استانداردهای دوگانه محور آمریکایی در کمک به زلزلهزدگان ترکیه و سوریه چگونه برملا شد؟
زمین لرزه مهیب اخیر در سوریه و ترکیه و استانداردهای دوگانهای که در کمک به زلزلهزدگان دو کشور مشاهده میشود به خوبی دروغ بودن ادعاهای حقوق بشری آمریکا و غرب را ثابت کرده و نشان میدهد حقوق بشر برای آنها صرفا در منافع خودشان خلاصه میشود.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، در شرایطی که مردم سوریه بعد از گذشت یک دهه از بحران ویرانگر تروریسم در سال 2011، درحال تجربه یک بحران فاجعهآمیز دیگر بعد از زلزله مهیب اخیر هستند، اما ناچارند علاوه بر تبعات این زلزله بزرگ، با پیامدهای سیاستهای خصمانه دشمنانشان نیز دست و پنجه نرم کنند.
معیارهای دوگانه غرب و آمریکا در کمک به زلزلهزدگان ترکیه و سوریه
از سحرگاه دوشنبه (17 بهمن ماه) که زلزلهای به بزرگی 7.8 ریشتر جنوب ترکیه و شمال سوریه را لرزانده و تلفات فاجعهبار و بیسابقهای در سطوح انسانی و مادی برای هر دو کشور به همراه داشت، کشورها و سازمانهای مختلف از سراسر جهان روند امدادرسانی به زلزلهزدگان را آغاز کردند.
اما اولین نکته قابل توجه در نوع کمکرسانی به دو کشور زلزله زده، معیارهای دوگانهای است که غرب و آمریکا و حتی سازمان ملل در این زمینه پیش گرفتهاند و نگاهی به تصاویر هواپیماهای موجود در آسمان ترکیه و سوریه که برای امدادرسانی عازم این کشورها شدهاند به خوبی ثابت میکند که حقوق بشر تنها زمانی برای محور غربی-آمریکایی معنا دارد که مطابق با سیاستها و منافع آنها باشد.
بدون شک هر دو کشور مصیبتدیده ترکیه و سوریه در حال حاضر نیازمند همبستگی و کمکهای جهانی هستند اما شواهد نشان میدهد که باجخواهیها و بازیهای سیاسی غرب و آمریکا هرگز نمیتواند جدا از پروندههای بشردوستانه باشد و مردم سوریه حتی در میان این بحران بزرگ نیز مجبورند قربانی این سیاستهای ضد بشری شوند.
منابع خبری منطقه از جمله شبکه المیادین گزارش دادند که آمار تلفات زلزله مهیب سوریه به بیش از 4 هزار نفر رسیده و پسلرزههای آن نیز در مناطق شمالی این کشور همچنان ادامه دارد.
کدام کشورها برای کمک به سوریه بسیج شدند؟
اولین کشورهایی که برای کمک به زلزلهزدگان سوریه اعلام آمادگی کردند ایران و روسیه و چین و امارات بودند. در همین راستا سومین هواپیمای حامل کمکهای انسان دوستانه جمهوری اسلامی ایران به مردم زلزله زده سوریه، نیمه شب سه شنبه در فرودگاه حلب به زمین نشست.
سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه نیز به فرماندهی گروه نیروهای روسی مستقر در خاک سوریه دستور داد تا برای از بین بردن عواقب زمین لرزه رخ داده در شمال این کشور کمکهای لازم را ارائه دهد. طبق اطلاعات وزارت دفاع روسیه، از همان روز دوشنبه به عنوان بخشی از کمکهای ارائه شده توسط مرکز روسی برای آشتی نیروهای متخاصم، شش نقطه توزیع کمک های بشردوستانه در شهرهای مختلف در شمال سوریه مستقر و شروع به کار کردهاند و مردم بسته های غذایی و مایحتاج اولیه را از آنها دریافت می کنند. بیش از 300 نیروی نظامی و 60 واحد تجهیزات ویژه و نظامی در این اقدام انسان دوستانه مشارکت دارند.
کاروانی از تجهیزات و نیروهای امدادی سازمان الحشد الشعبی عراق به منظور کمک به زلزله زدگان سوریه از گذرگاه مرزی القائم وارد این کشور شد.
حتی لبنان با وجود بحران اقتصادی وخیم خود برای ارائه هرگونه کمک به سوریها اعلام آمادگی کرده و مرزهای دریایی و هوایی و بنادر و فرودگاههای خود را به روی هواپیماها و کشتیهایی که حامل کمکهای بشردوستانه برای سوریه هستند گشوده و تاکید کرده که از آنها عوارض و مالیات نمیگیرد. حزبالله لبنان نیز اعلام کرد که چندین هیئت پزشکی را برای کمک به زلزلهزدگان سوریه به این کشور اعزام کرده است.
اما به گفته مقامات سوریه و همچنین طبق شواهد موجود اصلیترین مانع برای امدادرسانی کافی و موثر به زلزلهزدگان این کشور، تحریمهای ناعادلانهای است که آمریکا و غرب از دهه گذشته ضد دمشق تحمیل کردهاند.
تحریمهای آمریکا؛ اصلیترین مانع کمکرسانی به زلزلهزدگان سوریه
بعد از بحران بزرگ تروریسم در سوریه که به سرکردگی آمریکا و متحدان آن در منطقه اتفاق افتاد و سوریها هنوز هم از تبعات آن رها نشدهاند، محاصره ظالمانهای که ایالات متحده علیه دمشق اعمال کرد، زندگی ملت سوریه را در تمامی سطوح تحت تاثیر قرار داد. بدترین نوع این تحریمها چیزی بود که تحت عنوان «قانون سزار» از ژوئن 2020 لازم الاجرا شد.
بر اساس این قانون هرطرفی که به هرنحوی با دولت سوریه همکاری داشته یا به آن کمک مالی کند به ویژه در زمینه پروژههای انرژی و ساخت و ساز و مهندسی و بخش حمل و نقل و ... در معرض تحریمهای آمریکا قرار میگیرد. معاملات و تجارت و دادن وام یا کمکهای مالی به دمشق نیز ممنوع است.
تحلیلگران اقتصادی معتقدند که بعد از اجرای قانون سزار، تعاملات مالی و همکاری با سوریه ریسک بالایی دارد؛ چرا که ایالات متحده به دنبال قطع همه نقل و انتقالات مالی خارجی با دمشق و جلوگیری از رسیدن هرگونه کمک به سوریه در سطوح مختلف است. علاوه بر آن آمریکاییها اخیرا بعد از ناامیدی از تسلیم شدن ملت سوریه با وجود همه توطئههایی که علیه این کشور اجرا شد، دست به اقدام جنایتکارانه دیگری زده و بخش بهداشت و درمان سوریه را تحریم کردند.
سوریه که قبل از جنگ جهانی تروریسم علیه این کشور یکی از مجهزترین سیستمهای بهداشتی و درمانی خاورمیانه را در اختیار داشت، بعد از این بحران با مشکلات زیادی در زمینه خدمات بهداشتی و درمانی مواجه شده و شمار زیادی از بیمارستانها و تاسیسات پزشکی این کشور نابود شدند.
درحالی که سوریها از کمبود و نواقص زیادی در زمینه خدمات پزشکی رنج میبرند، تحریمهای آمریکا موجب شده تا دسترسی به داروهای ضروری و اولیه مانند مسکنها نیز در این کشور دشوار شود. این وضعیت در شرایط فعلی و بعد از زمینلرزه مهیبی که در سوریه اتفاق افتاد و زلزلهزدگان در وهله نخست نیاز مبرمی به دارو و تجهیزات درمانی دارند به مراتب بدتر شده است.
از سوی دیگر صدها نفر هنوز در مناطق شمالی سوریه زیر آوار هستند اما به خاطر نبود امکانات کافی در اثر محدودیتهایی که برای ورود تجهیزات به این کشور وجود دارد، عملیات نجات و آواربرداری بسیار دشوار بوده و موجب شده تا لحظه به لحظه شمار تلفات انسانی این زمینلرزه بالا برود.
«احمد الدرزی» تحلیلگر سیاسی سوری در این زمینه اعلام کرد، تحریمهای آمریکا علیه سوریه عملیات نجات زلزلهزدگان را بسیار دشوار کرده است. این مسئله تنها محدود به قانون سزار نیست بلکه تحریمهای جدید موسوم به «قانون کپتاگون» نیز محاصره سوریه را از همه مرزها تنگتر کرده و ارسال تجهیزات لازم برای کمک به آسیبدیدگان زلزله با سختیهای زیادی روبه رو شده است.
وی افزود، حتی در این وضعیت نیز میبینیم که کشورهای غربی پرونده بشردوستانه را به دستور کار سیاسی خود در قبال پرونده سوریه مرتبط کردهاند و به بهانه مخالفت با نظام این کشور، مردم را مجازات میکنند. در اینجا تفاوت کمکرسانی به زلزلهزدگان ترکیه و سوریه کاملا دیده میشود. غربیها روی همراهی ترکیه با آنها در ناتو حساب باز کرده و منتظر انتخابات ریاستجمهوری آینده این کشور هستند تا جایگاه آنکارا را در ائتلاف غربی ثابت کنند.
کشورهای عربی باز هم سوریه را تنها گذاشتند
البته متحدان عرب آمریکا نیز در محاصره این کشور ضد سوریه مشارکت دارند. این کشورها از جمله عربستان... که از سال 2011 که در پیروی از سیاستهای آمریکا همه روابط خود را با سوریه قطع کرده و در صحنه بحران این کشور نیز نقشآفرینی داشتند، در شرایط فعلی هم علیرغم همبستگی لفظی با زلزلهزدگان سوریه اما در امدادرسانی به آنها بیتفاوت هستند.
از روز دوشنبه که خبر زمینلرزه ترکیه و سوریه منتشر شد، کشورهای عربی برای کمکرسانی و اعزام کارشناسان به ترکیه پلهای هوایی ایجاد کردند اما کمک قابل توجهی از جانب آنها برای زلزلهزدگان سوریه مشاهده نشده است؛ آن هم درحالی که سوریها در تامین وعدههای غذایی برای زلزلهزدگان نیز مشکلات زیادی دارند.
نظامیان اشغالگر آمریکا چاههای نفت و گاز و منابع طبیعی سوریه را در مناطق شمالی این کشور غارت و ملت سوریه را از دستیابی به آنها محروم کردهاند و قاچاق نفت و گندم و غلات سوریه توسط آمریکاییها همچنان ادامه دارد. در این شرایط تاسفآور است که شاهد رقابت کشورهای ثروتمند حوزه خلیج فارس برای کمکرسانی به ترکیه هستیم اما انگار سوریه در کانون توجهات آنها نیست.
البته امدادرسانی به نیازمندان در هر کجای جهان قابل تقدیر است اما معیارهای دوگانه و محاسبات سیاسی در پروندههای بشردوستانه اقدامی غیرانسانی محسوب میگردد.
روزنامه فرامنطقهای رایالیوم در یادداشتی به این منظور نوشت: دولتهای عربی کسانی هستند که بیشترین نقش را در جنگ برای نابودی سوریه و محاصره آن، چه با ارسال صدها میلیارد دلار به دستور آمریکا، چه با تامین مالی و ارسال سلاح برای صدها هزار عنصر مسلح در این کشور ایفا کرده اند. ما امیدوار بودیم کشورهای عربی از این فاجعه انسانی برای جبران اشتباهات خود استفاده و کمکهای بشردوستانه فوری برای زلزلهزدگان سوری ارسال میکردند، اما متأسفانه اکثر آنها این کار را نکردند.
حتی سازمان ملل و نهادهای وابسته به آن نیز تحت تاثیر سیاستها و دستورات آمریکا همین معیار دوگانه را در کمک به زلزلهزدگان سوریه و ترکیه پیش گرفتهاند.
افشای دروغهای حقوق بشری آمریکا
این درحالی است که آمریکا همچنان به ژستهای حقوق بشری خود ادامه میدهد. در شرایطی که افکار عمومی جهان از روند ناعادلانه کمکرسانی به سوریه ناراضی و خشمگین هستند، دولت آمریکا برای گمراه کردن آنها مدعی شد هیچ چیزی در قانون سزار و تحریمهای آمریکا وجود ندارد که ملت سوریه را از کمکهای بشردوستانه اضطراری و دارو محروم کند.
اما وزارت خارجه سوریه با تکذیب این ادعای ایالات متحده اعلام کرد: سوریها از داروها و وسایل پزشکی که میتوانند به آنها در مواجهه با خطرات و بیماریها کمک کنند نیز محروم هستند و دستگاهها و داروهای درمان سرطان بهترین گواه آن است. مردم سوریه گاهی با دستان خود آواربرداری میکنند و با سادهترین ابزار قدیمی افراد را از زیر آوار بیرون میکشند زیرا آمریکا ابزار و تجهیزات لازم برای آواربرداری را تحریم کرده است. تیمهای امداد و نجات سوریه مکانیسمها و تجهیزات لازم برای رسیدن به آسیب دیدگان در زیر آوار یک ساختمان 10 طبقهای را ندارند و همین مساله موجب میشود پیدا کردن بازماندگان زلزله یا بیرون کشیدن اجساد قربانیان زمان زیادی ببرد.
با وجود اینکه 3 روز از زمینلرزه ویرانگر ترکیه و سوریه گذشته اما تاکنون تنها ایران و روسیه و لبنان و چند کشور دیگر بودهاند که با شکستن محاصره آمریکا و غرب و بدون توجه به پیامدهایی که ممکن است در نتیجه امدادرسانی به زلزلهزدگان سوریه با آن مواجه شوند، به کمک مردم این کشور شتافتند. ناظران امور بر این باورند که اگر تحریمهای ظالمانه آمریکا نبود مقابله با تبعات زمینلرزه بزرگ سوریه به مراتب آسانتر میشد و تعداد زیادی از مردم نجات مییافتند.
انتهای پیام/