چرا عملیات‌های ضد صهیونیستی در فلسطین اشغالی اوج گرفته است؟

چرا عملیات‌های ضد صهیونیستی در فلسطین اشغالی اوج گرفته است؟

در سایه گسترش بی‌سابقه عملیات‌های مقاومتی فلسطینیان در مناطق مختلف از جمله قدس و کرانه باختری، رژیم صهیونیستی مجبور به عقب‌نشینی از برخی مواضع و تصمیمات خود از ترس شعله‌ور شدن اوضاع و تبعات خطرناک آن شده است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، در کمتر از دو هفته در عملیات‌های استشهادی  فلسطینیان 10 شهرک‌نشین صهیونیست کشته‌ و ده‌ها نفر دیگر زخمی شدند که مهمترین آنها عملیات قهرمانانه «خیری علقم» و «حسین قراقع» بود؛ عملیات‌هایی که ناتوانی سیستم اطلاعاتی و نظامی رژیم صهیونیستی در پیش‌بینی و خنثی کردن عملیات‌های انفرادی را ثابت می‌کند.

در همین چارچوب کابینه رژیم صهیونیستی و نهادهای آن در ارزیابی چگونگی مقابله با موج عملیات‌های انفرادی فلسطینیان و احتمال وقوع انتفاضه سوم، دچار جنجال و سردرگمی شده‌اند. به ویژه اینکه هیچ نشانه‌ای مبنی بر آرام شدن اوضاع در فلسطین اشغالی و به ویژه قدس و کرانه باختری وجود ندارد و صهیونیست‌ها نمی‌توانند حجم عملیات‌هایی که مکررا توسط فلسطینیان در حال انجام است را پیش‌بینی کنند.

طی ماه‌های گذشته هم‌زمان با تشدید اوضاع در اراضی اشغالی ناظران امور و کارشناسان سیاسی و نظامی امور منطقه اعلام کردند که اکنون همه نشانه‌ها حاکی از وقوع انتفاضه سوم در کرانه باختری اشغالی است. اتفاقی که هم‌اکنون در این منطقه در جریان است، تا حدی درستی این تحلیل‌ها را ثابت می‌کند.

دشمن صهیونیستی متوجه شده آنچه که در کرانه باختری و قدس رخ می‌دهد یک موج گذرا نبوده و جبهه فلسطین تبدیل به یکی از تهدیدات راهبردی اساسی برای اسرائیل در سال جاری شده است. با وجود اختلاف نظری که محافل مختلف صهیونیستی در تعیین استراتژی مناسب برای مقابله با وضعیت فعلی دارند اما همه آنها معتقدند، موج تازه عملیات‌های فلسطینیان یکی از خطرناک‌ترین تهدیدات برای تل‌آویو از سال‌های گذشته است.

رژیم صهیونیستی ناتوانی خود در مقابله با عملیات‌های استشهادی فلسطینیان را اینگونه توجیه می‌کند که چنین عملیات‌هایی با انگیزه فردی انجام می‌شود و به همین دلیل پیش‌بینی آنها دشوار است. اما تناقضات زیادی میان واکنش اسرائیلی‌ها به این عملیات‌ها وجود دارد و آنها در حالی که ادعا می‌کنند انگیزه جوانان فلسطینی برای انجام عملیات، شخصی بوده و ارتباطی به آرمان‌های مقاومتی آنها ندارد، می‌گویند که این عملیات‌ها در چارچوب کمپین گروه‌های مقاومت غزه و خارج از آن برای تحریک اوضاع است.

همچنین صهیونیست‌ها در حالی که مدعی هستند موفق به جدا کردن فلسطینیان غزه از کرانه باختری و قدس شده‌اند، اذعان می‌کنند که پیوند عمیقی بین مقاومت غزه و کرانه باختری و قدس وجود دارد؛ مشابه اتفاقی که در نبرد «شمشیر قدس» در مه 2021 افتاد.

در حال حاضر رژیم صهیونیستی و متحدان آن از جمله کشورهای سازشکار عربی تلاش دارند علل واقعی و مستقیم قیام فلسطینی‌ها و عزم جدی آنها برای مقابله با اسرائیلی‌ها یعنی تداوم اشغالگری این رژیم در فلسطین را نادیده بگیرند. 

چرا عملیات‌های ضد صهیونیستی در فلسطین اوج گرفته است؟

 همه اقدامات فلسطینی‌ها از 7 دهه گذشته تاکنون برای بیرون راندن صهیونیست‌ها از فلسطین در چارچوب تلاش طبیعی یک ملت جهت آزادسازی سرزمین خود است. اما درباره اینکه چرا در مرحله فعلی شاهد اوج‌گیری عملیات‌های مقاومتی فلسطینیان در مناطق مختلف و در اشکال گوناگون آن هستیم می‌توان چند دلیل را ذکر کرد:

-بعد از نبرد شمشیر قدس در مه 2021 وضعیتی از آگاهی جمعی در میان فلسطینیان نسبت به استراتژی مناسب برای مقابله با اشغالگری به وجود آمد. همچنین موفقیت نبرد شمشیر قدس در پیوند دادن همه میادین فلسطین و متحد کردن آنها، تقویت مقاومت مسلحانه، توسعه توانمندی‌های نظامی مقاومت فلسطین، دفاع مقاومت از ملت فلسطین و در اولویت قراردادن آرمان آن، انقلابی کردن جبهه فلسطین و آشکار شدن ظرفیت‌های نهفته نسل جدید این ملت در مقابله با دشمن، از دیگر عوامل افزایش انگیزه فلسطینیان برای انجام عملیات‌های ضد صهیونیستی است.

- شکست روند سیاسی تشکیلات خودگردان فلسطین، فرسایش مستمر موقعیت و مشروعیت این تشکیلات به دلیل تداوم هماهنگی‌های امنیتی با دشمن صهیونیستی، کاهش حمایت کادرهای جنبش فتح از تشکیلات خودگردان و رئیس آن (محمود عباس) و پیوستن تعدادی از عناصر جنبش فتح به عملیات‌های ضد صهیونیستی و مقاومتی نیز در زمره دسته دوم از عوامل تشدید و تقویت عملیات‌های فلسطینیان در برابر دشمن صهیونیستی قرار می‌گیرد.

-در مرحله جدید شاهد تمایل بالای نسل جدید فلسطین برای تاثیرگذاری بر روند مقاومت در برابر اشغالگری و برافروختن آتش انتفاضه سوم فلسطین هستیم.

-رسانه‌های اجتماعی و انتشار اخبار عملیات‌های موفق جوانان فلسطینی، دیگر جوانان این سرزمین را که اغلب هنوز به 20 سال هم نرسیده‌اند، برای مشارکت در عملیات‌های ضد اسرائیلی ترغیب می‌کند. 

-در پی تشدید تجاوزات و جنایات نظامیان و شهرک‌نشینان صهیونیست ضد فلسطینیان و مقدسات آنها، مردم فلسطین به ویژه جوانان انگیزه بالایی برای انتقام دارند. به ویژه بعد از هجوم وحشیانه «ایتمار بن گویر» وزیر فاشیست کابینه افراطی بنیامین نتانیاهو به مسجدالاقصی و کشتار بزرگی که اشغالگران در اردوگاه جنین در کرانه باختری به راه انداختند.

بر همین اساس نتانیاهو متوجه شده که رفتارهای بن گویر و دیگر وزرا چون بزالل اسموتریچ، آتشی که اکنون در جبهه فلسطین مقابل اسرائیلی‌ها برافروخته شده را شعله‌ورتر می‌کند. این وضعیت ملتهب و نگران‌کننده اراضی اشغالی درحالی است که نتانیاهو در پی رسیدن به یک آرامش امنیتی جهت تعیین استراتژی خود در برابر پرونده هسته‌ای ایران یا پرونده‌های مهم دیگری چون عادی‌سازی روابط با عربستان سعودی است.

در این میان مقامات امنیتی رژیم صهیونیستی هشدار می‌دهند که اگر رفتارهای افراطی بن گویر و اسموتریچ و حامیان آنها به همین ترتیب ادامه پیدا کند احتمال وقوع یک رویارویی گسترده با فلسطینیان در مسجدالاقصی و قدس بسیار زیاد است. حتی محافل آمریکایی نیز درباره اقدامات گستاخانه و فاشیستی اعضای کابینه نتانیاهو و در راس آنها ایتمار بن گویر و بزالل اسموتریچ هشدار داده‌اند.  در همین راستا «ویلیام برنز» رئیس آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) درباره وضعیت فلسطین اشغالی ابراز نگرانی کرده و گفت که ممکن است همه چیز به انتفاضه سوم منجر شود.

عقب‌نشینی نتانیاهو بعد از گسترش عملیات‌های مقاومتی فلسطینیان

با توجه به اولویت پرونده ایران و عربستان برای نتانیاهو و ترس از وخامت اوضاع امنیتی در جبهه فلسطین و نیز توصیه مقامات امنیتی اسرائیل برای آرام کردن اوضاع قبل از ماه رمضان، نتانیاهو برخلاف میل متحدانش تصمیم به اتخاذ چند تصمیم گرفته است:

-به تعویق انداختن تصمیم دادگاه عالی رژیم صهیونیستی برای تخریب  روستای خان الاحمر در کرانه باختری. این درحالی است که پیشتر تخریب این روستا در قرارداد ائتلافی نتانیاهو و حزب «صهیونیسم مذهبی» و «قدرت یهود» وابسته به اسموتریچ و بن گویر گنجانده شده بود.

-به تعویق انداختن تخریب یک ساختمان مسکونی فلسطینی در محله وادی قدوم در قدس اشغالی که حدود 100 نفر در آنجا سکونت دارند. پیش از این بن گویر دستور تخریب ساختمان‌های این محله را داده و 500 نیروی پلیس را برای نظارت بر روند تخریب آنها مامور کرده بود. تاکنون 7 ساختمان از 14 ساختمان این محله تخریب شده است.

-عدم اجرای تصمیم اسموتریچ مبنی بر ابقای کانون شهرک‌سازی در شمال کرانه باختری. 

-خودداری ارتش رژیم صهیونیستی از انجام عملیات نظامی علیه نوار غزه بعد از تشدید عملیات‌های استشهادی فلسطینیان در قدس و کرانه باختری.

-پاسخ مثبت نتانیاهو به طرح ارائه شده از جانب آمریکا برای آرام کردن اوضاع امنیتی در کرانه باختری. هدف این طرح تقویت هماهنگی امنیتی رژیم صهیونیستی و تشکیلات خودگردان فلسطین و ایجاد یک یگان امنیتی آموزش‌دیده فلسطینی است که برای از بین بردن گروه‌های مقاومت در نابلس و جنین کار می‌کند.  نتانیاهو همچنین تصمیم به عقب‌نشینی از تحریم‌های اعلام شده علیه تشکیلات خودگردان گرفته تا هماهنگی امنیتی با آن را تسهیل کند.

نهادهای امنیتی و سیاسی رژیم صهیونیستی به دنبال مقابله با عملیات‌های فردی و سازمان‌یافته فلسطینیان هستند تا با روشی مشابه دوران انتفاضه الاقصی از گسترش موج این عملیات‌ها جلوگیری کنند. در آن زمان صهیونیست‌ها دو سال بعد از این انتفاضه حمله گسترده‌ای به کرانه باختری انجام دادند تا قیام فلسطینی‌ها را سرکوب کنند. اما چالش‌ها و مشکلاتی که امروز رژیم اشغالگر با آن درگیر است در  دوره انتفاضه الاقصی در سال 2000 وجود نداشت:

-در مرحله کنونی دشمن از یک سو نگران است که انجام تهاجم گسترده به کرانه باختری یا قدس منجر به یک درگیری خونین با فلسطینان شود که این امر به منزله ورود به یک رویارویی بزرگ با مقاومت غزه خواهد بود و احتمال اینکه منجر به یک جنگ بزرگ منطقه‌ای شود نیز زیاد است.

-از طرف دیگر صهیونیست‌ها بیم آن رادارند که گسترش تجاوزات آنها به کرانه باختری و قدس اشغالی با قیام همه جانبه فلسطینیان همراه گردد که ثبات جبهه اردن را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد و کنترل مرزهای وسیع آن با فلسطین اشغالی را دشوار می‌کند.

-با توجه به فضای داخلی ملتهب فلسطین اشغالی و تشدید شکاف‌های سیاسی-اجتماعی در جامعه صهیونیستی، کابینه نتانیاهو توان درگیری با چالش‌های امنیتی را ندارد؛ چرا که مطمئن است انتفاضه سوم فلسطین ابعادی فراتر از جبهه داخلی اراضی اشغالی خواهد داشت.

-شرایط متشنج بین‌المللی و تداوم بحران اوکراین و رقابت و تنش‌های ایالات متحده با چین موجب شده تا دولت آمریکا زمانی برای پرداختن به پرونده‌های منطقه همچون فلسطین را نداشته باشد و از همین رو واشنگتن به کابینه نتانیاهو توصیه کرده که فضای فلسطین را آرام کند.

با توجه به موارد گفته شده احتمال اقدام رژیم صهیونیستی برای انجام یک تجاوز گسترده به کرانه باختری بسیار کم است، اما واقعیت میدانی و سیگنال‌های موجود در فضای اراضی اشغالی به ویژه کرانه باختری از جمله افزایش موج عملیات‌های مقاومتی فلسطینیان نشان می‌دهد که آرام کردن اوضاع فلسطین بسیار دشوار بوده و در مرحله جدید باید شاهد سناریوهای جدیدی در سطح درگیری فلسطینی‌ها با اشغالگران باشیم که شاید نتیجه آن وقوع انتفاضه سوم باشد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران