علی باقری: ایران در معادله برجام طرف مدعی است
باقری معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه ایران در معادله برجام مدعی است و بارها اعلام کرده که در چارچوب توافق گذشته حاضر به انجام مذاکرات است، گفت: ایران تعاملات خود را با طرفهای مقابل بهطرق مختلف ادامه میدهد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، «علی باقری کنی» معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران مهمان برنامه اینسایت شبکه پرس تیوی بود و در قالب آن به واکاوی ابعاد مختلف سیاست خارجی ایران در دولت سیزدهم و بهطور خاص تحلیل و تفسیر موقعیت منطقهای و بینالمللی کشورمان پرداخته است.
وی گفت: پس از جنگ جهانی دوم، قدرتهای فاتح جنگ مذکور، میان خود نوعی توازن ایجاد کردند که مبنای تشکیل نظمی بینالمللی شد، در این چارچوب، سازوکارهای سیاسی و فراگیری نظیر سازمان ملل متحد و یا شورای امنیت (با حق وتوی پنج قدرت جهانی) و در عین حال، سازمانهای اقتصادی نظیر بانک جهانی و یا صندوق بینالملل پول و غیره نیز با توجه به موقعیت برتری که دولت آمریکا برای خود قائل بود، ایجاد شدند.
باقری کنی افزود: اگرچه این نهادها عنوان سازمانهای بینالمللی را یدک میکشیدند، با این حال عملاً نقشی که مثلاً کشوری نظیر آمریکا در قبال آنها بازی میکرد، قابل توجه و مسلط بود و عملاً آنها در خدمت منافع این کشور قرار داشته و دارند. بنیان اصلی این نظم بینالمللی، قدرتِ طرفهایی بود که به آن شکل داده بودند، ماهیت اصلی قدرتشان نیز نظامی بود که در جریان جنگ جهانی دوم به منصه ظهور رسیده بود، البته قدرتهای فاتح جنگ جهانی دوم (همان پنج عضو دائم شورای امنیت) با گذشت زمان به قدرتهای اصلی اتمی جهان نیز تبدیل شدند.
معاون وزیر امور خارجه عنوان کرد: با اینهمه با گذشت زمان، نظم بینالمللی ایجادشده توسط قدرتهای غربی پس از جنگ جهانی دوم، بهویژه پس از فروپاشی شوروی دچار آسیبهای جدی شد و عملاً فضایی جدید را پیشِروی خود مشاهده کرد. در این فضا، آمریکاییها مدعی ایجاد نظام تکقطبی شدند، البته پس از سقوط شوروی بسیاری از ناظران و تحلیلگران با توجه به فاصله قدرت آمریکا با دیگر کشورها در عرصه بینالمللی، این ادعای واشنگتن را چندان هم گزاف نمیدیدند، با این همه، در این مسیر یک اتفاق قابل تأمل در عرصه بینالمللی روی داد که آن پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و استقرار نظام جمهوری اسلامی در کشورمان بود.
وی در ادامه تصریح کرد: انقلاب اسلامی در جغرافیایی خاص روی داد با این حال از حیث ماهیتی و گفتمانی طراحی جدیدی را در عرصه بینالمللی ارائه میکرد. مفهوم محوری در این زمینه، عدم اتکا به هیچ قدرتی بود. در این فضا، جهان غرب تقابل جدی با انقلاب اسلامی را در اولویت قرار داد و از ناحیه آن احساس خطر کرد که نمود اصلی این مسئله را در ماجرای جنگ تحمیلی هشتساله علیه کشورمان شاهد هستیم، جنگی که اگرچه از طریق رژیم صدام علیه ایران اعمال شد با این حال قدرتهای جهانی که از انقلاب اسلامی احساس خطر کرده بودند در پسِ آن قرار داشتند.
بهگفته باقری کنی، بهطور خاص آمریکاییها بهتدریج دریافتند که اساساً مواضع و رویکردهای پیشین آنها در قالب نظم بینالمللی و نظمهای منطقهای دیگر معتبر نیست و مثلاً موجودیتی نظیر انقلاب اسلامی عملاً راهبردها و رویکردهای کلان آنها را با جدیت تمام زیر سؤال میبرد و هدفِ حمله قرار میدهد.
وی اضافه کرد: بهطور خاص میبینیم که انقلاب اسلامی ایران بهنحوی جدی رژیم صهیونیستی را بهعنوان یکی از متحدان مهم منطقهای آمریکا در خاورمیانه، قویاً به چالش کشیده است، در این راستا، شکستهای قابل توجه رژیم صهیونیستی در لبنان و فلسطین و غیره، همه جهان غرب را به این نتیجه رساند که فضایی جدید بهویژه با توجه به قدرتگیری انقلاب اسلامی در منطقه خاورمیانه و البته در عرصه بینالمللی حاکم شده است.
معاون وزیر امور خارجه افزود: ازاینرو، عرصه بینالمللی با دو نکته محوری روبهرو شد؛ افول مؤلفههای قدرت کنشگران غربی نظام بینالمللی که این مسئله مخصوصاً در شرایط کنونی و با توجه به چشماندازهای آتی که برای جهان ترسیم میشود، کاملاً محسوس است، در واقع هرچه زمان به پیش میرود، افول آمریکا و اروپا عینیتر میشود. از سوی دیگر، جهان شاهد اوجگیری قدرتهای نوظهور بوده است که این قدرتها بهخوبی فهمیدهاند برای اینکه بتوانند جایگاه واقعی خود در عرصه بینالمللی را بیابند، راهی جز معنادار کردن فاصله خود با قدرتهای غربی نظیر آمریکا ندارند.
باقری کنی ادامه داد: درست به همین دلیل است که قدرتهای نوظهور بهدنبال ایجاد سازوکارهای بینالمللی چندجانبه قدرتآفرینِ مختص خود حرکت کردند تا بدون فروپاشی سازوکارهای موجود، از یکهتازی و قلدری غربیها و بهویژه آمریکاییها با استفاده از نهادهای بینالمللی جلوگیری کنند، در این رابطه بهطور خاص میتوان به سازمان همکاریهای شانگهای و یا بریکس بهعنوان سازمانهایی اشاره کرد که قدرتهای نوظهور جهان با تکیه بر آنها نظم موجود غربمحور جهان را به چالش میکشند.
وی خاطرنشان کرد: در این فضا قدرتهای غربی اقدامات زیادی را در دستورکار خود قرار داده و میدهند تا با این روند جدید مقابله کنند که البته بهنظر من جنگ اوکراین خود نمودی عینی از همین مسئله است، ازاینرو، باید بدانیم که ما اکنون با جهانی که در حال گذار است و قاعدتاً باید به نظمی جدید برسد روبهرو هستیم، نظمی که بهنظر من شاید یکی از چشماندازهای مهم آن میتواند وجود نگاه عدالتمحور در آن باشد، در این راستا، ما در رایزنیهایی که با روسیه و چین داریم، این نکته را مشاهده میکنیم که مسئله ایجاد نظمی عدالتمحور در نگاه آنها نیز وجود دارد، حال اینکه این موضوع چقدر در عمل محقق شود جای بحث دارد.
وی گفت: با این حال، نکته قابل تأمل این است که قدرتهای نوظهور کنونی جهانی با استفاده از همافزایی قدرت خود بهدنبال ایستادگی در برابر نظم موجود بینالمللی که از سوی قدرتهای غربی به جهانیان تحمیل میشود، هستند. البته در این نظم، جمهوری اسلامی ایران میتواند نقش و جایگاهی ویژه را از چند جهت داشته باشد، بهعنوان مثال، نوع نگاه و بینش ایران در ایجاد نظم جهانی جدید بسیار مفید و مؤثر است. انقلاب اسلامی ایران یک پدیده مردمپایه بوده و هست و این نکته مفیدی برای ایجاد ساختارهای جدید نظم جهانی است.
وی ادامه داد: بهطور خاص میبینیم که مثلاً مفهوم «مقاومت» که چهره منطقهای جمهوری اسلامی ایران را نمایندگی میکند تا حد زیادی پدیدهای مردمپایه و مردممحور است، همین مردمی بودنِ جریان مقاومت عملاً امکانات زیادی را از جریانهای مخالف با ایران گرفته است تا این جریان را غیرمردمی و نامشروع معرفی کنند، این در نوع خود هنر و یکی از ظرفیتهای قابل توجه انقلاب اسلامی ایران بوده است. در این فضا، غربیها و متحدان آنها در سطح جهان، همواره سعی داشتهاند به این جریانها (جریان مقاومت) بار منفی بدهند و از این طریق از ارتقای قدرتشان جلوگیری کنند، با این همه، بهنظر من در دوره گذار و ایجاد نظم بینالمللی جدید در جهان، ایران میتواند قدرت کنشگری قالبتوجهی داشته باشد.
علی باقری کنی عنوان کرد: ازاینرو، ایران، هم بهواسطه روابط رو به رشدش با قدرتهای نوظهور و هم با توجه به الگوی حکمرانی خود، از ظرفیتهای بالایی جهت ایفای نقش در دوره گذر از نظم بینالمللی کنونی و حرکت بهسمت نظم جدید برخوردار است. خوب ما میبینیم که الگوی حکمرانی و اندیشهای انقلاب اسلامی عملاً ضربههای جدی را به رویکردها و رویههای غیرقانونی و زیادهخواهانه قدرتهای غربی و متحدان منطقهای آنها وارد کرده و میکند.
وی گفت: فراموش نکنیم که جریان مقاومت صرفاً جنبه سلبی و مقابلهجویانه ندارد بلکه جنبه ایجابی نیز دارد و حضور فعال سیاسی و اجتماعی دارد و در ایجاد نظم و امنیت و شکوفایی هم ایفای نقش دارد، اساساً به همین دلیل هم است که قدرتهای غربی با تحمیل سیلی از فشارها علیه جریان و گروههای مقاومت سعی کردهاند به دیگران این پیام را برسانند که پیروی از راه و رسم جریان مقاومت، هزینههای سنگینی را برای آنها بهدنبال خواهد داشت.
معاون وزیر امور خارجه افزود: بهطور کلی، جمهوری اسلامی ایران برای نظم جدید بینالمللی، هم چشمانداز دارد، هم برنامه درازمدت دارد و هم تدابیری را اتخاذ کرده است تا بتواند با همکاری قدرتهای دیگر در قالب چندجانبهگرایی، نگاهی جدید را در صحنه بینالمللی مطرح کند که این نگاه جدید تضمینکننده برقراری نظمی با چشمانداز برقراری افقهای عدالتمحور باشد.
علی باقری کنی، معاون وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه گفت: بهنظر من هم ایران، هم انقلاب اسلامی و هم جمهوری اسلامی از منظر سختافزاری حامل ویژگیهایی هستند که توجه به آنها بسیار مهم است. در عرصه سختافزاری مؤلفههای قدرت ایران فراوان است، از جغرافیای پهناور آن گرفته تا نیروی انسانی غنی آن و غیره، در مقابل در عرصه نرمافزاری باورهای مردم و ظرفیتهای فکری و اندیشهای انقلاب اسلامی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی متذکر شد: نکته قابل تأمل این است که قدرت نرم انقلاب اسلامی تا حد زیادی در قبال دیگر کشورها معطوف به این مسئله است که ایران به آنها نمیگوید که "ایرانی شوید"، بلکه بهعکس ایران از آنها میخواهد که خودشان باشند، مسئلهای که البته در باورهای دینی و ملی ما نیز ریشهدار است. بهنظر من یکی از معجزات امام راحل(ره) در جریان پیروزی انقلاب اسلامی، شناسایی یا بازشناسایی مؤلفههای قدرت ایران و مهمتر از همه تبدیل این مؤلفههای قدرت به "اقتدار" بود.
وی اضافه کرد: درست همین موضوع نیز بود که موجب ایجاد نوعی خودباوری در کشورمان شد و پیشرفتهای زیادی را از همان نخستین سالهای پیروزی انقلاب اسلامی برای کشورمان بههمراه داشته است، البته این موفقیتها صرفاً در ایران محدود نماندهاند و دیگر کشورها بهویژه در بعد منطقهای نیز تجربیات مشترکی را داشتهاند، در واقع انقلاب اسلامی این قدرت را دارد که از "مردم"، تولید قدرت کند. اکنون میبینیم که جریانهای مقاومت در کشورهای مختلف منطقه، عملاً در حال پیگیری منافع ملی کشورهای خود هستند و رویکرد آنها با تعهدشان به جریان مقاومت تعارضی ندارد، این حقیقتاً هنر و جامعیت انقلاب اسلامی را میرساند، ازاینرو اینکه میگوییم ایران میتواند در قالب نظم جدید جهانی کنشگری مؤثری داشته باشد، یک ادعا نیست بلکه یک واقعیت عینی است، مسئلهای که البته نمودهای عینی خود را در نمونههای مختلفی نیز به نمایش گذاشته است.
معاون وزیر امور خارجه کشورمان در بخش دیگری از سخنانش گفت: جهان غرب جهت تقابل با انقلاب اسلامی و هر جریان دیگری که در برابر آنها قرار میگیرد، ابتدا به آن برچسب میزند که این برچسب، از هر جنبهای که بخواهیم در نظر بگیریم، از بارِ منفی برخوردار است، بهعنوان مثال در حوزه توانمندیهای هستهای کشورمان شاهدیم که ایران سال به سال پیشرفتهای قابل ملاحظهای را در این زمینه کسب کرده است و اکنون بسیاری اعتراف میکنند که ایران در این حوزه در سطح یک قدرت جهانی کنشگری دارد، ازاینرو، اگر آمریکاییها بخواهند از منظر پیشرفت یک علم در ایران به مسئله توسعه توانمندیهای هسته ایران بپردازند، عملاً از وجاهتی جهت توجیه رویههای نامشروعشان علیه کشورمان در این حوزه برخوردار نیستند، در این چارچوب، آنها میآیند و برچسب ساختِ بمب اتم را به ایران میزنند تا از این طریق بتوانند رویههای منفی خود در قبال کشورمان را توجیه کنند، مسئلهای که در مورد گفتمان کلان انقلاب اسلامی نیز برقرار است و غرب مایل است به هر شیوه ممکن تصویری مخدوش را از این گفتمان به جهانیان عرضه کند. انقلاب اسلامی یک پدیده هنجارمحور است و شکوفایی بشر را مد نظر دارد و این همان چیزی است که قدرتهای مخالف با ایران مایل به علنی شدن و ترویج آن نیستند.
باقری کنی ادامه داد: این در حالی است که مخالفان ایران و انقلاب اسلامی در عرصه بینالمللی نظیر آمریکا و رژیم صهیونیستی همواره با اقدامات نامشروع و غیرقانونیشان، دستورکارهای خود را به پیش میبرند که البته نمونههای این رویکرد آنها نیز کم نیست، این موضوع نشان میدهد تا چهاندازه جهان غرب و متحدان آن علیه پدیده انقلاب اسلامی دست به وارونهسازی واقعیتها میزنند.
وی افزود: در شرایط کنونی شاهدیم که وزن و جایگاه ایران در چارچوب معادلات منطقهای و بینالمللی افزایش قابلتوجهی یافته است، مثلاً حضور ایران در سازمان همکاریهای شانگهای و پذیرش این مسئله از سوی کشورهای عضو تا حد زیادی ناشی از نیاز کنشگران حاضر در سازمان مذکور به استفاده از ظرفیتها و قدرت ایران بود، البته ما نیز از این موضوع منافع زیادی را میبریم. در مورد سازوکار بریکسپلاس نیز شاهد رویکردی مشابه هستیم و میبینیم که کشورهای این مجموعه نیز با توجه به نقش و جایگاه بینالمللی ایران کاملاً پذیرای کشورمان هستند، در واقع، سرعت نیاز جهانی به حضور و نقشآفرینی ایران افزایشی قابل توجه داشته است، این مسئله تا حد زیادی مایه نگرانی جبهه مخالفان ایران است و در عین حال برای دوستان کشورمان نویدبخش و امید آفرین است.
علی باقری کنی در ادامه تصریح کرد: بستری که دلار جهت توسعه سیطره جهانی آمریکا ایجاد میکند شاید قدرت نظامی این کشور قادر به ایجاد آن نباشد، دلیل اصلی این مسئله نیز این است که دلار در بسیاری از نقاط جهان که نیروهای نظامی آمریکا حضور ندارند، حضور دارد و منافع این کشور را به پیش میبرد، در این راستا، ایران از دو منظر جهت کاهش اتکای خود و اقتصادش به دلار تلاش کرده است.
وی توضیح داد: اول اینکه باید توجه داشت که جهت شکل دادن به یک نظم جهانی جدید، مؤلفههای شکل دادن به این نظم (نظمِ قدیم) نیز باید تغییر کنند و در این حوزه، بحث اقتصاد و ارتباط آن با ارز مهم است و ایران به آن توجه ویژهای داشته است. از سوی دیگر، در بحث تحریمها نیز ایران بهنحوی جدی وارد میدان شده و سعی کرده است خود را از قید و بندهای قدرتهای غربی علیه خود برهاند و نجات دهد و اساساً دو حوزه مذکور نوعی همافزایی را با یکدیگر به نمایش گذاشتهاند، البته میبینیم بحث دلارزدایی فراتر از ایران در حوزه قدرتهای نوظهور و سازوکارهای مورد حمایت آنها نیز بهنحوی جدی دنبال میشود.
باقری کنی ادامه داد: ایران نیز سعی کرده است که چه در قالب مناسبات دوجانبه و چه چندجانبه، دستورکار مذکور را بهنحوی جدی دنبال کند، البته بسیاری از توافقات ما در این زمینه با کشورهای مختلف ماهیتی محرمانه دارند و دیگر، تلاشهای جمعی جهت دلارزدایی از اقتصاد جهانی یک شعار نیست و تحولات میدانی قابلتوجهی در این حوزه رخ داده و میدهند.
معاون وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه با اشاره به سیاست ایران در قبال همسایگان خود و قدرتهای شرقی جهان گفت: از دو منظر، توسعه روابط ایران با همسایگانش برای دولت سیزدهم از اهمیتی ویژه برخوردار است؛ اول از منظر سیاست خارجی نگاه به شرق و دیگر تأکید بر مؤلفههای درونی قدرت. در مورد سیاست نگاه به شرق باید بگویم که سیاست مبنایی جمهوری اسلامی ایران در حوزه سیاست خارجی حفظ استقلال کشور است. فراموش نکنیم که پیام اصلی انقلاب اسلامی، آزادی در داخل و آزادی در خارج است.
باقری کنی ابراز کرد: آزادی در خارج یعنی رها بودن از سلطه بیگانگان. در این فضا، سیاست نه شرقی و نه غربی کشورمان به این معنا است که ما نه به شرق تکیه داریم نه غرب اما این به آن معنا نیست که ما با جهان قطع رابطه میکنیم. در این فضا، نگاه ما به شرق و همسایگانمان در واقع نگاهمان بهغیر غرب است (و بالعکس)، از این منظر، ما در عین روابط با شرق و غرب عالم، استقلال خود را حفظ میکنیم و در عین حال با همسایگان کشورمان نیز روابط نزدیک و گستردهای را در دستورکار داریم، بهطور خاص در حوزه همسایگان شاهد بودهایم که در دولت سیزدهم، روابط ایران با کشورهای همسایه و رفع اختلافات با آنها تا حد زیادی در دستورکار قرار گرفته است.
وی ادامه داد: در این رابطه باید توجه داشته باشیم که ما با دشمن خود بحث تهدیدزدایی را در دستورکار داریم و در رابطه با دیگران تنشزدایی را مد نظر داریم و سعی داریم اختلافاتمان با یکدیگر را با تعامل حل کنیم، مسئلهای که نمودهای عینی خود را در قالب رویکردهای دولت کشورمان نسبت به منطقه آسیای میانه و یا کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس نیز به نمایش گذاشته است. بهطور خاص بهبود و توسعه روابط ایران با کشورهایی نظیر کویت، امارات، قطر، عمان، ترکیه، عراق، تاجیکستان و ازبکستان را شاهد بودهایم.
علی باقری کنی اضافه کرد: در این رابطه ایران همافزایی قابلتوجهی را با کشورهای مذکور از خود نشان داده است. در شرق نیز ایران با کشوری همچون افغانستان مواجه است که مجموعهای از زمینهها و البته خود بحران را در این کشور چندین سال است که شاهد بودهایم. افغانستان کنونی با چالشهای گستردهای در حوزههای امنیتی و اجتماعی و اقتصادی و غیره روبهروست و کنار همه اینها، دولتی در افغانستان شکل گرفته که این دولت با چالش شناسایی بینالمللی از سوی جامعه جهانی مواجه شده است و ایران هم تأکید داشته و دارد که دولتی که اکنون در افغانستان شکل گرفته است باید مورد پذیرش همه جریانهای مؤثر در افغانستان باشد تا بتواند دولتی پایدار را در این کشور مستقر کند.
معاون وزیر امور خارجه ایران افزود: در عین حال، ایران از هیچ تلاش و کوششی در زمینه تأمین نیازهای اساسی مردم افغانستان مخصوصاً در بُعد اقتصادی و رفاهی فروگذار نکرده و نمیکند. با پاکستان نیز ما تعاملات جدی با این کشور داشته و داریم. در روابط دو کشور نیاز به افزایش مراودات اقتصادی میان دو طرف داریم که این مسئله نیازمند همت جدی از سوی دو طرف دارد و نهادهای مسئول در این رابطه باید تا جای ممکن روند را تسهیل کنند. از چشماندازی کلی، علیرغم اینکه در سالهای اخیر جهان و منطقه ما با تحولات مختلفی روبهرو شده با این حال مسیر ما در زمینه توسعه روابط با کشورهای همسایمان رو به جلو بوده و متوقف نشده است.
علی باقری کنی در ادامه گفت: یکی از بنیانهای اصلی سیاست خارجی ایران که ریشه در باورهای دینی ما نیز دارد این است که ما باید بر عهد و قرار و پیمانهای خود وفادار باشیم، البته ایران در مورد نظم بینالمللی مطلوب و مدنظر خود نیز این اصل را دنبال میکند، این در حالی است که آمریکاییها و اساس نظم غربمحور به این موضوع هیچ توجهی ندارند و هر جا منفعتشان اقتضا کرد، مسیر دیگری را در پیش میگیرند.
معاون وزیر امور خارجه افزود: در مورد ماجرای برجام نیز ایران عیناً به تعهدات خود عمل کرد و انتظار این را داشته و دارد که آنها هم چنین باشند، البته ایران در برابر بیتعهدی آنها منفعل عمل نمیکند، با این حال آنچه مهم است این نکته میباشد که ایران زیرِ تعهدات خود نمیزند، تجربه تاریخی برجام نیز همین موضوع را نشان میدهد، در این رابطه باید توجه داشته باشیم که حتی اقدامات ایران در زمینه کاهش تعهدات برجامیاش نیز بر مبنای مفاد خودِ توافق برجام صورت گرفته است و ایران در این زمینه نیز به تعهداتش در قالب برجام وفادار بوده است.
وی تصریح کرد: در این چهارچوب ایران در معادله برجام طرفِ مدعی است و طرفهای غربی بدهکارند، با این همه، تجربه برجام چند مؤلفه مهم را برای کشورمان بههمراه داشت؛ اول اینکه ما به هیچ وجه نباید به دشمن اعتماد کنیم، این یک سرفصل اساسی در سیاست خارجی ایران است اما مسئله برجام آن را مورد تأکید قرار داد. نکته دوم عدم اتکا به بیگانه است. پیشتر مدام گفته میشد که اگر توافق شود میشود فلان کارها را کرد، این در حالی است که ما باید تا جای ممکن از ظرفیتهای توافق در مسیر دستیابی به اهداف و منافع خود بهره بریم، یعنی ما باید مسیر خود را به جلو حرکت کنیم و از ظرفیتهای توافق نیز استفاده کنیم.
باقری کنی افزود: ازاینرو، خود توافق نباید ظرفیتها را تعطیل و معطل کند، نکته دیگر اینکه در سالهای اخیر، غربیها چه اروپا و چه آمریکا ثابت کردند که اگر منافعشان ایجاب کند؛ هیچ حد و مرز اخلاقی را نمیشناسند، در این زمینه گسترش تحریمهای غرب به حوزههایی نظیر مواد غذایی، دارو و تجهیزات پزشکی و دیگر موارد بشردوستانه از جمله مواردی هستند که در عرصه بینالمللی نباید علیه کشوری تحریم شوند.
وی یادآور شد: با این حال، تمامی این موارد در سالهای اخیر علیه ایران هدفِ تحریم قرار گرفتند، این موضوع عملاً چهره واقعی غربیها را برای مردم کشورمان به نمایش گذاشت و نشان داد تا چه اندازه کنشگران غربی که خود را حامی حقوق بشر میدانند، در صورت لزوم حتی حاضر نیستند مواد دارویی مورد نیاز یک کودک بیمار را نیز که مثلاً نیاز به پانسمان زخمهایش جهت تسکین درد دارد در اختیار کشورش و وی قرار دهند، در این زمینه بهطور خاص میتوان به کودکان "ایبی" اشاره کرد که متأسفانه هدف تحریمهای کشورهای غربی قرار گرفتهاند، این مسئله حقیقتاً تجربهای غمانگیز اما مهم برای ملت ایران است و نشان داد تا چهاندازه غربیها جایی که مسئله منافعشان مطرح باشد، حاضر به فدا کردن همه چیز حتی خودِ بشر و نه صرفاً حقوق بشر هستند.
علی باقری کنی در پایان تصریح کرد: موضوع مذاکرات رفع تحریمها که در دولت کنونی کشورمان از ابتدا ادامه پیدا کرد و تا امروز ادامه دارد، در چارچوب خطوط قرمز کشورمان و با هدف استیفای منافع و حقوق ملت ایران ادامه دارد و ایران همواره در قالب آن جدیت داشته است. ایران همچنان در این مذاکرات جدیت دارد با این حال، آنچه البته بهصورت خاص مورد تأکید دولت و مقام معظم رهبری نیز بوده این است که سرنوشت کشور نباید به مسئله مذاکرات گره بخورد با این حال، مذاکرات بخش مهم سیاست خارجی دولت را شکل داده و شکل میدهد و هیچ اهمال و کوتاهی در مسیر مذاکرات را از سوی دولت کشورمان مشاهده نمیکنیم و خودِ آقای رئیس جمهور بهصورت جدی پیگیر مسئله مذاکرات است.
وی تأکید کرد: با این حال، طرف مقابل بعضاً همچون قبل بهانههایی واهی میآورد و بهدنبال مباحثی خارج از دستورکار است. ایران بارها اعلام کرده است که در چارچوب توافق گذشته حاضر به انجام مذاکرات است. در زمان حاضر که من سخن میگویم، ایران تعاملات خود را با طرفهای مقابل بهطرق مختلف ادامه میدهد و مذاکرات به بخشهای مختلف تقسیم شده است و به پیش برده میشود. من امیدوارم که روند تلاشها و همافزاییها در مسیر مذاکرات، به نتایج مثبتی نیز ختم شود.
انتهای پیام/+