تخصیص ۵ درصد بودجه به امور فرهنگی دانشگاهها اجرایی میشود
سخنگوی هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: تصویب طرح تخصیص پنج درصد بودجه سالانه دانشگاهها به امور فرهنگی به مجلس ارائه شده و در آینده نزدیک کلید میخورد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس،سید نظامالدین موسوی امروز در پنجاه و هشتمین اجلاس ملی معاونان فرهنگی و اجتماعی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور که در مشهد درحال برگزاری است، اظهارداشت: متأسفانه حقیقت تلخ این است که تا به امروز، فرهنگ همواره در سایه حوزههای آموزشی قرار گرفته و این در حالی است که اساس و زیرساخت هر مقوله اجتماعی، فرهنگ است. مارکسیستها بر این باور بودند که زیربنای همه تحولات تاریخی، اقتصاد است اما تجربه تاریخی به ما نشان میدهد که در هر برهه تاریخی، این مقوله فرهنگ بوده که زمینهساز شکلگیری جریانهای خاص و نهضتهای بزرگ شده است.
وی افزود: حقیقت موضوع این است که انقلاب مردم ما با محور قرار دادن فرهنگ بود و این مردم بر مبنای اسلام خواهیهایشان بود که به میدان آمدند و این نهضت را با خون خود حفظ کردند.
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: از ابتدا تأکید امامین انقلاب این بوده که باید محیط فرهنگی حاکم بر دانشگاهها، همسو با انقلاب باشد و بر همین اساس، در سال 1359 شاهد برپایی انقلاب فرهنگی در دانشگاهها در ابعاد و اندازههای بزرگ آن بودیم.
وی ادامه داد: برای مثال امروزه نهاد علوم تربیتی در آموزش و پرورش حذف شده، یک نهاد به نام امور پرورشی در این سازمان تأسیسشده و عناصر مخلص و مؤمنی که تربیت نسل آیندهساز کشور را رقم میزدند، بهمرور تبدیل به مشاوران آموزشی شدهاند که پا از مسائل علمی فراتر نمیگذارند.
ناکارآمدی فعالیت دانشگاهی ریشه در بی توجهی به مقوله فرهنگ دارد
موسوی گفت: امروزه غرب در عرصه ترویج و نهادینهسازی یک دروغ بزرگ به نام آزادی برای به پیش بردن اهداف شیطانی خود عمل کرده است. تصلب در ارزشها، شرایطی را در غرب رقم زده که اگرچه یک فرد هندیالاصل به مقام نخستوزیری انگلستان میرسد اما در عمل، این فرد بیشتر از هر فرد انگلیسیتبار به ایدئولوژی استعماری بریتانیای کبیر معتقد است و این دستاورد نظام فرهنگی در غرب است.
وی در ادامه صحبت های خود با تأکید بر ضرورت تصویب طرح تخصیص پنج درصد بودجه سالانه دانشگاهها به امور فرهنگی در آینده نزدیک ابراز کرد: بودجه امسال، بیش از 5 هزار میلیارد تومان است که حدود 60 درصد آن مربوط به بودجه شرکتهای دولتی، 30 درصد با محوریت بودجههای عمرانی و اجرایی و کمتر از 10 درصد بر امور فرهنگی متمرکز شده است اما بازهم دشمن هرسال در زمان ارائه لایحه بودجه بر این روش جنگ روانی متمرکز میشود که بودجه مجموع نهادهای فرهنگی انقلابی را با بودجه محیطزیست یا سایر زمینهها مقایسه کند تا در نتیجه فشاری به وجود بیاورد که بودجه به مسائل فرهنگی تخصیص پیدا نکند.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی ابراز امیدواری کرد: برگزاری جدی اردوهای راهیان پیشرفت بهصورت سراسری، تأمین التزام قانونی برای تخصیص پنج درصد بودجه فرهنگی دانشگاهها و تمرکز اجرای برنامهها با محوریت دادههای مبتنی بر افکار سنجیهای دانشجویی، سه مؤلفه اساسی برای هر پروژه فرهنگی در محیط دانشگاهی است. ناکارآمدی فعالیت دانشگاهی ریشه در بی توجهی به مقوله مهم فرهنگ دارد.
باید فرآیند آموزش و پژوهش بر مبانی فرهنگی منطبق شود
احد ضابط، رئیس دانشگاه فردوسی مشهد نیز اظهارداشت: تلاشها بر این است که در راستای تشکیل تمدن نوین اسلامی و تحقق فرازهای بیانیه گام دوم، فضای دانشگاهی کشور یک گام بیشتر به سمت اسلامی شدن حرکت کند.
وی افزود: رهبر معظم انقلاب، فرهنگ را به هوایی که در آن تنفس میشود، تشبیه کردهاند. حقیقت هم همین است و همه برنامهها، پویشها، تشکلها و ویژهبرنامهها در یک بستر فرهنگی توان اجرایی پیدا میکند. بر همین اساس، دانشگاهی هم که بیش از 90 درصد فعالیتش آموزشی و پژوهشی است، باید مبتنی بر یک الگوی فرهنگی عمل کند تا بتواند اسلامی شود، انسانسازی کند و خروجیهای آن همچون شهید چمران باشند.
رئیس دانشگاه فردوسی مشهد خاطرنشان کرد: اینجاست که تطبیق فرآیند آموزش و پژوهش بر مبانی فرهنگی ضرورت پیدا میکند. مقصود حین یادگیری است؛ یعنی از همان کلاس و در جریان تدریس گرفته تا در همان آزمایشگاه و در جریان آزمایش، نسخه جامعی تعریف شود که بتواند فرهنگ را مبتنی بر ارتباط استاد و دانشجو تعریف کند.
وی ادامه داد: امام زمان(عج) در دعای خود به فرازهای نورانی متعددی اشاره میکنند که یکی از آنها طلب زهد و نصیحت برای اساتید و جهد و رغبت برای دانشجویان است. اینها مؤلفههای اساسی تدریس و تحصیل منطبق با الگوی اسلامی ایرانی هستند زیرا اگر دانشجو در ارائه و عمل استاد صداقت نبیند، دیگر نمیتوان امیدوار به تحول دانشگاه بود و این همان سرفصلهایی است که باید براساس آن فرهنگسازی کرد.
انتهای پیام/282/ن