تنش آبی در ۲۵۶ روستای خراسان شمالی/ دولت چه تدبیری برای حل معضل کمآبی دارد؟
دولت سیزدهم با رویکرد حل ریشهای مسائل برای رفع موضوع کمآبی در شهرهای مختلف استان خراسان شمالی برنامههای ویژهای دارد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بجنورد٬ بیش از 90 درصد از آب استان خراسان شمالی که این روزها با مشکل کم آبی دست و پنجه نرم میکند در بخش کشاورزی و صنایع مرتبط یا غیر مرتبط با آن مصرف میشود و با توجه به خشکسالی شدید سال آبی جاری و کاهش منابع ذخیره آب در استان٬ بادی دولت و مسئولان دولتی به فکر راههای جایگزین و صرفهجوییهای بیشتر برای رفع این بحران باشند.
براساس آمار رسمی شرکت آب و فاضلاب استان خراسان شمالی حدود 256 روستا در این خطه شمال شرق کشور با تنش آبی مواجه هستند که برای رفع آن به 15 هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
یکی از راهکارهای مقابله با کم آبی در استان خراسان شمالی رسیدن به راههای جایگزین نظیر تصفیه پساب و همچنین انتقال آب از منابع شمالی استان و کشور به داخل استان است. برای هر دو موضوع در دولت جدید تدابیر خوبی اندیشیده شده که طرح انتقال و استفاده پساب به پتروشیمی خراسان یکی از این طرحها است.
تحول در حوزه آبرسانی استان در راه است
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان شمالی با بیان اینکه باید برای حل معضل کم آبی در استان تدابیر ویژهای داشته باشیم٬ گفت: با همکاری بسیج سازندگی و قرارگاه امام حسن(ع ) بهعنوان مجریان کار تا کنون 135 کیلومتر شبکه و خط انتقال جهت آبرسانی به روستاهای محروم اجرایی شده است.
مهدی رشیدی افزود: چهار ایستگاه پمپاژ آب هم اجرایی شده هر چند که شاهد تنش آبی و خشکسالی در سطح استان هستیم اما باید اقدامات بیشتری صورت گیرد.
وی درباره انتقال پساب بجنورد به پتروشیمی نیز گفت: سالیانه 5.5 میلیون متر مکعب آب با کیفیت استان توسط پتروشیمی مصرف میشد که مطالعات این پروژه به اتمام رسیده و پیمانکار هم کار خود را آغاز کرده است.
رشیدی با بیان اینکه پروژه انتقال پساب پتروشیمی یکی از پروژههای بسیار بزرگ و مهم استان تلقی می شود، تصریح کرد: حداکثر تا سه ماه آینده خط انتقال این پروژه اجرایی میشود و تا پایان شهریور ماه سال آینده نیز به اتمام خواهد رسید.
طرح اضطراری برای حل معضل آب در بجنورد
رضا نعیمی مدیرعامل شرکت آبفای خراسان شمالی نیز با اشاره به موضوع کم آبی در استان و به ویژه مرکز استان خراسان شمالی با اشاره به ضرورت تهیه طرح اضطراری برای تامین آب شرب شهر بجنورد با وجود تداوم خشکسالی و کاهش آب مخازن سدها در استان و همچنین افزایش جمعیت، گفت: در چنین شرایطی لازم است به دنبال دیگر راههای اضطراری تامین آب از جمله جایگزینی چاههای منطقه پلنگ دره به شهر بجنورد و همچنین برنامههای مربوط به جایگزینی پساب با آب چاههای پتروشیمی باشیم.
وی افزود: مطالعات شناسایی منابع آبی جدید برای تامین آب شرب شهر بجنورد از سال 1397 آغاز شده و تاکنون 7 حلقه چاه آهکی در منطقه موسوم به پلنگ دره حفر گردیده است. مطالعات اجرای خط انتقال آب از چاهها به مخازن شهر بجنورد انجام شده که مرحله نخست این پروژه به پیمانکار واگذار شده است.
مدیرعامل آبفای استان با بیان اینکه عملیات اجرایی این طرح در سه مرحله انجام می شود، گفت: مرحله اول شامل تجهیز کامل 3 حلقه چاه با اجرای 9هزار متر خط انتقال، احداث یک باب ایستگاه پمپاژ و مخزن ذخیره تعادلی است که پس از اجرا وارد مدار بهرهبرداری خواهد شد و مرحله دوم شامل تجهیز 4 حلقه چاه باقی مانده، اجرای 13 هزار و 400 متر خط انتقال و احداث ایستگاه پمپاژ و مرحله سوم شامل اجرای 6 هزار و 600 متر خط انتقال در مجاورت رینگ شمالی آبرسانی برای اتصال به مخزن 10 هزار مترمکعبی است.
وی اعتبار هزینه شده تاکنون را 200 میلیارد ریال عنوان کرد و گفت: اعتبار مورد نیاز به مبلغ 2200 میلیارد ریال از محل اعتبارات داخلی وزارت نیرو تامین و مصوب شده که در صورت تخصیص کامل برابر زمانبندی پروژه، تا شهریور سال 1402 به اتمام خواهد رسید.
انتهای پیام/311/.