"علیرضا اکبری" اعدام شد + فیلم
قوه قضائیه اعلام کرد: جاسوس سرویس اطلاعات مخفی انگلیس به دار مجازات آویخته شد. جرم او همکاری گسترده با افسران اطلاعاتی انگلیس بود.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم به نقل از مرکز رسانه قوه قضائیه، حکم علیرضا اکبری، فرزند علی دارای تابعیت مضاعف ایرانی ـ انگلیسی که بهاتهام افساد فیالارض و اقدام گسترده علیه امنیت داخلی و خارجی کشور از طریق جاسوسی برای دستگاه اطلاعاتی دولت انگلیس بهازای دریافت دستمزد بهمبالغ 1.805.000 یورو، 265.000 پوند انگلیس و 50.000 دلار آمریکا به مجازات اعدام محکوم شده بود، اجرا شد.
بر اساس دادنامه صادره، اقدامات محکوم در سالهای گذشته علیه امنیت ملی کشور، جاسوسی بهنفع کشور انگلیس، ارتباطات با سرویس جاسوسی MI6 و تعداد ملاقاتهای وسیع با افسران اطلاعاتی دشمن در کشورهای مختلف و مدت طولانی جاسوسی، مصداق جنایت گسترده علیه امنیت داخلی و خارجی کشور است، بهگونهای که موجب اخلال شدید در نظم عمومی کشور در حد وسیع شده است.
همچنین اقدامات سرویس جاسوسی انگلیس در این پرونده نشاندهنده ارزش محکوم، اهمیت دسترسیهای او و اعتماد دشمن به وی بوده است.
ارائه آموزشهای اطلاعاتی، آموزش ضدتعقیب (با هدف تأمین امنیت محکوم در قرارهای ملاقاتی)، آموزش ضدبازجویی، پوشش اطلاعاتی، آموزش جمعآوری اطلاعات (با هدف افزایش موفقیت محکوم در جمعآوری اطلاعات در مواجهه با افراد دارای دسترسی)، تأسیس شرکت پوششی در خارج از کشور بهمنظور به انحراف کشاندن نهادهای امنیتی ایران، ارائه ابزارهای ارتباطی ویژه، استفاده از عنصر رابط، پشتیبانی از محکوم پس از فرار از کشور، تبادل با سایر سرویسهای جاسوسی و هزینههای مالی هنگفت جهت حفظ انگیزههای محکوم و ترغیب وی به خیانت بیشتر به کشور، استفاده از کشورهای ثالث، افسران اطلاعاتی متعدد، ارائه تابعیت انگلیس به محکوم بهصورت ویژه، اعزام مجدد محکوم به داخل کشور از جمله اقدامات سرویس اطلاعاتی انگلیس در این پرونده است که از اهمیت بالای محکومعلیه برای MI6 حکایت دارد.
وی همچنین پس از خروج از کشور با اقامت در انگلیس همکاری با مؤسسات مطالعاتی لندن را آغاز کرده و با توجه به دسترسیهای قبلی با حضور در ایران نسبت به جمعآوری اطلاعات اقدام و به آن مؤسسات که تحت مدیریت افسران اطلاعاتی بودند ارائه کرده است.
هرچند افسران ضدجاسوسی وزارت اطلاعات پس از کشف روابط جاسوسی مورد بحث، تکمیلِ اطلاعات پیرامون اهداف و لیست نیازمندیها، شکل ارتباطات و ابزارهای ارتباطی سرویس حریف، از مقطعی به مدار ارتباطی فیمابین سرویس جاسوسی انگلیس ورود نموده و به تزریق اطلاعات هدایتشده به مدار مذکور پرداختند.
اقدامات و ارتباطات متهم با سرویس جاسوسی انگلیس را به دو مرحله میتوان تقسیم کرد؛ یکی از سال 1383 تا 88 و سپس بعد از فرار از کشور و بازگشت مجدد.
محکومعلیه، علیرضا اکبری در سال 81 بازنشسته شده و به فعالیتهای پژوهشی و تجاری در بخش خصوصی روی آورده است که مورد شناسایی سرویس اطلاعات مخفی انگلیس قرار گرفته و فرایند جذب او از سوی یک رابط ایرانی که از گذشته با اکبری ارتباط داشته است آغاز میشود.
همچنین این جاسوس در جریان اخذ ویزا از سفارت انگلیس در تهران توسط مأمورین اطلاعاتی مستقر در آن سفارت، نشان شده و مورد مصاحبه قرار میگیرد.
سپس و در خلال سفرهای شخصی خود به اروپا، به استخدام تمامعیار سازمان جاسوسی انگلستان در میآید.
نحوه جذب اکبری به سرویس اطلاعاتی انگلیس از طریق رابط MI6در ایران
ارتباط محکوم با سرویس جاسوسی انگلیس بهبهانه ارتباطات تجاری و سپس پژوهشی برقرار شده است. در این ارتباطات فرد ایرانی دیگری نیز بهعنوان نشانگر سرویس اطلاعاتی حضور داشته است.
محکومعلیه در همان زمان به اتریش سفر کرده است و اولین ملاقات با افسر اطلاعاتی MI6 با نام مستعار مارک صورت میپذیرد.
همه چیز از سفارت انگلیس در تهران آغاز میشود/ علاقه ویژه سفیر به اکبری!
براساس محتویات پرونده، سرویس اطلاعاتی انگلیس با بهرهگیری از روشهای نوین جاسوسی، زمینههای آلودگی و جاسوسی محکوم را فراهم کرده و با توجه به اشتغال محکوم در سطوح مدیریتی حساس، وی با علم و آگاهی و بهبهانه اخذ ویزا برای امور تجاری در انگلیس مبادرت به ارتباط با عوامل سفارت انگلیس کرده و در جلسات و گفتگوهای مختلف با عامل سفارت انگلیس که بهبهانه و در پوشش اخذ ویزای انگلیس در خارج از سفارت انگلیس برگزار شده، اخبار و اطلاعات طبقهبندیشده مورد نیاز دشمن را در اختیار آنها گذاشته است.
در پی یک رویداد که میان ایران و انگلیس رخ میدهد، اکبری اطلاعاتی را در خصوص اینکه ایران چه تصمیمی درباره این موضوع خواهد گرفت و چهکسی مسئول اصلی است در اختیار سرویس جاسوسی قرار میدهد.
محکوم در مقطعی به افسر اطلاعاتی انگلیس در تهران اعلام کرده بود "منتظر شنیدن پیشنهادات بعدی من باشید".
در رابطه با ارتباط نزدیک عوامل سفارت انگلیس با اکبری بهنقل از متهمی در پرونده آمده است: ظاهراً اکبری از مدتی قبل یعنی زمان سفارت ریچارد دالتون، سفیر وقت انگلیس در تهران و طی ملاقات و گفتوگویی که با نامبرده در مؤسسه تهران داشته به بسط ارتباطات و توسعه گفتوگوها با مؤسسات مشابه در انگلیس علاقهمند شده بود و همان معارفه و آشنایی مقدماتی شأن جلیلهای را برای مشارالیه نزد سفیر انگلیس ایجاد کرد، بهطوری که سفیر وقت تأکید و توصیههای مکرری در خصوص همکاری با اکبری به مجموعه تحت امر خود و دبیر اول سفارت کرده است.
در سال 83 برای محکوم ویزای انگلیس بهصورت ویآیپی توسط سفارت صادر میشود و او به انگلیس سفر میکند که در آنجا مجدداً با افسر اطلاعاتی انگلیس ملاقات میکند.
ملاقات با افسران سرویس جاسوسی انگلیس در کشورهای مختلف
محکوم علیه تا 1388 که کامل از کشور خارج میشود، بارها در کشورهای مختلف از جمله انگلیس، اسپانیا، آلمان، ایتالیا، اتریش، مالزی و امارات با افسران متعدد اطلاعاتی انگلیس ملاقات داشته است.
افسران اطلاعاتی دشمن، در دفعات مختلف حاشیه سفرهای شخصی اکبری با وی دیدار میکردند.
افسر اطلاعاتی انگلیسی در جلسات ابتدایی خود را وکیل پژوهشگر مؤسسه تحقیقاتی بهنام فوکوس معرفی کرده است که پس از مدتی از هویت خود به نام عامل اطلاعاتی رونمایی میکند.
افسر اطلاعاتی انگلیسی تأکید کرده بود که هویت وی باید عضو مؤسسه پژوهشی فوکوس که یک مؤسسه خصوصی است عنوان شود، تأکید شده بود که کار ویژه مؤسسه پژوهشی فوکوس بررسی مسائل منطقهای و سنجش ریسک اقتصادی که نتایج آن را در اختیار دیگر مؤسسات یا سرمایهگذاران قرار میدهند، باید عنوان شود.
دادن اطلاعات مرتبط با شهید فخریزاده به سرویس جاسوسی انگلیس
در سال 1386، با توجه به محدود بودن سفر و ملاقات در آن مقطع، افسر اطلاعاتی انگلیس بهنام جرج، یک دستگاه لپتاپ اپل بهمنظور ایجاد ارتباط امن و آگاهی از وضعیت اکبری، در اختیار وی قرار میدهد.
اکبری در این رفتوآمدها اطلاعات مهم کشور در مسائل راهبردی در حوزه سیاست داخلی و خارجی، منطقهای، دفاعی، موشکی، مذاکرات هستهای و مباحث اقتصادی مرتبط با تحریمها را جمعآوری و بهصورت کاملاً آگاهانه و هدفمند تحویل افسران اطلاعاتی انگلیس داده است.
جرج، مارکو، جسیکا، کالین، دیوید و... اسامی مستعاری هستند که افسران MI6 در جلسات مختلفی که با اکبری داشتند، مورد استفاده قرار میدادند.
محکومعلیه در اعترافات صریح خود در جریان بازجوییهای تخصصی سربازان گمنام امام زمان(عج) و نزد مقام قضائی، در رابطه با سؤالاتی که افسران اطلاعاتی MI6 از وی درباره حوزههای مختلف در ایران پرسیدهاند، بیش از 2000 سؤال را عنوان کرده است.
اکبری در طول همکاری با سرویس جاسوسی انگلیس با مسئولین کشور جلسات مکرر داشته و نظرات ایشان در موضوعات مختلف را دریافت میکرده و به سرویس منتقل میکرده است.
وی در ارتباطات خود با مسئولین سؤالات خاصی را مطرح میکرده است و سؤالات مطروحه از جانب وی مطابق با آخرین نیازمندیهای سرویس اطلاعاتی MI6 بوده است.
در سؤالات مطرحشده از سوی افسران اطلاعاتی انگلیسی حدود 178 نام برده شده است که دانشمندان ایران از جمله شهید فخریزاده یکی از آن اسامی است.
وی در اطلاعاتی که به سرویس بیگانه داده است، شهید فخریزاده را فردی کلیدی در سطح تکنیکال معرفی کرده بوده است.
رعایت ملاحظات امنیتی و حفاظتی ویژه در تمام ملاقاتهای اکبری با افسران اطلاعاتی انگلیس
برای ملاقاتها ترتیبات خاصی در نظر گرفته میشده است، هر سفر در هتلی که افسر بیگانه هم آنجا حضور داشت اتاق رزرو میشده است، جلسات در سوییت نفر سوم (رابط اکبری و افسر اطلاعاتی) انجام میشده، هنگام ورود به اتاق جلسات باید با ریتم خاصی درب اتاق به صدا در میآمده، هنگام گفتوگو تلویزیون روشن بوده، اگر نوشتهای داشته یا مطالب را روی کاغذ مینوشته آن را ریزریز کرده و در جایی مثل دستشویی بریزد، اقدامات ضدمراقبتی پیش از ملاقاتها را باید انجام میداده، زمانی که از خانه (در خارج از کشور) بیرون میآمده برای بیرون آمدن یک دلیل باید داشته و در حضور خانواده نباید با افسر بهصورت تلفنی که از قبل به او داده بودند گفتوگو میکرده و تماماً پیامها را پاک میکرده است. در ملاقاتها به اکبری توصیه شده بود پولها را ترجیحاً در خارج از کشور هزینه کند.
وی در طول سالهایی که با MI6 همکاری داشته هدایا و مبالغ هنگفتی را دریافت کرده بود، اکبری برخی از مبالغ را در داخل کشور دریافت میکرد و برخی نیز به حساب اول وی در اتریش و برخی به حساب دوم وی نزد بانک اسپانیایی پرداخت میشده است.
فرار اکبری از ایران با سناریوی سکته ساختگی
اکبری در سال 88 با کمک رابط و بهتوصیه افسر اطلاعاتی انگلیسی، برای چند سال از کشور خارج شد.
اکبری در ابتدا تمایلی برای خروج کامل از کشور نداشته، اما در ملاقاتهایی که رابط با افسر اطلاعاتی دشمن در دوبی هماهنگ میکند، افسر سرویس وی را قانع میکند که باید از کشور خارج شود.
مقرر میشود طبق سناریوی MI6 مبنی بر سکته ساختگی، خانواده وی نیز از کشور خارج شوند.
ارائه این توجیهات به اکبری نشاندهنده این است که سرویس پس از مقطع فرار به اروپا بهدنبال سناریوی بازگشت بوده و از همان ابتدا (سناریوی ساختگی سکته) احتمال بازگشت محکوم را میداده و برای آن برنامه داشته است.
علیرضا اکبری در سال 88 بهبهانه سفر تجاری از کشور خارج میشود و به وین سفر میکند، زمانی که در وین بوده با یک نقشه قبلی، سکته ساختگی برای او طراحی و اجرا میشود.
افسر اطلاعاتی نحوه اجرای نقشه را برای اکبری با جزییات تشریح میکند و به وی آموزش میدهد که چگونه نقش یک فرد را که دچار سکته شده است بازی کند.
اکبری در اعترافات خود گفته است: "جرج من را کاملاً توجیه کرد که چطور صبح در هتل به رسپشن اعلام کنم حالم خوب نیست و نیاز مبرم به اورژانس دارم". اکبری میگوید که افسر علائم سکته مغزی را به او توضیح داده و به او گفته است چگونه رفتار کند تا در بیمارستان بستری شود.
همچنین به او گفته شد تا زمانی که از بیمارستان مرخص میشود، درخواست کند به یک مرکز درمانی موسوم به «کور» منتقل شود و تا دستور ندادهاند، آنجا بماند.
این نقشه برای چند هدف طراحی شده بود؛ اول، عادیسازی خروج وی و خانوادهاش از ایران، قانع کردن خانواده اکبری برای حضور در اتریش و اقامت آنها در اروپا و دوم، برای توجیه اقامت اکبری در اروپا برای انجام کارهای درمانی و اینکه وی در پاسخ به سؤالها در مورد علت ماندن در اتریش بیماری و عدم امکان پرواز را عنوان کند.
پس از حضور خانواده اکبری در وین که آن هم با اقدامات اطلاعاتی از طریق ترکیه صورت گرفت، متهم بههمراه خانواده خود مدتی در وین اقامت میکنند سپس به اسپانیا نقل مکان میکنند و در نهایت بههمراه خانواده در انگلیس ساکن میشوند.
ذکر این نکته ضروری است که جابهجایی اکبری در کشورهای مختلف در اروپا با نظر افسران اطلاعاتی انگلیسی صورت گرفته بود.
همچنین در زمان اقامت وی در اروپا به او شدیداً توصیه شده بود به ایران سفر نکند، با افراد ایرانی و غیرایرانی معاشرت نکند، تمرکز خود را روی کارهای پژوهشی و تجاری قرار دهد و در صورت سفر به ایران با افراد مهم ملاقاتی نداشته باشد، به اماکن مهم نرود و فقط با خانواده خود باشد.
در زمان اقامت اکبری در اروپا، سرویس اطلاعاتی انگلیس تمام هزینههای وی و خانوادهاش را بهعهده گرفته بود.
فرزند اکبری، در همان سالها با هزینه و لابی MI6 وارد کالج لندن میشود و آنجا پذیرفته میشود. هزینههای مربوط به اقامت، استقرار، خرید مسکن در شأن خانواده، تأمین هزینههای جاری، خرید خودرو، خرید تجهیزات خانه و پرداختی ماهیانه از سوی سرویس اطلاعاتی انگلیس انجام میشده است.
همچنین اقدامات حمایتی نظیر پشتیبانی امور اداری برای اقامت در اتریش و اسپانیا، اخذ ویزای انگلیس برای وی و خانوادهاش، انتقال خانواده به اروپا، هزینههای مالیاتی و وکالتی بهمبلغی با میزان بیش از 350 هزار یورو، دریافت مبلغ 600 هزار یورو در فروردین 89 در اتریش و 600 هزار یورو در اسپانیا نیز از سوی MI6 انجام شده است، این تنها بخشی از مبالغ هنگفت دریافتشده اکبری از طرف انگلیسی بوده است.
اخذ تابعیت انگلیس با حمایت ویژه MI6
علیرضا اکبری با همکاری سرویس اطلاعات خارجی انگلیس بهصورت ویژه تابعیت این کشور را به دست آورده است.
محکومعلیه در سال 90 پس از اسپانیا به انگلیس میرود و بهصورت کاملاً سفارشی و استثنایی برای وی پاسپورت انگیسی صادر میشود.
برای تابعیت اکبری، تشریفات و روال قانونی انگلیس کنار گذاشته شد، حتی بهگفته خودش آزمون ویژه اقامت انگلیس بهنام life in the UK test را نیز انجام نداده بود، اما در فرم وی آمده بود که وی این آزمون را انجام داده است و علیرضا اکبری در شرایطی کاملاً ویژه صرفاً در مراسم اعلام وفاداری به ملکه انگلیس شرکت کرده است.
وی در اعترافات صریح خود درباره این مراسم گفته است: "«جسیکا» افسر اطلاعاتی از من خواست که در یک جلسه شرکت کنم که فقط چند سؤال ساده از من میشود و من باید صرفاً یک عبارت را تکرار کنم.
روز موعود به لندن رفتم و با جسیکا به ساختمان اداری کوچکی در مرکز لندن رفتیم، در اتاق چند پرچم انگلیس و عکس ملکه قرار داشت، از من سؤالاتی پرسیده شد، از جسیکا پرسیدم «چه باید بگویم؟»، جسیکا گفت «نام ملکه انگلیس را باید بگویی، نام کامل وی را بلند ادا کن»، و من هم ادا کردم".
یکی از مهمترین نکات این پرونده، اعطای امتیازات ویژه انگلیس به اکبری بوده است.
در روند اخذ تابعیت اکبری، به وی ویزای معروف ILR یا کارت اقامت دائم اعطا میشود.
ILR مخفف Indefinite leave to remain بهمعنی «اجازه نامحدود برای ماندن» است، داشتن ILR به این معنی است که "شما اجازه دارید تا هر زمان که دوست دارید در انگلیس زندگی، کار و تحصیل کنید".
کارت ILR در زمان صدور پاسپورت باطل میشود، اما بهخلاف قوانین انگلیس، اکبری بعد از دریافت پاسپورت و بهتوصیه MI6 توانسته بود از این کارت استفاده کند. استفاده از پاسپورت انگلیسی برای اکبری اکیداً ممنوع بود.
اعطای تابعیت یکی از رویههای حمایتی و انگیزشی MI6 در سالیان اخیر بوده است، در این مورد علاوه بر گذرنامه انگلیسی، افسران سرویس جاسوسی با اعطای کارت اقامت دائم به مشارالیه بهعنوان یک رویکرد حفاظتی خاص و پیچیده به وی توصیه کردند که در سفر به ایران گذرنامه انگلیسی خود را همراه نداشته باشد.
اکبری در بخشی از اعترافات خود گفته است: "علت اعطای این مجوزها این بوده است که از آن در سفر استفاده کنم، اگر از گذرنامه انگلیسی استفاده کنم گذرنامه من از سیستم امنیتی ایران قابل دسترسی است و از سفارت انگلیس در تهران نیز قابل شناسایی و خطرناک است".
وی گفته است: "به من تأکید کردند که هیچگاه از پاسپورت انگلیسی خود حتی در سفر به کشورهای اروپایی استفاده نکنم و از ویزای ILR و پاسپورت ایرانی خود استفاده کنم، حتی نباید داشتن پاسپورت انگلیسی را به خانواده خود اعلام کنم که بسیار خطرناک است".
همچنین ارجاع مدارک تابعیتی خانواده محکوم در سال 95 امری غیرمعمول و خارج از روال عادی است. ازآنجایی که خانواده محکوم براساس قوانین انگلیس تا سال 1401 صلاحیت اخذ پاسپورت را نداشتند پیگیری ویژه و سفارشی MI6 جهت اخذ تابعیت این افراد هم دال بر جاری بودن ارتباط محکوم با سرویس اطلاعاتی انگلیس است.
افتتاح حساب ویژه در بانک معروف انگلیسی
علیرضا اکبری با کمک افسر اطلاعاتی MI6 یک حساب در بانک معروف HSBC افتتاح میکند. در زمان افتتاح حساب افسر اطلاعاتی همراه او بوده است، متصدی بانک فرمها را برای او پر کرده و وی صرفاً امضا کرده است.
اکبری پس از اخذ تابعیت انگلیس و استعلام وضعیت سفید خود، دوباره به ایران بازمیگردد و به همکاری با سرویس اطلاعات مخفی انگلیس ادامه میدهد و در نهایت پس از اشراف اطلاعاتی، با دستور قضائی توسط سربازان گمنام امام زمان(عج) بازداشت میشود.
پس از صدور کیفرخواست، پرونده به دادگاه ارجاع شد و جلسات دادگاه با حضور محکوم و وکیل وی برگزار شد.
دادگاه با عنایت به گزارش وزارت اطلاعات و مستندات ارائهشده از سوی سربازان گمنام امام زمان(عج)، اقاریر صریح محکومعلیه و اقدامات گسترده وی در همکاری با سرویس جاسوسی انگلیس، دریافت مبالغ هنگفت و با توجه به اینکه وی نسبت به اقدامات خود علم و آگاهی کامل داشته و بهراحتی توان تشخیص اثر خیانت خود بر کشور را دارا بوده است، محکوم را بهاتهام افساد فیالارض و اقدام گسترده علیه امنیت داخلی و خارجی کشور به اعدام محکوم کرد.
حکم صادره از دادگاه، پس از تأیید از سوی دیوانعالی کشور به اجرا در آمد.
انتهای پیام/+