نسبتاً صعودی و رو به رشدی داشته است، به گونهای که ارزش ریالی صادرات صنایع دستی در سال قبل چیزی در حدود 300 میلیون دلار بوده است.
بیمه هنرمندان صنایع دستی هنوز مشکل دارد
این فعال حوزه صنایع دستی و فرش دستباف با تأکید بر ضرورت مهیا کردن شرایط و تمهیدات لازم به جهت امکان تحصیل و استخراج آماری دقیق و شفاف به عنوان یک زیرساخت بسیار حائز اهمیت، تصریح کرد: متأسفانه در سایه نبود آماری مستند و قابل اتکا ما همچنان آمار صحیحی از تولیدکنندگان و هنرمندان صنایع دستی نداشته و نمیدانیم چه تعداد فروشنده و یا حتی علاقهمند به حوزه صنایع دستی کشورمان داریم.
وی همچنین با اشاره به تداوم مشکل عدم امکان بیمه هنرمندان صنایع دستی که عمدتاً ناشی از فقدان آمار دقیق و مستند در این حوزه است، اظهار کرد: در این زمینه متأسفانه کماکان شبکه حمایتی دچار معضلات و مشکلات جدی است.
بادام فرجاه همچنین یکی دیگر از اقدامات ضروری در حوزه صنایع دستی را لزوم توسعه و تأسیس اندیشکدهها و مؤسسات پژوهشی برای انجام کارهای تحقیقاتی در حوزه صنایع دستی دانست و عنوان کرد: افزون بر این موضوع باید با در نظر گرفتن مشوقهای حمایتی لازم نظیر تخصیص تسهیلات علاوه بر حمایت فکری به شکلی پویا و عملی از عناصر و مجموعههای خصوصی شتاب دهنده حوزه صنایع دستی نظیر استارتآپها به شکلی جدی و عملی از طریق راه اندازی مراکز تخصصی حمایت کنیم.
وی با بیان اینکه یقیناً برای معرفی آثار هنرمندان شاغل در حوزه صنایع دستی کشورمان و بازاریابی و جذب خریداران نیازمند برنامهریزی بیشتری هستیم، افزود: در نظر گرفتن و راهاندازی مؤسسات تخصصی و حرفهای در این زمینه با هدف تولید محتوای بصری قاعدتاً بسیار راهگشاست؛ اما همچنان در این مسیر با موانع و مشکلاتی روبهرو هستیم.
این فعال حوزه صنایع دستی و فرش دستباف همچنین توضیح داد: از آنجایی که شاکله عمومی اقتصاد ایران به صورت دولت محور بنا نهاده شده است، باید الزاماً در وهله اول اقتصاد را به حالت خصوصی تبدیل کنیم تا بتواند بر اساس آن رشد و نمو کرده و به حرکت درآید.
بادام فرجاه در انتها با تأکید براینکه بدون تردید برگزاری نمایشگاههای مجازی و رشد و توسعه استارتآپها به رونق هرچه بیشتر این صنعت کمک بسیار شایانی کرده و تأثیر بسزایی نیز خواهد داشت، خاطرنشان کرد: در این زمینه برگزاری نمایشگاهها و خانههای فرهنگ مجازی در اقصی نقاط دنیا نیز به شدت میتواند باعث کاهش هزینهها شود و علاوه بر آن جشنوارههای حضوری نیز میتواند بسیار کمککننده باشد که باید در هرگونه برنامهریزیهای کلان و بالادستی مورد توجه و اهتمام قرار گیرد.
انتهای پیام/