عراق| از بن‌بست در مذاکرات ۲ حزب عمده کُرد تا انشقاق در ائتلاف بزرگ گروه‌های سُنی

عراق| از بن بست در مذاکرات 2 حزب عمده کُرد تا انشقاق در ائتلاف بزرگ گروه‌های سُنی

منابع عراقی اعلام کردند که مذاکرات میان دو حزب اتحادیه میهنی و حزب دموکرات کردستان عراق به بن‌بست رسیده و متوقف شده است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، «محمد شیاع السودانی» نخست‌وزیر عراق گفت که این کشور در تلاش است در عرض سه سال به خودکفایی در تولید گاز برسد و در گام بعدی وارد بازار جهانی شود.

به‌گفته نخست‌وزیر عراق، کابینه این کشور طبق توصیه شورای انرژی، در راستای استحصال گاز همراه با نفت استخراجی سرمایه‌گذاری می‌کند و به جذب سرمایه‌های خارجی خواهد پرداخت.

وی افزود: اصلاحات در بخش نفت، سرمایه‌گذاری بهینه در ثروت نفتی است و ورود عراق به بازار جهانی گاز گزینه‌ای است که برای آن برنامه‌ریزی کرده‌ایم و برنامه‌ها در این راستا به‌زودی وارد فاز اجرایی می‌شود. نمی‌توان به این وضعیت استثنایی که گاز همراه با نفت را می‌سوزانیم و ضمن هدررفت ثروت طبیعی کشور، محیط زیست را تخریب می‌کنیم، ادامه دهیم.

وی با تأکید بر اینکه یکی از دلایل اصلی بحران برق کمبود سوخت است، اضافه کرد: ما سالانه 10 تریلیون دینار گاز وارد می‌کنیم و عراق امروز علی‌رغم اینکه تولیدکننده و صادرکننده نفت است، حتی مشتقات نفتی را وارد می‌کند.

السودانی سپس گفت: برای انعقاد قرارداد ساخت و سرمایه‌گذاری در پالایشگاه‌ها تلاش می‌کنیم و ظرف 3 سال به خودکفایی گاز خواهیم رسید تا همه نیازهای خود را تأمین کنیم. ما در تمامی سفرها و جلسات خارجی بر سرمایه‌گذاری خارجی برای استحصال گاز همراه با نفت تأکید کرده‌ایم.

از سوی دیگر سخنگوی دولت عراق تأکید کرد که با تأیید نهایی قراردادهای مرحله پنجم برای استکشاف و استخراج در میدان‌های نفتی و گازی مرزی، عراق وارد بازارهای جهانی گاز می‌شود.

«باسم العوادی»، سخنگوی دولت عراق، گفت: اجرای این قراردادها باعث می‌شود که عراق وارد بازارهای جهانی گاز شود و این بر نفوذ و تأثیر ژئوپولیتیک عراق خواهد افزود. استخراج گاز باعث کاهش هزینه‌های دولت عراق بابت صادرات و صرفه‌جویی میلیاردها دلاری بودجه می‌شود، اجرای این قراردادها در راستای برنامه‌های حفاظت از محیط زیست انجام شده است.

مذاکرات دو حزب عمده کُرد در بن‌بست

یک منبع سیاسی مطلع در اقلیم کردستان عراق از تصمیم سران حزب اتحادیه میهنی کردستان برای توقف کامل مذاکرات با حزب دموکرات کردستان عراق خبر داد.

این منبع گفت که به میانجیگران از سوی سران اتحادیه میهنی کردستان گفته شد که مذاکرات با حزب دموکرات متوقف می‌شود.

وی بیان کرد که اتحادیه میهنی کردستان حتی اگر برای بررسی پرونده انتخابات باشد با حزب دموکرات مذاکره نخواهد کرد.

منبع مذکور گفت که سران اتحادیه میهنی از تصمیم دادگاه اربیل برای تثبیت «لاهور شیخ جنگی» در منصب ریاست مشترک اتحادیه میهنی ناراضی هستند و آن را تصمیمی سیاسی و تنش‌زا از سوی حزب دموکرات می‌دانند.

تشریح نتایج سفر هیئت اقلیم به بغداد

«امید صباح» رییس دفتر نخست وزیر اقلیم کردستان عراق، ضمن اعلام بازگشت هیئت اقلیم به اربیل پس از سفر به بغداد گفت که این هیئت با مسئولان وزارت نفت عراق به‌منظور بررسی قانون نفت و گاز و جلسه‌ای هم با نهادهای مسئول قانون بودجه فدرال عراق داشته است.

همچنین هیئت اقلیم کردستان عراق در این سفر، با «آلینا رومانوسکی» سفیر آمریکا در عراق و «عطوان العطوانی» رئیس کمیسیون مالی مجلس نمایندگان مجلس عراق دیدار کرد.

علاوه بر آن، امید صباح اظهار داشت که قرار است این سلسله جلسات و دیدارها با هدف دستیابی به راه‌حل مشترک میان دو طرف برای حل مشکلاتی از جمله قانون نفت و گاز و پیش‌نویس قانون بودجه فدرال ادامه یابد.

این دومین سفری است که هیئت اقلیم کردستان در فوریه جاری به بغداد دارد، سفر نخست در 11 فوریه صورت گرفت و سلسله جلساتی با مسئولان دولت فدرال عراق برگزار شد.

انشقاق در ائتلاف بزرگ گروه‌های سنی عراق

ائتلاف «حاکمیت» به‌عنوان بزرگترین ائتلاف پارلمانی اهل‌سنت عراق شاهد انشقاق و جدایی متعدد اعضای خود در پارلمان است؛ امری که یکی از رهبران این ائتلاف را واداشته است بگوید ائتلاف حاکمیت یک سال پس از تأسیس در آستانه پایان کار و فروپاشی قرار دارد.

ائتلاف پارلمانی حاکمیت از دو حزب «تقدم» (37 کرسی) به‌رهبری «محمد الحلبوسی» و «عزم» (34 کرسی) به‌رهبری «خمیس الخنجر» بازرگان و سیاستمدار معروف اهل‌سنت عراق تشکیل شده است.

«هیبت الحلبوسی»، از رهبران حزب تقدم از نزدیک بودن پایان کار ائتلاف حاکمیت خبر داد و علت آن را عدم پایبندی شرکا در ائتلاف به پیمان‌ها و اصول ثابت ملی دانست. دلایل دیگر نزدیک بودن پایان کار ائتلاف حاکمیت، مقدم شمردن منافع شخصی نزد اغلب شرکای سیاسی در ائتلاف و انحراف بسیاری از آنها از توافقات سیاسی است.

در همین رابطه، «کاظم یاور»، پژوهشگر و تحلیلگر سیاسی عراقی به عربی21 گفت:  بیت سُنی در مرحله بعد از انتخابات بیشتر از بقیه ائتلاف‌ها دچار انشقاق و فروپاشی می‌شود زیرا همانند چارچوب هماهنگی دارای مرجعیت دینی و پروژه‌های طائفی مورد توافق نیست تا منسجم باقی بماند.

یاور گفت: ائتلاف اهل‌سنت در دوره انتخاباتی کنونی در قالب حاکمیت چیزی ندارد که آنها را از انشقاق و فروپاشی سریع دور نگه دارد مگر توافق پیش از انتخابات بر سر تقسیم مناصب دولتی و پارلمانی و غیره، ازاین‌رو اگر ائتلاف اهل‌سنت نتواند به تمایلات گروه‌های خود پاسخ دهد، انشقاق‌ها روی می‌دهد زیرا القائات و مشوق‌هایی هم از بیت شیعی و کُردی برای جذب آنها وجود دارد و این امر منجر به فروپاشی ائتلاف‌های اهل‌سنت می‌شود.

وی تصریح کرد: پایه و اساس تشکیل ائتلاف‌ها بر تقسیم مناصب است و اگر شریک سیاسی از سپردن این مناصب به شرکای خود خودداری کند، این انشقاق‌ها یقیناً روی خواهد داد.

«سعدون التکریتی» پژوهشگر امور سیاسی عراقی گفت: ائتلاف حاکمیت به‌دلیل تک‌روی الحلبوسی در تصمیم‌گیری‌ها و به حاشیه راندن دیگران به‌خصوص «خمیس الخنجر» که اکنون در قبال انشقاقات سکوت کرده است در معرض مشکلات داخلی قرار گرفته است. توالی در جدایی نمایندگان از «حزب تقدم» که هسته اساسی ائتلاف حاکمیت است، بدون شک این ائتلاف را در معرض فروپاشی قرار می‌دهد به‌خصوص که دیگر گروه‌های سیاسی در ائتلاف واحد الانبار یا ائتلاف عزم برای فروپاشی آن تلاش می‌کنند.

وی افزود: اخباری منتشر شده است مبنی بر اینکه «جمال الکربولی»، رئیس ائتلاف واحد الانبار و خمیس الخنجر یک ماه پیش دیدار کرده و بر سر ورود به انتخابات استانداری‌ها در قالب فهرستی واحد توافق کرده‌اند که اگر این اطلاعات درست باشد، به‌معنای پایان ائتلاف حاکمیت است.

التکریتی تصریح کرد: شاید فشارهای ترکیه موجب متحد باقی ماندن حاکمیت شود؛ اما این امر تنها تا زمان ایجاد جایگزینی قوی است که اغلب گروه‌های سیاسی اهل‌سنت را متحد کند و اکنون «مثنی الجبوری» و جمال الکربولی برای این منظور تلاش می‌کنند.

انتهای پیام/+

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon