کلاف سردرگم افزایش قیمت گوشت در قطب تولید دام کشور
استان کرمانشاه یکی از قطبهای دامداری کشور محسوب میشود اما برخلاف ادعای مسئولان، برخی اعتقاد دارند قاچاق دام زنده یکی از مهمترین دلایل افزایش صعودی گوشت قرمز در این استان است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه ، امروزه اقتصاد غیررسمی معضلی است که کشورهای مختلف جهان با آن مواجه هستند. بررسی وضعیت اقتصادی اجتماعی و حتی قوانین حاکم نشان میدهد جوامع مختلف در طول زمان با به کارگیری شیوهها و ابزارهای مناسب سعی در حذف یا کاهش این نوع فعالیتها و هدایت آنان به سمت فعالیتهای رسمی دارد.
این در حالی است که توجه اقتصاددانان به اقتصاد غیررسمی طی چند دهه گذشته به دلیل ناکارآمدی تئوریهای اقتصاد رسمی در توجیه بحرانها و نوسانات اقتصادی بیشتر شده است به عنوان نمونه خروج غیرقانونی کالاها و محصولات کشاورزی از کشور میتواند دلایل متعددی داشته باشد؛ مثلا اینکه قیمت تمام شده تولید برخی از کالاهای تولید شده داخل نسبت به کشورهای همجوار پایینتر است و این امر سبب خواهد شد قیمت صادراتی این کالاها نسبت به سایر کشورها به ویژه کشورهای همجوار کاهش یابد و قدرت رقابت محصولات داخلی را با محصولات آن کشور افزایش دهد.
برای مثال کالاهای یارانهدار همچون کالاهای اساسی، محصولات دامی و کشاورزی در مقایسه با کشورهای مجاور همواره ارزانتر بوده و همین امر زمینه قاچاق محصولات دامی و کشاورزی را تقویت میکند.
به علاوه برخی از محصولات کشاورزی با قیمت تضمینی که توسط دولت خریداری میشود در مقایسه با قیمت بازار کشورهای همسایه در سطح پایینتری قرار دارد و این اختلاف قیمت انگیزه قاچاق محصولات کشاورزی را افزایش میدهد.
همچنین گاهی به دلیل اختلاف قیمت ارز در داخل و خارج از کشور قاچاق دام زنده به کشور عراق و حتی برخی از کشورهای حاشیه خلیج فارس سبب بیثباتی قیمت گوشت قرمز در سطح بازار و خروج بی رویه دام حتی خروج دام مولد شده است و این معضل اکنون گریبان استان کرمانشاه که از تولیدکنندگان عمده گوشت قرمز محسوب میشود، گرفته است.
مصرفکنندگان افزایش قیمت گوشت قرمز به ویژه گوشت گوسفندی را ناشی از قاچاق دام زنده به ویژه دام مولد میدانند و افزایش قیمت دام زنده سبب شده فعالان این صنف رغبتی برای عرضه گوشت گوسفندی نداشته باشند زیرا مردم نیز قدرت خرید آن را ندارند به همین دلیل گوشت گوسفندی این روزها در کمتر قصابی یافت میشود.
اما مسئولان استانی منکر قاچاق دام در استان میشوند و اعتقاد دارند افزایش قیمت دام زنده انگیزه قاچاق را نیز از بین برده است و به همین دلیل قاچاق کاهش یافته و این دلیلی برای افزایش قیمت گوشت قرمز در استان کرمانشاه نیست.
از طرفی با گشتی مختصر در سطح شهر میتوان متوجه شد که قیمت گوشت در محلات مختلف متفاوت است و در محلات مرفهنشین دو برابر محلات پایین عرضه میشود و این در حالی است که قیمت دام زنده یکسان است و به نظر میرسد با افزایش نظارتها میتوان بخشی از التهاب بازار را کنترل کرد اما روند افزایش قیمت ارادهای در این زمینه را نشان نمیدهد.
مسئولان استان برپایی نمایشگاه تنظیم بازار و عرضه گوشت قرمز را چارهای برای کنترل قیمت دانستند و چند روزی است نمایشگاهی به این منظور در استان راهاندازی شده که هرچند قیمت در این مکان نیز برای بسیاری از خانوارها بالا است اما نسبت به بازار پایینتر است. اما به نظر میرسد این راهکار نیز رضایت مردم را به دنبال نداشته زیرا اعتقاد دارند گوشت عرضه شده کیفیت لازم را ندارد و با حذف چربی و استخوان همراه با گوشت تقریباً معادل قیمت بازار میشود.
انهدام 16 باند قاچاق در کرمانشاه
سرهنگ سلطانی رئیس پلیس امنیت اقتصادی استان کرمانشاه در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، اظهار داشت: پلیس امنیت اقتصادی در راستای مقابله قاطع و تخصصی با جرائم مالی، مفاسد اقتصادی و قاچاق کالای سازمان یافته تشکیل و شروع به کار کرده است.
وی عنوان کرد: وظایف این پلیس پیشگیری و مقابله با جرائم اقتصادی و کمک به تأمین سلامت ساختارهای اقتصادی، تسهیلگری اقتصادی و ایجاد امنیت اقتصادی برای بازرگانان و تجار است.
سلطانی گفت: پلیس امنیت اقتصادی با فناوری تخصصی که در راستای مبارزه با قاچاق به ویژه نهادههای دامی، دام و محصولات کشاورزی داشته، 16 مرحله طرح در این راستا اجرا کرده است.
سلطانی از کشف بیش از 3000 رأس احشام، بیش از 7000 قطعه طیور و بیش از 1000 تن برنج، آرد و خشکبار از ابتدای امسال تاکنون خبرداد و افزود: امسال در راستای مبارزه جدی با پدیده شوم قاچاق و جرائم اقتصادی 16 باند قاچاق منهدم شده و در آخرین اقدام، عملیاتی مشترک با یکی از استانهای همجوار انجام شد که ارزش محموله بیش از 50 میلیارد تومان بود.
وی با اشاره به اینکه قانون مبارزه با قاچاق از سال 92 تدوین و بیش از 10 دستگاه دولتی به عنوان کاشف معرفی شده و ضابطین قضایی نیز در کنار دستگاهها کمک میکنند عنوان کرد: برنامهریزی شده هدف و دغدغه اصلی پیشگیری از وقوع قاچاق و تسهیلگری در روند تجارت، ایجاد امنیت، داشتن اقتصاد سالم و کشوری آباد و صنعتی فعال و ایجاد اشتغال برای جوانان باشد.
طرح تولید قراردادی گوشت قرمز ابلاغ شد
سلطانی افزود: در زمینه احتکار اداره مبارزه با جرائم اقتصادی در کنار تعزیرات و دستگاه قضا با تمام محتکران در زمینه کالاهای اساسی، سلامت محور و مواد غذایی و سوءاستفادهکنندگانی که سبب ایجاد گرانی در بازار میشوند، مبارزه شبانه روزی دارد و از مردم درخواست داریم با شماره گیری 110 تمام اخبار خود در این زمینه را به پلیس اطلاع دهند.
عدم ثبت در سامانه انبارها عاملی برای عرضه خارج از شبکه دام و نهادههای دامی
قاسمی دبیر کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز استانداری کرمانشاه نیز اظهار داشت: چندین ماده قانونی در زمینه قاچاق وجود دارد و کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز بر عملکرد دستگاههای مربوطه نظارت دارد.
وی عنوان کرد: براساس قانون جهاد کشاورزی به عنوان دستگاه کاشف محسوب میشود و علاوه بر این دستگاههای دیگری نیز در حوزه محصولات جهاد کشاورزی مسئولیت دارند.
قاسمی گفت: یکی از مشکلات ما در استان این است که وقتی کالایی به دست مصرفکننده اصلی نمیرسد و در مجرای اصلی هدایت نشود به عرضه خارج از شبکه تزریق و قاچاق میشود و برنامهریزی این است که کالاها و نهادهها بین متولیان و ذینفعان اصلی توزیع شود.
وی با اشاره به تخلفات برخی شرکتهای واردکننده نهادههای دامی افزود: امسال دو پرونده در حوزه تخلف شرکتهای واردکننده نهادههای دامی تشکیل شد که به طور جدی مورد رسیدگی قرار میگیرد.
قاسمی با بیان اینکه مهمترین اصل کار ما برخورد با جرائم قاچاق کالا و ارز در تمام حوزهها از جمله سوخت و دام است گفت: برخی از دامداران که نهادهها را در اختیار دارند باید از طریق وزارت جهاد کشاورزی و بخش مربوط به خود، اقدام به ثبت در سامانه کنند که متأسفانه این کار انجام نمیشود.
وی افزود:حدود دو سال پیش تاکنون سامانه جامع انبارها برای ایجاد شفافسازی در گردش کالا ایجاد شد و تأکید بر این دارد که هر نوع کالایی در هر بخشی باید در این سامانه ثبت شود که فرایند توزیع از ابتدا تا انتها قابل رصد باشد.
قاسمی با بیان اینکه عرضه خارج از شبکه و قاچاق در حوزه نهادههای دامی مربوط به عدم ثبت در سامانه است عنوان کرد: از دامداران و حتی خردهفروشان نهاده درخواست میشود برای اینکه کالای آنها مشمول قاچاق نشود هر نوع نهاده را از هر مرجع داخلی و خارجی در سامانه انبارها ثبت کنند.
وی افزود: همچنین تمامی دامداران، عشایر و روستاییان باید از طریق مراجع قانونی مجوز لازم را برای حمل و جابه جایی دام دریافت کنند و دام آنها پلاک کوبی شده باشند.
صادرات 96 هزار رأس دام سبک نر از استان کرمانشاه
سیروس نوروزی معاون پشتیبانی امور دام استان کرمانشاه در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، اظهار داشت: هر ساله در زمینه جمعیت دامی زایش وجود دارد و به همین دلیل تعداد جمعیت دامی استان تقریباً ثابت و اکنون حدود سه میلیون و 220 هزار رأس دام سبک و 300 رأس دام سنگین است.
وی عنوان کرد: در ابتدای اجرای طرح هدفمندسازی و افزایش قیمت نهادههای دامی، کشتار دام مولد بیش از گذشته افزایش یافت اما با تغییر قیمت دام این موضع کنترل شد و اکنون به وضعیت معمول بازگشته است.
نوروزی با اشاره به تولید دام در استان مازاد بر نیاز گفت: دام تولید شده مازاد بر نیاز به سایر استانها ارسال میشود و در مقاطعی نیز بنابر شرایط و دریافت مجوز به کشورهای دیگر صادر میشود.
مدیرکل پشتیبانی امور دام استان کرمانشاه با اشاره به صادرات دام مازاد افزود: صادرات دام کاملاً حساب شده است و امسال 96 هزار رأس دام سبک نر بالای 40 کیلوگرم صادر شده است و این موضوع سبب رونق تولید میشود و تأثیری روی گرانی ندارد.
وی با بیان اینکه سالانه بیش از 500 هزار رأس دام با مجوز به سایر استانها صادر میشود عنوان کرد: امسال افزایش هزینههای تولید سبب افزایش قیمت گوشت قرمز در استان و سراسر کشور شد.
نوروزی با اشاره به اینکه بنابر گزارشات قاچاق دام از استان محدود شده است گفت: طرح هویتدار کردن دامها به طور جدی در حال انجام است و تاکنون یک میلیون و 400 هزار رأس دام پلاککوبی شدهاند و از این طریق جمعیت دامی کنترل میشود.
مدیرکل پشتیبانی امور دام استان کرمانشاه بیان کرد: یک میلیون و 220 هزار رأس دام سبک و 300 هزار رأس دام سنگین و پنج میلیون واحد دامی در استان وجود دارد.
انتهای پیام/ن