اجلاس پاریس و برنامه تازه غربی و عربی برای قیمومیت بر لبنان

اجلاس پاریس و برنامه تازه غربی و عربی برای قیمومیت بر لبنان

محورهایی که بازیگران خارجی عرصه لبنان قصد دارند طبق آنها در اجلاس پاریس، درباره این کشور گفتگو کنند، بیانگر وجود یک برنامه تازه از جانب غربی‌ها و برخی کشورهای عربی برای سیطره بر پرونده سیاسی لبنان و جهت‌دهی آن در راستای منافع خودشان است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، در بحبوحه بحران‌های درهم تنیده شده لبنان، از خلأ ریاست‌جمهوری و دولت گرفته تا حواشی مشکوک در پرونده انفجار بیروت و پرونده‌های فساد ملی بانک مرکزی و رئیس آن «ریاض سلامه» و تحرکات اروپایی‌ها در این پرونده‌ها، منابع از طرح فرانسه برای برگزاری نشستی در پاریس درباره لبنان خبر دادند.

منابع دیپلماتیک در گفتگو با روزنامه کویتی الجریده اعلام کردند که در نشست پاریس طرحی برای خروج لبنان از بحران مورد بررسی قرار خواهد گرفت و بر اساس 3 موضوع مهم است.

بر اساس این گزارش، ایالات متحده، فرانسه، عربستان سعودی و قطر به عنوان بازیگران خارجی عرصه لبنان در این نشست مشارکت می‌کنند و قرار است نقشه‌ روشنی  برای خروج لبنان از بن‌بست سیاسی، انتخاب رئیس جمهور، تشکیل دولتی هماهنگ و انجام اصلاحات اقتصادی مورد نیاز ارائه شود.

این منابع افزودند، در نشست پاریس که با حضور «باربرا لیو» دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور خاورنزدیک، «پاتریک دورل» مشاور رئیس جمهور فرانسه، «نزار العولا» دیپلمات سعودی و «محمد بن عبدالعزیز الخلیفی» معاون وزیر خارجه قطر برگزار می‌گردد، درباره یک سند سیاسی روشن که شامل برنامه کاری برای خروج لبنان از بحران‌هاست بحث خواهد شد.

منابع مذکور تاکید کردند که در اجلاس پاریس مستقیما درباره اسامی نامزدهای ریاست‌جمهوری یا نخست‌وزیری آینده لبنان صحبت نمی‌شود بلکه طرف‌های حاضر در نشست با توجه به ویژگی‌هایی که برای رئیس جمهور و نخست وزیر آینده لبنان در نظر دارند، نقشه راه مرحله بعدی را ترسیم می‌کنند. از نظر آنها یکی از ویژگی‌های رئیس جمهور و نخست‌وزیر جدید لبنان آن است که نباید به هیچ حزب و طرف سیاسی وابسته باشند.

روزنامه الجریده کویت به نقل از منابع دیپلماتیک نوشت، اجلاس پاریس بر مبنای 3 موضوع و رخداد است: اول بیانیه مشترک اخیر «محمدبن سلمان» ولیعهد سعودی و «امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه که در جریان سفر وی به ریاض درباره لبنان صادر شد. موضوع دوم «ابتکار کشورهای حوزه خلیج فارس» است که سال گذشته توسط  کویت به لبنان ارائه شد.

به گزارش تسنیم، «ژانویه گذشته بعد از اینکه عربستان و چند کشور دیگر در حوزه خلیج فارس به بهانه انتشار اظهارات جورج قرداحی که جنگ یمن را جنگی بیهوده دانسته و تاکید کرده بود که این جنگ هرچه زودتر باید متوقف گردد، لبنان را تحریم و سفرای این کشور را اخراج کرده و سفرای خود را نیز از بیروت فراخواندند،  «احمد ناصر الصباح» وزیر خارجه کویت که گفته می‌شد حامل ابتکاری برای حل این بحران است به لبنان سفر کرد.

اما مشخص شد که وزیر کویتی برگه‌ای شامل شروط 12 گانه که هر کدام بیانگر عنوانی جهت ایجاد یک درگیری سیاسی داخلی و منطقه‌ای بود، با خود به همراه داشت. این شروط 12 گانه درواقع محصول اقدام مشترک آمریکا و متحدان آن در کشورهای حوزه خلیج فارس بود و شروط و خواسته‌های عربستان سعودی را نیز نشان می‌داد.

 تعهد لبنان به همه الزامات کنفرانس طائف، تعهد لبنان به سیاست فاصله گرفتن و بی‌طرفی (در امور منطقه) در گفتار و عمل و تعیین چارچوب زمانی مشخص برای اجرای قطعنامه‌های شماره 1559 شورای امنیت درباره خلع سلاح حزب‌الله، از جمله بارزترین شروط این «ابتکار» بود که لبنانی‌ها آن را مغایر با اصل حاکمیت و استقلال این کشور دانستند و اکنون عربستان مجددا اصرار به احیای آن دارد».

این رسانه کویتی ادامه داد، اما موضوع سوم بیانیه سه جانبه‌ای است که نمایندگان آمریکا، عربستان سعودی و فرانسه در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک صادر کردند.

بر اساس این گزارش، این 3 موضوع اصلی سقف سیاسی نشست پاریس را تشکیل می‌دهد یعنی تعهد به توافق طائف، انتخاب رئیس جمهوری که قادر به بازگرداندن اعتماد داخلی و خارجی و تشکیل دولت بوده و به قطعنامه‌های بین‌المللی پایبند باشد و اجازه ندهد لبنان تبدیل به سکویی برای هدف قرار دادن کشورهای عربی باشد. این رئیس جمهور همچنین باید بتواند برنامه‌ای برای انجام اصلاحات اقتصادی اجرا کند.

منابع دیپلماتیک مذکور  تاکید کردند، عربستان و قطر و فرانسه و آمریکا درباره امکان تعیین یک جدول زمانی برای حل بحران لبنان با تهدید به تحریم این کشور گفتگو خواهند  کرد؛ مگر اینکه پیشرفت واقعی در روند سیاسی لبنان حاصل شود.

این درحالی است که روز گذشته یک سیاستمدار ارشد لبنانی که با شماری از مقامات غربی دیدار کرده بود فاش کرد، پرونده لبنان در اولویت غربی‌ها نیست و نه آمریکایی‌ها و نه اروپایی‌ها که خودشان گرفتار پیامدهای ناشی از بحران اوکراین هستند نمی‌توانند به حل بحران‌های لبنان کمک کنند.

نگاهی به محتوا و محورهای گفتگوی طرف‌های مذکور در نشست پاریس نشان می‌دهد که این کشورها اساسا طرحی برای خروج لبنان در راستای منافع این کشور ندارند؛ بلکه می‌خواهند با بهره‌گیری از اوضاع بحرانی این کشور در سایه خلأ سیاسی و آشفته‌بازار پرونده انفجار بیروت و فساد ریاض سلامه و ... پروژه‌هایی را که در دوره‌های قبل نتوانستند در لبنان اجرا کنند، در این مرحله به انجام برسانند.

علاوه بر آن هیچ مسئول لبنانی در این نشست حضور ندارد و همچنین به نقش خود لبنانی‌ها برای خارج کردن کشورشان از بحران اشاره‌ای نشده است؛ مسئله‌ای که درباره وجود یک برنامه تازه برای سیطره بر امور سیاسی لبنان و جهت‌دهی آن در راستای پروژه‌های غربی-آمریکایی هشدار می‌دهد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon